Znaleziono w kategoriach:
Kuchnia MPM 51-KGF-17

Instrukcja obsługi Kuchnia MPM 51-KGF-17

Powrót
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM ZAPOZNAJ SIĘ ZINSTRUKCJĄ OBSŁUGI
INSTRUKCJA OBSŁUGI
KUCHNIA GAZOWA
MPM-51-KGF-15, MPM-51-KGF-17,
MPM-51-KGF-19
3
PL
Szanowny Nabywco!
Dziękujemy za zakup nowej kuchni gazowej. Wierzymy, że zawarte w instrukcji obsługi informacje
pomogą wykorzystać w pełni możliwości użytkowe urządzenia i zapewnią zadowolenie z jej
posiadania. Życzymy Państwu długiego i bezawaryjnego korzystania z kuchni.
WAŻNE INFORMACJE I ZALECENIA
Urządzenie nie jest podłączone do okapu kuchennego. Podłączenie musi być wykonane
zgodnie z zawartymi w instrukcji wskazówkami, ze szczególnym uwzględnieniem wymagań
co do wietrzenia pomieszczeń.
Należy upewnić się czy dane o rodzaju gazu, zawarte w tabliczce znamionowej odpowiadają
rodzajowi gazu w instalacji gazowej.
Urządzenie jest fabrycznie dostosowane do gazu ziemnego G20 – 20 mbar /2 kPa.
Wszystkie czynności związane z ustawieniem, podłączeniem, regulacją i ewentualnymi czyn-
nościami serwisowymi muszą być wykonane przez wykwalifikowanych specjalistów.
Podczas ustawiania kuchni lub dostosowania jej do innego rodzaju gazu należy zadbać by od-
powiednie informacje znalazły się w karcie gwarancyjnej. Bez wpisania takiego potwierdzenia
do karty można utracić prawo do obsługi gwarancyjnej.
W dolnej szufladzie kuchni nie naly przechowywać łatwopalnych substancji.
Urządzenia nie można używać w żadnym innym celu niż obróbka cieplna produktów spo-
żywczych. Używane urządzenia do innych celów może spowodować niebezpieczeństwo
koncentracji łatwopalnych substancji do niebezpiecznego dla życia poziomu, jak również
może dojść do uszkodzeń kuchni. Gwarancja nie obejmuje usterek powstałych w wyniku
nieprawidłowego korzystania z urządzenia.
Zaleca się, aby co dwa lata dokonać przeglądu kuchni i wykonać ewentualne czynności
konserwacyjne wykraczające poza ramy normalnej codziennej konserwacji. W ten sposób
przedłużycie Państwo okres użytkowania swojego urządzenia.
W przypadku wyczucia zapachu gazu, natychmiast naly zamknąć jego dopływ. Urządzenie
może być ponownie używane jeśli wykwalifikowany fachowiec dokona jego przeglądu, ustali
miejsce wycieku gazu i dokona naprawy. Pomieszczenie w którym znajduje się kuchnia musi
być dokładnie wywietrzone.
Podczas użytkowania kuchni gazowej wydziela się ciepło, a w pomieszczeniu w którym się
ona znajduje wzrasta wilgotność. Należy zadbać o właściwie wietrzenie tego pomieszczenia.
Można też korzystać z mechanicznych urządzeń do wietrzenia (np. okap kuchenny z funkcją
wietrzenia). Podczas dłuższego i intensywnego korzystania z kuchni, potrzebne jest również
bardziej intensywne wietrzenie poprzez np. otwarcie okna.
Do prawidłowego działania kuchni musi być zapewniony dopływ powietrza tzn. 2m
3
/h
na każdy kW mocy.
Przeprowadzenie kontroli wypływu gazu przy pomocy otwartego płomienia jest zabronione.
Jeśli pojawi się usterka zlokalizowana w tej części urządzenia w której znajduje się instalacja
zasilania gazem nie wolno próbować usunąć jej samemu. Urządzenie naly wyłączyć i we-
zwać autoryzowany serwis.
Jeśli urządzenie nie będzie używane przez okres dłuższy niż trzy dni, należy zamknąć zawór
na przewodzie doprowadzającym gaz. Przed ponownym użytkowaniem należy skontrolować
prawidłowość działania wszystkich funkcji urządzenia.
4
PL
Jeśli następuje zmiana wyposażenia pomieszczenia w którym znajduje się urządzenie stwa-
rzające ryzyko pożaru lub eksplozji (np. klejenie łatwopalnymi klejami, malowanie) kuchnię
należy wączyć a po skończeniu prac dokładnie przewietrzyć pomieszczenie.
Ostrzeżenie; w bezpośrednim otoczeniu kuchni gazowej nie należy ustawiać żadnych łatwo-
palnych przedmiotów (przepisowa odległość takich przedmiotów to 750mm w kierunku
głównego źródła oddawania ciepła i 100 mm we wszystkich pozostałych kierunkach).
Podczas gotowania nie należy używać przyborów i naczyń kuchennych, które są uszkodzone,
knięte itp.
Nie wolno ustawiać kuchni gazowej na żadnej podstawce.
Producent nie zaleca używania żadnych urządzeń pomocniczych służących np. podtrzymy-
waniu płomienia lub zwiększających efektywność kuchni.
Przy przesuwaniu lub podnoszeniu urządzenia, nie należy trzymać go za ytę podpalnikową.
Producent nie odpowiada za szkody powstałe w wyniku niestosowania się do zaleceń zawar-
tych w instrukcji obsługi.
Nie należy czyścić kuchni gazowej przy pomocy aparatu ciśnieniowego.
Kuchnię należy ustawić przy ścianie wykonanej z niepalnego materiału.
UWAGA! Producent zachowuje prawo do zmian w instrukcji obugi, kre mogą być niezbędne jeśli wystąpią
zmiany technologiczne lub innowacyjne w przedmiotowym urządzeniu.
Wyposażenie kuchni zależy modelu. Dodatkowe wyposażenie (półka – ruszt, naczynia do grillowania, nóżki
do regulacji można kupić w autoryzowanych punktach serwisowych.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Przed pierwszym użyciem należy usunąć z urządzenia opakowanie.
Poszczególne elementy opakowania przeznaczone są do recyklingu, zgodnie z obowiązują-
cymi zaleceniami i przepisami.
Przy pomocy pokrętła termostatu należy ustawić najwszą temperaturę piekarnika i pozo-
stawić pracujący piekarnik na 30 minut. W tym czasie należy zadbać o dokładną wentylację
pomieszczenia. W ten sposób usunięte zostaną wszelkie substancje ochronne i nieprzyjemny
zapach wnętrza piekarnika.
Proszę się upewnić, że żadne inne instalacje kuchenne (przewody, kable) nie dotykają płyty
kuchennej lub innych silnie nagrzewających się części kuchni gazowej.
Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia osób lub mienia, które powstaną
w wyniku nieprawidłowej obsługi kuchni gazowej.
GOTOWANIE
UWAGA:
Kuchnię gazową mogą obsługiwać tylko osoby dorosłe przestrzegając zaleceń zawartych
w instrukcji obsługi. Nie wolno pozostawiać bez kontroli małych dzieci w pomieszczeniu,
gdzie stoi kuchnia gazowa.
Podczas działania kuchnia gazowa musi być pod stałym nadzorem.
Nie należy zamykać pokrywy kuchni jeśli korzysta się z palników gazowych lub palnika
w piekarniku.
5
PL
Na ruszcie umieszczonym w prowadnicach można ułożyć produkty o wadze do 3 kg. Na ruszt
z blachą lub na blachę można wstawić produkty o wadze do 7 kg.
ytki do pieczenia i blachy nie są przeznaczone do ugotrwałego przechowywania żywności
(dłużej niż 48 godzin). Do dłuższego przechowywania należy przełożyć żywność do właści-
wych naczyń.
WĄCZENIE PALNIKÓW
Właściwe pokrętło należy obrócić do położenia „OFF” („WYŁĄCZENIE”) i sprawdzić czy
omień zgasnął .
GOTOWANIE
Do gotowania zalecamy niższe i szersze naczynia. Naly upewnić się czy płomień palnika
równomiernie ogrzewa dno naczynia i nie wychodzi poza jego krawędzie (zdjęcie 4).
Urządzenie jest wyposażone w palniki różnej wielkości. Do optymalnego wykorzystania gazu
zalecamy korzystanie z naczyń o następujących wymiarach dna
- mały palnik o średnicy od 130 do 160 mm,
- średni palnik o średnicy od 160 do 220 mm,
- duży palnik o średnicy od 220 do 280 mm.
Przy pomocy pokrętła naly ustawić moc palnika (wielkość płomienia), w pozycjach pomiędzy
„NAJWIĘKSZA MOC” i „EKONOMICZNIE” Aby ustawić płomień w pozycji „EKONOMICZNIE”
pokrętło należy obrócić całkiem w lewo.
Po zagotowaniu się potrawy, należy zmniejszyć moc płomienia do poziomu, który
podtrzymuje temperaturę wrzenia.
UWAGA:
Przed otwarciem pokrywy płyty kuchennej, należy oczyścić ją z ewentualnie rozlanych
ynów. Nie należy zamykać pokrywy podczas działania palników oraz po ich wączeniu jeśli
są jeszcze nagrzane.
WYŁĄCZONE MAKSYMALNY
PŁOMI
EKONOMICZNY
PŁOMI
JAK NALEŻY OBCHODZIĆ SIĘ ZE SZKLANĄ POKRYWĄ.
UWAGA!
Szklana pokrywa łatwo może pęknąć, jeśli będzie nagrzana. Przed jej zamknięciem naly
wyłączyć wszystkie palniki.
Jeśli używacie kuchni ze szklaną pokrywą naly przestrzegać poniższych zaleceń.
W ten sposób unikniecie ewentualnych uszkodzeń lub pęknięć szkła pokrywy.
Nigdy nie wolno włączać palników, gdy jest zamknięta pokrywa.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756