
132
2. Jeżeli chce się przygotować tylko jedną kawę, wsypać do
ltra jedną płaską miarką mielonej kawy, około 7g. (rys.
10). Jeżeli natomiast chce się przygotować dwie kawy,
wsypać do ltra niepełne dwie miarki kawy mielonej
(około 6+6 g). Napełniać ltr małymi ilościami, aby kawa
mielona nie wysypywała się z niego.
Uwaga: dla prawidłowego funkcjonowania, przed napełnieniem kawą
mieloną, należy się upewnić, że w ltrze nie ma pozostałości z poprzedniego
parzenia.
3. Równomiernie rozmieścić kawę mieloną i delikatnie doci-
snąć praską (rys. 11). Dociśnięcie kawy mielonej jest bar-
dzo ważne dla uzyskania dobrej kawy espresso. Jeżeli zbyt
mocno dociśnie się kawa będzie wypływać powoli i pianka
będzie bardzo ciemna. Natomiast jeżeli dociśnie się zbyt
delikatnie, kawa będzie wypływać szybko a pianka będzie
jasna i będzie jej mało.
4. Usunąć ewentualny nadmiar kawy z krawędzi uchwytu na
ltr i założyć go na urządzeniu: mocno przekręcić rączkę w
prawo (rys. 6), aby uniknąć wyciekania wody.
5. Pod otworami ltra umieścić liżankę lub liżanki (rys.
12). Przed przygotowaniem kawy zaleca się podgrzanie
liżanek poprzez wypłukanie ich niewielką ilością gorącej
wody.
6. Upewnić się, że kontrolka OK (rys. 8) jest włączona (jeże-
li nie, poczekać aż włączy się) i przekręcić przełącznik na
pozycję (rys. 13). Po uzyskaniu żądanej ilości kawy,
aby przerwać wytwarzanie, przekręcić przełącznik na poz.
.
7. W celu wyjęcia uchwytu na ltr, przekręcić rączkę z prawej
w lewą.
Ryzyko oparzenia! Aby uniknąć wytryskiwania nigdy nie wyjmować
uchwytu na ltr podczas wytarzania kawy.
8. Aby usunąć zużytą kawę, należy przytrzymać zablokowany
ltr za pomocą wbudowanej w rączce blokady i wysypać ją
delikatnie uderzając odwróconym uchwytem (rys. 14).
9. W celu wyłączenia urządzenia nacisnąć na przycisk ON/
OFF.
JAK PRZYGOTOWAĆ KAWĘ ESPRESSO PRZY UŻYCIU
SASZETEK (TYLKO W NIEKTÓRYCH MODELACH)
1. Podgrzać urządzenie jak opisano w paragrae „Porady w
celu uzyskania kawy o wyższej temperaturze”, upewniając
się, że uchwyt na ltr jest założony. W ten sposób uzyska
się bardziej gorącą kawę.
Zwróć uwagę: stosować saszetki zgodne ze standardem ESE: jest on
wskazany na opakowaniu odpowiednim oznaczeniem.
Standard ESE jest systemem zaakceptowanym przez większość
producentów kawy w saszetkach i umożliwia przygotowanie kawy
espresso w prosty i czysty sposób.
2. Do uchwytu na ltr włożyć mały ltr.
3. Włożyć saszetkę umieszczając ją na środku ltra (rys.
15). W celu prawidłowego ułożenia saszetek na ltrze
zawsze stosować się do instrukcji znajdujących się na ich
opakowaniu.
4. Zamocować uchwyt na ltr w urządzeniu, przekręcając go
zawsze do oporu (rys. 6).
5. Wykonać czynności z punktów 5, 6 i 7 poprzedniego
paragrafu.
JAK PRZYGOTOWAĆ KAWĘ CAPPUCCINO
1. Przygotować kawę espresso jak opisano w poprzednich
paragrafach, w odpowiednio dużych liżankach.
2. Przekręcić przełącznik na pozycję (rys. 16) i poczekać,
aż włączy się kontrolka OK.
3. W między czasie napełnić pojemnik 100 gramami mleka na
każdą kawę cappuccino, którą chce się przygotować. Mleko
musi być zimne, wyjęte z lodówki (nie może być gorące!).
Podczas wyboru wymiarów pojemnika wziąć pod uwagę,
że objętość mleka zwiększy się 2 lub 3 razy (rys. 17).
Zwróć uwagę: zaleca się używanie mleka półtłustego z lodówki.
4. Umieścić pojemnik z mlekiem pod dyszą do spieniania
mleka.
5. Poczekać na włączenie się lampki kontrolki OK. Jej włącze-
nie wskazuje, że bojler osiągną idealną temperaturę do
wytwarzania pary.
6. Uaktywnić wytwarzanie pary przekręcając pokrętło na +
na kilka sekund w celu usunięcia ewentualnej wody znaj-
dującej się w obwodzie. Wyłączyć parę.
7. Zanurzyć na około 5 mm dyszę do spieniania mleka w
pojemniku z mlekiem (rys. 18) i przekręcić pokrętło pary
w kierunku przeciwnym do kierunku ruchu wskazówek
zegara, (przekręcając bardziej lub mniej pokrętło można
zwiększyć lub zmniejszyć ilość pary wydobywającej się z
dyszy do spieniania mleka). W tym momencie zwiększa się
objętość mleka i powstaje pianka.
8. Gdy objętość mleka zwiększy się dwukrotnie zanurzyć
głębiej dyszę i kontynuować jego podgrzewanie. Po osią-
gnięciu żądanej temperatury (idealna wartość wynosi
60°C) przerwać wytwarzanie pary przekręcając pokrętło w
kierunku zgodnym z kierunkiem ruchu wskazówek zegara i
ustawić przełącznik na poz. (rys. 19).
9. Wlać spienione mleko do liżanek z przygotowaną wcze-
śniej kawą espresso. Kawa cappuccino jest gotowa: posło-
dzić do smaku i, według uznania, posypać piankę kakaem.
Zwróć uwagę:
• Jeżeli chce się przygotować kilka kaw cappuccino, należy wcześniej zaparzyć
wszystkie kawy a dopiero potem spienić mleko;