Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Wędzarnia BROWIN 330115 z termometrem 29 x 29 x 31 cm Srebrny
Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnie
(8)
Wróć
Instrukcja obsługi Wędzarnia BROWIN 330115 z termometrem 29 x 29 x 31 cm Srebrny
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
-
I
NST
R
UKCJ
A
OBSŁUG
I
-
W
ĘDZA
RN
I
A
DOMO
W
A
W
G
A
R
NK
U,
1
8L,
N
A
KUCH
EN
KĘ G
A
ZOW
Ą
No 3301
1
5
2
J
ĘZY
K
I
Inst
ruk
cja ob
sł
ugi
–
WĘDZAR
NIA
DOMOWA W GARNKU
,
18L
, NA
KUCH
ENK
Ę GAZOW
Ą
P
L
-
3
Opera
tion
m
anual
-
OME
SMOKE
R I
N A
POT, 18 L,
FOR A
GAS COO
KTOP
GB
- 6
Bedi
enungsan
leit
ung -
RÄU
CHER
OFEN I
M TOPF,
18 L,
FÜ
R DE
N GASH
ERD
DE
- 9
Руководс
тв
о по
экспл
уатаци
и
-
ДОМА
ШНЯЯ
КОПТИЛ
ЬНЯ
В
КА
СТРЮЛЕ
ВМ
ЕСТИМОСТЬЮ
18 Л
НА
ГАЗОВОЙ ПЛ
ИТЕ
RU
-
12
Naudoji
mo in
struk
ci
ja -
NAM
IN
Ė RŪ
KYK
LA PU
ODE,
18 L,
DU
JI
NEI
VIR
YKLEI
LT
-
15
Ap
kal
po
š
anas
r
okasgr
ā
mata -
MĀ
JAS
KŪ
PIN
ĀTAVA
KATLĀ
, 18
l,
GĀZES P
LĪTI
J
LV -
18
Kasu
tusjuhend
-
KODU
NE
SU
ITS
UAH
I P
OTIS, 18
l,
MÕEL
DU
D KA
SU
TAM
ISEK
S
GAASI
PLI
IDI
L
EE
-
21
Inst
rucți
uni
de uti
li
zare
-
AFU
M
ĂTOARE DE
CASĂ Î
N OALĂ
, 18L
,
PE
ARAGAZ
RO
-
24
Návod k
ob
slu
ze
-
DOMÁ
CÍ U
DÍRN
A V H
RNCI,
18L,
PRO PL
YNOVÝ SP
ORÁK
CZ
-
27
Návod na
použi
tie
-
DOMÁ
CA U
DIARE
Ň V
HRNCI,
18L,
NA
PLYN
OVÝ
S
PORÁK
SK
-
30
Noti
ce d’
uti
li
sation
-
FU
MOIR
EN
POT, 18L,
POUR
CUI
SIN
IÈ
RE À GA
Z
FR
-
33
Ін
ст
рукці
я екс
плуат
ації
-
ДОМА
ШНЯ
КОПТИЛЬ
НЯ
В
КА
СТРУЛІ,
18 Л
, ДЛЯ
ГАЗОВОЇ ПЛИ
ТИ
UA
- 36
Kezel
ési
utasí
tás
-
HÁ
ZI FÜ
STÖLŐ F
AZÉKB
AN, 1
8 l,
gáztűzhe
lyre
HU
-
39
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA DOMOWA
W G
ARNKU
, 18L, N
A
KUCHENKĘ G
A
ZOW
Ą
1.
N
owa jakość wędz
enia
Wędzarnia
ta
,
wykonana
ze stal
i nierdzewnej
, dopus
zczonej do
kontak
tu z
żywnością,
to
pierw
sze tak
innow
acy
jne
urządzenie
tego t
ypu w
Polsce
.
Przeznaczona
do
wędzenia
na
gorąco
i pod
piekania
m
ięs, ryb or
az s
erów, po
zwala
na
prz
y
gotowan
ie
pysznych i
aromat
y
czn
y
ch dań –
od teraz
nie
t
y
lko w
ogrodzie, ale
również w
domu!
Dzięki
niezw
y
kle
szczelnej
konstruk
cji
oraz
węż
y
kowi do
odprowadzania dy
mu powstającego podczas
wędzenia nie
m
usisz ob
awiać się,
że
charakter
y
st
y
czn
y
zapach
węd
zonek
wypeł
ni
całą
T
woją
kuchnię
.
