2.5 | |
Pozioma | |
35.5 | |
15.4 | |
2.5 | |
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna |
2.5 | |
Pionowa | |
47 | |
14.5 | |
2.5 | |
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna, Obręcz do montażu lejków |
3 | |
Pionowa | |
20 | |
14 | |
3.5 | |
2 x zacisk, 6 x plastikowy lejek, Korba |
5 | |
Pionowa | |
22 | |
14.2 | |
3.5 | |
2 x zacisk, 6 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna |
1.5 | |
Pionowa | |
32 | |
11.5 | |
2.5 | |
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna, Korba, Obręcz do montażu lejków |
4 | |
Pionowa | |
35 | |
12.5 | |
2.5 | |
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna, Obręcz do montażu lejków |
5 | |
Pozioma | |
44.5 | |
15 | |
3 | |
2 x zacisk, 4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna |
Poradniki eksperta
Nadziewarka do kiełbasy w Media Expert
Nadziewarka do kiełbasy to proste urządzenie, które pozwoli Ci zrobić taką kiełbasę, jaką lubisz najbardziej, według własnego smaku i tak doprawioną, jak lubisz najbardziej.
Co jest najważniejsze?
Urządzenia, których używamy w domu, mogą być zrobione ze stali szlachetnej lub z aluminium, a mają w zestawie od trzech do czterech lejków, którymi farsz trafia do nałożonego wcześniej jelita. Średnice tych lejków są zbliżone i wynoszą od 14 do 29 cm i pozwalają one robić taką kiełbasę, jaką chcesz. Niemal każdy z lejków (najczęściej są silikonowe) ma żłobienia, które po pierwsze: odpowietrzają, a po drugie: zapobiegają pękaniu jelit. Domowe maszynki do kiełbasy maja zwykle 1,5, 2,5, 3, 4 lub 6 kg pojemności, co znaczy, że z takiej ilości mogą zrobić kiełbasę. Zarówno zatem ich pojemność, jak i to, z czego są zrobione, ma wpływ na ceny, a te zaczynają się już od 74 zł, bo tyle zapłacimy za nadziewarkę zrobioną z aluminium, o pojemności 1,5 kg oraz z trzema lejkami, zaś na taką ze stali nierdzewne nierdzewnej o tej samej pojemności, ale z czterema lejkami wydamy ok. 125 zł, a ok. 290 zł na maszynkę stalową o pojemności 5 kg.
Mocowanie nadziewarki do kiełbasy
Nadziewarka do kiełbasy może być pozioma (lejek mocuje się do niej z boku) albo pionowa (lejek przytwierdza się na dole urządzenia). Oczywiście, samo urządzenie także trzeba odpowiednio przytwierdzić do stołu albo do blatu kuchennego, żeby się nie przemieszczało w trakcie nadziewania. Służyć do tego może przyssawka i jeżeli urządzenie jest małe, to wystarcza. Przy większych niezbędne stają się zaciski (mogą być nawet dwa), co daje gwarancję utrzymania maszynki w miejscu. Te ostatnie przypominają nieco te, które były w starszych typach maszynek do mielenia mięsa. Jeśli zastanawiasz się, którą lepiej kupić: pionową czy poziomą, to spieszymy z odpowiedzią, że obie są dobrze, bo to nie konstrukcja nadziewarki, pozioma lub pionowa, ma największy wpływ na pracę, ale jej pojemność. Jeśli chcesz zrobić większą ilość kiełbasy w małej maszynce, to musisz się liczyć z częstym dokładaniem farszu. Zaletą natomiast nadziewarek pionowych jest to, że zajmują w kuchni niewiele miejsca i łatwiej jest je schować. Poziome zaś łatwiej się czyści. Nie można zapomnieć, że po każdym użyciu taka maszynka powinna zostać dokładnie umyta, osuszona, a jej wnętrze należy posmarować cienką warstwą oleju jadalnego.
Jak zrobić kiełbasę w domu
Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że robiąc kiełbasę w domu, przyrządzasz tylko surową, czyli tzw. białą, którą w najlepszym razie musisz ugotować lub usmażyć. Oczywiście, taka kiełbasa ma też swoich zwolenników, jest również bez konserwantów i tak zrobiona, jak lubisz, a kiedy ją ugotujesz czy usmażysz, może wytrzymać w lodówce przez kilka dni. Jeśli jednak masz zamiar zrobić inną, potrzebna Ci będzie wędzarnia lub musisz oddać własny produkt do uwędzenia.