Znaleziono w kategoriach:
Prasa do soku BROWIN 810505

Instrukcja obsługi Prasa do soku BROWIN 810505

Wróć
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
PRASA RAMOWA
DO WYCISKANIA SOKU Z OWOCÓW
USER MANUAL
FRAME PRESS
FOR EXTRACTING JUICE FROM FRUIT
BEDIENUNGSANLEITUNG
DIE RAHMENPRESSE ZUM
EXTRAHIEREN VON SAFT AUS FRÜCHTEN
NOTICE D’UTILISATION
PRESSOIR
A FRUITS
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA
NERŪDIJANČIO PLIENO VAIS
SULČIŲ SPAUDIMO RĖMINIS PRESAS
NÁVOD K OBSLUZE
LIS K LISOVÁNÍ
ŠŤÁVY Z OVOCE
РУКОВОДСТВО ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ
РАМНЫЙ ПРЕСС ИЗ НЕРЖАВЕЮЩЕЙ СТАЛИ
ДЛЯ ОТЖИМА ФРУКТОВОГО СОКА
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
PRESĂ PENTRU STOARCEREA SUCULUI
DIN FRUCTI
NÁVOD NA POUŽITIE
LIS NA VYTLÁČANIE
OVOCNÝCH ŠŤAV
ІНСТРУКЦІЯ ЕКСПЛУАТАЦІЇ
ПРЕС ДЛЯ ВИДАВЛЮВАННЯ
ФРУКТОВОГО СОКУ
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA INSTRUKTIONSMANUAL
NERŪSĒJOŠĀ TĒRAUDA RĀMJA RAMPRESS FÖR UTVINNING
TIPA SPIEDE SULU SPIEŠANAI NO AUGĻIEM AV JUICE UR FRUKT
KASUTUSJUHEND
MAHLAPRESSI
KASUTUSJUHEND
No 810002 / 810005 / 810501 / 810505
/ 810006 / 810015 / 810018 / 810509 / 810514
2
PL - Zestawienie elementów; EN - Parts list; DE Komponentenübersicht; FR - Liste des éléments; LT - Elementų
sąrašas; LV - Elementu saraksts; EE - Detailide loend; CZ - Přehled elementu; RU - Перечень составляющих;
RO - Lista elementelor; SK - Zoznam súčiastok; UA - Перелік елементів; SE - Sammanställning av element;
1. PL - Śruba dociskowa; EN - Pressure screw; DE Pressschraube; FR - Vis en acier; LT - Veržiamasis
varžtas; LV Spiedskrūve; EE Kruvi; CZ - Lisovací šroub; RU - Зажимный винт; RO - Șurub de presare;
SK - Prítlačná skrutka; UA - Зажимний гвинт; SE Tryckskruv;
2. PL - Belka podporowa; EN - Support beam; DE Stützbalken; FR - Barre d'appui; LT - Atraminė sija;
LV Balstsija; EE Rõhttugi; CZ - Podpůrný nosník; RU - Опорная балка; RO - Tijă de sprijin;
SK - Podporná priečka; UA - Опорна балка; SE - Stödbalk
3. PL Kosz; EN Basket; DE Korb; FR - Claie en acier inoxydable; LT Krepšys; LV Rezervuārs;
EE Mahuti; CZ Koš; RU Корзина; RO Coș; SK Kôš; UA Корзина; SE Bin;
4. PL Podstawa; EN Base; DE Basis; FR Base; LT Pagrindas; LV Pamatne; EE Alus;
CZ - Základn; RU Поддон; RO Bază; SK Podstavec; UA Піддон; SE Grundläggande;
Model no. 810002, 810005, 810501 Model no. 810505
Model no. 810006, 810015, 810018 Model no. 810509, 810514
3
─ INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
PRASA RAMOWA DO WYCISKANIA SOKU Z OWOCÓW
Przeznaczenie:
Prasa ramowa przeznaczona jest do wyciskania soku z uprzednio przygotowanych owoców (rozdrobnionych
i macerowanych z dodatkiem Pektoenzymu lub po wstępnej fermentacji).
Doskonała do owoców twardych i miękkich, np. jabłek, winogron, śliwek, wiśni, porzeczek i wielu innych dostępnych
na polskim rynku.
Kolejne czynności:
1 Przygotowanie owoców
Jest to najważniejszy etap w procesie tłoczenia soku z owoców. Dobrze przygotowane owoce dają się łatwo
tłoczyć. Bez odpowiedniego przygotowania tłoczenie będzie bardzo trudne, a jego wynik nie będzie
zadowalający.
Przed przystąpieniem do tłoczenia owoce należy dokładnie umyć i usunąć wszystkie zepsute sztuki. Zaniedbanie tego
etapu może spowodować choroby wina lub soku.
Następnie umieszczamy owoce w dużym naczyniu (może to być np. plastikowy pojemnik fermentacyjny, wiadro
lub duża miska) i rozdrabniamy.
Owoce miękkie, takie jak truskawki, maliny, porzeczki, jeżyny oraz wiśnie lub śliwki rozdrabniamy przez rozgniatanie.
Należy przy tym pamiętać by stopień rozdrobnienia nie był zbyt wysoki.
Z owoców pestkowych, przed przystąpieniem do rozdrabniania należy usunąć pestki (pozostawienie pestek przez cały
okres fermentacji wina może prowadzić do nagromadzenia się pewnych ilości szkodliwego dla zdrowia
cyjanowodoru). Owoce takie jak jabłka, czy gruszki tniemy na drobne cząstki.
Dalszy tok postępowania z miazgą owocową zależy od rodzaju użytych owoców.
Wiśnie, agrest czy śliwki (tzw. owoce miękkie) dobrze jest zostawić na dobę w chłodnym miejscu, pod przykryciem.
Zabieg ten nazywa się maceracją - tkanka owocowa ulega rozluźnieniu i uwalnia się z niej sok.
Jabłka lub gruszki, czyli tzw. owoce twarde, należy bezpośrednio po rozdrobnieniu zalać 2 - 4 litrami przegotowanej
wody (o temperaturze ok 80°C). Zabieg ten ma na celu z jednej strony rozluźnienie tkanki owocowej, z drugiej
inaktywację wybranych enzymów, naturalnie występujących w owocach, których działanie mogłoby niekorzystnie
wpłynąć na jakość miazgi owocowej. Należy zanotować ilość wody użytej do tego zabiegu. Owoce złożone w
pojemniku należy szczelnie przykryć i pozostawić do ostudzenia.
Proces uwalniania soku z obu typów miazgi owocowej można przyspiesz i zintensyfikować dodając naturalny
preparat enzymatyczny - PEKTOENZYM. Dodatek tego enzymu zwiększa wydajność uwalniania soku z owoców. W
przypadku pierwszego typu miazgi (z owoców miękkich) preparat dodajemy zaraz po rozdrobnieniu owoców, w
drugim przypadku (przy owocach twardych) preparat dodajemy po wystudzeniu miazgi. Pektoenzym powoduje dalsze
rozluźnienie tkanki owocowej, a co za tym idzie, intensywny wypływ soku. Preparat ten zawiera enzymy - pektynazy,
takie same, jakie występują w owocach. Zwiększenie ich stężenia w miazdze powoduje znaczne przyspieszenie
uwalniania soku z owoców, i co bardzo ważne - zmniejsza lepkość płynu - ułatwiając tym samym proces sączenia i
tłoczenia (wyciskania) soku.
Miazgę z dodatkiem preparatu mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 4 - 9 godzin.
Po upływie tego czasu można przystąpić do tłoczenia soku przy pomocy prasy ramowej.
2 Tłoczenie
Składamy ramę prasy wraz z tłokiem do pozycji poziomej. Pod miejsce wypływu soku podstawiamy naczynie.
Napełniamy kosz wcześniej przygotowaną miazgą owocową. Składamy ramę prasy do pozycji pionowej i możemy
rozpocząć proces tłoczenia. Tłoczenie prowadzimy powoli. Jeżeli w zestawie znajduje się worek filtracyjny, należy
włożyć go do kosza wywijając jego brzegi na koszu i napełn worek wcześniej przygotowaną miazgą owocową.
Brzeg worka zawijamy do środka kosza, składamy ramę prasy do pozycji pionowej i możemy rozpocząć tłoczenie.
