Znaleziono w kategoriach:
Okap SOLGAZ OT-90

Instrukcja obsługi Okap SOLGAZ OT-90

Powrót
1
SOLGAZ Sp. z o.o.
www.solgaz.eu
Instrukcja montu i obsługi
Okapu nadkuchennego elektrycznego
typu
OT-60 / OT-90
2
Prosimy aby instalować i użytkować okap po przeczytaniu niniejszej instrukcji
SZANOWNI PAŃSTWO
Dziękujemy za zaufanie i zakup inteligentnego okapu SOLGAZ.
Z pewnością nasza technologia zainspiruje do lepszego codziennego gotowania poprzez
estetykę, piękno i czystość kuchni.
SOLGAZ
Chętnie odpowiemy na Pstwa pytania. Zapraszamy do kontaktu:
tel. 515 020 420
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE OGÓLNE...........................................................................3
1.1 Przeznaczenie okapu.................................................................................….3
1.2 Dane techniczne...........................................................................................3
1.3 Budowa okapu..............................................................................................3
2. WYMAGANIA INSTALOWANIA...............................................................4
2.1 Wymagania dla pomieszczeń........................................................................4
2.2 Montaż okapu na pionowej ścianie pomieszczenia kuchennego..................5
2.3 Instalacja elektryczna................................................................................….6
3. EKSPLOATACJA OKAPU...........................................................................6
3.1 Czynności wstępne.........................................................…............................6
3.2 Uruchomienie okapu i tryby pracy...........................…..................................7
4. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA OKAPU..................................................8
4.1 Czyszczenie elementów szklanych................................................................8
4.2 Czyszczenie pozostałych elementów.............................................................8
4.3 Czyszczenie aluminiowego filtra okapu.........................................................8
4.4 Kontrola i nadzór nad instalacją elektryczną i wentylacją.............................8
5. WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA................................…..........................8
5.1 Konserwacja i przegląd...........................................................................…....9
6. POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA USTEREK..................9
7. USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ..................................................….10
8. GWARANCJA I SERWIS...........................................................................10
3
1 INFORMACJE OGÓLNE
1.1 Przeznaczenie okapu.
Okap nadkuchenny to urządzenie do usuwania lub neutralizacji oparów kuchennych .
Może pracować jako okap z filtrem węglowym nie podłączany do kanałów wentylacyjnych lub
jako wyciąg, usuwający opary kuchenne na zewnątrz pomieszczenia. Jeżeli pracuje jak wyciąg
to powinien być podłączony do odpowiedniego kanału wentylacyjnego.
Prosimy o zapoznanie się z uwagami podanymi na wstępie instrukcji oraz
wskazówkami odnośnie zastosowania podanymi w pkt.2
1. Sterowanie pracą okapu może być ręczne, poprzez dotykanie odpowiednich sensorów
panelu sterującego lub zdalne za pomocą pilota dostarczonego z wyrobem.
1.2 Dane techniczne
Tab. nr 1 Dane techniczne
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
PARAMETR
Napięcie zasilania
230V / 50Hz
Silnik wentylatora
1
Oświetlenie
2 lampy led / 4 lampy led
Ilość filtrów tłuszczowych
2 / 3
Stopnie prędkości wentylatora
3
Szerokość
600 mm / 900 mm
Głębokość
450 mm
Wysokość
600 mm / 310 mm
Wylot
okrągły 150 mm
Pobór mocy
201 V A
Sterowanie pilotem
tak
Wydajność wentylatora
max. 800 m3/h
Waga zestawu
11 kg / 15 kg
Poziom szumu
śr. 58 dB
1.3 Budowa okapu
Z przodu okapu usytuowany jest dotykowy panel sterujący. Umożliwia on sterowanie
i kontrolowanie pracy okapu. Zamontowany na ścianie nad płytą grzewczą okap spełnia swoją
funkcję tylko po załączeniu wentylatora powodującego otwarcie przepustnicy w kanale
wylotowym.
W spoczynku kanał wylotowy jest zamknięty.
Rys.1 Okap od przodu, z zabudową na
ścianie oraz rura odprowadzająca
1 - korpus okapu ,
2 - osłona dekoracyjna,
3 - panel sterowania,
4
2 WYMAGANIA INSTALOWANIA
2.1 Wymagania dla pomieszczeń.
Pomieszczenia kuchenne, w których montowane będą okapy, powinny być suche
i przewiewne oraz posiadać sprawną wentylację naturalną. Podstawą prawną, w oparciu
o którą ocenia się przydatność pomieszczenia w budynku do zainstalowania w nim płyty
grzewczej, szczególnie gazowej w połączeniu z okapem, jest Rozporządzenie Ministra
Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
usytuowanie ( DU Nr.75 z dnia 12.04.2002 z późniejszymi zmianami).
Okap należy zamontować na wysokości minimum 600 mm od płyty kuchni
elektrycznej lub ceramicznej i 750 mm nad kuchnią gazową z otwartymi palnikami. Sposób
zabudowy pokazują rysunki (rys. 2, rys. 3).
Należy zapewnić dobrą wentylację i dopływ powietrza do pomieszczenia kuchennego:
utrzymywotwarte naturalne otwory wentylacyjne. Okap pracujący jako wyciąg podłączony
do kanału wentylacyjnego wymaga dostarczenia do pomieszczenia powietrza z zewnątrz. Przy
braku powietrza z zewnątrz w szczelnym pomieszczeniu kuchni, może dochodzić do
wytworzenia podciśnienia.
Okap nie może być stosowany w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do
przewodów kominowych (np. piec grzewczy).
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa.
Materiały, w które zapakowany był okap np. elementy styropianu, woreczki itp. chronić
przed dziećmi.
Sprawdzić czy napięcie pracy urządzenia odpowiada warunkom w miejscu
instalowania.
Pod okapem nie wolno pozostawiać zapalonych palników nie przysłoniętych naczyniami.
W czasie użytkowania przygotowując potrawy na tłuszczach należy stale dozorować
pracę, aby nie dopuścić do zapalenia się rozgrzanego tłuszczu i filtra przeciw tłuszczowego
okapu.
UWAGA !
W przypadku zapalenia należy wyłączyć urządzenie. Do gaszenia płomienia nie używ
wody!
2.2 Montaż okapu na pionowej ścianie pomieszczenia kuchennego.
Ze względu na znaczny gabaryt i ciężar okapu zaleca się instalowanie tylko na ścianach o
stabilnym podłożu. Uchwyty i mocowania, na których instalujemy okap, muszą być dobrze
przykręcone do ściany lub trwale powiązane z innymi zespołami segmentu meblowego. Okap
należy zamocować symetrycznie w stosunku do płyty grzewczej.
5
W przypadku zabudowy okapu przy szafkach stojących na blacie lub w rogu ściany, okap
należy zabudować min. 150 mm od boku szafki lub narożnika ściany.
Rys. nr 2 Sposób montażu i mocowania.
Uwaga:
przed rozpoczęciem montażu prosodkręcić 4 wkręty przy wylocie od góry okapu, umieścić
tam kształtkę z PCV znajdującą się w opakowaniu i zamocować do korpusu.
Aby prawidłowo zamontować okap na ścianie kuchennej posługując się rysunkiem należy:
1. na odpowiedniej wysokości zaznaczyć na ścianie środek płyty grzejnej.
2. na zawiesiu „A” wyznaczyć środek i przyłoż do ściany środkowym otworem na
wyznaczonej linii, zachowując poziome położenie.
3. wyznaczyć otwory pod wkręty używając zawiesia jako szablonu.
4. wywiercić w ścianie otwory odpowiednie do zastosowanych kków rozporowych.
5. w otworach umieścić kki i przykręcić do ściany zawiesie/skorygować położenie poziome/
6. zawiesić okap na zawiesiu, sprawdzić położenie za pomocą poziomicy.
7. przeprowadzić kabel elektryczny do gniazda elektrycznego-nie załączać.
8. przeprowadzić do kanału wentylacyjnego odpowiednio umocowaną rurę 150 mm
odprowadzającą opary .
9. opcjonalnie założyć prostokątną osłonę rury i zamocować 2 wkrętami metrycznymi M4 do
uchwytów w korpusie okapu.
10. załączyć kabel do gniazda elektrycznego.
11. sprawdzić stabilność wykonanego montażu.
Po wykonaniu w/w czynności można przystąpić do wstępnego uruchomienia okapu.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756