
- 5 -
• Przedmiotów metalowych, takich jak noże, widelce, łyżki
i pokrywki oraz folii aluminiowej nie zaleca się kłaść na po-
wierzchni płyty kuchennej, gdyż mogą się one stać gorące.
• Po użyciu wyłącz element grzejny płyty wyłącznikiem i nie
polegaj na wskazaniach detektora naczyń.
• Urządzeniem nie należy sterować zewnętrznym zegarem
lub niezależnym układem zdalnego sterowania. Do czysz-
czenia płyty nie wolno używać sprzętu do czyszczenia parą.
• Uwaga. Nie używać nieodpowiednich osłon płyty uniemoż-
liwiających dzieciom dostęp do płyty grzejnej. Stosowanie
nieodpowiednich osłon może powodować wypadki.
• Przed pierw szym użyciem płyty indukcyjnej na le ży prze
czy tać in struk cję użyt ko wa nia. W ten spo sób za pew nia my
sobie bez pie czeń stwo oraz unikamy uszko dze nia pły ty.
• Je że li płyta indukcyjna użyt ko wa na jest w bez po śred niej
bliskości radia, te le wi zo ra lub innego urzą dze nia emi tu ją
ce go, na le ży spraw dzić, czy za pew nio na jest pra wi dło wość
działania panelu ste ru ją ce go płytą.
• Płytę winien podłączyć upraw nio ny in sta la tor – elektryk.
• Nie wolno instalować płyty w pobliżu urzą dzeń chłodni-
czych.
• Meble w których zabudowywana jest pły ta, muszą być od-
porne na temperatury ok 100OC. Do tyczy to okle in,kra wę
dzi,po wierzch ni wykonanych z tworzyw sztucz nych, klejów
oraz lakierów.
• Pły tę należy użytkować tylko po jej za bu do wa niu. W ten
sposób za bez pie cza my się przed do tknię ciem czę ści po zo
sta ją cych pod na pię ciem.
• Na pra wy urządzeń elektrycznych mogą prze pro wa dzać
tyl ko spe cja li ści. Nie fa cho we na pra wy po wo du ją po waż ne
nie bez pie czeń stwo dla użyt kow ni ka.