Tłoczenie prowadzimy powoli, gdy zauważymy, że szczeliny worka zostały zatkane i sok nie wypływa, wyciągamy
worek z kosza i przemieszczamy zawartość ugniatając ręcznie. Worek z miazgą wkładamy ponownie do kosza i
tłoczymy dalej.
4
3 Konserwacja
Miejsca połączeń śruba - nakrętka, śruba - ok, oraz niemalowaną część śruby należy przed każdym tłoczeniem
i po umyciu prasy smarować cienką warstwą oleju jadalnego.
Części malowane wytrzeć do sucha.
Prasę przechowywać pod przewiewnym przykryciem.
4 Ogólne zasady bezpieczeństwa
1. Prasa przeznaczona jest wyłącznie do prywatnego użytku domowego.
2. Z urządzenia mogą korzystać wyłącznie osoby dorosłe. Należy upewnić się, że miejsce przechowywania
urządzenia jest odpowiednio zabezpieczone przez dostępem dzieci i osób niepożądanych. Urządzenie nie
jest zabawką, nie pozwalać dzieciom bawić się urządzeniem.
3. Nie wolno dokonywać żadnych zmian konstrukcyjnych (nie przedłużać ramion prasy, śruby ani tłoka). Grozi
to uszkodzeniem prasy i utratą gwarancji.
4. Firma BROWIN nie ponosi odpowiedzialności za ewentualne szkody powstałe w skutek niewłaściwego
używania urządzenia.
─ USER MANUAL ─
FRAME PRESS FOR EXTRACTING JUICE FROM FRUIT
Intended use:
Steel press is intended to extract juice from pre-prepared fruit (comminuted and macerated with Pectic Enzyme or
after initial fermentation).
Perfect both for hard and soft fruit such as apple, grapevine, plum, cherry, currant and many other types of fruit
available in the Polish market.
Steps:
1 Preparation of fruit
This is the most important step in pressing juice from fruit. Well prepared fruit is easily pressed. Without
proper preparation, pressing will be very difficult and the result will not be satisfactory.
Prior to commencement of pressing, fruit should be washed thoroughly and all rotten pieces should be removed.
Failure to do so may lead to wine or juice diseases.
Next, place the fruit in a large vessel (for example, a plastic fermentation container, bucket or a big bowl) and grind it.
Soft fruit such as strawberry, raspberry, currant, blackberry and cherry or plum is comminuted by crushing. Please
ensure that the fruit is not ground excessively.
For stone fruit, prior to commencing grinding, stones needs to be removed (leaving stones during the entire period
of wine fermentation may lead to generation of some hydrocyanic acid that is hazardous to health. Apples, pears or
similar should be chopped into small pieces.
The next step of processing fruit pulp depends on the type of fruit used.
Cherries, gooseberries or plums (soft fruit) should be left for 24 hours, covered and in a cold place. This process
is called maceration - fruit tissue softens and juice is released.
Apples or pears, called hard fruit, directly after grinding should be covered with 2 - 4 litres of boiled water (temperature
approx. 80°C). The aim of this process is to soften the fruit tissue and inactivate selected enzymes that are naturally
present in fruit, which interaction could have a negative effect on the quality of the fruit pulp. Quantity of water added
in this process should be noted down. Fruit placed in the container should be tightly covered and left for cooling.
The process of releasing juice from both types of fruit pulp can be accelerated and intensified by adding a natural
enzyme preparation - PECTIC ENZYME. Adding this enzyme increases efficiency of releasing juice from fruit.
In the case of the first type of fruit pulp (from soft fruit), preparation should be added directly after the fruit has been
ground, in the second case (hard fruit), preparation should be added once the pulp is cooled. Pectic enzyme causes
further softening of fruit tissues, followed by intensive juice release. The preparation contains enzymes - pectinases,
the same as the ones occurring in the fruit. Increasing their concentration causes significant acceleration of juice
release, and what is very important - decreases viscosity of liquid - thus facilitating the process of oozing out and
extracting (pressing) the fruit.
Fruit pulp with preparation should be mixed and left covered for 4 - 9 hours.
After that time, juice extraction can be commenced using the press.
5
2 Pressing
Put the press frame with a piston to a horizontal position. Place a vessel under the juice flow out point. Insert
pre-prepared fruit pulp into the basket. Put the press frame to a vertical position and commence the pressing process.
Pressing should be done slowly. If a filtration bag is included to the set, you should put it in the basket wrapping
its edges over the basket and fill the bag with the previously prepared fruit pulp. Wrap the bag edge towards the
basket interior, place the press frame in a vertical position and start pressing.
Press slowly. When you notice that the bag slots are clogged and no juice is drained, take the bag out of the basket
and displace its content by pressing manually. Place the bag with the pipe back into the basket and continue pressing.
3 Maintenance
Connection points of bolt - nut, bolt - piston and unpainted part of the bolt should be lubricated with a thin layer of
cooking oil prior to each pressing and after each cleansing of the press.
Dry all painted parts.
Store the press under a breathable cover.
4 General safety rules
1. The press is designed for private and domestic use only.
2. The appliance may be used by adults only. Make sure that storage area is properly safeguarded against
access of children and unauthorised persons. The appliance is not a toy, do not let children play with it.
3. Implementing any changes in the press structure is forbidden (do not extend press arms, bolts or piston).
This creates risk of damaging the press and waiving the guarantee.
4. BROWIN shall not be liable for any damages arising out of improper use of the appliance.
─ BEDIENUNGSANLEITUNG ─
DIE RAHMENPRESSE ZUM EXTRAHIEREN VON SAFT AUS FRÜCHTEN
Bestimmung:
Die Rahmenpresse ist zum Pressen von Säften aus vorher zubereitetem Obst (zerkleinert und unter Beifügung
von dem Pektinenzym mazeriert bzw. nach vorläufiger Fermentation) bestimmt.
Die Rahmenpresse eignet sich hervorragend sowohl für Hartobst als auch für Weichobst, wie z.B. Äpfel, Trauben,
Pflaumen, Kirschen, Johannisbeeren und viele andere Früchte, die auf dem deutschen Markt erhältlich sind.
Einzelne Schritte:
1 Obstvorbereitung
Das ist die wichtigste Etappe beim Pressen von Obstsäften. Gut zubereitetes Obst lässt sich sehr einfach
pressen. Ohne eine entsprechende Zubereitung ist das Pressen von Obst sehr schwierig und das Ergebnis
gar nicht zufriedenstellend.
Vor dem Pressen ist das Obst sorgfältig zu waschen und alle verdorbenen Stücke müssen entfernt werden. Wird
diese Etappe vernachlässigt, kann dies in einem kranken Wein oder Saft resultieren.
Anschließend wird das Obst in einem Gefäß platziert (z.B. in einem Fermentationsbehälter aus Kunststoff, einem
Eimer oder einer großen Schüssel) und zerkleinert.
Weichobst, wie z.B. Erdbeeren, Himbeeren, Johannisbeeren, Brombeeren sowie Kirschen oder Pflaumen wird durch
das Zerquetschen zerkleinert. Es ist dabei zu beachten, dass die Früchte nicht übermäßig zerkleinert werden dürfen.
Aus Steinobst sind vor der Zerkleinerung die Kerne zu entfernen (bleiben die Kerne während der gesamten
Weinfermentation in den Obststücken, können sich dadurch gewisse Mengen vom gesundheitsschädlichem
Cyanwasserstoff ansammeln). Solches Obst wie z.B. Äpfel oder Birnen wird in kleine Teile geschnitten.
Die weitere Vorgehensweise mit der Obstmasse hängt von der Art der verwendeten Früchte ab.
Es wird empfohlen, die Kirschen, Stachelbeeren oder Pflaumen (das sog. Weichobst) 24 Stunden lang an einem
kühlen Ort unter einem Deckel abzustellen. Dieser Vorgang wird Mazeration genannt das Obstgewebe wird
gelockert und der Saft wird freigesetzt.
Äpfel oder Birnen, das sog. Hartobst, sollen direkt nach dem Zerkleinern mit 2 - 4 Litern abgekochten Wassers
(mit einer Temperatur von ca. 80°C) übergossen werden. Dieser Vorgang hat zum Ziel, einerseits das Obstgewebe
zu lockern und andererseits die gewählten Enzyme zu inaktivieren, die im Obst natürlich vorhanden sind und deren

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756