Dodatkowa
tacka
um
iesz
czona
nad
zrębk
ami
zapobiega
spalaniu
się
ociek
ającego
z
wędzonek
tł
uszczu.
Precyzyjny
term
o
metr
um
ieszczony
w
pok
rywie
uł
atwi
ciągłe kontrolowanie t
emperatury podczas procesu
wędzenia.
UWAGA:
Urządzenie
umo
żliwia
węd
zenie
na
zewnątrz
i
w
k
uchni
T
Y
LKO
NA
KUCHENCE
GAZOW
EJ
LUB
INNYCH
PODGRZEW
ACZACH NIEELEKTRYCZNYCH!
2.
Charakteryst
y
ka techni
czna
W
y
miar
y
urządzenia po
złożeniu: 32,5x32,5x34,5 cm
Maks
y
malna sum
aryczna waga zawieszanego m
ięsa: 5 kg (wsad)
Maks
y
malne za
wieszenie na 1 haczyku: 1,25 k
g
Pojemność
w
ędzarni:
18 L
3.
Zalety wędzarni
Możliwość wędzenia m
ięs, ryb oraz serów.
Stelaż pozwalając
y na równoczesne wędzenie c
zterech kawałków m
ięsa.
Oddzielny stelaż na r
yby, ser lub więks
z
e kawałk
i mięsa.
Możliwość stoso
wania wędzarni w dom
u na kuchence gazowej.
System odprowad
zania dymu na zewnątrz.
Łatwy montaż i dem
ontaż części wędzarni.
Szczelne zamk
nięcie.
Precyzyjny term
ometr w uchwycie.
Oddzielne tacki na zrębki i tłuszcz wytapian
y
w procesie
wędzenia.
4.
Elementy zestaw
u
1)
garnek
2)
tack
a na z
rębk
i
3)
ruszt na m
ięso
4)
tacka okapnikowa
5)
ruszt na r
y
b
y
ser lub
większe kawałki m
ięsa
6)
pokr
y
wa
7)
termom
etr 0-
250
o
C
8)
odpowietrznik
9)
wężyk o długośc
i 3 m
4
5.
Eksploatacja
Nie
na
rażaj
urządzenia
na
długotr
wały,
bezpośredni,
bardzo
duży
ogie
ń.
Spowodować
on
m
oże
o
dkształcenie
ora
z
przepalenie garnk
a.
Zaleca
się u
żywanie p
łytki
separującej
(brak
w
zestawie),
która
zmniejsz
y
narażenie
produk
tu na
bezpośred
ni kontak
t
z intensywnym ogni
em, zapewni prec
y
zyjną kontro
lę temperatury oraz dłuższą
żyw
otność produktu.
W sytuacji pojawienia si
ę przebarwień lub rdzy zas
tosuj się do punk
tu 6. Czyszczenie i konser
wacja
UWAGA:
Pr
z
ed
p
ierwszym
użyciem
wędzarnię
należy
przemyć
gorącą
wodą
ze
śr
odkiem
m
y
jąc
y
m.
Składać
według
schematu.
Sposób użycia:
Zdejmij
p
okr
yw
ę.
Zrębk
i
wsyp
n
a
tack
ę,
a
nas
tępnie
um
ieść
ją
na
spodzie
garn
ka.
Na
tacce
na
zrębki
um
ieść
ruszt
przeznaczony do wędzenia
mięsa, a
na
nim
tackę okapnikową,
na którą
możes
z
następnie nałożyć
ruszt przeznaczon
y
do
wędzenia
ryb,
seró
w
lub
więk
szy
ch
k
awa
łków
mięsa.
Ca
łość
zamk
nij
pok
rywą
i
um
ieść
w
niej
term
o
m
etr.
W
celu
odprowadzenia
d
ymu
zale
ca
się
podłąc
zenie
wężyka
do
okapu
lu
b
wystawienie
go
za
ok
no.
W
ystarczy
50-
100
g
zrębków, ab
y
u
zyskać odpowiednią barwę węd
zonek.
W
z
ależności od rodzaju
przygoto
wanej potrawy polec
amy następujące zrębki:
WIEPRZOWIN
A
WOŁOWIN
A
DRÓB
RYBY
BARANINA
DZICZYZN
A
BUK
CZEREŚNI
A
GRUSZ
A
JABŁOŃ
ŚLIWA
OLCHA
ORZECH
WŁOSKI
DĄB
Mięso
przeznac
zone
do
w
ędzenia
m
ożesz
wcześniej
zapeklować
l
ub
zamarynować.
Bard
zo
ważne
jes
t
jednak
jego
dokładne
wysuszenie
przed
procesem
wędzenia.
Gotowe
do
wędzenia
produkty
należy
ró
wnomiernie
ułożyć
lub
powiesić
na
ruszcie
–
tak
,
by
nie
dot
y
kał
y
ścianek
wędzarni.
Prz
ygotowaną
w
te
n
sposób
wędzarnię
należy
postawić
na
g
azowym
ź
ródle
ciepła.
W
ciągu
pierws
zy
ch
5
-
10
minut
dopuszczalne
jest
intens
ywne
nagr
z
anie
podstawy
wędzarni,
po
tym
c
zasie
zaleca
s
ię
zm
niejszenie
grzania
lub
podłożenie
m
iędzy
źródło
c
iepła
a
garnek
pł
ytki
separującej
ciepło
(brak w zestawie).
Czas wędzenia ora
z temperatura zależą od rod
zaju wędzonych przysm
a
k
ów
:
ryby: 30-60 m
inut, najmniejszy
ogi
eń;
mięso i słonina: 60
-
1
20 minut, mały ogień –
tak
i, aby nie wytopić tłus
z
czu.
Kontrola tem
peratury wędzenia odb
ywa się za pomocą term
ometru umieszczonego w pok
rywie.
Przepisy na wędzonk
i, marynaty oraz pekle d
o ryb i mięs znajdziesz na nas
ze stronie:
www.browin.pl/
przepisnik
Mięso
zawieszaj
tak
,
by
porcje
ni
e
st
y
kał
y
się
ze
sobą.
Pozostaw
wo
lną
przestrzeń
m
iędzy
kąsk
a
m
i
na
rus
ztach
/
hakach
a ściankam
i wędzarni, by zapewnić prawidło
wą cyrkulację ciepła.
6.
Czyszczenie i konse
rwacja
Po
użytkowaniu
wystudzoną
węd
zarnię
um
y
j
najpierw
przy
użyciu
szczotk
i (c
elem
poz
b
ycia s
ię
sadzy
i
zabru
dzeń),
a
następnie prz
y
pom
ocy gąbki i roztworu m
y
dlanego. T
ak oczyszczone urząd
zenie wypłucz i osusz.
Po
każdym
um
yciu
wnętrze
wędzarni
i
pok
rywę
przetrzyj
dowoln
y
m
j
adalnym
olejem
roślinnym,
by
je
odpo
wi
edn
io
zabezpiecz
y
ć do czasu
kolejnego u
ży
cia.
Nie zaleca się m
y
cia ur
ządzenia w zmywarce. Po um
yciu należy dokładnie os
uszyć urządzenie.
Stal
nierdzewna
jest
odporna
na
korozję
dzięki
temu,
że
pierwiastk
i
stopowe
twor
zą
na
jej
powierzch
ni
cienk
ą
przeźroczystą w
arstwę ochronną
chroniąc
ą
przed
korozją.
Jeżeli z
ostanie ona
us
zkodzona
w
sposób
m
echaniczny
i
nie
będzie
od
po
wiednio
konserwowana
mogą
pojawić
się
n
a
niej
wżery.
Konieczna
jest
odpowiednia
konserwacj
a
i
czyszczenie.
Częstotliwość
czy
szc
zenia
i
k
onserwacji
uzależniona
j
est
od
stopnia
eksploatacji
i
warunk
ów
w
jak
ich
5
asortyment
przeb
y
wa.
K
ażda
stal
nierdzewna,
której
powłoka
będzie
us
z
kod
zona
będzie
rdzewieć
jeśli
nie
jest
zabezpieczona.
W trakcie konserw
acji zalecamy stosować się do
:
1.
Podczas czys
z
czenia sta
li nierdzewnej:
o
nig
dy nie stosować m
ateriałów silnie ściernych;
o
nigdy
nie
c
zy
ścić
kwasam
i
nieorganicznymi
lub
wybielac
zami
zawierającymi
podc
hloryn
sodu,
k
tóre
mogą
spowodować przebar
wienia powierzchni i
k
orozję wżerową;
o
nigdy
nie
dopus
z
czać
d
o
k
ontaktu
stali
nierdzewnej
ze
stalą
niestopo
wą
(cząstki
tych
stali
uleg
ną
przyspieszonej k
orozji na powierzchni stali nier
dzewnej).
