Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje WHIRLPOOL
›
Instrukcja Piekarnik WHIRLPOOL OAS KP8V1SW BLG Elektryczny parowy Czarne szkło A+
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(59)
Wróć
Instrukcja obsługi Piekarnik WHIRLPOOL OAS KP8V1SW BLG Elektryczny parowy Czarne szkło A+
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
1
PL
PRZEWODNIK
UŻY
TK
OWNIK
A
DZIĘKUJEMY ZA ZAKUP PIEK
ARNIKA
WHIRLPOOL
Aby móc korz
y
stać z programu komplekso
wej
pomocy i wsparcia, należ
y zar
ejestrow
ać swój
produkt na stronie
www
. whirlpool. eu/ regist
er
WWW
Zasady bezpieczeństwa oraz Instrukcję obsługi
i konser
wacji urządzenia mo
żna pobrać
odwiedzając naszą stronę
docs . whirlpool
. eu
i postępując zgodnie ze wskazówkami
zamieszczon
ymi na odwrocie tej br
oszury.
Przed użyc
iem u
rządzeni
a pro
sim
y o uważne p
rzecz
ytanie ws
kazó
w
ek dotyczących
zasad bezpi
eczeństwa i och
ron
y zdro
wia.
OPIS PRODUKTU
1.
P
anel stero
wania
2.
W
ent
ylat
or
3.
Oświetlenie
4.
Pr
owadnice po
ziomów
(poziom
jest zaznaczony na ściance
komor
y piek
arnika)
5.
Drz
wiczki
6.
Blokada dr
zwiczek
(blokuje
drz
wiczk
i w trakcie cyk
lu
automatycznego cz
yszcz
enia i
po jego zakończeniu
7.
Grzałk
a górna/grill
8.
Grzałk
a okrągła
(niewidoczna)
9.
T
abliczka znamionowa
(nie
usuwać)
10.
wytłoczenie na wodę
pitną
OPIS P
ANE
L
U STE
ROW
ANIA
1
3
2
4
5
6
1.
POKRĘTŁ
O WYBORU
Służ
y do włączania urządzenia
poprzez wybranie funkcji. Obrócić na
pozycję
, aby wyłącz
y
ć urządzenie.
2. OŚWIETLENIE
Naciśnięcie tego prz
y
cisku
prz
y
włączonym urządzeniu po
woduje
włączenie lub wyłączenie lampki w
komorze piekar
nika.
3. UST
A
WIANIE ZEGARA
Służ
y do zmian
y ustawień czasu
pieczenia, opóźnionego startu i
czasomierza.
Gdy piek
arnik jest wyłączon
y
,
wyświetla godzinę.
4. WY
ŚWIETLACZ
5. PRZY
CISKI UST
A
WIEŃ
Służą do zmiany ustawień czasu
pieczenia.
6.
POKRĘTŁ
O TERMOST
A
TU
W prz
ypadku funkcji ustawian
ych
ręcznie
, obrócić, ab
y wybrać
żądaną temperatur
ę.
1
2
3
4
5
9
10
8
7
6
2
3
PL
AK
CESORIA
RUSZ
T
BL
A
CHA NA
ŚCIE
K
A
JĄ
C
Y TŁUSZCZ*
BL
A
CHA DO PIECZE
NIA
*
SZY
NY PRZE
S
UWNE *
Służ
y do p
ieczeni
a potra
w lub
jak
o miej
sc
e do położ
eni
a
pat
elni
, form d
o pieczeni
a i
innych nac
z
yń
żaroo
dpor
n
ych.
Do sto
sowa
ni
a jak
o blacha do
pieczen
ia mi
ęsa, ryb, warz
yw
,
focac
cii itp
. lu
b w prz
ypadku
umieszc
zenia po
d rusz
tem,
do zbiera
ni
a ocie
kają
cego
tłus
zcz
u i s
oków.
Służ
y do p
ieczeni
a wsz
elkiego
rodzaj
u ci
ast i c
hleba o
raz
mię
sa, r
yb w f
oli
i it
d.
Ułatwia
ją wkład
an
ie i
w
yjmo
wanie ak
cesoriów
.
* Dost
ępne tylko w wybrany
ch modelac
h
Liczba i rodzaj a
kc
esoriów mo
że ró
żni
ć si
ę w zależno
ści od zaku
pionego m
odelu.
Dodat
ko
we a
kc
esoria mo
żna n
aby
ć o
d
dziel
nie w se
rwisie
.
UMIE
SZ
C
ZANI
E RUSZTU I IN
NY
CH AKC
ESOR
IÓW
. Umieścić ruszt na żądanym poziomie
, prz
y
wkładaniu pr
z
echylając go lekko ku górze i w
pier
w
szej kolejności umieszczając str
onę tylną z
zawiniętym brzegiem (skierowaną ku górze).
Następnie przesunąć ruszt poziomo wzdłuż szyny tak
daleko
, jak to możliw
e.
. Inne akcesoria, tak
ie jak blacha do piecz
enia, należ
y
wsuwać poziomo
, poz
walając im przesuwać się po
sz
ynach.
W
Y
JMOW
ANIE I PONO
WNY MONT
A
Ż
PRO
W
ADNIC
. Aby wyjąć prowadnic
ę, należy mocno złapać jej
zewnętrzną część i pociągnąć do siebie
, wyjmując z
osadzenia wspornik i dwie wewnętrzne blokady
.
. Aby zmienić położ
enie prowadnic
, należy umieścić
je w pobliżu komor
y i w pierwszej kolejności włożyć
dwie blokady w osadzenia. Następnie należ
y
umieścić część zewnętrzną w osadzeniu, zamon
tować
wspornik i mocno docisnąć w stronę ścianki komor
y
,
aby upewnić się, ż
e prow
adnice są odpowiednio
zabezpieczone.
MONTO
W
ANIE SZYN PRZESUWNY
CH
(JEŚLI T
A OPC
J
A JE
ST DOST
Ę
PN
A)
Wyjąć prow
adnice poziomów
. Wymon
tować zatrzaski
kotwiczące prowadnicy
, zacz
ynając od niższej części.
Aby ponownie zamont
ować przesuwne pro
wadnice
,
należ
y zacz
epić górny zatrzask na prow
adnicy
poziomu, a następnie umieścić drug
i zatrzask
w odpowiednim położeniu
. Aby zabezpieczyć
prowadnic
ę, należy docisnąć mocno dolną część
zacisku do prowadnicy poziomu. Spra
wdzić
, cz
y
sz
yn
y przesuwają się swobodnie
. Założyć prowadnic
e
poziomu.
Uwag
a: S
z
yn
y pr
z
es
uwne mogą b
yć zam
ont
owane n
a
dow
olny
m p
ozio
mie.
FUNK
CJE
K
ONWENCJONALNE
Do pieczenia dowolnego r
odzaju potraw na
jednym poziomie
.
TERMOOBIE
G
Do pieczenia różn
ych potraw w tej samej
temperaturze
, jednocześnie na kilku półk
ach
(maksymalnie trzech). F
unkcja ta poz
wala na
pieczenie bez wzajemnego przenikania się zapachów
pieczony
ch potraw
.
PIZ
ZA
Do pieczenia różn
ych rodzajów i wielkości
chleba oraz pizzy. Zaleca się zamianę poło
żenia blach
po upływie połowy czasu pieczenia.
GRILL
Do pieczenia kawałków mięsa (antrykotu,
szaszłyków
, k
iełbasek), do zapiekania warz
yw lub do
prz
yrumieniania pieczy
wa.
P
odczas grillowania mięsa zaleca się zastoso
wanie
blachy na ściekając
y tłusz
cz: blachę na ściekając
y
tłuszcz można umieścić na dow
olnym po
ziomie
poniżej rusztu i nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
TURBOGRILL
Do pieczenia dużych k
aw
ałków mięsa (udziec,
rostbef
, kurczak). Zalecamy zastosow
anie blachy na
ściekając
y tłuszcz: blachę na ściekając
y tłusz
cz można
umieścić na dowoln
ym poziomie poniżej rusztu i
nalać do niej ok. 200 ml wody pitnej.
W
YRAST
ANIE
Ułatwia wyrastanie ciast słodk
ich i słon
ych. P
rzekręcić
pokrętło termostatu na
ikonę, aby aktywować t
ę funkcję.
W
Y
M
. O
B
I
EG
E
CO
Do pieczeni i nadziewany
ch kawałków mięsa
na jednym ruszcie
. P
otrawy są zabezpieczone przed
nadmiernym wysychaniem dzięki delik
a
tnemu,
przer
ywanemu obiegowi powietrza.
Gdy ta funkcja jest uż
ywana, kontrolka EC
O pozostaje
wyłączona przez cały czas pieczenia, ale można ją na
jakiś czas włącz
yć z powr
otem, naciskając
.
A
UTOMA
T
Y
C
ZNE CZ
Y
SZCZENI
E - P
IRO
W celu usunięcia śladów zabrudzeń po
wstałych
podczas pieczenia można skorzystać z c
yklu cz
ysz
czenia
w bardzo wysokiej temperaturze (ponad 400°C).
•
RYBY
•
MIĘSO
•
CHLEB
Korz
ystając z funkcji
, można osiągnąć wspaniałe
rezultaty
, co dzięki uż
yciu pary podczas gotowania.
T
ylko
wów
czas, gdy piekarnik jest nierozgrzany
, należy na
jego dno wlać wody pitnej i wybrać określoną funkcję
do prz
ygot
owywania potrawy
. Optymalne ilości wody i
wartości temperatur
y dla każdego rodzaju potr
awy zostały
podane w odpowiedniej tabeli gotow
ania.
Nie rozgrzewać
piekarnik
a przed wło
żeniem jedzenia.
PIERW
SZE UŻY
CIE
1
. UST
A
WIANI
E ZEGARA
Przy pier
wszym uruchomieniu ur
ządzenia należy wybrać
jęz
yk i czas: Naciskać
do czasu, aż na wyświetlaczu
będzie migać ikona
i dwie c
yfry godziny
.
Uż
yć
lub
, aby ustawić godzinę
, a następnie
potwierdzić, wciskając
. Zaczną migać dwie
cyfr
y minut. Użyć
lub
, ab
y ustawić minuty
, a
następnie potwierdzić, w
ciskając
.
Uwag
a: Gdy n
a w
yświ
etl
aczu miga i
kon
a
, c
o może s
ię
zd
arz
yć n
a prz
ykład wsk
ute
k dłuższe
j przerw
y w dosta
wie
prądu, na
leż
y ponownie ustawi
ć c
zas.
2. UST
AWIANIE ZUŻY
CIA ENE
RGII
Piekarnik jest zaprogramo
wany do pracy prz
y mocy poniżej
2.9 kW („Lo
”):
W celu korz
y
stania z piekar
nika prz
y mocy
odpowiadającej domow
emu zasilaniu elektrycznemu o moc
y
większej niż 3 kW („Hi”) należ
y zmienić ustawienia.
Aby przejść do menu ustawień, obr
ócić
pokrętło
wyboru
na pozycję
, a następnie obrócić z
powrot
em na pozycję
.
Następnie natychmiast nacisnąć i prz
ytrzymać
oraz
przez pięć sekund.
Za pomocą
lub
zmienić ustawienie, nast
ępnie
nacisnąć i prz
ytrz
ymać
przez prz
ynajmniej dwie
sekundy
, aby potwierdzić.
3
.
RO
Z
GRZEW
ANIE P
IEK
A
RNIK
A
Nowy piek
arnik mo
że mieć wyczuwalny zapach,
który jest pozostałością po produkcji: jest to zjawisko
normalne.
Dlatego przed prz
y
stąpieniem do prz
ygot
owywania
potraw zaleca się r
ozgrzanie pustego piekarnik
a, co
ułatwi pozbycie się niepo
żądanego zapachu.
