
Pomimo wszechobecnego postępu technologicznego wciąż przyciągają uwagę miłośników kawy. Dla tych, którzy cenią sobie pełną kontrolę nad procesem parzenia i traktują samą czynność jako przyjemność, idealnym rozwiązaniem jest ekspres kolbowy. Ranking prezentuje 10 urządzeń wartych Twojej uwagi. Sprawdź, który najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni.
De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M to świetny ekspres kolbowy. Ranking prezentuje sprzęt wyposażony we wbudowany tamper. Umożliwia on dokładne ubijanie kawy, dzięki czemu gwarantuje idealne warunki ekstrakcji. Innowacyjne sitko bez podwójnego dna pozwala na przygotowanie napoju z większej ilości ziaren. Regulacja ilości zmielonej kawy odbywa się intuicyjnie za pomocą pokrętła umieszczonego na panelu sterowania. Dzięki technologii „Cold Extraction” ekspres umożliwia przyrządzenie orzeźwiającego Cold Brew w zaledwie 5 minut.
Prezentowany model wyposażony jest w dwie niezależne grzałki, dzięki czemu możesz jednocześnie przygotować kawę i spienić mleko. To rozwiązanie sprawia, że każda kawa, od klasycznego espresso po mleczne specjały, jest przygotowana szybko i bez kompromisów. Ponadto sprzęt poinformuje Cię o konieczności odkamieniania sygnałem dźwiękowym. De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M to ekspres dla miłośników kawy, którzy cenią sobie perfekcyjne parzenie i możliwość eksperymentowania z różnymi metodami przygotowania.
De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M to świetny ekspres kolbowy. Ranking prezentuje sprzęt wyposażony we wbudowany tamper. Umożliwia on dokładne ubijanie kawy, dzięki czemu gwarantuje idealne warunki ekstrakcji. Innowacyjne sitko bez podwójnego dna pozwala na przygotowanie napoju z większej ilości ziaren. Regulacja ilości zmielonej kawy odbywa się intuicyjnie za pomocą pokrętła umieszczonego na panelu sterowania. Dzięki technologii „Cold Extraction” ekspres umożliwia przyrządzenie orzeźwiającego Cold Brew w zaledwie 5 minut.
Prezentowany model wyposażony jest w dwie niezależne grzałki, dzięki czemu możesz jednocześnie przygotować kawę i spienić mleko. To rozwiązanie sprawia, że każda kawa, od klasycznego espresso po mleczne specjały, jest przygotowana szybko i bez kompromisów. Ponadto sprzęt poinformuje Cię o konieczności odkamieniania sygnałem dźwiękowym. De’Longhi La Specialista Maestro EC9865.M to ekspres dla miłośników kawy, którzy cenią sobie perfekcyjne parzenie i możliwość eksperymentowania z różnymi metodami przygotowania.
Nasz ranking ekspresów kolbowych prezentuje urządzenie SAGE Barista Impress SES876BSS. Dzięki wykorzystaniu niskociśnieniowego systemu parzenia wstępnego sprzęt jest w stanie zapewnić idealne warunki do przyrządzenia pysznej kawy. Co więcej, na uwagę zasługuje wbudowany stożkowy młynek z żarnami. Z jego pomocą szybko zmielisz ziarna, a co najważniejsze, możesz skorzystać z aż 25 poziomów regulacji grubości mielenia. Tak przygotowana kawa trafia bezpośrednio do kolby, dbając o maksymalną świeżość.
Bardzo przydatnym rozwiązaniem zastosowanym w tym modelu jest cyfrowy wskaźnik ubijania Impress Puck System. Dzięki niemu urządzenie weryfikuje ilość kawy w kolbie, informując o jej prawidłowym ubiciu. Ponadto ten ekspres kolbowy ma pamięć ustawień parzenia, co przyspiesza proces przygotowania kawy według Twoich preferencji. Przyda się to szczególnie w zgiełku porannych przygotowań do pracy. System grzewczy Thermocoil, wspierany przez elektroniczną kontrolę temperatury PID utrzymuje idealną temperaturę 93°C.