Aby dobrze dbać o nasz
produkt zalecamy:
2.
Rutynowe czys
z
czen
ie:
o
stały brud i
zanieczyszczen
ia spłukać czystą wodą, pr
zetrzeć powierzchnię m
iękką szmatką;
o
d
la cięższych zabrudzeń
-
łagodne mydło lub detergent (am
oniak do
czyszczenia, s
oda oczy
szc
zona, ocet,
kwas cytrynow
y
) i
m
iękka szczotka n
y
lonowa;
o
po czyszczeniu dok
ładnie spłukać.
3.
Konserwacja stali n
ierdzewnej w momencie
pojawienia się:
Lekka rdza
Domowe
środki
c
zy
szc
zące
dedykowane
dla
stali
nierdzewnej
zawierającej
węglan
wapnia
lub
kwas
cytrynowy.
Dokładnie spłuk
ać wodą.
Średnie przebarw
ienia
Czyścić
środkami
na
bazie
kwasu
fosforowego
lub
10%
roztworem
kwasu
fosforowego.
Spryskać
powierzchnię
i odczeka
ć
z
godnie
z
z
alec
eniem
producenta.
P
o
cz
y
szcze
niu
neutralizacj
a
łagod
ny
m
detergentem
alk
alicznym.
Dokładnie spłuk
ać wodą.
Silna rdza
Korzystać z
profes
jonalnych usługodawców lub dedykowan
ych produktów do
wytrawiania i
pas
y
wacji stali. Po obróbce
powierzchn
ię
zawsze dokładnie spłuk
ać wodą. Prosimy stosować się do
zaleceń w instrukcji obsługi d
etergentu.
Rysy i zarysow
ania
Rysy
i
zarysowania
na
powierzchni
s
zlifowanej
lub
s
z
czotk
owanej:
Usuwam
y u
żywając
tarc
zy
polersk
iej
i
polerując
w
kierunk
u
struktury
p
owie
rzchni
(należ
y
używać
materiału
polersk
iego
nie
zawierającego
żelaza),
następnie
umyć
łagodnym deterge
ntem szorującym. Płukać c
zy
stą
zimną wodą, wytrzeć do sucha.
Zabrudzenia z oleju:
Zabrudzenia z
Oleju,
tłus
z
czu, smarów
zmywam
y
rozpus
z
czalnik
ami
organicz
nymi
następnie
ciepłą wodą
z
my
dłem
lub
łagodnym deterge
ntem. Płukam
y
czystą zim
ną wodą i wycieramy do sucha.
7.
Warunki i zasad
y bezpieczeństw
a
W
c
z
asie
wędzenia
N
IEDOPUSZCZALNE
jest
przenos
z
enie
wędzarni
i
dot
y
k
anie
jej
bez
ręk
awiczek
o
chronnych.
Źródło
ciep
ła,
na
k
tóry
m
ustawiono
wędzarnię,
m
usi
zapewniać
st
abilność
k
onstrukcji.
Nie
pozostawiać
wędzarn
i
bez
nadzoru
w
czasie
jej
użytkowania.
Chronić
pr
zed
dziećmi.
W
ędzarnię
używać
tylko
na
k
uchenkach
ga
zowych.
Nie
przeciążać
ur
ządzenia
jedzeniem
.
Duże
ilości
pożywienia
mogą
zatrzy
m
ywać
ciepło,
wydłużając
czas
wędzenia
lu
b
powodując nierównom
ierne efek
ty
tego proces
u.
Używanie
ur
ządzenia
niezg
odnie
z
przeznaczeniem
jest
zab
ronione.
Opak
owanie
i
zużyty
sprzęt
należy
usuną
ć
zgodnie
z przepisam
i obowiązującymi na
terenie państwa, w któr
y
m ur
ządzenie to jest użytk
ow
ane.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking hulajnóg elektrycznych dla dzieci [TOP10]
Ranking komputerów All in One [TOP10]
Ranking nawilżaczy powietrza [TOP10]
Ranking foteli gamingowych [TOP10]
InFamous może powrócić! Słowa twórcy rozpalają wyobraźnię fanów, co dalej z serią?
Ranking smartwatchy dla nastolatków [TOP10]
Ranking projektorów [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników