Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje SMEG
›
Instrukcja Płyta ceramiczna SMEG SE264TD
Znaleziono w kategoriach:
Płyty do zabudowy
(67)
Wróć
Instrukcja obsługi Płyta ceramiczna SMEG SE264TD
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Płyta cer
amiczna
Instruk
cja ob
sługi/Instruk
cja ins
talacji
MODEL: SE
264TD
3
Spis tr
eści
1
.
W
s
t
ę
p
..................................................................................................
4
1.1
Ostrz
eż
enia dotyczące bezpie
czeńs
twa
......................................................
4
1.2
Instalacj
a
......................................................................................
4
1.2.1
Zagroż
enie poraż
enia prądem elektrycznym
....................................
4
1.2.2
Ryzyk
o przecięcia
................................................................
4
1.2.3
Ważne ins
trukcje be
zpieczeńs
twa
...............................................
4
1.3
Obsługa i k
onserwacja
........................................................................
5
1.3.1
Zagroż
enie poraż
enia prądem elektrycznym
....................................
5
1.3.2
Ryzyk
o dotyczące z
drowia
.......................................................
5
1.3.3
Ryzyk
o dotyczące gorącej powierz
chni
..........................................
5
1.3.4
Ry
z
yk
o przecięcia
................................................................
6
1.3.5
Ważne ins
trukcje be
zpieczeńs
twa
...............................................
6
2
.
Prez
entacja produk
tu
.................................................................................
7
2.1
Widok z góry
..................................................................................
7
2.2
Panel s
ter
owania
..............................................................................
7
2.3
I
n
fo
rmacje o produk
cie
.........................................................................
7
2.4
Zasada działania
.................................................................................
8
2.5
Przed uż
yciem nowej płyty cer
a
micznej
........................................................
8
2.6
Dane techniczne
................................................................................
8
3
.
Działanie pr
oduktu
....................................................................................
8
3.1
Dotyk
owe elemen
ty ster
owania
................................................................
8
3.2
Wybór od
powiedniego naczynia
...............................................................
9
3.3
Obsługa urz
ądzenia
.............................................................................
9
3.3.1
Ro
zpoczęcie go
towania
............................................................
9
3.3.2
Zak
ończenie g
otowania
...........................................................
10
3.3.3
Blok
owanie element
ów ster
owania
..............................................
10
3.3.4
Element st
erow
ania minutnikiem
................................................
11
3.3.5
Zabezpiecz
enie prze
d przegrz
aniem
..............................................
13
3.3.6
Ostrz
eż
enie o resztk
owej energii cieplnej
........................................
13
3.3.7
Domy
ślne czasy pr
acy
.............................................................
13
4
.
W
skaz
ówki dotyczące got
owania
..................................................................
13
4.1
Por
ady dotyczące gotow
ania
..................................................................
14
4.1.1
Gotowanie na w
olnym ogniu, got
owanie ryżu
...................................
14
4.1.2
Passer
owanie stek
ów
.............................................................
14
4.1.3
Szybkie smaż
enie
..................................................................
14
5
.
U
s
tawienia poziomu ciepła
.........................................................................
14
6
.
Pielęgnacja i czyszcz
enie
............................................................................
15
7
.
Por
ady i wskazówki
.................................................................................
16
8
.
Inst
alacja
.............................................................................................
17
8.1
Wybór sprz
ętu instalacyjnego
................................................................
.
17
8.2
Przed umies
z
czeniem uchwytów mocujący
ch
................................................
19
8.3
Ostrz
eż
enia
.....................................................................................
19
8.4
Podłącz
an
ie płyty kuchennej do zasilania sieciow
ego
........................................
20
4
1.
W
s
t
ę
p
1.1
Ostrz
eżenia dotyczące bezpieczeństwa
P
aństwa
bezpiecz
eństwo
jest
dla
nas
ważne.
Pr
osimy
pr
zecz
ytać
niniejszą
inf
orma
cję
przed
uży
ciem sw
ojej płyty kuch
ennej.
1.2
Instalacja
1.2.1
Zagro
żen
ie pora
żenia
prądem elektry
czn
ym
•
Prz
ed przystąpieniem do jakichk
olwiek prac lub k
onser
wacji urządzeni
a należy odłączy
ć je od
zasilania el
ektrycznego
.
•
Należ
y obowiązk
owo wyk
onać połącz
enie z odpowiednią ins
talacją uzie
miającą.