Nasz ranking ekspresów kolbowych prezentuje urządzenie SAGE Barista Impress SES876BSS. Dzięki wykorzystaniu niskociśnieniowego systemu parzenia wstępnego sprzęt jest w stanie zapewnić idealne warunki do przyrządzenia pysznej kawy. Co więcej, na uwagę zasługuje wbudowany stożkowy młynek z żarnami. Z jego pomocą szybko zmielisz ziarna, a co najważniejsze, możesz skorzystać z aż 25 poziomów regulacji grubości mielenia. Tak przygotowana kawa trafia bezpośrednio do kolby, dbając o maksymalną świeżość.
Bardzo przydatnym rozwiązaniem zastosowanym w tym modelu jest cyfrowy wskaźnik ubijania Impress Puck System. Dzięki niemu urządzenie weryfikuje ilość kawy w kolbie, informując o jej prawidłowym ubiciu. Ponadto ten ekspres kolbowy ma pamięć ustawień parzenia, co przyspiesza proces przygotowania kawy według Twoich preferencji. Przyda się to szczególnie w zgiełku porannych przygotowań do pracy. System grzewczy Thermocoil, wspierany przez elektroniczną kontrolę temperatury PID utrzymuje idealną temperaturę 93°C.
Jaki ekspres kolbowy wybrać, by cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą o poranku? Zastanów się zatem nad wyborem modelu De'Longhi Dedica Duo EC890.M. Innowacyjna funkcja Cold Extraction pozwala przygotować orzeźwiający napój na zimno w zaledwie kilka minut. Dodatkowo urządzenie wyposażone jest w precyzyjną dyszę parową, która umożliwia przyrządzenie perfekcyjnej mikropianki – idealnej do cappuccino czy latte. Intuicyjny interfejs z dotykowymi przyciskami i kolorowymi ikonami umieszczony na górze ekspresu sprawia, że wybór ulubionego napoju staje się szybki i wygodny.
Model Dedica Duo oferuje ponadto szeroką gamę funkcji dodatkowych, takich jak regulacja mocy i ilości zaparzanej kawy, system grzewczy Advanced Termoblok, czy przypomnienie o odkamienianiu. Urządzenie posiada również funkcję Flow Stop, wyjmowaną tackę ociekową, zbiornik na wodę oraz system Self-priming, który skraca czas nagrzewania. Dzięki eleganckiemu wzornictwu i prostocie obsługi, ekspres ten doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym użytkowaniu, jak i podczas spotkań z bliskimi, dostarczając wyjątkowych doznań smakowych każdemu miłośnikowi kawy.
Jaki ekspres kolbowy wybrać, by cieszyć się pyszną i aromatyczną kawą o poranku? Zastanów się zatem nad wyborem modelu De'Longhi Dedica Duo EC890.M. Innowacyjna funkcja Cold Extraction pozwala przygotować orzeźwiający napój na zimno w zaledwie kilka minut. Dodatkowo urządzenie wyposażone jest w precyzyjną dyszę parową, która umożliwia przyrządzenie perfekcyjnej mikropianki – idealnej do cappuccino czy latte. Intuicyjny interfejs z dotykowymi przyciskami i kolorowymi ikonami umieszczony na górze ekspresu sprawia, że wybór ulubionego napoju staje się szybki i wygodny.
Model Dedica Duo oferuje ponadto szeroką gamę funkcji dodatkowych, takich jak regulacja mocy i ilości zaparzanej kawy, system grzewczy Advanced Termoblok, czy przypomnienie o odkamienianiu. Urządzenie posiada również funkcję Flow Stop, wyjmowaną tackę ociekową, zbiornik na wodę oraz system Self-priming, który skraca czas nagrzewania. Dzięki eleganckiemu wzornictwu i prostocie obsługi, ekspres ten doskonale sprawdzi się zarówno w codziennym użytkowaniu, jak i podczas spotkań z bliskimi, dostarczając wyjątkowych doznań smakowych każdemu miłośnikowi kawy.
W ekspresie kolbowym GÖTZE & JENSEN ECM700 możesz przygotować swoją ulubioną kawę na dwa różne sposoby - z mielonej kawy lub z kapsułki. Daje Ci to znacznie większą elastyczność niż w standardowym urządzeniu tego typu. Wystarczy, że umieścisz wybraną kapsułkę Dolce Gusto w dedykowanej kolby ze specjalnym adapterem i zamocujesz ją do ekspresu. To idealne urządzenie dla całej rodziny, gdzie każdy może przygotować sobie ulubiony napój: kawę czarną, smakową czy nawet gorącą czekoladę.
Ekspres posiada również system spieniania mleka, który umożliwi Ci stworzenie idealnego cappuccino lub latte. Pracuje z ciśnieniem 15 barów, co pozwala uzyskać idealne espresso o bogatym aromacie i delikatnej piance za każdym razem. Aktualny poziom ciśnienia możesz na bieżąco sprawdzać na wbudowanym manometrze, dzięki czemu cały proces będzie pod Twoją kontrolą. Zastosowana technologia Termoblok zapewnia optymalną temperaturę do parzenia oraz błyskawiczną gotowość do pracy, dzięki czemu nie trzeba długo czekać, by napić się ulubionego napoju.
W ekspresie kolbowym GÖTZE & JENSEN ECM700 możesz przygotować swoją ulubioną kawę na dwa różne sposoby - z mielonej kawy lub z kapsułki. Daje Ci to znacznie większą elastyczność niż w standardowym urządzeniu tego typu. Wystarczy, że umieścisz wybraną kapsułkę Dolce Gusto w dedykowanej kolby ze specjalnym adapterem i zamocujesz ją do ekspresu. To idealne urządzenie dla całej rodziny, gdzie każdy może przygotować sobie ulubiony napój: kawę czarną, smakową czy nawet gorącą czekoladę.
Ekspres posiada również system spieniania mleka, który umożliwi Ci stworzenie idealnego cappuccino lub latte. Pracuje z ciśnieniem 15 barów, co pozwala uzyskać idealne espresso o bogatym aromacie i delikatnej piance za każdym razem. Aktualny poziom ciśnienia możesz na bieżąco sprawdzać na wbudowanym manometrze, dzięki czemu cały proces będzie pod Twoją kontrolą. Zastosowana technologia Termoblok zapewnia optymalną temperaturę do parzenia oraz błyskawiczną gotowość do pracy, dzięki czemu nie trzeba długo czekać, by napić się ulubionego napoju.
Najlepszy ekspres kolbowy powinien umożliwiać przygotowanie pysznej kawy w krótkim czasie. Ten warunek spełnia DELONGHI La Specialista Opera EC9555.M. Dzięki systemowi Thermoblock sprzęt szybko się nagrzewa. W połączeniu z aktywną kontrolą temperatury możesz być pewny, że przez cały proces parzenia jej poziom będzie optymalny. Pokrętło na panelu umożliwia precyzyjnie dostosowanie ilości mielonej kawy. Do wyboru masz także 5 automatycznych programów do przyrządzenia m.in. espresso, czy americano.
Jeśli uwielbiasz kawę z mlekiem, to z pomocą dyszy MyLatte Art w swojej filiżance znajdziesz idealną mleczną piankę. Ponadto oddzielna dysza do gorącej wody pozwala na przyrządzenie pysznych herbat lub naparów. Co więcej, ciśnienie 19 barów i analogowy wskaźnik gwarantują pełnię aromatu. Na łatwość konserwacji wpływa fakt, że sprzęt sam poinformuje Cię o konieczności wykonania odkamieniania. Automatyczne komunikaty pojawiające się na ekspresie ułatwią ten proces.
Najlepszy ekspres kolbowy powinien umożliwiać przygotowanie pysznej kawy w krótkim czasie. Ten warunek spełnia DELONGHI La Specialista Opera EC9555.M. Dzięki systemowi Thermoblock sprzęt szybko się nagrzewa. W połączeniu z aktywną kontrolą temperatury możesz być pewny, że przez cały proces parzenia jej poziom będzie optymalny. Pokrętło na panelu umożliwia precyzyjnie dostosowanie ilości mielonej kawy. Do wyboru masz także 5 automatycznych programów do przyrządzenia m.in. espresso, czy americano.
Jeśli uwielbiasz kawę z mlekiem, to z pomocą dyszy MyLatte Art w swojej filiżance znajdziesz idealną mleczną piankę. Ponadto oddzielna dysza do gorącej wody pozwala na przyrządzenie pysznych herbat lub naparów. Co więcej, ciśnienie 19 barów i analogowy wskaźnik gwarantują pełnię aromatu. Na łatwość konserwacji wpływa fakt, że sprzęt sam poinformuje Cię o konieczności wykonania odkamieniania. Automatyczne komunikaty pojawiające się na ekspresie ułatwią ten proces.
Ranking ekspresów kolbowych prezentuje model SAGE Barista Touch Impress SES881BSS4FEU1, Dzięki zastosowaniu formuły 4 kroków, znanej z profesjonalnych ekspresów, umożliwia on przygotowanie kawy na najwyższym poziomie. Zaczyna od precyzyjnego mielenia świeżych ziaren, przez idealne ubijanie z siłą 10 kg i automatyczną korekcję porcji, aż po perfekcyjne zaparzenie z zachowaniem odpowiedniej temperatury i ciśnienia. Ponadto innowacyjny system grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres osiąga gotowość do pracy już w 3 sekundy, oszczędzając czas i energię.
Co więcej, automatyczna dysza pary z regulacją temperatury i poziomu spienienia pozwala na przygotowanie perfekcyjnej mikropianki dostosowanej do własnych preferencji - zarówno pod względem tekstury, jak i temperatury. Masz także możliwość ręcznego spieniania. Ekspres kolbowy jest wyposażony również w solidny młynek żarnowy ze stali hartowanej. Za pomocą jednego przycisku sprzęt dostarcza idealną porcję kawy, gwarantując bogaty smak i aromat każdego naparu.
Ranking ekspresów kolbowych prezentuje model SAGE Barista Touch Impress SES881BSS4FEU1, Dzięki zastosowaniu formuły 4 kroków, znanej z profesjonalnych ekspresów, umożliwia on przygotowanie kawy na najwyższym poziomie. Zaczyna od precyzyjnego mielenia świeżych ziaren, przez idealne ubijanie z siłą 10 kg i automatyczną korekcję porcji, aż po perfekcyjne zaparzenie z zachowaniem odpowiedniej temperatury i ciśnienia. Ponadto innowacyjny system grzewczy ThermoJet® sprawia, że ekspres osiąga gotowość do pracy już w 3 sekundy, oszczędzając czas i energię.
Co więcej, automatyczna dysza pary z regulacją temperatury i poziomu spienienia pozwala na przygotowanie perfekcyjnej mikropianki dostosowanej do własnych preferencji - zarówno pod względem tekstury, jak i temperatury. Masz także możliwość ręcznego spieniania. Ekspres kolbowy jest wyposażony również w solidny młynek żarnowy ze stali hartowanej. Za pomocą jednego przycisku sprzęt dostarcza idealną porcję kawy, gwarantując bogaty smak i aromat każdego naparu.
Jaki jest najlepszy ekspres kolbowy? Ranking przedstawia produkt DELONGHI La Specialista Arte Evo EC9255.M, który umożliwi Ci stworzenie idealnie mlecznej pianki dzięki wykorzystaniu systemu do spieniania My LatteArt. Urządzenie oferuje 3 temperatury parzenia - 92/94/96°C, które możesz dostosować do różnych odmian ziaren kawy. Na uwagę zasługuje innowacyjne sitko nieposiadające podwójnego dna. Dzięki temu przygotujesz kawę z jeszcze większej ilości ziaren. 3 automatyczne programy pozwalają na wybranie espresso, americano, bądź gorącej wody.
Urządzenie wyposażono również we wskaźnik poziomu wody, czy regulację ilości zaparzanej kawy. Produkt posiada opcję przygotowania napoju Cold Brew. Ponadto za bezpieczeństwo Twoje i domowników odpowiada funkcja automatycznego wyłączania. W komplecie otrzymujesz dzbanek, filtr do kawy, ubijak do kawy oraz zestaw do czyszczenia. Prezentowany ekspres do kawy pozwoli Ci stworzyć pyszne specjały każdego dnia, byś mógł zaskoczyć rodzinę i znajomych swoimi umiejętnościami baristy. Stań się mistrzem parzenia kawy w kilka chwil.
Jaki jest najlepszy ekspres kolbowy? Ranking przedstawia produkt DELONGHI La Specialista Arte Evo EC9255.M, który umożliwi Ci stworzenie idealnie mlecznej pianki dzięki wykorzystaniu systemu do spieniania My LatteArt. Urządzenie oferuje 3 temperatury parzenia - 92/94/96°C, które możesz dostosować do różnych odmian ziaren kawy. Na uwagę zasługuje innowacyjne sitko nieposiadające podwójnego dna. Dzięki temu przygotujesz kawę z jeszcze większej ilości ziaren. 3 automatyczne programy pozwalają na wybranie espresso, americano, bądź gorącej wody.
Urządzenie wyposażono również we wskaźnik poziomu wody, czy regulację ilości zaparzanej kawy. Produkt posiada opcję przygotowania napoju Cold Brew. Ponadto za bezpieczeństwo Twoje i domowników odpowiada funkcja automatycznego wyłączania. W komplecie otrzymujesz dzbanek, filtr do kawy, ubijak do kawy oraz zestaw do czyszczenia. Prezentowany ekspres do kawy pozwoli Ci stworzyć pyszne specjały każdego dnia, byś mógł zaskoczyć rodzinę i znajomych swoimi umiejętnościami baristy. Stań się mistrzem parzenia kawy w kilka chwil.
Ekspres kolbowy SAGE The Oracle Touch SES990BSS posiada wbudowany młynek stożkowy z metalowymi żarnami, który automatycznie mieli, porcjuje i ubija odpowiednią ilość kawy (19–22 g), co przekłada się na intensywny, bogaty smak espresso. Sprzęt został wyposażony także w automatyczną dyszę do spieniania mleka, która tworzy kremową, delikatną piankę, porównywalną z tą z najlepszych kawiarni. Co więcej, innowacyjna funkcja przygotowywania „Long Black” pozwala na idealne proporcje i temperaturę wody, zapewniając wyjątkowe doznania smakowe.
Dzięki intuicyjnemu, dotykowemu ekranowi, przygotowanie ulubionej kawy sprowadza się do trzech prostych kroków: mielenia, parzenia i spieniania mleka. Użytkownik ma pełną kontrolę nad mocą naparu, temperaturą oraz poziomem spienienia mleka, a swoje idealne ustawienia może zapisać pod własnym imieniem – ekspres umożliwia zapamiętanie aż 8 indywidualnych profili. Technologia cyfrowej regulacji temperatury (PID), ciśnieniowy zawór OPV oraz niskociśnieniowe parzenie wstępne zapewniają doskonały smak i aromat każdej filiżanki.
Ekspres kolbowy SAGE The Oracle Touch SES990BSS posiada wbudowany młynek stożkowy z metalowymi żarnami, który automatycznie mieli, porcjuje i ubija odpowiednią ilość kawy (19–22 g), co przekłada się na intensywny, bogaty smak espresso. Sprzęt został wyposażony także w automatyczną dyszę do spieniania mleka, która tworzy kremową, delikatną piankę, porównywalną z tą z najlepszych kawiarni. Co więcej, innowacyjna funkcja przygotowywania „Long Black” pozwala na idealne proporcje i temperaturę wody, zapewniając wyjątkowe doznania smakowe.
Dzięki intuicyjnemu, dotykowemu ekranowi, przygotowanie ulubionej kawy sprowadza się do trzech prostych kroków: mielenia, parzenia i spieniania mleka. Użytkownik ma pełną kontrolę nad mocą naparu, temperaturą oraz poziomem spienienia mleka, a swoje idealne ustawienia może zapisać pod własnym imieniem – ekspres umożliwia zapamiętanie aż 8 indywidualnych profili. Technologia cyfrowej regulacji temperatury (PID), ciśnieniowy zawór OPV oraz niskociśnieniowe parzenie wstępne zapewniają doskonały smak i aromat każdej filiżanki.
Odkryj przyjemność z picia kawy na nowo dzięki ekspresowi, który łączy precyzję, jakość i nowoczesną technologię. KRUPS Precision+ XP804T posiada wbudowany stalowy młynek z 30 precyzyjnymi ustawieniami mielenia, który pozwala idealnie dopasować grubość przemiału do rodzaju ziaren. Portafilter o średnicy 58 mm, trzy poziomy temperatury ekstrakcji oraz trzy ustawienia pre-infuzji gwarantują baristyczną jakość kawy, jaką znasz z ulubionej kawiarni. System KRUPS Thermoblock zapewnia szybkie podgrzewanie i optymalne warunki parzenia już w mniej niż minutę.
Intuicyjny panel sterowania z bezpośrednim dostępem do trzech najważniejszych przepisów – espresso, lungo i americano – sprawia, że przygotowanie ulubionej kawy jest niezwykle proste. Zestaw profesjonalnych akcesoriów baristycznych, w tym tamper, dzbanek do mleka czy baza tampingowa, pozwala w pełni wykorzystać potencjał urządzenia. Wysokiej jakości dysza parowa umożliwia stworzenie jedwabistej, puszystej pianki idealnej do cappuccino czy latte, dzięki czemu każdy łyk kawy to prawdziwa przyjemność.
Odkryj przyjemność z picia kawy na nowo dzięki ekspresowi, który łączy precyzję, jakość i nowoczesną technologię. KRUPS Precision+ XP804T posiada wbudowany stalowy młynek z 30 precyzyjnymi ustawieniami mielenia, który pozwala idealnie dopasować grubość przemiału do rodzaju ziaren. Portafilter o średnicy 58 mm, trzy poziomy temperatury ekstrakcji oraz trzy ustawienia pre-infuzji gwarantują baristyczną jakość kawy, jaką znasz z ulubionej kawiarni. System KRUPS Thermoblock zapewnia szybkie podgrzewanie i optymalne warunki parzenia już w mniej niż minutę.
Intuicyjny panel sterowania z bezpośrednim dostępem do trzech najważniejszych przepisów – espresso, lungo i americano – sprawia, że przygotowanie ulubionej kawy jest niezwykle proste. Zestaw profesjonalnych akcesoriów baristycznych, w tym tamper, dzbanek do mleka czy baza tampingowa, pozwala w pełni wykorzystać potencjał urządzenia. Wysokiej jakości dysza parowa umożliwia stworzenie jedwabistej, puszystej pianki idealnej do cappuccino czy latte, dzięki czemu każdy łyk kawy to prawdziwa przyjemność.
Mały, ale skuteczny ekspres kolbowy? Ranking przedstawia model PHILIPS Baristina BAR300/60, który wprowadzi do Twojego domu pyszną i aromatyczną kawę. Wbudowany młynek i automatyczne ubijanie kawy w kolbie sprawia, że przygotowanie espresso lub lungo zajmuje mniej niż minutę. Wystarczy, że przesuniesz portafilter, naciśniesz przycisk, by cieszyć się intensywnym smakiem świeżo zmielonych ziaren. Pompa o ciśnieniu 16 barów gwarantuje wydobycie pełni aromatu, a niewielkie rozmiary urządzenia sprawiają, że zmieści się w każdej kuchni.
Oczywiście, masz tutaj możliwość skorzystania z regulacji ilości zaparzonej kawy. Co więcej, ten ekspres kolbowy cechuje się także prostotą czyszczenia. Po zaparzeniu napoju przepłukaj kolbę - bez zbędnego bałaganu i niedostępnych zakamarków, trudnych do wyczyszczenia. Ponadto zużyte fusy idealnie nadają się do kompostowania. Funkcja automatycznego wyłączania zwiększa Twoje bezpieczeństwo. Nasz ranking ekspresów kolbowych nie mógł pominąć tego produktu na liście.
Mały, ale skuteczny ekspres kolbowy? Ranking przedstawia model PHILIPS Baristina BAR300/60, który wprowadzi do Twojego domu pyszną i aromatyczną kawę. Wbudowany młynek i automatyczne ubijanie kawy w kolbie sprawia, że przygotowanie espresso lub lungo zajmuje mniej niż minutę. Wystarczy, że przesuniesz portafilter, naciśniesz przycisk, by cieszyć się intensywnym smakiem świeżo zmielonych ziaren. Pompa o ciśnieniu 16 barów gwarantuje wydobycie pełni aromatu, a niewielkie rozmiary urządzenia sprawiają, że zmieści się w każdej kuchni.
Oczywiście, masz tutaj możliwość skorzystania z regulacji ilości zaparzonej kawy. Co więcej, ten ekspres kolbowy cechuje się także prostotą czyszczenia. Po zaparzeniu napoju przepłukaj kolbę - bez zbędnego bałaganu i niedostępnych zakamarków, trudnych do wyczyszczenia. Ponadto zużyte fusy idealnie nadają się do kompostowania. Funkcja automatycznego wyłączania zwiększa Twoje bezpieczeństwo. Nasz ranking ekspresów kolbowych nie mógł pominąć tego produktu na liście.
Ekspres kolbowy to rodzaj ekspresu ciśnieniowego. W tym przypadku musisz jednak sam przygotować kawę: zmielić ziarna (lub użyć gotowo zmielonej mieszanki), wsypać je do kolby (portafiltra), ubić tamperem i zablokować w maszynie. Następnie ekspres podgrzewa wodę (za pomocą bojlera lub termobloku) do około 88-92 °C i przepuszcza ją pod ciśnieniem (zwykle 9-15 barów) przez ubity kawałek kawy - i tak powstaje m.in. aromatyczne espresso z kremową pianką (crema).
Kluczowe elementy to pompa (która wytwarza potrzebne ciśnienie) oraz układ grzewczy, który zapewnia właściwą temperaturę parzenia. W droższych modelach bojler lub termoblok pozwala uzyskać równą, stabilną temperaturę i ciśnienie, co przekłada się na lepszy smak napoju. Dodatkowo wiele ekspresów kolbowych posiada dyszę pary do spieniania mleka - dzięki temu możesz samodzielnie przygotować cappuccino lub latte, a efekty zależą tylko od Twojego podejścia i umiejętności.
Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat rodzajów ekspresów do kawy, zajrzyj tutaj.
Zastanawiasz się, na co zwrócić uwagę przy zakupie urządzenia, jakim jest ekspres kolbowy? Ranking uwzględnia 10 modeli, wyposażonych w nowoczesne technologie. Sprawdź, co jest kluczowe przy sprzęcie tego typu:
Aby zaparzyć espresso jak profesjonalista, zacznij od zmielenia kawy (najlepiej do 20 g) do konsystencji przypominającej drobną piaskową sól. Nasyp ją do kolby, wyrównaj delikatnym stuknięciem i mocno ubij tamperem. Równomierne ubijanie to klucz do jednolitej ekstrakcji. Przed wpięciem kolby, wypuść niewielką porcję wody przez grupę (tzw. „flushing”), by oczyścić jej powierzchnię i ustabilizować temperaturę. Zamontuj wcześniej wspomniany element, uruchom funkcję parzenia i obserwuj jak kawa wypływa: na początku powinna być ciemna i gęsta, później trochę jaśniejsza z kremową pianką . Idealny czas ekstrakcji to ok. 25-30 sekund na ok. 40 ml naparu. Jeśli kawa leci za szybko lub zbyt wolno - zmień grubość mielenia.
Po zaparzeniu napoju od razu wyjmij kolbę i wyrzuć fusy. Przepłucz grupę wodą, żeby pozbyć się resztek. Jeśli robisz kawę z mlekiem, weź zimne mleko i chłodny dzbanek. Włóż końcówkę dyszy pary tuż pod powierzchnię mleka, włącz parę i powoli obniżaj dzbanek, aż mleko zacznie się „kręcić” i spieni się na gładką mikropiankę. Podgrzej je do ok. 60 °C, wyłącz parę i od razu przetrzyj dyszę wilgotną ściereczką - to ułatwi utrzymanie ekspresu w czystości i zapobiegnie osadzaniu się mleka. Choć na pierwszy rzut oka obsługa ekspresu kolbowego może wydawać się skomplikowana, to nie jest to aż tak trudne. Wystarczy kilka prób, by większość początkujących użytkowników szybko opanowała każdy etap parzenia kawy przy pomocy tego urządzenia.
Jeśli ekspres nie chce nabrać wody lub dziwnie pracuje, prawdopodobnie jest zapowietrzony. Oznacza to, że zamiast wody, zasysa powietrze. Najczęstsze przyczyny to wymiana filtra bez przepuszczenia wody lub niski poziom płynu w zbiorniku.
Aby rozwiązać problem, wyjmij filtr (jeśli jest) i upewnij się, że zbiornik jest prawidłowo zamontowany i pełny. Teraz podstaw naczynie pod wylewkę i uruchom program płukania lub funkcję gorącej wody - przepuść przez maszynę około 0,5 litra gorącej wody, aż wypłynie jednostajnym strumieniem. Ta czynność napełni system wodą i usunie powietrze z obiegu.
W bardziej technicznych ekspresach może być konieczne ręczne odpowietrzenie przez otwarcie zaworu pary (steam wand). Po nagrzaniu sprzętu otwórz zawór parowy. Najpierw usłyszysz syczenie (to powietrze), a później pojawi się stabilny strumień pary lub gorącej wody. Będzie to dla Ciebie znak, że obieg jest odpowietrzony.
Odkamienianie ekspresu kolbowego to ważny krok, który przywraca pełną wydajność urządzenia i chroni jego wnętrze przed kamieniem. Procedurę warto powtarzać co około 200-300 zaparzonych kaw. Przy codziennym użytkowaniu oznacza to odkamienianie co około 3-4 miesiące, chyba że sprzęt posiada wbudowany termometr lub licznik.
Standardowa metoda zaczyna się od opróżnienia i przepłukania zbiornika na wodę. Następnie przygotowuje się roztwór odkamieniający - z dedykowanego płynu lub tabletek, zgodnie z instrukcją producenta. Wlewasz go do zbiornika i uruchamiasz cykl parzenia bez kawy. Po jego zakończeniu pozostaw maszynę na 15-20 minut, by roztwór zadziałał. Na koniec wypuść resztki preparatu, napełnij spzręt czystą wodą, uruchom dodatkowe 2 pełne cykle płukania, tak, by usunąć pozostałości detergentu.
Regularne odkamienianie ekspresu kolbowego wpływa nie tylko na lepszy smak kawy, ale też zapobiega awariom i zużyciu sprzętu - działa to jak swego rodzaju udrażnianie „tętnic” w ekspresie. Profesjonaliści i eksperci zalecają używanie specjalistycznych środków odkamieniających zamiast mieszanek domowej roboty typu ocet czy kwasek cytrynowy, które mogą pozostawiać zapachy, wpływać na smak kawy, a nawet uszkadzać uszczelki i przewody. Pamiętaj, by zawsze rozważnie podchodzić do samodzielnego czyszczenia ekspresu, tak by nie spowodować jego zepsucia.
Chcesz dowiedzieć się więcej na temat najczęstszych awarii ekspresów do kawy? Sprawdź zatem ten poradnik.