Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jaka kawa do kawiarki? Którą wybrać?

 2023-07-17 

Kawiarka czasami zwana również mokką, moką czy kafeterią, staje się coraz popularniejszym urządzeniem wśród smakoszy aromatycznego, czarnego trunku. Nie trudno się temu dziwić – wyróżnia się nie tylko wspaniałą jakością gotowego napoju, ale też konkurencyjnie niższą ceną, w porównaniu do mniej lub bardziej profesjonalnych ekspresów, szeroką dostępnością i wyjątkową prostotą użytkowania. Należy jednak pamiętać, że samo zakupienie odpowiedniej kawiarki, nawet tej najdroższej i najczęściej polecanej, to tylko połowa sukcesu. Opanowanie jej używania, nie należy do trudnych, lecz czy wiesz jaka kawa do kawiarki nadaje się najlepiej? Czy każdy stopień wypalenia ziaren da satysfakcjonujące efekty? Czy gotowa, zmielona kawa, którą znajdziesz w każdym sklepie, jest właśnie tym, co zapewni Ci najlepsze doznania? Okazuje się, że trudno jest znaleźć jedną, poprawną odpowiedź na każde z tych pytań. Wszystko zależy od Twoich preferencji.

Jaka kawa do kawiarki? Mieszanka czy jeden gatunek?

Podstawowe pytanie, które powinieneś sobie zadać przed zakupem kawy, to czego oczekujesz od kawy. Jedni wolą kawy palone mocniej, inni słabiej. Możesz być fanem kaw kremowych, idealnie nadających się do połączenia z mlekiem, śmietanką, czy nawet bitą śmietaną. Ktoś inny będzie wolał kawę bardziej wytrawną, goryczkową, z aromatem choćby czekolady. Bez problemu znajdziesz też ziarna, które wypełnią kuchnię nutami dojrzałych owoców. Jaka kawa do kawiarki będzie dla Ciebie najlepsza?


Tak naprawdę, powstrzymuje nas tylko nasza wyobraźnia i chęć eksperymentowania. Warto sięgać po różnorodne mieszanki kaw, które w składzie często zawierają gatunki z kilku stron świata. Oczywiście, bez trudu znajdziesz też kawę jednorodną, tak zwanego „singla” czy „kawę speciality”. Ewidentnym plusem zakupu takiej kawy, jest jej unikalność. Wybierając kawę z jednego rejonu i gatunku, możesz przygotować się na wyjątkowe cechy każdego rodzaju. Raz trafisz na aromaty orzechowe, a raz nawet na toffi. W tym przypadku możesz przenieść się w wymarzoną podróż do Kolumbii, Kostaryki, Brazylii czy Etiopii, nie ruszając z salonu. Mimo, że nikt nie zabrania nam eksperymentować, znawcy kaw, bariści, sugerują, by kawa do kawiarki składała się z ziaren, które oscylują w średnim stopniu wypalenia. Pozwala to uniknąć nadmiernej kwasowości lub gorzkości. Informacje o aromacie, kraju pochodzenia, przeznaczeniu, czy stopniu wypalenia, znajdziesz na każdym opakowaniu dobrej kawy. Jeśli nie jesteś zainteresowany testowaniem najróżniejszych gatunków kaw, najbezpieczniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowych mieszanek, skomponowanych do parzenia espresso. Warto też zwrócić uwagę na to, czy kawa jest świeżo palona. W typowym sklepie trudno będzie nam znaleźć taką kawę, lecz w sklepach specjalistycznych i kawiarniach, nie powinno to sprawić większych trudności.

Jaka kawa do kawiarki? Jak mielić ziarna?

Czy gotowa, zmielona kawa nada się jako kawa do kawiarki? Choć wydaje się to idealnym i prostym rozwiązaniem, bariści są w tym temacie zgodni – kawa zmielona wcześniej przez producenta, nie nadaje się do parzenia w kawiarce. Decyduje o tym kilka czynników. Po pierwsze – jakość kawy. Choć trudno jednoznacznie stwierdzić, iż kawa mielona przygotowywana jest z gorszej jakości ziaren, trudniej będzie nam znaleźć dobrą kawę, która sprzedawana jest jako gotowa do użycia w kawiarce. Trudniej też będzie, nawet wprawnemu i doświadczonemu oku, ocenić klasę kawy, nie widząc jej ziaren. Po drugie – grubość zmielenia. Ten czynnik jest stawiany przez znawców kawy na piedestale, jeżeli chodzi o kawę do kawiarki.


Kawa do kawiarki powinna być zmielona w średnim stopniu. Niestety, gotowa mielona kawa najczęściej jest zmielona bardzo drobno, co nie służy parzeniu w mocce. Odpowiedni stopień zmielenia powoduje, że woda wypychana pod wysokim ciśnieniem, z łatwością przepływa przez kawę w kawiarce, a tym samym, czerpie z niej jak najwięcej aromatu. Zbyt mocno zmielone ziarna, mogą też przedostawać się wraz z wodą do naparu i pozostawiać nieprzyjemne fusy. Idealnym rozwiązaniem, jest więc zakup młynka do kawy. Pozwoli on nie tylko na zmielenie ziaren tuż przed parzeniem, co uznawane jest za bardzo istotne przy budowaniu aromatu, ale też na kontrolę stopnia zmielenia. Gdy zakupisz odpowiedni młynek, będziesz mógł sam kontrolować grubość zmielenia ziaren i eksperymentować jaki stopień jest dla Ciebie najodpowiedniejszy.


Na rynku dostępnych jest wiele różnych modeli młynków do kawy – od ręcznych, po elektryczne. Szczególnie poleca się jednak te elektryczne, zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych. Często znajdziemy w nich funkcje doboru grubości mielenia, co pozwoli Ci nie martwić się o to, czy mielisz ziarna w odpowiedni sposób. Młynek może przydać Ci się jednak nie tylko do mielenia ziaren kawy, ale często używany jest zamiast moździerza przy przygotowywaniu ziół i przypraw. Kupowanie kawy do kawiarki, może wydawać się skomplikowane, lecz gdy opanujesz niezbędne podstawy, zakupisz młynek i znajdziesz swój ulubiony sklep z kawą, wszystko okaże się banalnie proste!

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756