Znaleziono w kategoriach:
Szynkowar w płaszczu wodnym BROWIN 1,5kg 313016

Instrukcja obsługi Szynkowar w płaszczu wodnym BROWIN 1,5kg 313016

Wróć
- INSTRUKCJA OBSŁUGI -
ZESTAW - SZYNKOWAR
Z PŁASZCZEM WODNYM
No 313016
2
JĘZYKI
Szynkowar 1,5 kg z aszczem
wodnym - instrukcja obsługi
PL - 3
SET 1.5 kg pressure ham cooker with
water jacket - user manual
GB - 5
Schinkenkocher 1,5 kg mit
Wassermantel - bedienungsanleitung
DE - 8
Ветчинница 1,5 кг в водяной
рубашке руководство по
эксплуатации
RUS - 10
1,5 kg mėsos šutintuvas su vandens
apvalkalu - naudojimo instrukcija
LT - 13
Šķiņķa pagatavotājs 1,5 kg ar ūdens
vannu - apkalpošanas rokasgrāmata
LV - 15
Veesärgiga singivalmistaja 1,5kg -
kasutusjuhend
EE - 18
Aparat de preparat şuncă 1,5 kg în baie
de apă - instrucțiuni de utilizare
RO - 20
Šunkovar 1,5 kg s vodním pláštěm -
návod k obsluze
CZ - 23
Šunkovar 1,5 kg s vodným plášťom -
návod na použitie
SK - 25
Cuiseur de jambon 1,5 kg avec une
chemise d’eau - notice d’utilisation
FR - 28
Шинківниця 1,5 кг з водяною
сорочкою - інструкція експлуатації
UA - 30
zköpenyes sonkaérlelő 1,5 kg-
kezelési utasítás
HU - 33
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
ZESTAW - Szynkowar 1,5 kg z płaszczem wodnym
Szynkowar z aszczem wodnym pozwala na przygotowanie pysznych wyrobów mięsnych oraz
wegetariańskich bez konieczności stosowania dodatkowego garnka. Jego specjalna konstrukcja zapewnia
równomierne rozchodzenie się temperatury w całym naczyniu szynkowaru, bez ryzyka przegrzania się
wsadu. Dzięki dołączonym do zestawu termometrom zawsze uzyskasz idealnie soczystą potrawę.
Możliwości przygotowania różnego rodzaju potraw jest niegraniczenie wiele. Na stronie www.browin.pl
znajdziesz wiele sprawdzonych przepisów.
Zestaw zawiera:
1. Szynkowar 1,5 kg
1a. naczynie szynkowaru
1b. płytka dociskowa
1c. sprężyna
1d. pokrywa z otworem na termometr
2. Garnek 4 L z podziałką objętości w [L]
3. Kołnierz
3e. otwór na termometr
3f. otwór odpowietrzający garnek
4. Termometr do pomiaru temperatury wewnątrz wsadu
5. Termometr do pomiaru temperatury wody
6. 10 szt. woreczków do szynkowaru
Wymiary:
Szynkowaru:
średnica 10 cm
wysokość naczynia szynkowaru 17 cm
wysokość całkowita z pokrywką 19 cm
Garnka:
średnica 16,5 cm
wysokość garnka 17,5 cm
wysokość całkowita garnka z szynkowarem 20 cm
Walory zestawu:
Garnek 4 L - z podziałką na wewnętrznej ściance od 0,5 do 3,5 L pojemności, z zaznaczonym poziomem
wody, którą należy go wypełnić w celu rozpoczęcia parzenia. Specjalne wielowarstwowe dno termiczne
garnka optymalnie przewodzi ciepło. Nadaje się do użytkowania na każdym typie kuchenki, włącznie z pły
indukcyjną. Garnek zaopatrzony w idealnie dopasowany zdejmowany kołnierz.
Kołnierz - wyposażony został w dwa otwory, jeden w celu umieszczenia termometru do pomiaru temperatury
wody podczas parzenia (3e), drugi pełni funkcję odpowietrzenia (3f). Kołnierz minimalizuje ubytek wody
podczas całego procesu, dzięki czemu nie ma konieczności jej uzupełniania. Montaż kołnierza na garnku nie
pozwala również na to, by umieszczony w nim szynkowar dotykał jego dna. To sprawia, że woda dokładnie
otula ścianki szynkowaru, tworząc tak zwany płaszcz wodny jak i zapewnia jednolite ogrzewanie wsadu
szynkowaru w całej jego objętości.
Sposób użytkowania:
4
Dokładne zapoznanie się z poniższymi zaleceniami umożliwi właściwe korzystanie z szynkowaru i pozwala
zawsze cieszyć się jego efektami. Całkowita, nominalna pojemność szynkowaru to 1,5 kg. W urządzeniu
można przygotować potrawę z maksymalnie 1,1-1,2 kg mięsa. Minimalna ilość wsadu to ok. 0,7 kg.
1. W naczyniu szynkowaru (1a) umieść woreczek, wypełnij go farszem i zawiń jego brzegi.
2. Sprężynę (1c) umieść w wytłoczeniach płytki dociskowej (1b).
3. Płytkę ze sprężyną umieść na wsadzie w naczyniu szynkowaru.
4. Centralnie na sprężynie umieść pokrywę w taki sposób, aby sprężyna znalazła się w jej wytłoczeniu.
5. Sprężydociśnij pokrywą (1d) ustawiając w taki sposób, aby po przekręceniu uległa zblokowaniu.
6. W otworze znajdującym się w pokrywie umieść termometr, tak aby móc kontrolować temperaturę
wewnątrz parzonego wsadu.
7. Do garnka (2) wlej wodę do poziomu zaznaczonego linią ”water level” ok. 2,4 L.
8. Na garnku umieść kołnierz (3) podtrzymujący naczynie szynkowaru.
9. Szynkowar (1) umieść w garnku z wodą.
10. Garnek postaw na źródle ciepła.
11. Po uzyskaniu wewnątrz wsadu odpowiedniej temperatury lub po zadanym czasie parzenia,
szynkowar wyjmij i schłodź. A następnie umieść w lodówce w celu całkowitego wystudzenia.
Dodatkowe wskazówki:
1.Jeśli wsad umieszczamy bezpośrednio w naczyniu szynkowaru, pozbywamy się zbędnego tłuszczu i
galantyny. W tym wypadku przy wyjmowaniu wsadu należy naczynie szynkowaru polać gorącą wodą, co
ułatwi wyjęcie sprężyny z przytwierdzoną do płytki potrawką.
2.Wsad można umieścić dodatkowo w dedykowanym woreczku, co ułatwi wyjęcie go z szynkowaru oraz
pozwali na zachowanie galantyny wewnątrz potrawy.
3.Wsad można owinąć dedykowaną osłonką z przyprawami, co zapewni oprócz wzbogaconego smaku
również elegancki wygląd naszym potrawą.
4.By wędlina wyszła aromatyczna i wyrazista w smaku, można ją zapeklować zarówno na mokro, jak i na
sucho. Mięso można również po prostu doprawić ulubionymi przyprawami, włożyć do szynkowaru i odstawić
na kilka godzin do lodówki, by mięso „nabrało smaku”. Wszystko w zależności od tego, co lubimy i czego
oczekujemy!
Bardzo ważna podczas przygotowania mięsnych produktów w szynkowarze jest temperatura wody podczas
parzenia oraz temperatura wewnątrz wsadu mięsnego. Dzięki jej kontroli uzyskamy zawsze pyszne i
wartościowe produkty.
