Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Poradniki Eksperta

Dobre garnki – ranking [TOP10]

 2023-05-18 

Są sprzedawane w kompletach oraz pojedynczo we wszystkich niemal rozmiarach. Możesz więc tylko dokupić, chcąc jakiś stary wymienić albo od razu nabyć pasujący – jeden do drugiego – komplet. Wszystkie nowoczesne naczynia masz w sklepach Media Expert. Jeśli masz problem z wyborem, jakie kupić garnki, ranking który przygotowaliśmy, pomoże podjąć decyzję. Głowisz się czasem, co kupić na prezent młodej parze? Podarowanie zestawu garnków, jest strzałem w dziesiątkę. Posłużyć mogą one bowiem przez wiele lat. Nie muszą być duże. Na początek wystarczą tylko podstawowe, potem można sobie systematycznie dokupować, zależnie od potrzeb. Do wyboru są różne garnki. Ranking pokazuje to, na co warto zwrócić uwagę przy zakupach. Umieściliśmy w nim wszystkie te urządzenia, które dobrze jest mieć w domu, bo się przydają.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

10.0 / 10

3

MIEJSCE

10.0 / 10

4

MIEJSCE

9.5 / 10

5

MIEJSCE

9.5 / 10

6

MIEJSCE

9.5 / 10

7

MIEJSCE

9.0 / 10

8

MIEJSCE

9.0 / 10

9

MIEJSCE

9.0 / 10

10

MIEJSCE

8.5 / 10

Garnki – ranking zaczynamy od samego dna

Dobre garnki nie powinny przypalać potraw, a to oczywiście zależy też od wielkości płomienia, czy wysokiej temperatury. Okazało się jednak, że odpowiednie dno, jak też materiał z którego wykonane są naczynia, mają duży wpływ na gotowanie, czy też duszenie. Dno, a konkretnie jego konstrukcja, ma kolosalne znaczenie dla sprawnego gotowania. Uważane jest za najważniejszą część naczynia, bez względu na to, czy mówimy o garnkach, patelniach, brytfannach, gdyż odpowiada za właściwe przewodzenie ciepła. Często to ono zapobiega lub nie przypalaniu i decyduje o trwałości naczynia. Może być:

  • wielowarstwowe – jest zwykle w naczyniach ze stali nierdzewnej, która słabo przewozi ciepło, więc umieszcza się je między dwiema warstwami stali, np. aluminium, co sprawia, że naczynie zatrzymuje ciepło;
  • kapsułowe z dyskiem – jego budowa polega na tym, że specjalna, okrągła wkładka (dysk) zwiększa przewodzenie ciepła. Dysk jest z aluminium, co zapewnia dobrą dystrybucję ciepła i chroni naczynie przed odkształceniami;
  • ze szczelinami dylatacyjnymi – są to szczeliny w kształcie pierścienia, które przyspieszają równomierne rozprowadzanie ciepła i zapewniają naczyniu stabilność na płycie.

Następnie czas skupić się na powłokach nieprzywierających, głównie w garnkach aluminiowych (ten metal dobrze, żeby nie powiedzieć najlepiej przewodzi ciepło). Ma je coraz więcej naczyń. Ich, jakość zależy m.in. od liczby i rodzaju warstw, a także od materiału, jego grubości i jakości. Zależnie od naczynia, można spotkać produkty z np. dwu-, trzy- lub czterowarstwowymi powłokami, a mogą być zrobione z:

  • granitu – nazywane są również kamiennymi, powłoki są bardzo wytrzymałe i łatwe do mycia; 
  • ceramiki – odporne na zmiany temperatury, czy wpływ środków chemicznych, mają one gładką powierzchnię, co ułatwia czyszczenie;
  • marmuru – jest to rzadkie rozwiązanie i stosuje je kilku producentów. Powłoki przyspieszają akumulację ciepła i są gwarancją dużej wytrzymałości naczyń, zapobiegając przywieraniu;
  • teflonu – nazwa zarezerwowana dla wyrobów firmy DuPont. Powłoka teflonowa zabezpiecza dno przed przypaleniem i ma bardzo dobre właściwości poślizgowe, a zarazem jest bezpieczna dla zdrowia;
  • tytanu – bardzo wytrzymałe, odporne na zarysowania. Podkład z elementami tytanu, zapobiega przywieraniu potrawy do dna. Powłoka nanoszona jest na szkielet naczynia, wykonanego np. z aluminium lub stali, jako baza dla kolejnej, nieprzywierającej.

Osobną grupę stanowią powłoki antybakteryjne, które są idealne dla alergików. Wykonuje się je z materiałów niezawierających niklu i innych metali ciężkich. Ich produkcja jest w pełni ekologiczna

Rodzaje garnków oraz ich przeznaczenie

Mogą być pojedyncze, w zestawie (zwykle po cztery albo pięć sztuk) oraz rondle i brytfanki. Są jeszcze inne – elektryczne.  W tych możesz od razu ugotować cały obiad, a podobnie do tradycyjnych, gotują też na parze. Ten ostatni sposób jest bardzo modny, nie tylko dlatego, że dania tak przyrządzane są dietetyczne, ale dlatego, że zachowują swój smak oraz kolor, a przede wszystkim cenne witaminy, których nie wylewa się wraz z wodą (mowa oczywiście o tych, które w wodzie się rozpuszczają). Prawie wszystkie nowe garnki mają na dnie piktogramy, wskazujące, na jaką płytę mogą być one postawione. Większość z nich nadaje się na wszystkie rodzaje kuchni (płyt), ale trzeba pamiętać, że zwłaszcza płyty indukcyjne wymagają specjalnych garnków, a chodzi o ich dno.


Gotować, a także smażyć można na płycie gazowej, elektrycznej, płycie indukcyjnej, halogenowej, konwekcyjnej, jak również w naczyniach bezpośrednio zasilanych energią elektryczną. To do wielkości i rodzaju pól (palników) płyty powinno się dostosowywać naczynia, a zwłaszcza ich wielkość oraz materiał, z którego są wykonane. Gaz jest najmniej wymagający, jeśli chodzi o materiał, więc liczy się raczej rozmiar naczynia, dostosowany do wielkości palnika. Podobnie jest z płytami elektrycznymi i wielkością pól grzewczych. Tylko indukcja wprowadza największe ograniczenia, gdyż wymaga naczyń z dnem ferromagnetycznym. Jeszcze lepiej, gdy całe naczynie wykonane jest z takiego metalu.

Materiały z jakich zrobione są garnki

Nowoczesne naczynia są najczęściej kilkuwarstwowe, a przynajmniej takie jest ich dno. Z czego zwykle robi się dobre garnki? Oto przykłady najbardziej popularnych, więc i poszukiwanych naczyń:

  • stalowe – musi to być stal nierdzewna, bo dzięki niej, naczynia są trwałe i odporne na uszkodzenia. Mogą być myte ręcznie lub w zmywarce. Ich wielowarstwowe dno równomiernie rozprowadza ciepło. Daje też możliwość gotowania z użyciem niewielkiej ilości wody, a nawet bez soli. Garnki stalowe można umieszczać na wszystkich kuchenkach. W przypadku płyt indukcyjnych, ich dno musi mieć właściwości ferromagnetyczne;
  • z powłoką ceramiczną – są najzdrowsze z możliwych naczyń do gotowania, ponieważ produkowane są bez użycia kwasu perfluorooktanowego (szkodliwa substancja). Kupione garnki z tą powłoką, powinno się zahartować, a sama powłoka wytrzyma nawet ponad 400 stopni Celsjusza;
  • emaliowane – wykonane są ze stali i podobnie jak garnki stalowe, mają kilka warstw. Jednak po odpryśnięciu emalii, garnki te nie nadają się już do użycia. Dlatego wymagają odpowiedniego traktowania;
  • żeliwne – zrobione zwykle z „surowego” żeliwa. Innym rodzajem są garnki wykonane z żeliwa z powłokami z emalii, czy ceramiki. Są bardzo wytrzymałe. Wolno się nagrzewają, ale za to długo utrzymują ciepło.

Pojemność naczyń

Dostępne w Media Expert są niemal wszystkie wielkości garnków. Możesz u nas kupić:

  • bardzo małe – pojemność od 0,9 l do 2 l;
  • małe – pojemność od 2,1 l do 3,4 l;
  • średnie – pojemność od 3,5 l do 6 l;
  • duże – pojemność od 6,1 l do 11 l.

Większość z nich można myć w zmywarkach, a niektóre także wstawiać do piekarnika, na co pozwalają pewne detale.

Detale niektórych garnków

Garnki nowej generacji, oprócz tego że nie przypalają jedzenia, to pozwalają gotować niemal bez wody oraz bez tłuszczu. Są wyposażone w detale, ułatwiające nam życie. Po tym m.in. poznasz dobre garnki. Oto one:

  • nienagrzewające się uchwyty – robione są z tworzyw sztucznych, metalu lub nienagrzewającej się stali;
  • miarka objętości – znajduje się wewnątrz garnka czy rondla, pokazując ile znajduje się w nim wlanego płynu;
  • dziobek – to wgłębienie krawędzi naczynia ułatwiające przelewanie zwartości;
  • pokrywa z otworami – to odlewanie wody przy zamkniętym garnku, niezwykle przydatne np. przy odlewaniu ziemniaków;
  • czujnik temperatury – może być umieszczony na dnie garnka, w uchwycie czy na pokrywie. Kontrolka pokazuje, czy naczynie jest wystarczająco nagrzane i czy można rozpocząć pracę.
Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756