Znaleziono w kategoriach:
Suszarka do grzybów MOZANO Vitadry

Instrukcja obsługi Suszarka do grzybów MOZANO Vitadry

Wróć
Suszarka do żywności
VitaDry
INSTRUKCJA OBSŁUGI
UWAGA! Proszę uważnie przeczytać instrukcję obsługi przed uruchomieniem
urządzenia. Zaleca się zachowanie instrukcji obsługi oraz opakowania.
BEZPIECZEŃSTWO
Podczas korzystania z urządzenia należy zawsze przestrzegać podstawowych
środków ostrożności, w tym:
Dzieci powinny być nadzorowane, aby upewnić się, że nie bawią się
urządzeniem.
Nie pozwalaj dzieciom na korzystanie z urządzenia bez ścisłego nadzoru.
Zawsze upewnij się, że napięcie na etykiecie znamionowej odpowiada
napięciu w Twoim domu.
Regularnie sprawdzaj przewód zasilający i wtyczkę pod kątem uszkodzeń.
Jeśli przewód lub wtyczka są uszkodzone, muszą zostać wymienione przez
wykwalifikowanego elektryka lub serwis. W razie wątpliwości skontaktuj się
z naszym działem obsługi klienta.
Urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
Użytkowanie przemysłowe lub komercyjne spowoduje unieważnienie
gwarancji. Dostawca nie ponosi odpowiedzialności za obrażenia lub szkody,
jeśli urządzenie było używane w inny sposób niż zgodnie z przeznaczeniem.
Nieprawidłowa obsługa i użytkowanie mogą uszkodzić urządzenie
i spowodować obrażenia użytkownika.
Nie używaj urządzenia, jeśli zostało jakikolwiek sposób uszkodzone. Jeśli
urządzenie zostało uszkodzone, oddaj je do przeglądu i/lub naprawy przez
autoryzowany serwis.
Nie zanurzaj ani nie wystawiaj zespołu silnika, wtyczki ani przewodu
zasilającego na działanie wody ani żadnej innej cieczy.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony przez
producenta lub osobę odpowiednio wykwalifikowaną, aby uniknąć
potencjalnego zagrożenia.
Nie pozwól, aby przewód zwisał z krawędzi stołu lub blatu. Upewnij się,
że przewód nie znajduje się w pozycji, w której może zostać przypadkowo
pociągnięty lub można się o niego potknąć.
Nie pozwól, aby przewód dotykał gorących powierzchni i nie umieszczaj
przewodu w pobliżu gorącego gazu, palników elektrycznych ani przy
nagrzanym piekarniku.
Nie zaleca się używania przedłużacza z tym urządzeniem. Jeśli jednak
konieczne jest użycie przedłużacza, upewnij się, że przedłużacz jest równy
lub większy od poboru mocy urządzenia, aby uniknąć przegrzania
urządzenia i przedłużacza. Nie używaj żadnego innego urządzenia
na przedłużaczu. Nie umieszczaj przedłużacza w pozycji, w której dzieci
lub zwierzęta mogą go pociągnąć lub o który można się potknąć.
Zawsze używaj urządzenia na gładkiej, równej i stabilnej powierzchni.
Nie umieszczaj urządzenia na gorącej powierzchni.
Zawsze bezpiecznie odłączaj wtyczkę urządzenia. Nie ciągnij za przewód
urządzenia, aby wyjąć wtyczkę urządzenia z gniazdka elektrycznego.
Nigdy nie obsługuj ani nie używaj urządzenia mokrymi rękami.
Odłącz urządzenie od zasilania, gdy nie jest używane.
Przed czyszczeniem urządzenia odłącz je od zasilania.
Nie przykrywaj urządzenia podczas jego pracy.
Nie zostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas użytkowania.
Nie zakrywaj otworów wentylacyjnych urządzanie podczas jego pracy.
o Przed pierwszym użyciem
1. Wyczyść wszystkie części urządzenia wilgotną szmatką. Uwaga! Nie wkładaj
urządzenia do wody.
2. Przed uruchomieniem upewnij się, że urządzenie jest suche.
3. Upewnij się, że wszystkie części są prawidłowo zamontowane i działają
prawidłowo.
4. Suszarka może wydzielać specyficzny zapach przy pierwszym użyciu,
ale jest to całkowicie normalne.
FUNKCJONOWANIE
Suszenie produktów jest skutecznym sposobem na ich konserwację.
Ciepłe powietrze o stałej, regulowanej temperaturze swobodnie krąży wewnątrz
urządzenia pomiędzy górną i dolną pokrywą, oddzielnymi, wyjmowanymi tackami
i podstawą. Dlatego produkty, które znajdują się na wszystkich poziomach
urządzenia, suszą się równomiernie i z minimalną utratą cennych dla zdrowia
witamin. Dzięki temu można cieszyć się owocami, warzywami i grzybami, które
zostały przygotowane bez użycia niezdrowych substancji, przez cały rok.
Uwaga!
Zawsze upewnij się, że żywność nie jest przeterminowana i jest dobrej
jakości.
Nie używaj przejrzałych lub gnijących owoców i warzyw, jeśli żywność ma
poobijane lub przebarwione części, usuń przebarwioną część przed
suszeniem.
Zawsze dokładnie myj żywność, aby upewnić się, że nie zawiera brudu,
bakterii i innych szkodliwych substancji.
Opcjonalnie można obrać owoce i warzywa przed suszeniem. Skórka może stać
się twarda podczas procesu suszenia; jednak zależy to od osobistych preferencji.
o Przygotowanie suszarki
1. Umieść urządzenie na gładkim, równym podłożu. Upewnij się, że przewód
zasilający znajduje się w niewielkiej odległości od źródła zasilania.
2. Przygotuj i pokrój składniki zgodnie z powyższymi zaleceniami. Umieść je
na tackach do suszenia.
3. Ułóż tacki do suszenia na korpusie urządzenia. Upewnij się, że wszystkie
tacki są prawidłowo zamontowane do korpusu urządzenia i że tacki są
równomiernie ułożone.
4. Włącz główny wyłącznik zasilania elektrycznego.
o Ustawienie temperatury i czasu
1. Po naciśnięciu ON/OFFna urządzeniu, ekran automatycznie wyświetli
70°C i 12h.
2. Naciśnij przyciskTemp”, aby dostosować temperaturę, naciskając „+” „-,
aby zwiększyć lub zmniejszyć. Zakres temperatur wynosi 40°C-70°C.
3. Naciśnij przyciskTime”, aby dostosować czas, naciskając „+” „-,
aby zwiększyć lub zmniejszyć. Zakres czasu wynosi od 1 do 48 godzin.
4. Urządzenie zatrzyma się automatycznie po upływie ustawionego czasu lub
możesz zatrzymać go w dowolnym momencie za pomocą przycisku
ON/OFF. Po zatrzymaniu wyjmij wtyczkę z gniazdka.
Wskazówki dotyczące trybu temperatury:
Zioła 35-40ºC
Zielenina 40ºC
Chleb 40-45ºC
Warzywa 50-55ºC
Owoce 55-60ºC
Mięso, ryby 65-70ºC
DODATKOWE INFORMACJE
Umyj produkty przed włożeniem do urządzenia. Nie wkładaj do urządzenia
mokrych produktów, wytrzyj je do sucha.
Odcinaj zepsute części produktów. Pokrój produkty w taki sposób, aby swobodnie
umieścić je pomiędzy tackami - czas suszenia produktów zależy od grubości
kawałków.
Można zmienić położenie tacek podczas suszenia, jeżeli produkty znajdujące się
na nich nie ususzyły się równomiernie. Górne sekcje można położyć u dołu, bliżej
podstawy mocy, a dolne sekcje można położyć w miejsce górnych sekcji. Niektóre
z owoców mogą być pokryte naturalną warstwą ochronną i dlatego czas suszenia
może się wydłużyć. Aby tego uniknąć lepiej jest ugotować produkty przez około
1-2 minuty, a następnie włożyć je do zimnej wody i po tym czasie wysuszyć.
SUSZENIE OWOCÓW
Umyj owoce.
Wyjmij pestkę i odetnij zepsute części.
Pokrój na kawałki, które można swobodnie umieścić między tackami.
Jeżeli chcesz nadać owocom aromatyczny zapach, możesz dodać cynamon.
SUSZENIE WARZYW
Umyj warzywa.
Wyjmij z nich pestki i odetnij zepsute części.
Pokrój na kawałki, które możesz swobodnie umieścić między tackami.
Przed suszeniem zaleca się gotowanie warzyw przez około 1-5 minut.
PRZECHOWYWANIE SUSZONYCH PRODUKTÓW
Pojemniki do przechowywania suszu powinny być czyste i suche.
Dla lepszego przechowywania suszonych owoców należy używać szklanych
pojemników z metalowymi pokrywkami i umieścić je w ciemnym, suchym
miejscu, gdzie temperatura powinna wynosić 5-20 stopni.
W pierwszym tygodniu po suszeniu należy sprawdzić czy w pojemniku nie
ma wilgoci. Jeśli jest, oznacza to, że produkt nie został dobrze wysuszony
i należy wysuszyć go ponownie. Nie należy wkładać gorących, a nawet
ciepłych produktów do pojemników w celu ich dalszego przechowywania.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756