Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Prasa do soku BROWIN 810505
Znaleziono w kategoriach:
Praski
(1)
Wróć
Instrukcja obsługi Prasa do soku BROWIN 810505
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1
INSTRUKC
JA OBSŁUGI
PRASA RAMO
WA
DO
WY
CISKANI
A
SOKU Z O
WOCÓW
USER MAN
UAL
FRAME PRESS
FOR EXTRACTING
JUICE FR
OM FRUIT
BEDIENUNGSA
NLEITUN
G
DIE RAHMENPRE
SSE ZUM
EXTRAHIEREN
VON SAFT AUS
FRÜCH
TEN
NOTICE D’UT
ILISAT
ION
PRESSOIR
A FRUITS
NAUDOJIMO IN
STRUKC
IJA
NERŪDIJANČIO
PLIENO VAIS
IŲ
SULČIŲ
SPAU
DIMO RĖMINI
S PRESAS
NÁVOD K OB
SLUZE
LIS K LISOV
ÁNÍ
ŠŤÁVY Z OVOC
E
РУКОВОДСТВ
О ПО ЭКСПЛУА
ТА
ЦИИ
РАМНЫЙ ПРЕСС
ИЗ НЕРЖА
ВЕЮЩЕЙ СТАЛИ
ДЛЯ ОТЖИМА Ф
РУКТОВОГО С
ОКА
INSTRUCȚ
IUNI DE UTILIZA
RE
PRESĂ PENTRU
STOARCER
EA SUCULU
I
DIN FRUCTI
NÁVOD NA
POUŽITIE
LIS NA VYTLÁČAN
IE
OVOCNÝCH ŠŤ
AV
ІНСТРУКЦІЯ
ЕКСПЛУАТА
ЦІЇ
ПРЕС ДЛЯ ВИД
АВЛЮВАННЯ
ФРУКТОВОГО СОК
У
LIETOŠA
NAS PA
M
ĀCĪBA
INSTRUKT
IONSMANUA
L
NERŪSĒJOŠĀ TĒR
AUDA R
ĀMJA
RAMPRESS FÖR
UTVINNING
TIPA SPIEDE
SULU SPIEŠANA
I NO AUGĻIEM
AV JUICE UR
FRUKT
KASUTU
SJUHEND
MAHLAPRESS
I
KASUTUSJUHEND
No 810002 / 810
005 / 810501 / 8
10505
/ 810006 / 810015 / 810018 /
810509 / 81051
4
2
PL
-
Zestawienie
elem
ent
ó
w;
EN
-
Parts
list;
DE
–
Kom
ponenten
ü
bersicht;
FR
-
Liste
des
é
l
é
ments;
LT
-
Element
ų
s
ą
ra
š
as;
LV
-
Elementu
sarak
sts
;
EE
-
Detailide
l
oend;
CZ
-
P
ř
e
hled
elem
entu;
RU
-
Перечень
состав
ляющих
;
RO
- Lista elem
entelor;
SK
-
Zoznam
s
úč
iastok
;
UA
-
Перелік елементів
;
SE
-
S
amm
anställning av elem
ent
;
1.
PL
-
Ś
ruba
docisk
owa
;
EN
-
Pres
sure
scr
ew
;
DE
–
Pressschraube
;
FR
-
Vis
en
acier;
LT
-
Ver
ž
iam
asis
var
ž
tas
;
LV
–
Spiedskr
ū
ve
;
EE
–
Kr
uvi;
CZ
-
Lisovac
í
š
roub;
RU
-
Зажимный
винт;
RO
-
Ș
urub
de
presare
;
SK
-
Pr
í
t
la
č
n
á
skrutka
;
UA
-
Зажимний гвинт;
SE
–
T
rycksk
ruv;
2.
PL
-
Belka
podporowa
;
EN
-
Support
beam
;
DE
–
St
ü
tzbalken
;
FR
-
Barre
d'appui;
LT
-
Atram
in
ė
sija
;
LV
–
Balstsija
;
EE
–
R
õ
httugi;
CZ
-
Podp
ů
rn
ý
nosn
í
k
;
RU
-
Опорная
ба
лка;
RO
-
T
ij
ă
de
sprijin
;
SK
- Podporn
á
prie
č
ka
;
UA
-
Опорна балка;
SE
-
Stödbalk
3.
