Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Szynkowar w płaszczu wodnym BROWIN 1,5kg 313016
Znaleziono w kategoriach:
Szynkowary
(2)
Wróć
Instrukcja obsługi Szynkowar w płaszczu wodnym BROWIN 1,5kg 313016
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
-
I
NST
R
UKCJ
A
OBSŁ
U
G
I
-
ZEST
A
W
-
SZY
N
KOW
A
R
Z PŁA
SZCZEM
W
OD
N
YM
No 31
301
6
2
J
ĘZY
K
I
Szynkowa
r 1
,5 k
g z
pł
aszczem
wodnym
-
in
struk
cja
obs
ł
ugi
P
L - 3
SET
1.5
kg
pr
essur
e ham cook
er
with
water
jack
et -
user manual
G
B -
5
Schi
nk
enk
ocher
1,5
kg
mit
Wassermantel
-
b
edi
enungsanl
eit
ung
DE
- 8
Вет
ч
инни
ца 1
,5 кг
в в
одяной
рубашке
─
р
уководс
т
во по
эксп
луат
аци
и
RUS -
10
1,5
kg
mėsos šut
intu
vas su vandens
apval
k
alu - na
udojimo i
nstru
kci
ja
LT
-
13
Šķ
iņķ
a p
agatavotājs
1,5
kg
ar ūden
s
vannu -
a
pk
alp
ošanas r
oka
sgrāmata
LV -
15
Veesä
rgig
a si
ngival
mistaja
1,5kg
-
kas
utusjuh
end
EE
-
18
Ap
arat
de p
repar
at şunc
ă 1,5 k
g î
n b
ai
e
de ap
ă
-
i
nstr
ucți
uni
de uti
li
zare
RO
-
20
Šunk
ovar 1
,5 k
g s
vodním p
láštěm
-
n
ávod k
ob
slu
ze
CZ
-
23
Šunk
ovar 1
,5 k
g s
vodným plášť
om
-
návod na p
ouži
tie
SK
-
25
Cuise
ur de
jambon 1,
5 k
g avec une
chemis
e d’
eau
-
not
ice
d’u
til
isati
on
FR
-
28
Шин
кі
вни
ця 1
,5 кг
з
водяною
сороч
кою
-
ін
ст
рукц
ія
експл
уатац
ії
UA
-
30
Ví
zköp
enyes son
kaérl
elő
1,5 k
g
-
keze
lési
ut
asít
ás
H
U -
33
3
INSTR
UKCJA OBSŁU
GI
ZESTA
W -
Szynkowar 1,5 kg z płaszcze
m wodny
m
Szynkow
ar
z
pł
aszczem
wodny
m
poz
wala
na
przygotow
anie
pysznych
wyrobów
mięsnych
oraz
wegetariańs
kich
bez
k
oniecz
ności
stosowania
dodatkowego
g
arnka.
Jego
specjalna
konstrukcja
zapewnia
równomierne
rozchodz
enie
się
temperatury
w
całym
naczyniu
s
zynkowaru,
b
ez
ryzy
ka
przegrz
ania
się
wsadu. Dz
ięki dołączonym do z
estawu termometr
om zawsze uzy
skasz idealnie socz
ystą potrawę.
Możliw
ości
przygotowania
różnego
rodzaju
potr
aw
jest
niegraniczeni
e
wiele.
Na
stronie
www.browin.pl
znajdzi
esz wiele spraw
dzonych przepisó
w.
Zestaw za
wiera:
1.
Szynkow
ar 1,5 kg
1a. naczyni
e szynkowaru
1b. płytka docis
kowa
1c. spręży
na
1d. pokryw
a z otworem na termo
metr
2.
Garnek 4 L z
podziałką objętoś
ci w [L]
3.
Kołnierz
3e. otwór na ter
mometr
3f. otwór odpow
ietrzający garnek
4.
Termometr do
pomiaru tempera
tury wew
nątrz wsadu
5.
