Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnia BROWIN 330115 z termometrem 29 x 29 x 31 cm Srebrny

Instrukcja obsługi Wędzarnia BROWIN 330115 z termometrem 29 x 29 x 31 cm Srebrny

Wróć
- INSTRUKCJA OBSŁUGI -
WĘDZARNIA DOMOWA W GARNKU,
18L, NA KUCHENKĘ GAZOWĄ
No 330115
2
JĘZYKI
Instrukcja obugi
WĘDZARNIA DOMOWA W GARNKU,
18L, NA KUCHENKĘ GAZOWĄ
PL - 3
Operation manual -
OME SMOKER IN A POT, 18 L,
FOR A GAS COOKTOP
GB - 6
Bedienungsanleitung -
RÄUCHEROFEN IM TOPF, 18 L,
R DEN GASHERD
DE - 9
Руководство по эксплуатации -
ДОМАШНЯЯ КОПТИЛЬНЯ В
КАСТРЮЛЕ ВМЕСТИМОСТЬЮ 18 Л
НА ГАЗОВОЙ ПЛИТЕ
RU - 12
Naudojimo instrukcija -
NAMINĖ RŪKYKLA PUODE, 18 L,
DUJINEI VIRYKLEI
LT - 15
Apkalpošanas rokasgrāmata -
JASPINĀTAVA KATLĀ, 18 l,
GĀZES PLĪTIJ
LV - 18
Kasutusjuhend -
KODUNE SUITSUAHI POTIS, 18 l,
MÕELDUD KASUTAMISEKS
GAASIPLIIDIL
EE - 21
Instrucțiuni de utilizare -
AFUMĂTOARE DE CASĂ ÎN OALĂ, 18L,
PE ARAGAZ
RO - 24
Návod k obsluze -
DOMÁCÍ UDÍRNA V HRNCI, 18L,
PRO PLYNOVÝ SPORÁK
CZ - 27
Návod na použitie -
DOMÁCA UDIAREŇ V HRNCI, 18L,
NA PLYNOVÝ SPORÁK
SK - 30
Notice d’utilisation -
FUMOIR EN POT, 18L, POUR
CUISINRE À GAZ
FR - 33
Інструкція експлуатації -
ДОМАШНЯ КОПТИЛЬНЯ В КАСТРУЛІ,
18 Л, ДЛЯ ГАЗОВОЇ ПЛИТИ
UA - 36
Kezelési utasítás -
ZI FÜSTÖLŐ FAZÉKBAN, 18 l,
gáztűzhelyre
HU - 39
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA DOMOWA W GARNKU, 18L, NA KUCHENKĘ GAZOWĄ
1. Nowa jakość wędzenia
Wędzarnia ta, wykonana ze stali nierdzewnej, dopuszczonej do kontaktu z żywnością, to pierwsze tak innowacyjne
urządzenie tego typu w Polsce. Przeznaczona do wędzenia na gorąco i podpiekania mięs, ryb oraz serów, pozwala
na przygotowanie pysznych i aromatycznych dań – od teraz nie tylko w ogrodzie, ale również w domu! Dzięki niezwykle
szczelnej konstrukcji oraz wężykowi do odprowadzania dymu powstającego podczas wędzenia nie musisz obawiać się,
że charakterystyczny zapach wędzonek wypełni całą Twoją kuchnię. Dodatkowa tacka umieszczona nad zrębkami
zapobiega spalaniu się ociekającego z wędzonek uszczu. Precyzyjny termometr umieszczony w pokrywie atwi
ciągłe kontrolowanie temperatury podczas procesu wędzenia.
UWAGA: Urządzenie umożliwia wędzenie na zewnątrz i w kuchni TYLKO NA KUCHENCE GAZOWEJ LUB INNYCH
PODGRZEWACZACH NIEELEKTRYCZNYCH!
2. Charakterystyka techniczna
Wymiary urządzenia po złożeniu: 32,5x32,5x34,5 cm
Maksymalna sumaryczna waga zawieszanego mięsa: 5 kg (wsad)
Maksymalne zawieszenie na 1 haczyku: 1,25 kg
Pojemność wędzarni: 18 L
3. Zalety wędzarni
Możliwość wędzenia mięs, ryb oraz serów.
Stelaż pozwalający na równoczesne wędzenie czterech kawałków mięsa.
Oddzielny stelaż na ryby, ser lub większe kawałki mięsa.
Możliwość stosowania wędzarni w domu na kuchence gazowej.
System odprowadzania dymu na zewnątrz.
Łatwy montaż i demontaż części wędzarni.
Szczelne zamknięcie.
Precyzyjny termometr w uchwycie.
Oddzielne tacki na zrębki i tłuszcz wytapiany w procesie
wędzenia.
4. Elementy zestawu
1) garnek
2) tacka na zrębki
3) ruszt na mięso
4) tacka okapnikowa
5) ruszt na ryby ser lub większe kawałki mięsa
6) pokrywa
7) termometr 0-250oC
8) odpowietrznik
9) wężyk o długości 3 m
4
5. Eksploatacja
Nie narażaj urządzenia na długotrwały, bezpośredni, bardzo duży ogień. Spowodować on może odkształcenie oraz
przepalenie garnka.
Zaleca się używanie płytki separującej (brak w zestawie), która zmniejszy narażenie produktu na bezpośredni kontakt
z intensywnym ogniem, zapewni precyzyjną kontrolę temperatury oraz dłuższą żywotność produktu.
W sytuacji pojawienia się przebarwień lub rdzy zastosuj się do punktu 6. Czyszczenie i konserwacja
UWAGA: Przed pierwszym użyciem wędzarnię należy przemyć gorącą wodą ze środkiem myjącym. Składać według
schematu.
Sposób użycia:
Zdejmij pokrywę. Zrębki wsyp na tackę, a następnie umieść na spodzie garnka. Na tacce na zrębki umieść ruszt
przeznaczony do wędzenia mięsa, a na nim tackę okapnikową, na którą możesz następnie nałożyć ruszt przeznaczony
do wędzenia ryb, serów lub większych kawałków mięsa. Całość zamknij pokrywą i umieść w niej termometr. W celu
odprowadzenia dymu zaleca się podłączenie wężyka do okapu lub wystawienie go za okno. Wystarczy 50-100 g
zrębków, aby uzyskać odpowiednią barwę wędzonek.
W zależności od rodzaju przygotowanej potrawy polecamy następujące zrębki:
WIEPRZOWINA
WOŁOWINA
DRÓB
RYBY
BARANINA
BUK
CZEREŚNIA
GRUSZA
JABŁOŃ
ŚLIWA
OLCHA
ORZECH
WŁOSKI
DĄB
Mięso przeznaczone do wędzenia możesz wcześniej zapeklować lub zamarynować. Bardzo ważne jest jednak jego
dokładne wysuszenie przed procesem wędzenia. Gotowe do wędzenia produkty należy wnomiernie ułożyć lub
powiesić na ruszcie tak, by nie dotykały ścianek wędzarni. Przygotowaną w ten sposób wędzarnię należy postawić
na gazowym źródle ciepła. W ciągu pierwszych 5-10 minut dopuszczalne jest intensywne nagrzanie podstawy wędzarni,
po tym czasie zaleca szmniejszenie grzania lub podłożenie między źródło ciepła a garnek ytki separującej ciepło
(brak w zestawie).
Czas wędzenia oraz temperatura zależą od rodzaju wędzonych przysmaków:
ryby: 30-60 minut, najmniejszy ogień;
mięso i słonina: 60-120 minut, mały ogień – taki, aby nie wytopić tłuszczu.
Kontrola temperatury wędzenia odbywa się za pomocą termometru umieszczonego w pokrywie.
Przepisy na wędzonki, marynaty oraz pekle do ryb i mięs znajdziesz na nasze stronie: www.browin.pl/przepisnik
Mięso zawieszaj tak, by porcje nie stykały się ze sobą. Pozostaw wolną przestrzeń między kąskami na rusztach / hakach
a ściankami wędzarni, by zapewnić prawidłową cyrkulację ciepła.
6. Czyszczenie i konserwacja
Po użytkowaniu wystudzoną wędzarnię umyj najpierw przy użyciu szczotki (celem pozbycia ssadzy i zabrudzeń), a
następnie przy pomocy gąbki i roztworu mydlanego. Tak oczyszczone urządzenie wypłucz i osusz.
Po każdym umyciu wnętrze wędzarni i pokrywę przetrzyj dowolnym jadalnym olejem roślinnym, by je odpowiednio
zabezpieczyć do czasu kolejnego użycia.
Nie zaleca się mycia urządzenia w zmywarce. Po umyciu należy dokładnie osuszyć urządzenie.
Stal nierdzewna jest odporna na korozję dzięki temu, że pierwiastki stopowe twor na jej powierzchni cienką
przeźroczystą warstwę ochronną chroniącą przed korozją. Jeżeli zostanie ona uszkodzona w sposób mechaniczny i nie
będzie odpowiednio konserwowana mogą pojawić się na niej wżery. Konieczna jest odpowiednia konserwacja i
czyszczenie. Częstotliwość czyszczenia i konserwacji uzależniona jest od stopnia eksploatacji i warunków w jakich
5
asortyment przebywa. Każda stal nierdzewna, której powłoka będzie uszkodzona będzie rdzewieć jeśli nie jest
zabezpieczona.
W trakcie konserwacji zalecamy stosować się do:
1. Podczas czyszczenia stali nierdzewnej:
o nigdy nie stosować materiałów silnie ściernych;
o nigdy nie czyścić kwasami nieorganicznymi lub wybielaczami zawierającymi podchloryn sodu, które mogą
spowodować przebarwienia powierzchni i korozję wżerową;
o nigdy nie dopuszczać do kontaktu stali nierdzewnej ze stalą niestopo (cząstki tych stali uleg
przyspieszonej korozji na powierzchni stali nierdzewnej).
Aby dobrze dbać o nasz produkt zalecamy:
2. Rutynowe czyszczenie:
o stały brud i zanieczyszczenia spłukać czystą wodą, przetrzeć powierzchnię miękką szmatką;
o dla cięższych zabrudzeń - łagodne mydło lub detergent (amoniak do czyszczenia, soda oczyszczona, ocet,
kwas cytrynowy) i miękka szczotka nylonowa;
o po czyszczeniu dokładnie spłukać.
3. Konserwacja stali nierdzewnej w momencie pojawienia się:
Lekka rdza
Domowe środki czyszczące dedykowane dla stali nierdzewnej zawierającej węglan wapnia lub kwas cytrynowy.
Dokładnie spłukać wodą.
Średnie przebarwienia
Czyścić środkami na bazie kwasu fosforowego lub 10% roztworem kwasu fosforowego. Spryskać powierzchnię
i odczekać zgodnie z zaleceniem producenta. Po czyszczeniu neutralizacja łagodnym detergentem alkalicznym.
Dokładnie spłukać wodą.
Silna rdza
Korzystać z profesjonalnych usługodawców lub dedykowanych produktów do wytrawiania i pasywacji stali. Po obróbce
powierzchnzawsze dokładnie spłukać wodą. Prosimy stosować się do zaleceń w instrukcji obsługi detergentu.
Rysy i zarysowania
Rysy i zarysowania na powierzchni szlifowanej lub szczotkowanej: Usuwamy używając tarczy polerskiej i polerując w
kierunku struktury powierzchni (należy używać materiału polerskiego nie zawierającego żelaza), następnie umyć
łagodnym detergentem szorującym. Płukać czystą zimną wodą, wytrzeć do sucha.
Zabrudzenia z oleju:
Zabrudzenia z Oleju, tłuszczu, smarów zmywamy rozpuszczalnikami organicznymi następnie ciepłą wodą z mydłem lub
łagodnym detergentem. Płukamy czystą zimną wodą i wycieramy do sucha.
7. Warunki i zasady bezpieczeństwa
W czasie wędzenia NIEDOPUSZCZALNE jest przenoszenie wędzarni i dotykanie jej bez rękawiczek ochronnych.
Źródło ciepła, na którym ustawiono wędzarnię, musi zapewniać stabilność konstrukcji. Nie pozostawiać wędzarni bez
nadzoru w czasie jej użytkowania. Chronić przed dziećmi. Wędzarnię używać tylko na kuchenkach gazowych. Nie
przeciążać urządzenia jedzeniem. Duże ilości pożywienia mogą zatrzymywać ciepło, wydłużając czas wędzenia lub
powodując nierównomierne efekty tego procesu.
Używanie urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem jest zabronione. Opakowanie i zużyty sprzęt należy usunąć zgodnie
z przepisami obowiązującymi na terenie państwa, w którym urządzenie to jest użytkowane.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756