PL
–
Kosz
;
EN
–
B
ask
et
;
DE
–
Korb
;
FR
-
Cla
ie
e
n
acier
inoxydable
;
LT
–
Krep
š
ys
;
LV
–
R
ezervu
ā
rs
;
EE
–
Mahuti;
CZ
–
Ko
š
;
RU
–
Корзина;
RO
–
Co
ș
;
SK
–
K
ôš;
UA
–
Корзина;
SE
–
Bin;
4.
PL
–
P
odstawa
;
EN
–
Base
;
DE
–
Bas
is
;
FR
–
Base;
LT
–
Pagrindas
;
LV
–
Pam
atne
;
EE
–
Alus
;
CZ
-
Z
á
kladn;
RU
–
По
ддон;
RO
–
Baz
ă;
SK
–
Podstavec
;
UA
–
Піддон;
SE
–
Grundläggande;
Model no. 8100
02, 810005, 81050
1
Mo
del no. 810505
Model no. 8100
06, 810015, 81001
8
M
odel no. 810509, 8
10514
3
─ INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
PRASA RAMOWA
DO WYCISKANIA SOKU Z OWOCÓW
Przeznaczenie:
Prasa
ram
owa
pr
zeznaczona
jest
do
w
yciskania
s
oku
z
uprzednio
pr
zygotowanych
owoców
(rozdrobn
ionych
i macerowan
ych z dodatkiem
Pektoenzymu lub po wst
ępnej ferm
entacji).
Doskonała
do
owoców
twa
rdych
i
m
iękk
ich,
np.
j
abłek,
winogr
on,
śliwek
,
wiśni,
p
orzecze
k
i
wielu
innych
d
ostępn
ych
na polskim r
ynku.
Kolejne czynności:
1
–
Przygotowanie owoc
ów
Jest
to
najważniejszy
eta
p
w
procesie
tłocz
enia
soku
z
ow
oców
.
Dobrze
przygotow
ane
ow
oce
dają
się
ł
atwo
tłoczyć.
Bez
odpo
wiedniego
przygotow
ania
tłoczenie
będz
ie
ba
rdzo
trudne,
a
jego
w
ynik
nie
będzie
zadowalając
y.
Przed prz
y
stąp
ieniem
do tłoc
zenia owoce należ
y dokładnie um
y
ć i usunąć
wszystk
ie zepsute s
ztuki. Zaniedban
ie tego
etapu może spowodo
wać chorob
y wina lub soku.
Następnie
umies
zczam
y
owoce
w
dużym
naczyniu
(m
oże
to
być
np.
plastikow
y
pojemnik
ferm
entacyjny,
wiadro
lub duża misk
a) i rozdrabniam
y.
Owoce
m
iękk
ie,
tak
ie
jak
truskawki,
m
aliny,
porzec
zki,
jeżyny
ora
z
wiśn
ie
lub ś
liwk
i
r
ozdrabniam
y
pr
zez
r
ozgniatanie.
N
ależy przy tym pam
iętać by stopień rozdro
bnienia nie b
ył zbyt wysoki.
Z owoców pestk
owych, przed prz
ystąpieniem do ro
zdrabniania na
leży usunąć p
estki (pozosta
wienie pestek
przez cał
y
okres
fermentacj
i
wina
może
prowadzić
do
nagrom
adzenia
się
pewnych
ilości
s
zkodliwego
dla
zdrowia
cyjanowodoru).
O
woce taki
e jak jabłk
a, czy gruszki tniem
y na drobne cząstk
i.
Dalszy tok postępo
wania z m
iazgą owocową zależ
y od rodzaju użytych o
woców.
W
iśnie,
agrest
cz
y
śliwki
(tzw.
owoce
miękk
ie)
dobrze
jes
t
zostawić
na
dobę
w
chłodnym
miejsc
u,
pod
pr
zy
kr
yciem.
