Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik SOLGAZ SP-50 Elektryczny Czarny A

Instrukcja obsługi Piekarnik SOLGAZ SP-50 Elektryczny Czarny A

Powrót
1
SOLGAZ Sp. z o.o.
www.solgaz.eu
Instrukcja montażu i obsługi
Piekarnika do zabudowy
typu
SP-50-BLACK (T)
Ostrzeżenie:
W celu uniknięcia ewentualnych szkód zawsze należy podnosić urządzenie za specjalne
uchwyty w obudowie, aby umieścić go w miejscu instalowania.
Dla uniknięcia szkód przy instalowaniu lub przemieszczaniu nie należy chwytać za uchwyt
drzwi piekarnika.
Nigdy nie transportuj, popychaj lub poruszaj rozpakowanym
urządzeniem po podłodze.
Prosimy, aby instalować i użytkować piekarnik po przeczytaniu niniejszej instrukcji.
2
SZANOWNI PAŃSTWO
Dziękujemy za zaufanie i zakup nowoczesnego piekarnika SOLGAZ.
Piekarnik został wyposażony w dotykowy panel sterowania umożliwiający zaprogramowanie
jego pracy w wielu automatycznie kontrolowanych programach, co zainspiruje Państwa do
zupełnie innego przygotowywania potraw niż dotychczas.
Z poważaniem
SOLGAZ
UWAGA!
Piekarnik SOLGAZ jest przeznaczony wyłącznie do domowego przygotowywania potraw. Inne
wykorzystywanie jest niedozwolone i może stanowić zagrożenie.
Bardzo prosimy o zapoznanie się z rozdziałem Bezpieczne użytkowanie w dalszej części
instrukcji.
Oświadczenie producenta
Producent deklaruje niniejszym, że wyrób ten spełnia zasadnicze wymagania wymienionych
poniżej dyrektyw europejskich:
Dyrektywa 2006/95/WE Urządzenia elektryczne niskonapięciowe
Dyrektywa 90/108/WE Kompatybilność elektromagnetyczna
został oznakowany znakiem
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania. Proszę dzwonić
tel. +48 74 661 40 56
3
SPIS TREŚCI
1. BEZPIECZNA EKSPLOATACJA PIEKARNIKA ........................................................................... 4
2. OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII ....................................................................................................... 5
3. ROZPAKOWANIE KARTONU ................................................................................................. 5
4. USUWANIE ZUŻYTYCH URZĄDZEŃ ...................................................................................... 7
5. DANE TECHNICZNE .............................................................................................................. 7
6. INSTALACJA .......................................................................................................................... 8
6.1. Przygotowanie mebli do wbudowania piekarnika ....................................................... 8
6.2. Podłączenie piekarnika do instalacji elektrycznej .................................................. 10
7. INSTRUKCJA OBSŁUGI ........................................................................................................ 10
7.1. Przed pierwszym uruchomieniem piekarnika ............................................................ 10
7.2. Panel sterowania ........................................................................................................ 11
7.3. Uruchomienie piekarnika ........................................................................................... 14
8. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA .......................................................................................... 16
8.1. Regularne czyszczenie szyby drzwi ............................................................................. 16
8.2. Pozbywanie się zabrudzeń z pozostałych elementów ................................................ 17
8.3. Wymiana żarówki oświetlającej piekarnik ................................................................. 18
9. POSTĘPOWANIE W RAZIE WYSTĄPIENIA USTEREK ........................................................... 18
10. GWARANCJA, SERWIS ....................................................................................................... 19
4
1. BEZPIECZNA EKSPLOATACJA PIEKARNIKA
! Podczas eksploatacji wnętrze piekarnika staje się gorące , dlatego też w trakcie
użytkowania, należy szczególnie uważać na ewentualne poparzenie przy dotknięciu
powierzchni wewnętrznej rusztów i potraw przygotowywanych w różnych naczyniach. Do
obsługi prosimy o szczególne zabezpieczenie rąk, używając rękawic ochronnych i specjalnego
uchwytu do blach i rusztów.
Dzieci do 8 roku życia, nie powinny zbliżać się do włączonego piekarnika i powinny przebywać
pod stałą opieką osób dorosłych.
! Piekarnik powinien być obsługiwany przez osoby dorosłe , w pełni sprawne fizycznie
lub umysłowo, z uwagi na własne i domowników bezpieczeństwo.
! Pozostawienie bez kontroli piekarnika przy sporządzaniu potraw w uszczu lub oleju,
może stanowić zagrożenie pożarowe i doprowadzić do zapłonu. Należy wtedy wyłączyć
piekarnik nie otwierać drzwi, a ogień stłumić niepalnym materiałem. Ważne, aby płomieni
ognia nie gasić wodą.
! W przypadku pęknięcia jednej z szyb zainstalowanych w drzwiach piekarnika należy
natychmiast wyłączyć zasilanie elektryczne, nie używać uszkodzonego piekarnika w tym
stanie, aby nie doszło do poparzenia lub porażenia prądem elektrycznym.
! Piekarnik po zakończeniu użytkowania lub zakończeniu programowanych czasowo
programów, wyłączyć za pomocą wyłącznika.
! Mycie wnętrza piekarnika za pomocą urządzeń czyszczących parą, jest zabronione.
Należy upewnić się, czy znajdujące się w okolicy urządzenia emitujące fale radiowe jak
np. telefon, radio czy telewizor, nie zakłócają prawidłowego działania panelu
sterującego piekarnika i odwrotnie.
Piekarnik wyposażony w kabel przyłączeniowy ze względu na bezpieczeństwo
użytkownika, musi być podłączony do gniazda z kołkiem ochronnym.
Gniazdko sieci elektrycznej, do którego podłączony jest piekarnik powinno być w
miejscu łatwo dostępnym.
Meble kuchenne, w których zainstalowany będzie piekarnik, muszą mieć odporność
na nagrzewanie do 100°C.
W okresie gwarancyjnym wszelkie naprawy mogą być wykonywane jedynie przez
Serwis producenta. W przeciwnym wypadku istnieje zagrożenie dla konsumenta i
utrata gwarancji producenta.
W czasie naprawy należy bezwzględnie odłączyć zasilanie przez wyciągnięcie wtyczki
z gniazda lub wyłączenie bezpiecznika linii elektrycznej zasilającej piekarnik.
Piekarnik, jego wnętrze jak i drzwi nie mogą służyć dzieciom do zabawy.
BARDZO WAŻNE
Zanik napięcia w sieci elektrycznej skutkuje anulowaniem wszystkich nastaw. Po jego
ponownym pojawieniu się, należy zachować szczególną ostrożność, ze względu na
poparzenie nagrzanymi elementami wnętrza lub gorącymi potrawami we wcześniej
pracującym piekarniku.
Kabel zasilający piekarnik nie może dotykać nagrzanych miejsc.
5
Przy używaniu piekarnika nie należy korzystać z naczyń z tworzyw sztucznych.
Szyba umieszczona w drzwiach piekarnika, wewnętrzna i zewnętrzna, jest odporna na
gwałtowne zmiany temperatury.
Uderzenie w szybę drzwi piekarnika, może spowodować pęknięcia i odpryski.
Piekarnik może znajdować się /posiada chłodzenie / pod blatem, w którym
zainstalowano płygrzewczą z zachowaniem warunków zabudowy pokazanych na
rysunku (rys. nr 5) w dalszej części instrukcji.
Zalecana jest przegroda osłaniająca (rys. nr 5), rozdzielająca płytę grzejną i piekarnik.
Czyszczenie i konserwacja wnętrza piekarnika oraz szyb w drzwiach powinna odbywać
się wg wskazówek opisanych w instrukcji obsługi. W przypadku niewłaściwego
obchodzenia się z urządzeniem, gwarancja nie zostanie uwzględniona.
2. OSZCZĘDNOŚĆ ENERGII
Piekarnik jest urządzeniem do przyrządzania różnych
potraw, najczęściej w temperaturach 200°C. Aby
doprowadzić potrawę, ciasto, mięso, ryby i inne do
takiej temperatury, piekarnik musi nagrzać swoje
wnętrze. Nie całe ciepło, powstające z prądu w
grzałkach elektrycznych, podgrzewa potrawę, część
pozostaje w obudowie, w elementach grzejnych lub jest
tracona do otoczenia, dlatego:
Używajmy piekarnika tylko w przypadku
przygotowywania większej ilości posiłku.
Używajmy piekarnika jednocześnie dla kilku potraw.
Używajmy piekarnika dla potraw jedna po drugiej.
Wyłączamy w systemie programowania ręcznego piekarnik na 10 minut przed upływem
czasu podanego w przepisie potrawy. Ciepło zgromadzone w elementach piekarnika
dogrzeje potrawę.
Przy programowaniu czasowym skracamy częściowo czas pracy elementów grzejnych, w
stosunku do podanego w przepisie.
Nie otwierajmy niepotrzebnie drzwi piekarnika.
3. ROZPAKOWANIE KARTONU
Symbol znajdujący się obok oznacza, że zakupiony
piekarnik, na czas transportu został zapakowany w
materiały w pełni nadające się do ponownego
przetworzenia/recyklingu. Zachęcamy do pozbywania
się opakowań, zgodnie z zasadami ochrony środowiska.
Jednocześnie prosimy o możliwe przechowywanie
oryginalnego opakowania przez jakiś czas. Prosimy
również o sprawdzanie kompletności dostawy, zgodnie
ze specyfikacja i rysunkiem. W kartonie powinien
znajdować się piekarnik z wyposażeniem (rys. nr 1),
instrukcją obsługi i kartą gwarancyjną.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756