Termometr do
pomiaru t
emperatury wod
y
6.
10 szt. worecz
ków do szynkow
aru
Wymiary
:
Szynkow
aru:
średnica 10 cm
wysokość naczy
nia szynkowaru 17
cm
wysokość cał
kowita z pokryw
ką 19 cm
Garnka:
średnica 16,5 cm
wysokość garn
ka
17,5 cm
wysokość cał
kowita garnka z
szynkowarem 20 c
m
Walory zesta
wu:
Garnek
4
L
-
z
podziałką
na
wewnętrznej
ściance
od
0,5
do
3,5
L
pojemności,
z
zazna
czonym
poz
iomem
wody,
którą
należy
g
o
wype
łnić
w
celu
roz
poczęcia
parzenia.
Specjaln
e
wielowarstw
owe
dno
termicz
ne
garnka opty
malnie przewodz
i ciepło. Nadaje się d
o użytkowan
ia na każdym ty
pie kuchenki, wł
ącznie z pły
tą
indukcyjną. Garne
k zaopatrzony
w ideal
nie dopasowany z
dejmowany kołnierz.
Kołnierz
-
w
yposażony
został
w
dwa
ot
wory,
jeden
w
cel
u
umie
szczenia
termometru
do
po
miaru
temperatury
wody
podczas
parzenia
(3e),
dru
gi
pełni
f
unkcję
odpowi
etrzenia
(3f).
Kołni
erz
minimalizuje
ub
ytek
w
ody
podczas
cał
ego p
rocesu,
dzięki
czemu
ni
e
ma
kon
iecz
ności
jej
uzupełni
ania. M
ontaż
kołnierz
a
na
garn
ku
nie
poz
wala również na
to, by umieszczony w nim
szynkow
ar
dotykał jego dna. To
sprawia, że
woda dokładnie
otula
ścian
ki
szy
nkowaru,
tworząc
t
ak
zw
any
płasz
cz
w
odny
jak
i
z
apewnia
jednolite
ogrzewanie
wsadu
szynkowaru w
całej jego objętości
.
Sposób uży
tkowania
:
4
Dokładne zapoznanie się
z
poniższ
ymi zaleceniami
umożliwi
właściwe
korzystanie z
szynkowaru
i
pozw
ala
zawsze
cieszyć
się
jego
efektami.
Całkowi
ta,
nominalna
pojemność
szy
nkowaru
t
o
1,5
kg.
W
urządzeniu
można przy
gotować potraw
ę z maksymalnie 1,1
-1,2 kg m
ięsa
. Minimal
na ilość wsadu to o
k. 0,7 kg.
1.
W naczy
niu szynkowaru (1a) umieść
worecz
ek, wypełnij go farszem
i zawiń jego brz
egi.
2.
Spręży
nę (1c) umieść w wy
tłoczeniach pły
tki dociskowej (1b).
3.
Płytkę ze spręż
yną umieść na wsad
zie w
naczyniu szynkow
aru.
4.
Centralnie na sp
rężyni
e umieść pokrywę w taki s
posób, aby spręż
yna z
nalazła się w jej wy
tłoczeniu.
5.
Spręży
nę
dociśnij
pokrywą
(1d)
ustawiając
ją
w
taki
sposób,
aby
po
przekręceniu
uległa
zblokow
aniu.
6.
W
otworz
e
znajdującym
się
w
pokrywie
umieść
termometr,
tak
aby
móc
kontrolować
temperaturę
wewną
trz parzonego wsadu.
7.
Do garnka (2
) wlej wod
ę do poziomu zaz
naczonego linią ”w
ater level” ok.
2,4 L.
8.
Na garnku umieść
kołnierz (3)
podtrzymujący
naczynie szy
nkowaru.
9.
Szynkow
ar (1) umieść w garn
ku z wodą.
10.
Garnek postaw
na źródle ciepł
a.
11.
