Poradniki Eksperta

Jaka powinna być temperatura w zamrażarce


Kiedy kupujemy lodówkę albo lodówkę z zamrażarką, rzadko zwracamy uwagę na parametry urządzeń. Zaczynamy raczej od ceny oraz patrzymy na wymiary. A przecież te urządzenia, które powinny działać przez długie lata, mają także pewne parametry, które „mówią”, co one potrafią: jaką mają zdolność zamrażania, przechowywania produktów, gdzie powinny stać i wiele innych, równie ważnych. Wprawdzie wymiary są dla nas istotne, bo musimy gdzieś zamrażarkę czy chłodziarko-zamrażarkę postawić i nie powinno być to miejsce przypadkowe, bo po części od tego gdzie postawimy urządzenie, zależy również temperatura w zamrażarce.



temperatura w zamrażarce


Rodzaje urządzeń


Warto je poznać, nim dokonamy odpowiedniego wyboru. Na to jaki model kupimy, składa się kilka istotnych danych. Można bowiem kupić i lodówkę i zamrażarkę, albo lodówkę z zamrażalką. Wiele zależy od tego, ile mamy miejsca, jak liczna jest nasza rodzina, czy mamy ogródek lub działkę z owocami i warzywami, które chcemy zamrażać, czy może zamierzamy tylko przechowywać kupione w sklepie mrożonki oraz to, jak często w naszym regionie są awarie energii elektrycznej. Te czynniki mają duży wpływ na to, jaka jest temperatura w zamrażarce, ale nie możemy także zapominać o częstym otwieraniu drzwi, które także zmienia nam temperaturę w urządzeniu. Wybraliśmy dla Was kilka najpopularniejszych modeli, w których istotna jest zamrażarka, bo o tym, jaka powinna być temperatura w zamrażarce, chcemy powiedzieć. W sklepach dostępne są różne modele, a my wybraliśmy kilka z nich. Są to:


  • zamrażarki skrzyniowe – produkty znajdują się w specjalnych koszach, a model ten otwiera się od góry lub z rozsuwając drzwi jak witrynę z przodu;


  • zamrażarki szufladowe – w tym przypadku produkty umieszczane są w szufladach, a taką zamrażarkę można zestawić z chłodziarką.


  • chłodziarko-zamrażarki „side by side” – mają one zwykle dużą pojemność i wyraźny podział na część chłodzącą oraz zamrażającą; są dwa rodzaje z uwagi na podział – europejska, która polega na zestawieniu dwóch urządzeń o tej samej wielkości i stylistyce oraz amerykańska – obydwie części znajdują się w jednej obudowie, ale są rozdzielone „słupkiem” w pionie i oddzielone jedna od drugiej;


  • chłodziarko-zamrażarki „door to door” – wyposażone są w podwójne drzwi (jedne są przezroczyste), co ułatwia znalezienie szukanych produktów, a więc też ogranicza „utratę chłodu” przez dany model;


  • chłodziarko zamrażarki „french door” – od „side by side” różni je brak przegrody między chłodziarką a zamrażarką oraz to, że część zamrażająca może znajdować się w szufladach w dolnej części urządzenia


Wszystkie zamrażarki w naszej ofercie:


Optymalna temperatura


Jak zaleca Międzynarodowy Instytut Chłodnictwa, temperatura w zamrażarce domowej, niezależnie jakiego jest typu (np. w układzie z chłodziarką „side by side”, zwykła chłodziarko-zamrażarka, czy też jest to model skrzyniowy), musi wynosić minimum -18 st. C, a maksimum -30 st. C, bo w tym przedziale temperatur, zarówno rozwój bakterii, jak też inne reakcje chemiczne są zdecydowanie ograniczone. Tych właśnie wielkości powinniśmy pilnować na co dzień. Przy zamrażaniu produktów, a mówi o tym parametr – klasa zamrażania – te wartości są jeszcze niższe i wynoszą od -24 st. C, a nawet do ponad -30 st. C. Ten parametr informuje nas także o tym, jak długo można przechowywać produkty w zamrażarce. Jeśli zatem robicie domowe mrożonki, warto sprawdzić tę klasę i wybrać odpowiednie urządzenie.


Co wpływa na temperaturę zamrażarki


Jeśli chcemy, by temperatura w zamrażarce była idealna, to warto postawić urządzenie z daleka od źródeł ciepła, takich jak np. kaloryfer, piecyk, czy choćby kuchnia. W im chłodniejszym miejscu ustawimy zamrażarkę czy chłodziarko zamrażarkę, tym mniej będzie pobierała energii elektrycznej, co odbije się na naszych rachunkach. Większość sprzedawanych urządzeń nie powinna jednak stać na mrozie, gdyż zalecenia mówią, o co najwyżej +10 stopniach Celsjusza. Tylko urządzenia ze specjalnym programem, mogą działać w temperaturach ujemnych i takich trzeba szukać, jeśli zamierzamy ustawić dany model w pomieszczeniu nieogrzewanym. Jest co prawda parametr zwany klasą klimatyczną, ale on podpowiada tylko, w jakim otoczeniu dany model będzie się sprawdzał. Jeśli warunki klimatyczne będą znacząco odbiegały od tych podanych w instrukcji, możemy mieć problemy.


Częste otwieranie


Nie na darmo wspomnieliśmy o licznej rodzinie, bo zbyt częste otwieranie i zamykanie urządzenia, gdy czegoś szukamy, także ma wpływ na to, jaka temperatura w zamrażarce panuje. Wystarczy zapomnieć o zamknięciu drzwiczek, gdy nie ma alarmu niedomkniętych drzwi, a temperatura podniesie się nadmiernie, a co za tym idzie, urządzenie zacznie pobierać więcej energii.


Warto wiedzieć


Trzeba pamiętać, że zamrażarka nie może pełnić funkcji szafki, do której wstawia się produkty i o nich zapomina. Produkty włożone do zamrażarki trzeba zjeść w określonym czasie. Oto przykłady:


  • owoce oraz warzywa mogą leżeć zamrożone do 10 miesięcy;


  • wołowina i cielęcina do 8 miesięcy;


  • wieprzowina do 6 miesięcy;


  • pieczywo do 2 miesięcy;


  • gotowe dania do 3 miesięcy.


Po tym czasie, wprawdzie produkty będą jadalne, ale na pewno wiele stracą, zwłaszcza smak.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756