Znaleziono w kategoriach:
Kuchenka nastawna ELECTRO-LINE 101C

Instrukcja obsługi Kuchenka nastawna ELECTRO-LINE 101C

Powrót
INSTRUKCJA OBS£UGI
Kuchenki elektryczne
do u¿ytku domowego
Electro-line 102C
Electro-line 101C
Importer i dystrybutor:
ARKA AGD Sp. z o.o., ul. Strycharska 4, 26-601 Radom
Telefon: (48) 360 91 40, (48) 360 94 32
E-mail: arkaagd@arkaagd.pl
www. arkaagd.pl
Electro-line
Electro-line
Dokument (plik): 101C_102C_Instruction_Manual_P_20190529
WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA
Podczas u¿ywania kuchenki elektrycznej nale¿y przestrzegaæ podstawowych
zasad bezpieczeñstwa, w³¹cznie z poni¿szymi zaleceniami.
Przed pierwszym u¿yciem kuchenki nale¿y przeczytaæ dok³adnie ca³¹ instrukcjê
obs³ugi. Instrukcjê nale¿y zachowaæ (nie wyrzucaæ), a przy odsprzeda¿y
kuchenki (lub jej nieodp³atnemu odst¹pieniu) nale¿y przekazaæ kuchenkê
nastêpnemu u¿ytkownikowi razem z instrukcj¹ obs³ugi.
Nieprzestrzeganie podanych ni¿ej ostrze¿eñ i wskazówek dotycz¹cych
bezpieczeñstwa mo¿e byæ przyczyn¹ pora¿enia pr¹dem elektrycznym,
po¿aru i/lub powa¿nych obra¿eñ powoduj¹cych uszczerbek na zdrowiu.
Kuchenki s¹ przeznaczone wy³¹cznie do u¿ytku domowego.
Na ostatnich dwóch stronach instrukcji obs³ugi znajduje siê karta gwarancyjna.
UWAGA ! NIEBEZPIECZEÑSTWO !
Aby zmniejszyæ ryzyko wypadku, po¿aru, pora¿enia pr¹dem lub innych
obra¿eñ (skaleczenia, oparzenia) nale¿y przestrzegaæ poni¿szych zaleceñ:
1.
instrukcjê obs³ugi. Instrukcjê nale¿y zachowaæ (nie wyrzucaæ) na wypadek
gdyby okaza³a siê potrzebna w póŸniejszym okresie u¿ytkowania kuchenki.
2. Kuchenki elektrycznej nale¿y u¿ywaæ zgodnie z jej przeznaczeniem
oraz w sposób opisany w instrukcji obs³ugi. Kuchenka jest przeznaczona
wy³¹cznie do stosowania w indywidualnych gospodarstwach domowych
do okresowego podgrzewania, gotowania i przygotowywania pokarmów.
3. Przed pierwszym u¿yciem skontrolowaæ, czy dane na tabliczce znamionowej
kuchenki odpowiadaj¹ napiêciu pr¹du i czêstotliwoœci w sieci u¿ytkownika.
4. Przewód zasilaj¹cy kuchenki pod³¹czaæ wy³¹cznie do gniazdka z bolcem
uziemiaj¹cym i sprawn¹ instalacj¹ uziemiaj¹c¹. W przypadku jakichkolwiek
w¹tpliwoœci, zaleca siê aby prawid³owoœæ instalacji zasilaj¹cej sprawdzi³
wykwalifikowany elektryk z odpowiednimi uprawnieniami.
5. Kuchenka nie jest przeznaczona do u¿ytkowania przez osoby (w tym dzieci)
o ograniczonych zdolnoœciach fizycznych, umys³owych i sensorycznych oraz
przez osoby o braku doœwiadczenia lub znajomoœci sprzêtu.
6. Kuchenka mo¿e byæ u¿ywana przez osoby o ograniczonych zdolnoœciach
fizycznych, umys³owych i sensorycznych, przez osoby o braku doœwiadczenia
lub znajomoœci sprzêtu oraz dzieci w wieku powy¿ej 8 lat pod warunkiem, ¿e
odbywa siê to pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za ich bezpieczeñstwo,
potrafi¹cej u¿ytkowaæ kuchenkê elektryczn¹ zgodnie z jej przeznaczeniem
i zaleceniami instrukcji obs³ugi oraz pod warunkiem, ¿e w/w osoby zrozumia³y
niebezpieczeñstwa zwi¹zane z u¿ytkowaniem urz¹dzenia.