TYPY PRODUKTY MIĘSNEGO
TEMEPRATURA WNĘTRZA
WSADU [°C]
TEMPERATURA WODY [°C]
WIEPRZOWINA
Szynka
68
75-80
Schab
62-63
65-75
Karczek
70-72
80-85
Łopatka
68-70
75-85
Boczek
72-73
80-85
Słonina
65-72
75-80
MIELONKI
68-70
75-80
WOŁOWINA
68-70
75-80
DRÓB
72
75-85
W powyższej tabeli znajdują się temperatury parzenia poszczególnych mięs – dolny zakres dla zwolenników
mięs bardziej soczystych, górny dla preferujących mięsa bardziej suche. W przypadku słoniny sytuacja ma
się inaczej – parząc w niższych temperaturach słonina będzie bardziej chrupiąca, a w wyższych maślana.
5
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Naczynie przystosowane do mycia w zmywarce.
Stal nierdzewna jest odporna na korozję dzięki pierwiastkom stopowym tworzącym na jej powierzchni cienką
przeźroczystą warstwę ochronną. Jeżeli zostanie ona uszkodzona w sposób mechaniczny i nie będzie
odpowiednio konserwowana, mogą pojawić się na niej wżery. Częstotliwość czyszczenia i konserwacji
uzależniona jest od stopnia eksploatacji i warunków, w jakich sprzęt jest przechowywany. Każda stal
nierdzewna, której powłoka zostanie uszkodzona będzie rdzewieć jeśli nie jest zabezpieczona.
PODCZAS CZYSZCZENIA STALI NIERDZEWNEJ:
nigdy nie stosować materiałów silnie ściernych,
nigdy nie czyścić kwasami nieorganicznymi, które mogą spowodować przebarwienia powierzchni i
korozję wżerową,
nigdy nie dopuszczdo kontaktu stali nierdzewnej ze stalą niestopową (cząstki tych stali ulegną
przyspieszonej korozji na powierzchni stali nierdzewnej).
ZALECENIA:
stały brud i zanieczyszczenia spłukać czystą wodą, przetrzeć powierzchnię miękką szmatką,
dla cięższych zabrudzeń użyć łagodnego mydła lub detergentu i miękką szczotkę nylonową,
po czyszczeniu dokładnie spłukać,
elementy czyścić co najmniej raz w roku (w środowiskach nadmorskich i na terenach przemysłowych
częściej).
KONSERWACJA W PRZYPADKU:
Lekkiej rdzy - domowe środki czyszczące dedykowane dla stali nierdzewnej zawierającej węglan
wapnia lub kwas cytrynowy. Dokładnie spłukać wodą.
Średniego przebarwienia - czyścić specjalnymi środkami do stali nierdzewnej zgodnie z zaleceniem
producenta. Po czyszczeniu dokładnie spłukać wodą.
Silnej rdzy - korzystać z profesjonalnych usługodawców lub dedykowanych produktów do wytrawiania
i pasywacji stali. Po obróbce powierzchnię zawsze dokładnie spłukać wodą. Prosimy stosowsię do
zaleceń z instrukcji obsługi detergentu.
Zabrudzenia z oleju - zabrudzenia z oleju, tłuszczu, smarów zmywać rozpuszczalnikami organicznymi
następnie ciepłą wodą z mydłem lub łagodnym detergentem. Płukać czystą, zimną wodą i wycierać
do sucha.
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Szynkowar jest przeznaczony do wyrobu domowych potraw parzonych.
Urządzanie nie jest przeznaczone do użytku komercyjnego,.
Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem jest zabronione.
Urządzenie nie nadaje się do zabawy dla dzieci.
Wzór użytkowy chroniony w Urzędzie Patentowym RP EP2745757A1
USER MANUAL
SET - 1.5 kg pressure ham cooker with water jacket
A pressure ham cooker with water jacket allows preparing delicious meat products and vegetarian products
without having to use an additional pot. Its special design ensures uniform distribution of temperature within
the whole pressure ham cooker container without the risk of overheating the content. Thanks to the
thermometers include in the set you will always get a perfectly juicy dish.
It provides limitless options for preparing all kinds of dishes. You can find many proven recipes at the
www.browin.pl website.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756