Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik SOLGAZ SP-67 P Elektryczny Czarny A

Instrukcja obsługi Piekarnik SOLGAZ SP-67 P Elektryczny Czarny A

Wróć
PL Instrukcja montażu i obsługi
PIEKARNIK DO ZABUDOWY SP-50 BLACK
SP-67P
PRĄD
3Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz SP-50 BLACK i SP-67P
Szanowni Państwo,
Gratulujemy wyboru piekarnika do zabudowy rmy SOLGAZ. Wiemy, że sprawdzi się on świetnie
w codziennym użytkowaniu. Przed pierwszym pieczeniem warto poznać podstawowe informacje
na temat naszych piekarników. Pozwoli to Państwu w pełni cieszyć się ze wszystkich ich zalet
oraz pomoże wyzbyć się wszelkich wątpliwości odnośnie ich eksploatacji.
Instrukcja została podzielona na dwie części: pierwsza dotyczy obsługi urządzenia, a druga
montażu piekarnika.
Aby łatwiej poruszać się po instrukcji w ten sposób zaznaczyliśmy informacje, które są
kluczowe dla prawidłowej pracy piekarnika.
Przy tym symbolu znajdą Państwo natomiast nasze praktyczne porady i wskazówki.
Chętnie odpowiemy na państwa pytania:
Infolinia (8:00-18:00):
+48 515 020 420
biuro@solgaz.com.pl
Serwis (8:00-18:00):
+48 515 020 434
serwis@solgaz.com.pl
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego
i Rady 2012/19/UE z dnia 4 lipca 2012 r. w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego. Sprzęt ten po okresie użytkowania nie może być traktowany jak pozostałe
odpady pochodzące z gospodarstwa domowego, a użytkownik jest zobowiązany
do oddania go podmiotom prowadzącym zbiórkę zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego.
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Informacje ogólne.................................................................................................................. 4
1.1 Przeznaczenie piekarnika ............................................................................................................................. 4
1.2 Dane techniczne piekarników SP-50 BLACK SP-67P ............................................................................ 5
1.3 Oszczędność ................................................................................................................................................... 7
1.4 Budowa piekarnika ......................................................................................................................................... 8
2. Eksploatacja .......................................................................................................................... 9
2.1 Uruchomienie i regulacja mocy piekarnika ............................................................................................... 9
2.2 Włączenie rodzaju nagrzewania ............................................................................................................... 10
2.3 Osiągnięcie temperatury nagrzania ......................................................................................................... 10
2.4 Wyłączenie piekarnika ................................................................................................................................ 10
2.5 Panel sterowania i i jego funkcje ............................................................................................................... 11
2.6 Zaprogramowanie grzania przez określony czas ................................................................................. 15
2.7 Uruchomienie funkcji minutnika ............................................................................................................... 16
2.8 Włączenie minutnika przy wyłączonym piekarniku .............................................................................. 16
2.9 Wyłączenie minutnika ................................................................................................................................. 16
2.10 Użytkowanie rożna .................................................................................................................................... 17
2.11 Automatyczne czyszczenie pyrolityczne ............................................................................................. 17
3. Czyszczenie i konserwacja piekarnika ................................................................................. 18
3.1 Wymiana żarówki oświetlającej piekarnik .............................................................................................. 24
4. Postępowanie w przypadku wystąpienia usterek ................................................................. 27
MONTAŻ URZĄDZENIA
5. Rozpakowanie kartonu ........................................................................................................ 28
6. Wskazówki dla Instalatora.................................................................................................... 30
6.1 Przygotowanie mebli do wbudowania piekarnika ............................................................................... 30
6.2 Podłączenie piekarnika do instalacji elektrycznej ................................................................................ 34
7. Karta gwarancyjna ............................................................................................................... 37
54Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz SP-50 BLACK i SP-67PInstrukcja obsługi i montażu: Solgaz SP-50 BLACK i SP-67P
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. INFORMACJE OGÓLNE
1.1. Przeznaczenie piekarnika
Piekarniki z rodziny SP to innowacyjne produkty przeznaczone do codziennego pieczenia domowego.
Sterowanie dotykowe i bogaty zakres funkcji sprawiają, że piekarniki tworzą idealny zespół wraz
z inteligentnymi okapami i wyjątkowymi płytami. Dzięki różnym trybom pieczenia nasze dania
będą idealne. Według własnych potrzeb skorzystać możemy z funkcji rozmrażania, opiekacza,
grzałek, termoobiegu oraz suszenia. Dodatkowo piekarniki wyposażone zostały w timer oraz
funkcję szybkiego nagrzewania. Funkcjonalność pozwala także na ustawienie dokładnego czasu
pieczenia, oraz jeśli zależy nam na czasie, zwiększenie mocy i oszczędzenie czasu potrzebnego
do osiągnięcia wybranej temperatury.Nad całym procesem czuwa także elektronika zespolona
z panelem sterowania. Na specjalnym wyświetlaczu w każdym momencie wyświetlane
informacje odnośnie aktualnego stanu piekarnika.
1.2. Dane techniczne piekarników SP-50 BLACK i SP- 67P
Parametry charakterystyczne
piekarnika
Jednostka
miary
Wartość
Sp-50 BLACK SP-67P
Napięcie zasilania V/Hz (1N) 230/50 230/50
Moc całkowita (moc rozgrzania) W2700-3220
(3050-3650)
2900-3450
(3000-3570)
Moc grzałki opiekacza W2100 2100
Moc grzałki górnej W1000 1900+1000
Moc grzałki dolnej W1200 1200
Wentylator obiegowy/silnik grila
obrotowego/ wentylator chłodzący W25/4/15 25/4/15
Pojemność komory L56 (436x315x410mm) 67 (488x330x415mm)
Wymiary do zabudowy
(szer. x wys. x gł. mm)
sposób
wykonania
zabudowy
przedstawiony
na rysunku 18
550x575x540 550x580x550
Wymiary gabarytowe 595x595x540 595x595x550
Temperatura nagrzewania Cod 50 do 270 od 50 do 250
Oświetlenie żarowe W25 25
Waga kg 37 37
Wskaźnik efektywności energetycznej -102,5 98,1
Klasa efektywności energetycznej - A A
Zużycie energii przy standardowym
obciążeniu w trybie z termoobiegiem kWh/cykl -0,82
Zużycie energii przy standardowym
obciążeniu w trybie z termoobiegiem kWh/cykl 0,78 0,86
Liczba komór - 1 1
podczas eksploatacji wnętrze piekarnika staje się gorące, dlatego też w trakcie użytkowania,
należy szczególnie uważać na ewentualne poparzenie przy dotknięciu powierzchni wewnętrznej
rusztów i potraw przygotowywanych w różnych naczyniach. Przy obsłudze prosimy o szczególne
zabezpieczenie rąk, używając rękawic ochronnych i specjalnego uchwytu do blach i rusztów.
Dzieci do 8 roku życia nie powinny zbliżać się do włączonego piekarnika.
piekarnik powinien być obsługiwany przez osoby dorosłe, w pełni sprawne zycznie
lub umysłowo z uwagi na bezpieczeństwo własne i domowników.
76Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz SP-50 BLACK i SP-67PInstrukcja obsługi i montażu: Solgaz SP-50 BLACK i SP-67P
piekarnik, jego wnętrze jak i drzwi nie mogą służyć dzieciom do zabawy.
piekarnik powinien być pod stałą kontrolą. Pozostawienie go bez kontroli przy sporządzaniu
potraw w tłuszczu lub oleju może stanowić zagrożenie pożarowe i doprowadzić do zapłonu.
W sytuacji gdyby doszło do zapłonu, należy wyłączyć piekarnik, zostawić drzwi zamknięte
a ogień stłumić niepalnym materiałem (np. kocem gaśniczym szklanym). Ważne, aby płomieni
ognia nie gasić wodą.
w przypadku pęknięcia jednej z szyb zainstalowanych w drzwiach piekarnika należy natychmiast
wyłączyć zasilanie elektryczne. Zabronione jest używanie uszkodzonego piekarnika.
piekarnik po zakończeniu użytkowania lub zakończeniu programowanych czasowo
programów, wyłączyć za pomocą pola dotykowego włącz/wyłącz.
mycie wnętrza piekarnika za pomocą urządzeń czyszczących parą jest zabronione.
należy upewnić się, że znajdujące się w okolicy urządzenia emitujące fale radiowe (np. telefon,
radio czy telewizor) nie zakłócają prawidłowego działania panelu sterującego piekarnika
i odwrotnie.
piekarnik SP-50 BLACK i SP-67P wyposażony w kabel przyłączeniowy ze względu
na bezpieczeństwo użytkownika, musi być podłączony do gniazda z uziemieniem.
gniazdko sieci elektrycznej, do którego podłączony jest piekarnik powinno być w miejscu łatwo
dostępnym.
meble kuchenne, w których zainstalowany będzie piekarnik SP-50 BLACK muszą mieć
odporność na nagrzewanie do 100°C. W przypadku piekarnika SP-67P – do 150°C.
w okresie gwarancyjnym wszelkie naprawy mogą być wykonywane jedynie przez Serwis
producenta. W przeciwnym wypadku istnieje zagrożenie utraty gwarancji producenta
dla konsumenta.
w czasie naprawy należy bezwzględnie odłączyć zasilanie przez wyciągnięcie wtyczki z
gniazda lub wyłączenie bezpiecznika linii elektrycznej zasilającej piekarnik.
Zapamiętaj
zanik napięcia w sieci elektrycznej skutkuje anulowaniem wszystkich ustawień. Po jego
ponownym pojawieniu się, należy zachować szczególną ostrożność, ze względu na poparzenie
nagrzanymi elementami wnętrza lub gorącymi potrawami we wcześniej pracującym piekarniku.
kabel zasilający piekarnik nie może dotykać nagrzanych miejsc.
przy używaniu piekarnika nie należy korzystać z naczyń z tworzyw sztucznych.
uderzenie w szybę drzwi piekarnika, może spowodować pęknięcia i odpryski.
piekarnik może znajdować się pod blatem (posiada chłodzenie), w którym zainstalowano płytę
grzewczą z zachowaniem warunków zabudowy pokazanych (rys. 19).
zalecana jest przegroda osłaniająca rozdzielająca płytę grzejną i piekarnik.
czyszczenie i konserwacja wnętrza piekarnika oraz szyb w drzwiach powinna odbywać się
według wskazówek opisanych w instrukcji obsługi. W przypadku niewłaściwego obchodzenia
się z urządzeniem, gwarancja nie zostanie uwzględniona.
1.3. Oszczędność
Piekarnik jest urządzeniem do przyrządzania różnych potraw, najczęściej w temperaturach
do 200°C. Aby doprowadzić potrawę, ciasto, mięso, ryby i inne do takiej temperatury, piekarnik musi
nagrzać swoje wnętrze. Istotne jest, że nie całe ciepło powstające z prądu w grzałkach elektrycz-
nych podgrzewa potrawę. Część pozostaje w obudowie, w elementach grzejnych lub jest tracona
do otoczenia, dlatego należy używać piekarnika tylko w przypadku przygotowywania większej ilo-
ści posiłku, najlepiej jedna po drugiej. Wyłączamy w systemie programowania ręcznego piekarnik
na 10 minut przed upływem czasu podanego w przepisie potrawy. Ciepło zgromadzone w ele-
mentach piekarnika dogrzeje potrawę. Przy programowaniu czasowym skracamy częściowo czas
pracy elementów grzejnych, w stosunku do podanego w przepisie. Nie otwieramy niepotrzebnie
drzwi piekarnika.
98 Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz SP-50 BLACK i SP-67PInstrukcja obsługi i montażu: Solgaz SP-50 BLACK i SP-67P
1.4. Budowa piekarnika
Rys. 1. Budowa piekarnika
1 - drzwi przednie uchylne
2 - panel sterowania
3 - obudowa
4 - kabel zasilający
Rys. 2. Piekarnik w zabudowie
1 - otwory montażowe
INFO START
°C
12:00
888
°C
h
min
1
2
3
4
2. EKSPLOATACJA
2.1. Uruchomienie i regulacja mocy piekarnika
Przed pierwszym uruchomieniem piekarnika należy:
starannie wyczyścić wnętrze komory i usunąć wszelkie resztki opakowania,
usunąć niepotrzebne w danej chwili wyposażenie,
otworzyć okno lub uruchomić wentylację, ponieważ pierwsze włączenie może wiązać się z przej-
ściowym wydzielaniem się zapachów. Włączyć piekarnik do temperatury 250°C na około 30 minut,
dokonać pierwszego użycia, zachowując wszelk ie wskazówki z instrukcji obsługi.
Jeżeli piekarnik jest podłączony i użytkowany zgodnie z instrukcją obsługi, nie istnieje
konieczność stosowania dodatkowych urządzeń zabezpieczających.
Po prawidłowym umieszczeniu piekarnika w segmencie meblowym, podłączamy wtyczkę kabla
piekarnika do gniazda sieciowego. Gniazdo powinno być wyposażone w styk ochronny. Zabłysną
wszystkie wyświetlacze, które po chwili zgasną. Następnie wyświetli się migająca wartość 0:00
(sekcja „B”) i symbol zegara. Należy dotknąć i przytrzymać pole przez minimum 3 sekundy oznaczo-
ne symbolem zegara (poz. 5 rys. 3 ) . W polu wyświetlacza pojawi się godzina 12:00. Przyciskami (- )
i (+) ustawiamy aktualną godzinę np. 12:21. Potwierdzamy wybór dotykając pola zegara.
Jest możliwe korzystanie z programów realizowanych czasowo przy nieustawionym zegarze,
gdy tylko aktywujemy wskazanie początkowe (12:00), dotykając pola z zegarkiem. Jednakże
Użytkownik powinien liczyć się z błędnym odczytem godziny zakończenia pracy.
Piekarnik ma wbudowane dwa wentylatory. Wentylator obiegowy komory piekarnika jest widoczny
po otwarciu drzwi, z kolei wewnątrz obudowy zainstalowany jest wentylator chłodzący. Działanie
wentylatora polega na wychładzaniu do bezpiecznej temperatury drzwi piekarnika, części obudowy
oraz urządzeń sterujących. Załącza się automatycznie po włączeniu dowolnej grzałki, gdy tempe-
ratura obudowy przekroczy ustanowioną wartość i działa do momentu wychłodzenia się obudowy
piekarnika. Prędkość pracy wentylatora jest regulowana automatycznie.
W trakcie obsługi oraz ustawiania programów, dopuszcza się przyciskanie na raz tylko jednego
pola. Nie ma możliwości zaprogramowania sterownika i uruchomienia piekarnika jeśli przyciska-
nych jest więcej pól jednocześnie.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756