7. Nigdy nie nale¿y pozostawiaæ w³¹czonej i pracuj¹cej kuchenki bez nadzoru.
8. Nie pozostawiaæ dzieci i osób niepe³nosprawnych bez dozoru w pobli¿u
w³¹czonej i nagrzanej kuchenki. Nie pozwalaæ dzieciom u¿ywaæ kuchenki
elektrycznej jako zabawki.
Przed pierwszym u¿yciem kuchenki nale¿y przeczytaæ dok³adnie ca³¹
- 1 -
WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA - c.d.
9. Przewód zasilaj¹cy kuchenki elektrycznej nale¿y sprawdzaæ okresowo
i regularnie pod k¹tem uszkodzeñ mechanicznych lub termicznych izolacji
przewodu (pêkniêcia, naciêcia, otarcia, wykruszenia, przypalenia, nadtopienia
lub inne uszkodzenia i œlady zu¿ycia os³abiaj¹ce izolacjê).
10. Zabrania siê u¿ytkowania kuchenki w przypadku stwierdzenia jakiegokolwiek
uszkodzenia przewodu zasilaj¹cego lub wtyczki. W takim przypadku nale¿y
natychmiast wymieniæ przewód zasilaj¹cy na nowy w autoryzowanym punkcie
serwisowym. Wymiany przewodu mo¿e dokonaæ tylko wykwalifikowany
personel punktu serwisowego. Aby unikn¹æ ryzyka zagro¿enia ¿ycia i zdrowia
zabrania siê samodzielnej wymiany przewodu zasilaj¹cego przez
u¿ytkownika.
11. Nigdy nie nale¿y pozostawiaæ w³¹czonej i pracuj¹cej kuchenki bez nadzoru.
12. Szczególn¹ uwagê nale¿y zwróciæ na w³¹czon¹ i pracuj¹c¹ kuchenkê, gdy
w pobli¿u znajduj¹ siê dzieci, osoby niepe³nosprawne, osoby o ograniczonej
sprawnoœci fizycznej, umys³owej lub sensorycznej.
13. Przed ka¿dorazowym pod³¹czeniem kuchenki elektrycznej do sieci nale¿y
upewniæ siê, czy pokrêt³o (pokrêt³a) regulacji temperatury znajduje siê
w pozycji "0" (wy³¹czone).
14. Nigdy nie nale¿y dotykaæ wtyczki oraz przewodu zasilaj¹cego kuchenki
mokrymi lub wilgotnymi palcami d³oni.
15. Przy wyci¹ganiu wtyczki z gniazdka sieciowego zawsze chwytaæ i poci¹gaæ
za wtyczkê. Nigdy nie nale¿y poci¹gaæ za przewód zasilaj¹cy, gdy¿ mo¿e
to doprowadziæ do uszkodzenia przewodu.
16. Kuchenka elektryczna powinna byæ zainstalowana na p³askiej i równej
powierzchni. W pobli¿u kuchenki nie powinny znajdowaæ siê ¿adne
przedmioty, utrudniaj¹ce u¿ytkowanie i obs³ugê kuchenki.
17. W pobli¿u kuchenki nie powinny znajdowaæ siê ¿adne materia³y ³atwopalne
(papier, tkaniny, firanki, benzyna, rozpuszczalniki lub inne p³yny ³atwopalne).
18. Nie nale¿y u¿ywaæ kuchenki w pobli¿u innych Ÿróde³ ciep³a i gor¹cych
powierzchni (p³yty kuchenne, piece, grzejniki itp.).
19. Urz¹dzenie jest przeznaczone do u¿ytkowania wewn¹trz pomieszczeñ.
Nie mo¿na kuchenki u¿ywaæ i przechowywaæ na zewn¹trz pomieszczeñ,
w miejscach nara¿onych na dzia³anie czynników atmosferycznych
(deszcz, wilgoæ itp.).
20. Nie nale¿y u¿ywaæ kuchenki elektrycznej w wilgotnych i Ÿle wentylowanych
pomieszczeniach. Nale¿y instalowaæ i u¿ytkowaæ kuchenkê w suchych
i dobrze wentylowanych pomieszczeniach mieszkalnych.
21. Kuchenka elektryczna jest urz¹dzeniem przenoœnym i wyposa¿ona jest
w elastyczny przewód zasilaj¹cy z wtyczk¹, s³u¿¹cy do pod³¹czania
i od³¹czania urz¹dzenia od sieci zasilaj¹cej. Po zakoñczeniu przygotowywania
potraw nale¿y wyci¹gn¹æ wtyczkê przewodu z gniazdka sieciowego.
22. Nie pod³¹czaæ kuchenki elektrycznej do zasilania poprzez zewnêtrzny
wy³¹cznik czasowy lub poprzez zdalnie sterowany system zasilania.
Nie u¿ywaæ przewodów przed³u¿aj¹cych (tzw. przed³u¿aczy).
- 2 -
23. Nie pozostawiaæ w³¹czonej kuchenki bez naczyñ postawionych na szklanych
p³ytkach grzewczych lub z pustymi naczyniami (garnkami, patelniami).
24. Nale¿y zachowaæ szczególn¹ ostro¿noœæ przy przestawianiu lub zdejmowaniu
z kuchenki naczyñ u¿ywanych w czasie przygotowywania posi³ków (garnków,
patelni), gdy¿ naczynia te mocno siê nagrzewaj¹ w czasie gdy kuchenka jest
w³¹czona. Zaleca siê stosowanie kuchennych rêkawic ochronnych.
25. Zabrania siê u¿ytkowania kuchenki z uszkodzon¹ mechanicznie (pêkniêt¹
lub wykruszon¹ p³ytk¹ grzewcz¹.
27. Nigdy nie nale¿y dotykaæ powierzchni p³yt grzewczych pracuj¹cej
lub niedawno wy³¹czonej kuchenki. P³yty grzewcze s¹ bardzo gor¹ce.
Przed dotykaniem p³yt grzewczych ostrzega specjalny znak
umieszczony na górnej czêœci obudowy kuchenki. Szczególn¹ uwagê
podczas u¿ytkowania kuchenki nale¿y zwróciæ na dzieci i zwierzêta domowe.
28. Zabrania siê przenoszenia kuchenki i zmiany jej lokalizacji w czasie pracy.
29. Szczególn¹ ostro¿noœæ nale¿y zachowaæ przy podgrzewaniu oleju, oliwy
i innych t³uszczów, które przy nadmiernym podgrzaniu mog¹ siê zapaliæ.
30. Zabrania siê umieszczania przewodu zasilaj¹cego i innych, nieodpornych
na temperaturê przedmiotów na kuchence, nawet po zakoñczeniu pracy
oraz ostygniêciu p³yt grzewczych.
31. Przed przyst¹pieniem do mycia i czyszczenia kuchenki elektrycznej nale¿y
bezwzglêdnie od³¹czyæ kuchenkê od zasilania, wyci¹gaj¹c wtyczkê przewodu
zasilaj¹cego z gniazdka sieciowego.
32. Nie nale¿y wykonywaæ ¿adnych czynnoœci, zwi¹zanych z myciem
i czyszczeniem kuchenki, a¿ do czasu ca³kowitego jej ostygniêcia.
Nale¿y zwracaæ szczególn¹ uwagê na to, aby przewód zasilaj¹cy nie dotkn¹³
p³yt grzewczych w czasie, gdy s¹ one gor¹ce.
33. Zabrania siê zanurzania kuchenki w wodzie, nawet czêœciowo oraz mycia
kuchenki pod strumieniem bie¿¹cej wody.
34. Zabrania siê mycia kuchenki elektrycznej w zmywarce do naczyñ.
35. Do czyszczenia kuchenki elektrycznej nale¿y u¿ywaæ miêkkiej, wilgotnej
(nie mokrej) œciereczki i delikatnego detergentu. Zabrania siê u¿ywania
benzyny, rozpuszczalników i innych œrodków chemicznych, mog¹cych
uszkodziæ urz¹dzenie.
36. Urz¹dzenie nale¿y przechowywaæ i transportowaæ w oryginalnym
opakowaniu, zabezpieczaj¹cym przed uszkodzeniami transportowymi,
wilgoci¹ oraz kurzem.
WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA - c.d.
- 3 -
W
O
I
E
P
R
A
Z
C
C
H
¥
N
R
I
O
A
G
UWAGA!

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756