Po
uzy
skaniu
wewnątrz
wsadu
odpowiedni
ej
temperatury
lub
po
zadanym
czasi
e
parzenia,
szynkowar wy
jmij i schłodź
. A następnie umieść
w l
odówce w celu całkowi
tego wystudz
enia.
Dodatko
we wskazówki:
1.
Jeśli
wsad
umieszczamy
bezpośrednio
w
naczy
niu
szynkowaru,
pozbywamy
się
zbędnego
t
łusz
czu
i
galantyny.
W
tym
wypadku
przy
wyjmowani
u
wsadu
należy
naczynie
szynkowaru
polać
gorącą
wodą,
co
ułatwi
wyjęcie sprężyny z
przytwierdz
oną do płytki potraw
ką.
2.
Wsad
można
umieścić
dodatkow
o
w
dedykowanym
woreczku,
co
ułatwi
wyjęcie
go
z
szynkowaru
oraz
pozwali na z
achowanie galan
tyny wew
nątrz potrawy.
3.
Wsad
można
ow
inąć
dedy
kowaną
osłonką
z
przyprawami,
co
zapewni
oprócz
wzbogacone
go
smaku
również
elegancki wygląd naszy
m potrawą.
4.
By wędlina wyszła arom
atyczna
i
wyrazista w sm
aku, można ją
zapeklo
wać
–
zarów
no na
mokro, j
ak i
na
sucho. M
ięso
można
również
po
prostu
doprawić
ulubion
ymi
przyprawami,
włożyć
do
szynkowaru
i od
stawić
na
k
ilka
godzin
do
lodów
ki,
by
mięso
„nabrało
sma
ku”.
W
szystko
w
zależności
od
tego,
co
lubimy
i
czego
oczekujemy!
Bardzo w
ażna po
dczas przygotow
ania mięsny
ch produktów w
szynkow
arze jest tempera
tura wody
podczas
parzenia
oraz
tempe
ratura
w
ewnątrz
wsadu
m
ięsnego.
Dz
ięki
jej
kont
roli
uzy
skamy
zaw
sze
pysz
ne
i
wartościow
e produkty.
TYPY PRODUKTY M
IĘSNEGO
TEMEPRATURA W
NĘTRZA
WSADU [°C]
TEMPERATURA WODY
[°C]
WIEPRZOWINA
Szynka
68
75
-
80
Schab
62
-
63
65
-
75
Karczek
70
-
72
80
-
85
Łopatka
68
-
70
75
-
85
Boczek
72
-
73
80
-
85
Słonina
65
-
72
75
-
80
MIELONKI
68
-
70
75
-
80
WOŁOWINA
68
-
70
75
-
80
DRÓB
72
75
-
85
W pow
yższej
tabeli
znajd
ują się
te
mperatury
parz
enia
poszczególny
ch
mięs –
dolny
zakres
dla z
wolenni
ków
mięs
bardziej
soczysty
ch,
g
órny
dla
preferujących mięsa
bardziej
suche.
W
przy
padku
słoniny
sytuacja
ma
się inaczej –
pa
rząc w niższy
ch temperaturach słon
ina będzie bardz
iej chrupiąca, a w
wyższych m
aślana.
5
CZYSZCZE
NIE I KONSER
WACJA
Naczyni
e przystosowane do my
cia w zmyw
arce.
Stal
nierdzew
na
jest
odporna
na
k
orozję
dz
ięki
pierw
iastkom
stopow
ym
tworz
ącym
na
jej
pow
ierzchni
cienką
przeźroczy
stą
warstwę
ochronną.
Jeżeli
zostanie
ona
uszkodzon
a
w
sposób
mechaniczny
i
nie
będzi
e
odpowiedni
o
k
onserwowana,
mogą
pojawić
się
na
niej
w
żery.
Częstotliwość
czyszczenia
i
k
onserwacji
uzależni
ona
jest
od
stopnia
eksploatacji
i
warunków,
w
jakich
sprzęt
jest
przechowyw
any.