•
Zmiany
w
domowej
insta
lacj
i
elektry
cznej
muszą
być
dok
onywane
wyłącznie
prz
ez
wykwalifik
owanego el
ektryka.
•
Nieprz
estrz
eganie
t
ej
ws
kaz
ówki
mo
że
spo
wodować
por
ażenie
prądem
elektry
czn
ym
lub
śmierć.
1.2.2
Ryzyk
o przecięcia
•
Zachować os
tro
żność
-
kra
wędzie płyty
są ostr
e.
•
Nieprz
es
trz
eg
anie ostrz
eż
eń moż
e spowodo
wać obr
ażenia lu
b skalecz
enia.
1.2.3
W
a
żne instrukcje bezpieczeństw
a
•
Prz
ed
przys
tąpieniem
do
ins
talacji
lub
uż
ywania
niniejsz
ego
urządz
enia
należy
uważ
nie
prz
eczytać n
iniejsz
e instruk
cje.
•
W
żadn
ym
wypadku
nie
należy
umiesz
c
zać
na
niniejszym
urządzeniu
łatwopaln
ych
materiałów
ani produkt
ów
.
•
Udost
ępnić
niniejsz
e
inf
ormacje
osobie
odpo
wiedzialnej
za
ins
talację
ur
ządzenia,
po
nieważ
moż
e to obniży
ć k
oszty ins
talacji.
•
Aby
uniknąć
zagr
oż
eń,
urządz
enie
musi
zos
tać
zainst
alowane
zgodnie
z
niniejszą
instruk
cją
inst
alacji.
•
Niniejsz
e
urządz
enie
musi
zost
ać
właściwie
zainst
alowan
e
i
uziemione
wyłącznie
prz
ez
odpowiednio wykwalifik
owaną osobę.
•
Niniejsz
e urządz
enie powinno
być
podłączone do
obwodu,
który za
wiera
wyłącznik izo
lacyjny
zap
ewniający całk
owite o
dłączenie od
źródła z
asilania.
•
Niepr
awidłow
a
ins
talacja
urządz
enia
moż
e
spowodow
ać
unieważnienie
gwar
ancji
lub
wycof
anie o
dpowiedzialności.
•
Niniejsze
urządzenie
może
by
ć
używane
przez
dzie
ci
w
wieku
od
8
lat
oraz
przez
osoby
o
ogranicz
onych
zdolnościach
fizycznych,
sensorycznych
lub
umysłowych bądź
nieposiadające
doświadczenia
i
wie
dzy,
jeżeli
zostały
one
objęte
nadzorem
lub
jeśli
instrukcja
zezwala
na
użytkowanie
przez
niniejsze
osoby
w bezpieczny
sposób,
a
także gdy
rozumieją one
istn
iejące
zagrożenia.
•
Dzieci
nie
mogą
bawić
się
urządzeniem.
Czy
szczenie
i konser
wacja ni
e
mogą
być wyko
nywane
przez dzieci bez nadzoru
.
5
•
Jeż
eli
prz
ewód
z
asilający
jest
uszk
odzo
ny
,
musi
z
ost
ać
wymienion
y
prz
ez
producen
ta,
jego
przeds
tawici
ela
serwisowego
lub
osobę
o
podobny
ch
kwalifik
acjach,
w
celu
uniknięcia
zagr
oż
enia.
•
Ostrzeżenie:
w
przypadku
pł
yty
z
powierzchnią
z
materiału
szklano
-
ceramicznego
lub
podobnego, który chroni c
zęści znajdujące
się pod napięciem, w
razie pęknięcia powierzc
hni
należy wyłącz
yć ur
ządzenie w celu uniknięcia porażenia prądem elektrycznym.
•
Prz
edmioty metalow
e,
takie jak
noż
e,
widelce,
łyżki i
pokrywy
, nie
mogą być umieszcz
ane na
powierz
chni płyty grz
ewcz
ej, ponieważ mog
ą się nagrzać.
•
Nie używać parowych urządzeń do czyszczenia.
•
Do c
zy
sz
czenia płyty kuchennej nie uż
ywać urządzeń par
owych.
•
Urządzenie
nie
może
być
obsługiwane
za
pomocą
zewnętrznego
minutnika
lub
oddzielnego
systemu zdalnego sterowania.
•
OSTRZEŻENIE:
niebezpieczeństwo
pożaru:
nie
kłaść
przedmiotów
na
powierzchniac
h
grzewczych.
•
Proces
gotowania
musi
być
nadzorowany.
Krótkoterminowy
proces
gotowania
musi być
stale
nadzorowany.
•
OSTRZEŻENIE:
nienadzorowane
przygotowywanie
potraw
na
płycie
grzewczej
z
wykorzystaniem
tłuszczu
lub
oleju
może
być
niebezpieczne
i
stwarzać
ryzyko
poża
ru. NIGDY
nie
wykonywać
prób
gaszenia
ognia
wodą,
lecz
wyłączyć
urządzenie,
a
następnie
przykryć
płomień, np. pokrywką lub kocem gaśniczym.
1.3
Obsłu
ga i k
onserwacja
1.3.1
Zagroż
enie porażenia prądem elektrycznym
•
Nie
got
ować
na
uszk
odzonej
lub
pękniętej
pły
cie
kuchennej.
W
przypadku
potłucz
enia
lub
pęknięcia
powierz
chni
płyty
kuchennej
naty
chmiast
odłączy
ć
urządz
enie
od
zasilania
siecioweg
o (prze
łącznik ścienn
y) i sk
ont
aktow
ać się z wykwalifik
owan
ym technikiem.
•
Prz
ed
przys
tąpieniem
do
czys
zcz
enia
lub
k
onserwacji
odłączy
ć
płytę
kuchenną
od
gniazdk
a
ściennego.
•
Nieprz
estrz
eganie
t
ej
ws
kaz
ówki
mo
że
spo
wodować
por
ażenie
prądem
elektry
czn
ym
lub
śmierć.
1.3.2
Ryzyk
o dotyczące
zdr
owia
•
Niniejsz
e urządzenie jes
t zgodne z normami bezpi
eczeńs
twa elektr
omagnetyczneg
o.
•
Niemniej j
ednak oso
by z
ro
zrusznik
ami ser
ca
lub inn
ymi elektryczn
ymi implant
ami (t
akimi jak
pompy
insulinowe)
muszą
sk
onsultow
ać
się
z
lekar
zem
lub
pr
oducent
em
implan
tu
prz
ed
przy
stąpieniem
do
eksploat
acji
niniejszeg
o
urządzenia
w
celu
upewnienia
się,
że
pole
elektro
magnetyczne nie będzie wywiera
ło wpływu na ich implanty
.
•
Nieprz
estrz
eganie tej po
rady mo
że spow
odować śmier
ć.
1.3.3
Ryzyk
o dotyczące
gorącej powierzchni
•
P
odczas uż
ytk
owania dost
ępne częśc
i niniejsz
ego urządz
enia będą wystar
czająco gorą
ce, aby
spowodo
wać oparzenia.
•
Nie
zezw
alać,
by
cz
ęści
ciała,
odzież
lub
przedmioty
inne
niż
odpo
wiednie
naczynia
dotykały
szkła induk
cyjnego
, dopóki powierzchnia nie ochłodzi się.
•
T
rzymać z
dala od dzieci.
6
•
Uchwyty
rondli
mogą
być
gorące.
Spra
wdzić,
czy
uchwyty
ron
dla
nie
prz
echodzą
nad
inn
ymi
str
ef
ami got
owania, k
tóre
są włączo
ne. T
rzymać uchwyty w miejscu n
iedostępn
ym dla dzieci.
•
Nieprz
estrz
eganie tej w
skaz
ówki moż
e
spow
odować poparz
enia i oparzenia.
1.3.4
Ryzyk
o przecięcia
•
Ostr
e
jak
brzytwa
ostrz
e
skrobaka
jes
t
odsłonięte
po
z
djęciu
osłony
bez
pieczeńs
twa.
Stosow
ać
z
e
sz
cz
ególną
ostr
ożnością
i
zaw
sz
e
prz
echowywać
w
bezpiecznym
miejscu,
niedost
ępnym
dla
dzieci.
•
Nieprz
estrz
eganie os
trze
żeń mo
że spow
odować ob
raż
enia lub sk
aleczeni
a.
1.3.5
W
a
żne instrukcje bezpieczeństw
a
•
Nigdy
nie
po
zos
tawiać
urządz
enia
bez
nadzoru
podczas
użytk
owania.
Kipienie
pow
oduje
dymienie i tłus
te plam
y
, k
tóre mo
gą zapalić się.
•
Nigdy
nie
używać
swojego
urzą
dze
nia
jak
o
p
owierz
chni
prz
eznacz
onej
do
pracy
lub
do
prz
echowywania.
•
Nigdy nie
poz
ostawiać na urządz
eniu żadn
ych przedmiot
ów ani przybor
ów kuchenn
ych.
•
Nie
umiesz
czać
ani
nie
po
z
ostawiać
żadn
ych
namagnesow
any
ch
prz
edmiotów
(np.
k
art
kredyto
wych,
kart
pamięci) ani
urządzeń
elektroniczn
ych
(
np.
k
omputer
ów
,
odtwarz
aczy
MP3)
w
pobliżu
urządz
enia,
ponieważ
mo
że
na
nie
neg
atywnie
wpływać
jego
pole
elektro
magnetyczne.
•
Nigdy nie uż
ywać urządz
enia do ogrzew
ania lub nagrz
ew
ania pomiesz
cz
eń.
•
P
o
użyciu
zaw
sz
e
wyłączać obsz
ary
grzew
cze i
płyt
ę
kuchenn
ą
zgodnie z
opisem
zaw
artym w
niniejsz
e
j
ins
truk
cji
(np.
za
pomocą
dotyk
owych
elementów
ster
owania).
Nie
należy
poleg
ać
na funk
cji wykrywania g
arnka w c
elu wyłączenia
obsz
aró
w gotow
ania po zdjęc
iu garnk
a.
•
Nie
z
ezw
alać
dzieciom na
zabawę urządz
eniem
or
az
na
siadanie,
sta
wanie i
wspinanie
się
na
nie.
•
Nie
przecho
wywać
prze
dmiotów
in
teresujący
ch
dzieci
w
sz
afkach
nad
urządzeniem.
Dzieci
wspinające się na płytę k
uchenną mogą doznać pow
ażny
ch obraż
eń.
•
Nie po
zos
tawiać dzieci sam
ych lub nienadz
oro
wan
ych w miejscu wyk
orzys
tania urząd
zenia.
•
Dzieci
lub
osoby
nie
pe
łnospra
wne
z
ogranicz
oną
możliw
ością
k
orzys
tania
z
urządzeni
a
powinn
y przebywać z odpowiedzialną i k
ompetentną osobą, któr
a będzie uczyć ich używania
urządzenia.
Instruktor
powinien
mieć
pewność,
ż
e
osoby
takie
mogą
k
orzyst
ać
z
urządz
enia
bez z
agro
żenia dl
a siebie or
az otocz
enia.
•
Nie
napr
awiać
ani
nie
wymieniać
żadn
ej
cz
ęści
urządzeni
a,
ch
yba
ż
e
jest
to
zalecan
e
w
instruk
c
ji
obsługi.
Ws
zelkie
inne
czynności
ser
wisowe
powinn
y
być
wy
k
on
ywane
przez
wykwalifik
owanego t
echnik
a.
•
Nie umiesz
czać ani nie upus
zcz
ać c
iężkich prz
edm
iotów na płytę k
uchenną.
•
Nie st
aw
ać na płycie k
uchennej.
•
Nie uż
ywać g
arnk
ów z
poszarpan
ymi kra
wędziami
ani nie pr
zeciąg
ać garnk
ów
po powierz
chni
szkła induk
cyjnego
, ponieważ mo
że t
o zaryso
wać szkło.
•
Do czy
sz
czenia płyty k
uchennej nie używ
ać skrobak
ów ani inn
ych os
trych i ściern
ych śr
odk
ów
czys
zczący
ch, ponieważ mogą one poryso
wać szkło induk
cyjne.
•
Niniejsz
e urządz
enie jest
pr
ze
znaczon
e do
użytku domow
ego
i podobn
ych
zast
osowań,
takich
jak:
-
zaplecz
a
kuchenne
dla
per
sonelu
w
sklepach,
biurach
i
inn
ych
miejsca
ch
prac
y;
-
gospodar
stwa
rolne;
-
użytk
owanie
przez
klient
ów
w
hotelach,
motelach
i
inny
ch
miejscach
mieszk
alny
ch;
-
użytk
owanie w obiektach typu bed and br
eakf
ast.
•
OSTRZEŻEN
IE: urządz
enie i jego dos
tępne cz
ęści nagrz
ewają
się podcz
as użyt
k
owania.
•
Należ
y zach
ować o
str
ożność, ab
y nie dotyk
ać elemen
tów grz
ewczy
ch.
•
Dzieci
w
wiek
u
poniżej
8
lat muszą
b
yć
trzymane
z
dala
od
urządzenia,
chyba że
znajdują
się
pod st
ałym nadzor
em.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników