Znaleziono w kategoriach:
Okap SOLGAZ OW Inox

Instrukcja obsługi Okap SOLGAZ OW Inox

Powrót
1
SOLGAZ Sp. z o.o.
www.solgaz.eu
Instrukcja montu i obsługi
Okapu nadkuchennego elektrycznego
typu
OW-INOX
Prosimy aby instalować i użytkować okap po przeczytaniu niniejszej instrukcji
SZANOWNI PAŃSTWO
Dziękujemy za zaufanie i zakup inteligentnego okapu SOLGAZ.
Z pewnością nasza technologia zainspiruje do lepszego codziennego gotowania poprzez
estetykę, piękno i czystość kuchni.
SOLGAZ
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Proszę dzwonić
tel. 515 020 420
2
SPIS TREŚCI
1. INFORMACJE OGÓLNE...........................................................................2
1.1 Przeznaczenie okapu.................................................................................….2
1.2 Dane techniczne...........................................................................................3
1.3 Budowa okapu..............................................................................................3
2. WYMAGANIA INSTALOWANIA...............................................................4
2.1 Wymagania dla pomieszczeń........................................................................4
2.2 Montaż okapu na suficie pomieszczenia kuchennego..………………................4
2.3 Instalacja elektryczna................................................................................….6
3. EKSPLOATACJA OKAPU...........................................................................6
3.1 Czynności wstępne.........................................................…............................6
3.2 Uruchomienie okapu i tryby pracy...........................…..................................7
4. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA OKAPU...........................................…..8
4.1 Czyszczenie elementów szklanych................................................................8
4.2 Czyszczenie pozostałych elementów.............................................................8
4.3 Czyszczenie aluminiowego filtra okapu.........................................................8
4.4 Kontrola i nadzór nad instalacją elektryczną i wentylacją.............................8
5. WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA................................…..........................9
5.1 Konserwacja i przegląd...........................................................................…....9
6. POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA USTEREK..................9
7. USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ........................................................10
8. GWARANCJA I SERWIS...........................................................................10
1 INFORMACJE OGÓLNE
1.1 Przeznaczenie okapu.
Okap nadkuchenny to urządzenie do usuwania lub neutralizacji oparów kuchennych .
Może pracować jako okap z filtrem węglowym nie podłączany do kanałów wentylacyjnych lub
jako wyciąg, usuwający opary kuchenne na zewnątrz pomieszczenia. Jeżeli pracuje jak wyciąg
to powinien być podłączony do odpowiedniego kanału wentylacyjnego.
Prosimy o zapoznanie się z uwagami podanymi na wstępie instrukcji oraz
wskazówkami odnośnie zastosowania podanymi w pkt.2
1. Sterowanie pracą okapu może być ręczne, poprzez dotykanie odpowiednich sensorów
panelu sterującego lub zdalne za pomocą pilota dostarczonego z wyrobem. Pilotem tym lub
dotykając odpowiedniego sensora możemy uruchomić tryb automatyczny (rozdział 3.2.).
Urządzenie jest wyposażone w detektor gazu LPG.
Okap z automatycznym trybem pracy zalecany jest do wszelkich odmian kuchni gazowych z
otwartymi palnikami jak również płyt gazowych z palnikami umieszczonymi pod szkłem.
Automatyczny tryb pracy okapu funkcjonuje przy użytkowaniu płyty gazowej
podłączonej do gazu propan butan za pośrednictwem czujnika gazu.
3
1.2 Dane techniczne
Tab. nr 1 Dane techniczne
CECHY CHARAKTERYSTYCZNE
PARAMETR
Napięcie zasilania
230V / 50Hz
Silnik wentylatora
1
Oświetlenie
4 lampy led, oświetlenie
boków okapu
Ilość filtrów tłuszczowych
1
Stopnie prędkości wentylatora
3
Szerokość
600 mm
Głębokość
600 mm
Wysokość
1300 mm
Wylot
okrągły 150 mm
Pobór mocy
223 V A
Sterowanie pilotem
tak
Automatyczne uruchomienie
detektor gazów
spalinowych
Wydajność wentylatora
max. 800 m3/h
Waga zestawu
25 kg
Poziom szumu
śr. 62 dB
1.3 Budowa okapu
U dołu okapu zlokalizowany jest panel sterujący. Umożliwia on sterowanie
i kontrolowanie pracy okapu. Zamontowany na suficie nad płytą grzewczą okap spełnia swoją
funkcję tylko po otwarciu i załączeniu wentylatora powodującego otwarcie przepustnicy w
kanale wylotowym.
W spoczynku kanał wylotowy jest zamknięty.
Rys. 1 Okap od boku z osłonami i rurą odprowadzającą
1 – korpus okapu
2 – osłona szkieletu
3 – rura wyciągu
4
2 WYMAGANIA INSTALOWANIA
2.1 Wymagania dla pomieszczeń.
Pomieszczenia kuchenne, w których montowane będą okapy, powinny b suche
i przewiewne oraz posiadać sprawną wentylację naturalną. Podstawą prawną, w oparciu
o którą ocenia się przydatność pomieszczenia w budynku do zainstalowania w nim płyty
grzewczej, szczególnie gazowej w połączeniu z okapem, jest Rozporządzenie Ministra
Infrastruktury w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich
usytuowanie ( DU Nr.75 z dnia 12.04.2002 z późniejszymi zmianami).
Okap należy zamontować na wysokości minimum 600 mm od yty kuchni
elektrycznej lub ceramicznej i 750 mm nad kuchnią gazową z otwartymi palnikami . Sposób
zabudowy pokazuje rysunek poniżej:
Rys. nr 2 Sposób montażu i mocowania.
Należy zapewnić dobrą wentylację i dopływ powietrza do pomieszczenia kuchennego:
utrzymywotwarte naturalne otwory wentylacyjne. Okap pracujący jako wyciąg podłączony
do kanału wentylacyjnego wymaga dostarczenia do pomieszczenia powietrza z zewnątrz. Przy
braku powietrza z zewnątrz w szczelnym pomieszczeniu kuchni, może dochodzić do
wytworzenia podciśnienia.
Okap nie może być stosowany w pomieszczeniach, w których znajdują się wloty do
przewodów kominowych (np. piec grzewczy).
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa.
Materiały, w które zapakowany był okap np. elementy styropianu, woreczki itp. chronić
przed dziećmi.
Sprawdzić czy napięcie pracy urządzenia odpowiada warunkom w miejscu
instalowania.
Pod okapem nie wolno pozostawiać zapalonych palników nie przysłoniętych naczyniami.
W czasie użytkowania przygotowując potrawy na tłuszczach należy stale dozorować
pracę, aby nie dopuścić do zapalenia się rozgrzanego tłuszczu i filtra przeciw tłuszczowego
okapu.
UWAGA !
W przypadku zapalenia należy wyłączyć urządzenie. Do gaszenia płomienia nie używ
wody!
5
2.2 Montaż okapu na suficie pomieszczenia kuchennego.
Ze względu na znaczny gabaryt i ciężar okapu zaleca się instalowanie tylko na sufitach o
stabilnym podłożu. Uchwyty i mocowania, na których instalujemy okap, muszą bdobrze
przykręcone do sufitu. Okap należy zamocować symetrycznie w stosunku do płyty grzewczej.
W przypadku zabudowy okapu przy szafkach stojących na blacie lub w rogu ściany, okap
należy zabudować min. 150 mm od boku szafki lub narożnika ściany.
Rys. 3 Sposób montażu i mocowania.
Aby prawidłowo zamontować okap na syficie posługując się rysunkiem należy:
1. nad płytą grzewczą wyznaczyć miejsce na montaż rusztowania szkieletu
2. przygotować otwory montażowe na kołki wg wymiarów podanych na (rys. 3) w punkcie (1.)
(wyznaczyć otwory pod wkręty używając zawiesia jako szablonu).
3. wywiercić w suficie otwory odpowiednie do zastosowanych kołków rozporowych
4. w otworach umieścić kołki i przykręcić do sufitu rusztowanie
5. zawiesić szkielet na rusztowaniu, sprawdzić położenie za pomocą poziomicy.
6. nasunąć na rusztowanie kolejno osłonę wewnętrzną oraz zewnętrzną
7. przeprowadzić kabel elektryczny do gniazda elektrycznego-nie załączać.
8.przeprowadzić do otworu wylotowego odpowiednio umocowaną rurę o średnicy 150 mm
odprowadzającą opary .

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756