Każda
stal
nierdzew
na, której powłoka zostani
e uszkodzona
będzie rdz
ewieć jeśli nie jest zab
ezpieczona.
PODCZA
S CZYSZCZENIA
STALI NIERD
ZEWNEJ:
nigdy nie stosow
ać materiałów
silnie ścierny
ch,
nigdy
nie
czyści
ć
k
wasami
nieorganiczny
mi,
k
tóre
mogą
spowodować
przebarwieni
a
powierzchn
i
i
korozję wż
erową,
nigdy
nie
dopuszcz
ać
do
kontaktu
stali
nierdzew
nej
ze
stalą
niestopową
(cząstki
t
ych
st
ali
ulegną
przyspi
eszonej korozji na pow
ierzchni stali ni
erdzew
nej).
ZALECE
NI
A
:
stały brud i zani
eczy
szczenia spłukać czystą wodą, prz
etrzeć powi
erzchnię miękką sz
matką,
dla cięższy
ch zabrudzeń uży
ć łagodnego mydła lub dete
rgentu i miękką
szczotkę ny
lonową,
po czysz
czeniu dokładnie spłu
kać,
elementy
czy
ścić co
najmniej
raz
w
roku
(w
środ
owiskach nad
mors
kich
i
na
terenach
p
rzemysłowy
ch
częściej).
KONSERWA
CJA W PRZY
PADKU:
Lekkiej
rdzy
-
domowe
środki
czyszczące
ded
ykowane
dla
stali
nierdzewnej
zawierającej
węgla
n
wapnia lub kwas cy
trynowy
. Dokładnie spłukać wodą.
Średniego przebarwienia
-
czyścić
specjalnymi
środka
mi
do
stali
nierdzewnej zgodnie
z
zaleceniem
producenta. Po
czysz
czeniu dokładnie spłukać w
odą.
Silnej
rdzy
-
korz
ystać
z
pro
fesjonalnych
usługodaw
ców
lub
dedy
kowanych
produktów
do
w
ytrawiania
i
pasyw
acji
stali.
Po
ob
róbce
pow
ierzchni
ę
zawsze
do
kładnie spł
ukać
w
odą.
Prosimy
stosow
ać
się
do
zaleceń z
instrukcji obsługi deter
gentu.
Zabrudzeni
a
z
oleju
-
zabrudzeni
a
z
oleju,
tłusz
czu,
smarów
zmywać
rozpusz
czalnikami
organiczny
mi
następnie
ciepłą
wodą
z
mydłem
lub
łagodnym
detergentem.
Płukać
czystą,
zimną
wodą
i
wyci
erać
do sucha.
ZASA
DY BEZPIECZEŃST
WA
Szynkow
ar jest przez
naczony do wyrobu domow
ych potraw parz
onych.
Urządz
anie nie jest przez
naczone do uży
tku komercyjnego,.
Używan
ie urządzenia ni
ezgodnie z przez
naczeniem jest zabroni
one.
Urządz
enie nie nadaje się do zabaw
y dla dzi
eci.
Wzór uży
tkowy chroniony
w Urzędzie Patent
owym RP EP274575
7A1
USER MA
NUAL
SET - 1.5 kg pressu
re ham cooker
with water j
acket
A pressure
ham cooker with water jacket allows preparing delicious meat products
and vegetarian products
without having to use an additional pot. Its special design ensures uniform distribution of tempera
ture within
the
whol
e
pressure
ham
cooker
container
w
ithout
the
risk
o
f
ov
erheating
t
he
content
.
Thanks
to
the
thermometers incl
ude in the set you
will alw
ays get a perfectly juicy
dish.
It
prov
ides
limitless
options
for
preparin
g
all
kinds
of
dishes.
You
can
find
many
prov
en
recipes
at
the
www
.browin.pl website.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników