Trwa ładowanie
2.5
Pozioma
35.5
15.4
2.5
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna

139 99
13,48 zł x 11 rat

w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756
2.5
Pionowa
47
14.5
2.5
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna, Obręcz do montażu lejków

269 99

3
Pionowa
34.5
15
2.2
3 x plastikowy lejek

216 99

4
Pozioma
78.5
28
2.9
4 x plastikowy lejek

309 64

3
Pionowa
20
14
3.5
2 x zacisk, 6 x plastikowy lejek, Korba

649 99
Sprawdź

5
Pionowa
22
14.2
3.5
2 x zacisk, 6 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna

439 99
Sprawdź

1.5
Pionowa
32
11.5
2.5
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna, Korba, Obręcz do montażu lejków

119 99

4
Pionowa
35
12.5
2.5
4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna, Obręcz do montażu lejków

349 99

5
Pozioma
44.5
15
3
2 x zacisk, 4 x plastikowy lejek, Instrukcja obsługi w języku polskim, Karta gwarancyjna

349 99

3
Pozioma
78
23.5
2.5
4 x plastikowy lejek

229 99

Poradniki eksperta

Nadziewarka do kiełbasy w Media Expert


Nadziewarka do kiełbasy to proste urządzenie, które pozwoli Ci zrobić taką kiełbasę, jaką lubisz najbardziej, według własnego smaku i tak doprawioną, jak lubisz najbardziej.


Co jest najważniejsze?


Urządzenia, których używamy w domu, mogą być zrobione ze stali szlachetnej lub z aluminium, a mają w zestawie od trzech do czterech lejków, którymi farsz trafia do nałożonego wcześniej jelita. Średnice tych lejków są zbliżone i wynoszą od 14 do 29 cm i pozwalają one robić taką kiełbasę, jaką chcesz. Niemal każdy z lejków (najczęściej są silikonowe) ma żłobienia, które po pierwsze: odpowietrzają, a po drugie: zapobiegają pękaniu jelit. Domowe maszynki do kiełbasy maja zwykle 1,5, 2,5, 3, 4 lub 6 kg pojemności, co znaczy, że z takiej ilości mogą zrobić kiełbasę. Zarówno zatem ich pojemność, jak i to, z czego są zrobione, ma wpływ na ceny, a te zaczynają się już od 74 zł, bo tyle zapłacimy za nadziewarkę zrobioną z aluminium, o pojemności 1,5 kg oraz z trzema lejkami, zaś na taką ze stali nierdzewne nierdzewnej o tej samej pojemności, ale z czterema lejkami wydamy ok. 125 zł, a ok. 290 zł na maszynkę stalową o pojemności 5 kg.

 

Mocowanie nadziewarki do kiełbasy


Nadziewarka do kiełbasy może być pozioma (lejek mocuje się do niej z boku) albo pionowa (lejek przytwierdza się na dole urządzenia). Oczywiście, samo urządzenie także trzeba odpowiednio przytwierdzić do stołu albo do blatu kuchennego, żeby się nie przemieszczało w trakcie nadziewania. Służyć do tego może przyssawka i jeżeli urządzenie jest małe, to wystarcza. Przy większych niezbędne stają się zaciski (mogą być nawet dwa), co daje gwarancję utrzymania maszynki w miejscu. Te ostatnie przypominają nieco te, które były w starszych typach maszynek do mielenia mięsa. Jeśli zastanawiasz się, którą lepiej kupić: pionową czy poziomą, to spieszymy z odpowiedzią, że obie są dobrze, bo to nie konstrukcja nadziewarki, pozioma lub pionowa, ma największy wpływ na pracę, ale jej pojemność. Jeśli chcesz zrobić większą ilość kiełbasy w małej maszynce, to musisz się liczyć z częstym dokładaniem farszu. Zaletą natomiast nadziewarek pionowych jest to, że zajmują w kuchni niewiele miejsca i łatwiej jest je schować. Poziome zaś łatwiej się czyści. Nie można zapomnieć, że po każdym użyciu taka maszynka powinna zostać dokładnie umyta, osuszona, a jej wnętrze należy posmarować cienką warstwą oleju jadalnego.


Jak zrobić kiełbasę w domu


Trzeba wziąć pod uwagę fakt, że robiąc kiełbasę w domu, przyrządzasz tylko surową, czyli tzw. białą, którą w najlepszym razie musisz ugotować lub usmażyć. Oczywiście, taka kiełbasa ma też swoich zwolenników, jest również bez konserwantów i tak zrobiona, jak lubisz, a kiedy ją ugotujesz czy usmażysz, może wytrzymać w lodówce przez kilka dni. Jeśli jednak masz zamiar zrobić inną, potrzebna Ci będzie wędzarnia lub musisz oddać własny produkt do uwędzenia.