Zabieg ten naz
ywa się maceracj
ą
-
tk
anka owocowa ulega ro
zluźnieniu i uwal
nia się z niej sok
.
Jabłka
lub
grus
zki,
c
zyli
tzw.
owoce
twarde,
należy
bezpośrednio
po
rozdrob
nieniu
za
lać
2
-
4
litrami
przegotowanej
wody
(o
tem
peratur
ze
ok
80°C).
Zabieg
ten
ma
na
celu
z
jednej
strony
r
ozluźnienie
tkank
i
o
wocowej,
z
dru
giej
inaktywację
wybranych
enzymów,
naturalnie
występuj
ących
w
owocach,
których
działanie
mogłob
y
niekorzystnie
wpłynąć
na
jakość
miazgi
owocowej.
Należy
zanoto
wać
ilość
wod
y
użytej
do
tego
zabiegu.
Owoce
złożone
w
pojemnik
u należy szczelnie pr
zykryć i pozostawić do o
studzenia.
Proces
uwalniani
a
soku
z
obu
typów
m
iazgi
owocowej
można
przyspiesz
yć
i
z
intensyfikować
dodając
naturalny
preparat
enzy
ma
tyczn
y
-
PEKTOENZ
YM
.
Dodatek
tego
enz
y
mu
zwięk
sza
w
ydajność
uwalniania
sok
u
z
owoców
.
W
przypadku
pierwszego
t
ypu
m
iazgi
(z
owoców
m
iękkich)
preparat
dodajem
y
zara
z
po
rozdrobnieniu
owoców,
w
drugim
przypadku
(pr
zy o
wocach
tward
y
ch)
preparat
d
odajem
y po
wystudzeniu
m
iazgi.
P
ek
toenzym
po
woduje da
lsze
rozluźnienie
tkanki
owocowej,
a
co
za
tym
i
dzie,
intensywny
wypływ
sok
u.
Preparat
ten
za
wiera
enzy
m
y
-
pek
tynazy,
takie
same,
jakie
występują
w
owocach.
Z
większenie
ich
stę
żenia
w
m
iazdze
powoduje
znaczne
pr
zyspies
zenie
uwalniania
soku
z
o
woców,
i
co
bard
zo
ważne
-
zmniejsza
l
epkość
płynu
-
uła
twiając
tym
s
amym
proces
sąc
zenia
i
tłoczenia (w
y
cisk
ania) soku.
Miazgę z dodatk
iem preparatu m
ieszam
y
i pozosta
wiam
y
pod pr
zykryciem na 4
- 9 godzin.
Po upływie tego c
zasu można pr
zystąpić d
o tłoczenia s
oku przy pomoc
y prasy ram
owej.
2
–
Tłoczenie
Składam
y
ramę
pras
y
wraz
z
tłok
iem
do
pozycji
po
ziomej.
Pod
m
iejsce
w
ypływu
sok
u
podstawiam
y
nacz
ynie.
Napełniam
y
k
os
z
w
cześniej
przygotowaną
miazgą
owocową.
Składamy
ramę
prasy
d
o
pozycji
pionowej
i
możem
y
rozpocząć
proces
tłoczenia.
Tłoczenie
prowadzim
y
powoli.
Jeżeli
w
zestawie
znajduje
się
worek
filtracyjny,
należy
włożyć
go
do
k
osza
wywijaj
ąc
jego
brzegi
na
koszu
i
napełn
ić
worek
wc
ześniej
przygotowaną
m
iazgą
owoco
wą.
Brzeg worka
zawijam
y
do śr
odka k
osza, składam
y ramę prasy do pozycji pionowej
i możem
y rozpocząć tłoczenie.
Tłoczenie
prowadzim
y
powoli,
gdy
zauważym
y,
że
szczeliny
worka
zostały
za
tk
ane
i
s
ok
nie
w
ypływa,
w
yciągamy
worek
z
kosza
i
przem
ieszczam
y
zawar
tość
ugniata
jąc
ręcznie.
W
orek
z
m
iazgą
wkładam
y
p
onownie
do
k
osza
i
tłoczymy dalej.
4
3
–
Konserwac
ja
Miejsca
po
łączeń
ś
ruba
-
nak
rętka,
ś
ruba
-
tł
ok,
oraz
n
iemalowaną
część
śruby
należy
pr
zed
każdym
tłoczeniem
i po um
yciu prasy smarować
cienką warstwą oleju jada
lnego.
Części malowane
w
ytrzeć do sucha.
Prasę przechow
ywać pod przewie
wnym przykryciem
.
4
–
Ogólne zasad
y bezpieczeństwa
1.
Prasa przeznaczona j
est wyłącznie do pr
ywatnego uż
ytku dom
owego.
2.
Z
urządzenia
m
ogą
k
orzystać
wy
łącznie
osoby
dor
osłe.
Należy
upewnić
się,
że
m
iejsce
prz
ech
owywania
urządzenia
jest
odpowiednio
zabezp
ieczone
pr
zez
d
ostępem
dzieci
i
osób
niepo
żądanych.
Urządzenie
n
ie
jest zabawką, nie po
zwalać dzieciom
bawić się urząd
zeniem.
3.
Nie
wolno
dokonywać
żadnych
zmian
k
onstruk
cyjnych
(nie
pr
zedłużać
ram
ion
pr
asy
,
śrub
y
ani
tłok
a).
Grozi
to uszkodzeniem
prasy i utratą gwarancji.
4.
Firma
BROW
IN
nie
pono
si
od
powiedzialności
za
ewentualne
szkod
y
powst
ałe
w
s
kutek
niewłaściwego
używania ur
ządzenia.
─ USER MANUAL ─
FRAME PRESS FOR EXTRACTING JUICE FROM FRUIT
Intended use:
Steel
press
is
intended
to
ex
tract
juice
from
pre
-
prepared
fruit
(comm
inuted
and
macerated
with
Pect
ic
Enzyme
or
after initial ferm
entation).
Perfect
both
for
hard
and
soft
f
ruit
suc
h
as
apple,
g
rapevine,
p
lum,
cherr
y
,
cu
rrant
and
m
any
other
t
ypes
of
f
ruit
available in the Polish m
arket.
Steps:
1
–
Preparation of
fruit
This
is
the
mo
st
imp
ortant
step
in
pressing
juice
from
fruit.
Well
prepa
red
fruit
is
easil
y
pr
essed.
With
out
proper preparation, pr
essing w
ill be very difficult and t
he result will not be satisf
actory.
Prior
to
com
mencem
ent
of
press
ing,
fruit
should
be
was
hed
thoroug
hly
and
a
ll
rotten
p
ieces
s
hould
be
rem
oved.
Failure to do so m
a
y
lead to
wine or juice diseases.
Next, place the fruit
in a large vessel (for ex
ample, a plas
tic fermentation contai
ner, buck
et or a big bowl) and grind it.
Soft
f
ruit
such
as
stra
wberr
y,
raspberr
y,
currant,
blac
k
berry
and
cherry
or
plum
is
com
minuted
b
y
crushin
g.
Please
ensure that the fruit is not
ground exc
essively.
For
stone
fruit,
prior
to
comm
encing
grinding,
stones
needs
to
be
rem
oved
(le
aving
s
tones
during
the
entire
period
of
wine
fermentation
may
lead
to
generation
of
s
ome
h
ydrocyanic
ac
id
that
is
hazardous
to
health.
Apples,
pears
or
similar should be c
hopped into sm
all pieces.
The next step of proces
sing fruit pulp dep
ends on the t
ype of fruit used.
Cherries,
go
oseberries
or
plum
s
(
soft
fr
uit)
should
be
lef
t
for
24
hours,
c
overed
a
nd
in
a
col
d
place.
T
his
proc
ess
is called maceratio
n - fruit tiss
ue softens and juice is re
leased.
Apples or pears
, called
hard
fruit, directl
y after grinding
should be
covered
with 2
-
4 litres of
boiled water
(tem
perature
approx.
80°C).
The
aim
of
this
process
is
to
soften
the
fruit
tissue
and
inactivate
selected
enzym
es
that
are
naturally
present
i
n
f
ruit,
which
inter
action
co
uld
ha
ve
a
negati
ve
eff
ect
on
the
quality
of
the
fruit
pulp.
Quantit
y
of
water
added
in this process should
be noted do
wn. Fruit placed in
t
he container sho
uld be tightl
y covered and left f
or cooling.
The
process
of
releasing
juice
fr
om
both
types
of
f
ruit
pulp
can
be
acc
elerated
and
intensified
b
y
adding
a
natural
enzyme
preparation
-
PECT
IC
ENZYME.
Adding
this
enzym
e
increases
eff
iciency
o
f
rele
asing
juice
from
fruit.
In
the
case
of
the
first
t
ype
of
fruit
pulp
(f
rom
soft
fruit
),
preparation
should
be
added
directl
y
after
the
fruit
has
been
ground,
in
the
second
case
(hard
fruit),
preparatio
n
should
be
added
once
the
pulp
is
cooled.
Pectic
enz
y
m
e
causes
further
sof
tening
of
f
ruit
tissues,
followed
by
intens
ive
j
uice
release.
T
he
prepara
tion
contains
enzymes
-
p
ectinases,
the
sam
e
as
the
ones
occurr
ing
in
the
f
ruit.
Increas
ing
their
c
oncentration
causes
s
ignificant
accelerati
on
of
juice
release,
and
what
is
very
im
portant
-
decreases
viscos
ity
of
liquid
-
thus
f
acilitating
the
process
of
oozing
out
and
extracting (pressing) t
he fruit.
Fruit pulp with preparat
ion should be m
ixed and left co
vered for 4
- 9 hours.
After that tim
e, juice extraction ca
n be comm
enced using the press.
5
2
–
Pressing
Put
the
pr
ess
frame
with
a
piston
to
a
h
orizontal
position.
Place
a
vess
el
under
the
juice
flow
out
point.
Ins
ert
pre-prepared f
ruit pulp into the bask
et. Put the press
frame to a vertical pos
ition
and com
menc
e the pressing process
.
Pressing
sho
uld
b
e
don
e
slo
wly.
If
a
f
iltration
b
ag
is
included
to
the
s
et,
you
s
hould
put
it
in
the
bask
et
wrapping
its
edges
over
the
basket
and
f
ill
the
bag
with
th
e
previousl
y
prep
ared
f
ruit
pulp.
W
rap
the
bag
edge
to
wards
th
e
basket interior, place t
he press f
rame in a vertical posit
ion and start pressin
g.
Press
slowly.
W
hen
you
notice
th
at
the
bag
slots
are
clogged
and
no
juice
is
drained,
take
the
bag
out
of
the
bask
et
and displace its content
by pressing m
anuall
y. Place the bag
with the pipe back
into the bask
et and continue pres
sing.
3
–
Maintenance
Connection
poi
nts
of
b
olt
-
nut,
bolt
-
piston
a
nd
un
painted
part
of
th
e
bolt
sho
uld
be
l
ubricated
with
a
thi
n
layer
of
cooking oil prior to each
pressing and af
ter
each cleansing of the pres
s.
Dry all painted parts
.
Store the press und
er a breatha
ble cover.
4
–
General saf
ety rules
1.
The press is designed f
or private and dom
estic use on
ly.
2.
The
appliance
m
ay
be
us
ed
b
y
adults
on
ly.
Mak
e
sure
t
hat
storag
e
area
is
properly
safeg
uarded
aga
inst
access of c
hildren and unauthorised pers
ons. The app
liance is not a to
y, do not let children
play with it.
3.
Implementing
any
c
hanges
in
the
press
structure
is
forbidden
(d
o
not
ex
tend
press
arms,
bolts
or
pisto
n).
This creates r
isk of dam
aging the press and waiving t
he guarantee.
4.
BROWIN shall not
be liable f
or any damages arisin
g out of im
proper use of the appliance.
─ BEDIENUNGSANLEITUNG ─
DIE RAHMENPRESSE
ZUM EXTRAHIEREN VON SAFT AUS FRÜCHTEN
Bestimmung:
Die
Rahm
enpresse
ist
z
um
Pressen
von
S
äften
aus
vorher
zubereitetem
Obst
(zerkleinert
und
unter
Beifügung
von dem Pek
tinenzym mazeriert bzw. nach
vorläufiger
Ferm
entation) bestimm
t.
Die
Rahmenpress
e
eignet
sich
hervorragend
s
owohl
f
ür
Hartobst
als
auch
f
ür
W
eichobst,
wie
z.B.
Äpfel,
Trauben,
Pflaumen, Kirschen, Joh
annisbeeren
und viele andere Fr
üchte, die auf dem
deutschen M
arkt erhältlich sind.
Einzelne Schritte:
1
–
Obstvorbereit
u
ng
Das
ist
die
wichtigst
e
Etapp
e
beim
Pres
sen
v
on
Obstsäf
ten.
Gut
zubereitetes
O
bst
lässt
si
ch
seh
r
einfach
pressen.
Ohne
eine
ent
sprechende
Zube
reitung
ist
d
as
Pressen
vo
n
Obst
sehr
schwierig
und
das
Ergebnis
gar nicht zufriedenstell
end.
Vor
d
em
Presse
n
ist
das
Obst
sorgfältig
zu
wasc
hen
und
alle
verdorben
en
Stück
e
m
üssen
entfernt
werden.
W
ird
diese Etappe vernach
lässigt, k
ann dies in einem k
ranken Wein oder Saft res
ultieren.
Anschließend
wird
das
Obst
in
einem
Gefäß
pl
atziert
(
z.B.
in
e
inem
Fermentatio
nsbehälter
aus
Kunsts
toff,
einem
Eimer oder einer groß
en Schüssel) un
d zerkleinert.
W
eichobst,
wie
z.B.
Erdbe
eren,
Himbeeren
,
Johannisbeere
n,
Brom
beeren
sowie
Kirsc
hen
oder
Pflaum
en
wird
durch
das Zerquetschen zerk
leinert. Es ist dabei
zu beachten, dass d
i
e Früchte n
icht übermäßig
zerkleinert werden dürf
en.
Aus
Ste
inobst
sind
vor
der
Zerkleinerung
die
Kerne
zu
e
ntfernen
(bleiben
die
Kerne
während
der
g
esam
ten
W
einfermentation
in
de
n
Obststücken,
können
s
ich
dadurch
ge
wisse
Me
ngen
vom
gesundheitss
chädlichem
Cyanwasserstoff
ansamm
eln).
Solches Obst
wie z.B. Äpfel oder
Birnen wird in k
leine Teile geschnitte
n.
Die weitere Vorgehens
weise m
it der Obstm
asse hängt von der
Art der verwendet
en Früchte ab.
Es
wird
empf
ohlen,
die
Kirsc
hen,
Stachelbeere
n
oder
Pflaum
en
(d
as
sog.
W
eichobst)
24
Stunden
la
ng
an
einem
kühlen
Ort
unter
einem
Deckel
ab
zustellen.
Dieser
Vorgang
wird
Ma
zeration
gen
annt
–
das
Obstgewebe
wird
gelockert
und der Saft wird f
reigesetzt.
Äpfel
oder
B
irnen,
das
s
og.
H
artobst,
sollen
direk
t
nach
dem
Zer
kl
einern
m
it
2
-
4
Litern
abgek
ochten
W
assers
(mit
einer
T
em
peratur
von
c
a.
80°C)
übergossen
werden.
Dieser
Vorgang
hat
zum
Ziel,
ein
erseits
das
Obstgewebe
zu
lock
ern
und
and
ererseits
die
ge
wählten
Enzy
m
e
zu
i
naktivieren,
die
im
Obs
t
natürlich
v
orhanden
si
nd
und
deren
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników