Znaleziono w kategoriach:
Płyta gazowa SOLGAZ Futura Pro 4+1 GZ35

Instrukcja obsługi Płyta gazowa SOLGAZ Futura Pro 4+1 GZ35

Wróć
1
PL Instrukcja montażu i obsługi
GAZOWA PŁYTA CERAMICZNA DO ZABUDOWY Futura
2
ŚWIADECTWO PODŁĄCZENIA URZĄDZENIA
Numer fabryczny urządzenia
RODZAJ ZAINSTALOWANEGO GAZU
Family I (Gazy sieciowe)
Family III (Gazy płynne)
G20 – I2E (20 mbar]
G20 – I2H (20 mbar]
G25 – I2L (25 mbar]
G27 – I2Lw [20 mbar]
G20/G25 – I2E+ (20/25 mbar]
G2.350 – I2Ls (13 mbar]
G30 – I3B/P [30 mbar]
G30 – I3B/P [37 mbar]
G31 – I3P [30 mbar]
G31 – I3P [37 mbar]
Data instalacji:
Adres instalacji urządzenia:
Numer uprawnień instalatora:
Oświadczenie instalatora
Sprawdzenie warunków zabudowy meblowej
(na zgodność z instrukcją obsługi)
Zgodne
Sprawdzenie szczelności instalacji
Zgodne
Urządzenie zostało podłączone do gazu zgodnego
z informacją na tabliczce znamionowej
Zgodne
.........................................................................................
Podpis, data i pieczęć instalatora
3
Szanowni Państwo
Gratulujemy wyboru płyty gazowej rmy SOLGAZ. Wiemy, że sprawdzi się ona świetnie
w codziennym użytkowaniu. Przed pierwszym użyciem warto poznać podstawowe
informacje na temat „płyt gazowych bez płomieni”. Pozwoli to Państwu w pełni cieszyć
się z wszystkich ich zalet oraz pomoże wyzbyć się wszelkich wątpliwości odnośnie ich
eksploatacji.
Instrukcja została podzielona na dwie części: pierwsza dotyczy obsługi urządzenia, a
druga montażu płyty.
Aby łatwiej poruszać się po instrukcji w ten sposób zaznaczyliśmy
informacje, które są kluczowe dla prawidłowej pracy płyty.
Przy tym symbolu znajdą Państwo natomiast nasze praktyczne
porady i wskazówki.
Chętnie odpowiemy na Państwa pytania
Dział sprzedaży (8:00-17:00):
+48 515 020 420
biuro@solgaz.com.pl
Serwis (8:00-17:00):
+48 515 020 434
serwis@solgaz.com.pl
i
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego i Rady
2012/19/UE z dnia 4 lipca 2012 r. w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego. Sprzęt ten po okresie użytkowania nie może być traktowany jak pozostałe
odpady pochodzące z gospodarstwa domowego, a użytkownik jest zobowiązany do oddania
go podmiotom prowadzącym zbiórkę zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
4
Spis treści
OSTRZEŻENIA .......................................................................................................... 5
1. INFORMACJE OGÓLNE .................................................................................... 6
1.1. Przeznaczenie kuchni ..................................................................................... 6
1.2 Denicje modeli sprzedażowych .................................................................... 7
1.3 Dane techniczne kuchni Futura ...................................................................... 8
1.4 Budowa kuchni gazowej ............................................................................... 10
2. EKSPLOATACJA KUCHNI .................................................................................. 12
2.1 Interfejs użytkownika ................................................................................... 12
2.2 Uruchomienie kuchni i regulacja mocy grzejnej palników ........................... 13
2.3 Wyłączanie palników .................................................................................... 14
2.4 Płynna regulacja mocy palników (funkcja stabilizacji temperatury) ............ 14
2.5 Timer – żądany czas działania danego palnika ............................................. 14
2.6 Minutnik ....................................................................................................... 15
2.7 Praca w trybie grzania ciągłego – Booster ................................................... 15
2.8 Funkcja pauzy ............................................................................................... 15
2.9 Funkcja ochrony rodzicielskiej ..................................................................... 15
2.10 Funkcje dodatkowe ...................................................................................... 15
2.11 Wskaźnik nagrzania szczątkowego ............................................................... 16
2.12 Wykorzystanie ciepła nagrzanych spalin w polach darmowych ................... 16
2.13 Dobór naczyń ............................................................................................... 17
3. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA KUCHNI ........................................................... 18
3.1 Czyszczenie szyby ceramicznej ..................................................................... 18
3.2 Czyszczenie listwy kuchni ............................................................................. 19
3.3 Kontrola i nadzór nad instalacją gazową, elektryczną i wentylacyjną .......... 19
4. POSTĘPOWANIE W PRZYPADKU WYSTĄPIENIA USTEREK ................................. 20
5. WYMAGANIA INSTALACYJNE KUCHNI ............................................................. 24
5.1 Wymagania dla pomieszcz ....................................................................... 24
5.2 Montaż kuchni w blacie szafek kuchennych ................................................. 25
5.3 Schemat prawidłowej zabudowy urządzenia w meblach kuchennych ........ 30
6. WSKAZÓWKI DLA INSTALATORA ..................................................................... 31
6.1 Informacje ogólne ....................................................................................... 31
6.2 Czynności wstępne ....................................................................................... 32
6.3 Dostosowanie kuchni do innego rodzaju gazu ............................................. 33
6.4 Instalacja gazowa ......................................................................................... 35
6.5 Instalacja elektryczna ................................................................................... 36
5
OSTRZEŻENIA
Kuchnia nie może być używana przez dzieci lub osoby
niepełnosprawne bez nadzoru!
W żadnym wypadku nie wolno przysłaniać kratki wylotu spalin z
tyłu płyty ani stawiać na niej naczyń, ręczników kuchennych i innych
przedmiotów, szczególnie podczas działania płyty gazowej!
Powierzchnia płyty ceramicznej podczas gotowania i po gotowaniu
jest bardzo gorąca! Nie dotykać, dopóki płyta ceramiczna nie
wychłodzi się do temperatury otoczenia.
Rozmiary garnków powinny mieć przynajmniej wymiar pola
grzewczego, na którym wykorzystywane (mały palnik 13 cm,
średni 16 cm i duży 20 cm)
UWAGA: To urządzenie jest przeznaczone wyłącznie do gotowania.
Nie należy go używać do innych celów, np. ogrzewania
pomieszczeń.
UWAGA: W przypadku stłuczenia powierzchni szklanej:
natychmiast wyłącz wszystkie palniki i wszelkie elektryczne
elementy grzewcze i odłącz urządzenie od zasilania,
— nie dotykaj powierzchni urządzenia,
— nie używaj urządzenia.
UWAGA: Ceramiczna powierzchnia płyty nie jest przeznaczona do
przechowywania przedmiotów wykonanych z aluminium lub
plasku. Ceramiczna powierzchnia jest przeznaczona do gotowania
w naczyniach wykonanych ze stali i materiałów pokrewnych.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756