Poradniki Eksperta

Fani zdrowego żywienia coraz większą uwagę przywiązują do tego, co jedzą. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością cieszą się produkty własnego wyrobu. Przyrządzając je w zaciszu własnej kuchni wiemy, że nie zawierają wzmacniaczy smaku, czy innych niezdrowych dodatków. Amatorzy dobrych kiełbas mogą przygotować swojską kiełbasę o niepowtarzalnym smaku. Niewątpliwie będzie to rarytas, po który sięgnie każdy z domowników. Dużym ułatwieniem podczas przyrządzania tego rodzaju wędlin, jest nadziewarka do kiełbas. Jaka nadziewarka do kiełbas będzie najlepsza? Na co zwrócić uwagę dokonując zakupu? Nadziewarka do kiełbas to funkcjonalny i praktyczny sprzęt. A dlaczego? O tym poniżej.

Jakie produkty przygotować do wyrobu własnej kiełbasy?


Zanim przystąpisz do nadziewania kiełbas, zaopatrz się w niezbędne produkty. To one decydują o smaku i aromacie Twojego wyrobu. Ważne jest więc, aby pochodziły od sprawdzonego dostawcy. By były świeże i dobrej jakości. Możesz wybrać: wołowinę, wieprzowinę, czy indyka. Nie zapomnij również o nieco tłustszym mięsie, typu boczek czy podgardle, które nada kiełbasie odpowiedniej konsystencji. 


Aby wędliny wyśmienicie smakowały, musisz je odpowiednio przyprawić. W tym celu zaopatrz się w: czosnek, sól, pieprz, gorczycę, majeranek, ziele angielskie, czy inne ulubione przyprawy. Świeże składniki połączone w odpowiednich proporcjach i sprawdzony przepis to gwarancja sukcesu.

Nadziewarki do kiełbas w naszej ofercie:

Co to są nadziewarki do kiełbas i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu?


Nadziewarka do kiełbas, to niezwykle praktyczne i przydatne urządzenie, które służy do napełniania osłonek farszem. Z ich pomocą w prosty i szybki sposób przyrządzisz swojskie kiełbaski, a ich nadziewanie nie będzie skomplikowane i monotonne. Możesz wybrać np. nadziewarkę ręczną, elektryczną lub urządzenie wielofunkcyjne. Warto zwrócić uwagę na parametry tych sprzętów i dostosować je do własnych potrzeb. Należą do nich m.in. pojemność, rodzaje lejków w zestawie, rozmiar urządzenia czy materiał, z którego zostało wykonane. Można wybrać sprzęt w wersji poziomej lub pionowej. Nie bez znaczenia jest również łatwość montażu i demontażu nadziewarki do kiełbas. Wszystkie te aspekty wpływają na wygodę podczas użytkowania i warto je mieć na uwadze przy wyborze odpowiedniego dla Ciebie modelu.

Jaką nadziewarkę wybrać?


Nadziewarka występuje w wersji pionowej lub poziomej. Zasada działania obu modeli jest taka sama. Różnica występuje w sposobie montażu pojemnika na farsz. Nadziewarka do kiełbas w pionie umieszczona jest prostopadle do blatu. Farsz wkładamy od góry. Ponadto urządzenie jest stabilne i zajmuje niewiele miejsca. Natomiast model w wersji poziomej, ustawiony jest równolegle do blatu. Ten rodzaj nadziewarek wyposażony jest zazwyczaj w solidną przyssawkę służącą do montażu do blatu. Jaka nadziewarka do kiełbas będzie najlepsza? W pionie, czy w poziomie? Warto sprawdzić oba modele i wybrać ten, który bardziej odpowiada Twoim preferencjom.

Czym charakteryzuje się ręczna nadziewarka do kiełbas?


Ręczna nadziewarka do kiełbas sprawdzi się w każdym gospodarstwie domowym. Jej obsługa jest niemalże intuicyjna i nie wymaga do uruchomienia energii elektrycznej. Podstawowym jej elementem jest korpus, od którego odchodzi korba za pomocą której urządzenie jest wprawiane w ruch. Na górze urządzenia znajduje się otwór, przez który farsz przemieszczany jest do zbiornika. 


Bardzo ważnym elementem jest umieszczony wewnątrz korpusu tłok, który przesuwa mięso do lejka, a następnie do osłonki. Tłok w niektórych modelach pokryty jest silikonem i jest odporny na zaginanie. 


Ręczna nadziewarka do kiełbas jest stabilnym urządzeniem, które nie przesuwa się po blacie. Dzięki temu, korzystanie z niej jest bardzo wygodne. Dodatkowym atutem jest wysokiej jakości materiał, z którego wykonany jest sprzęt. Zazwyczaj będzie to stal nierdzewna, która jest odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Tego rodzaju nadziewarki, są więc niezawodne i trwałe.

Na jakie dodatkowe aspekty zwrócić uwagę wybierając nadziewarkę?


Nadziewarka do kiełbas może mieć różną pojemność. Można ją dostosować do własnych potrzeb. Pojemność może wynosić np. 1,5 kg, 3 kg lub 5 kg. W przypadku większych urządzeń, nie ma potrzeby częstego uzupełniania cylindrów. Dzięki temu, szybciej nadziejemy kiełbasę. Dla osób, które nie przyrządzają większej ilości wędlin, sprawdzi się model o mniejszej pojemności. Bardzo ważnym elementem wyposażenia nadziewarki są lejki. Mogą one mieć różną średnicę, co umożliwia przyrządzenie różnego rodzaju kiełbas, np. parówek, kabanosów, czy salami. W zestawie mogą występować np. 3, 4 lejki (często z systemem odpowietrzania), mocowane za pomocą obręczy. Na szczególną uwagę zasługują nadziewarki, których konstrukcja umożliwia szybki demontaż i łatwe otworzenie cylindra. Ułatwia to mycie i konserwację urządzenia. 


Jaka nadziewarka do kiełbas będzie dla Ciebie najlepsza? Wybór modelu zależy tylko od indywidulnych potrzeb. Dlatego wybierz model, który spełni Twoje oczekiwania i sprawdzi się w Twojej kuchni.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756