Należ
y wyjąć z komory ur
ządzenia w
sz
y
stkie k
artony
zabezpieczające i zdjąć przezroczystą folię
, a także
usunąć wszystk
ie znajdujące się w niej akc
esoria.
Rozgrzać piekar
nik do 250° C na około godzinę
.
W
tym czasie piek
arnik musi by
ć pusty
.
Uwag
a: P
o pierwsz
ym uż
y
ci
u urządzen
ia zal
eca się
pr
z
ewietrz
yć pomieszczenie.
4
5
PL
C
ODZIENNA EKSPL
O
A
T
A
CJA
1.
W
YBÓR
F
UNK
C
JI
Aby wybrać funkcję, należy obrócić
pokrętło wyboru
do pozycji zaznaczonej symbolem żądanej funkcji:
wyświetlacz zaświeci się i będzie słychać sygnał
dź
więko
wy
.
2.
WŁĄCZANIE F
UNK
CJI
UST
A
WIANE
RĘCZNIE
Aby włączyć wybraną funkcję, należ
y obr
ócić
pokrętło
termostatu
, by ustawić żądaną t
emperaturę
.
Uwag
a: P
odc
zas piecze
ni
a możn
a zmie
ni
ć funk
cj
ę za pomocą
pokrę
tła wyboru
lub zmienić us
tawioną temper
a
turę z
a
pomocą
pokrętła termostatu
. F
unkc
ja nie z
ostan
ie
urucho
miona, jeśli
p
okrętło termostatu
będzie u
staw
ione w
p
oz
ycji
. Można u
staw
ić czas pieczeni
a, czas zakoń
czeni
a
pieczen
ia (
t
ylk
o jeś
li u
staw
iono czas pieczeni
a) i czasomie
rz
.
W
YRAST
ANIE
Aby włączyć funkcję
„
Wyrastanie”
, należ
y obr
ócić
pokrętło termostatu
do pozycji oznaczonej
odpowiednim symbolem; jeśli piekarnik ustawiono
do pracy w innej temperaturze, funkcja nie włączy się.
Uwag
a: Mo
żna u
s
ta
wić c
za
s pieczeni
a, c
zas zak
ończen
ia
pieczen
ia (
t
ylk
o jeś
li u
staw
iono czas pieczeni
a) i czasomie
rz
.
T
ylko k
iedy piekarnik jest zimny
,
wypełnić w
ytłocz
enie komor
y
odpowiednią ilością wody pitnej
,
sugerowaną w odpo
wiedniej
tabeli gotowania.
Włożyć danie.
Ustawić i aktywować funkcję
: Na koniec ostrożnie
otworz
yć drzwiczk
i, aby par
a
mogła swobodnie wydobywać się
z piekar
nika.
Uwag
a: Otwarc
ie drz
wi
czek i uzupełnie
nie w
ody podc
zas
pieczen
ia mo
że m
ieć nega
t
y
wn
y wpł
yw na końc
ow
y wynik
pi
ec
zenia
.
3.
NAGR
ZEW
ANIE
Kiedy funkcja zostanie uruchomiona, odpowiedni
sygnał dźwiękowy i migająca na w
y
świetlaczu
ikona
, poinformują, że została włącz
ona faza
nagrzewania wstępnego
.
P
od koniec tej fazy odpowiedni sygnał dźwiękow
y i
migająca na wyświetlaczu ikona
poinformują, że
została osiągnięta ustawiona t
emperatura: w tym
momencie należ
y umieścić potr
awę w piekarniku i
rozpocząć jej piecz
enie.
.
PROGRAMOW
ANIE P
IECZENIA
Przed r
ozpoczęciem pr
ogramowania piecz
enia należy
wybrać funkcję.
CZ
AS TRWANIA
Nacisnąć i prz
ytrz
ymać
, aż na wyświetlaczu pojawi
się ikona
i migające
„00:00”
.
Za pomocą
lub
ustawić właściwy czas pieczenia
i potwierdzić, wciskając
.
Włącz
y
ć tę funk
cj
ę, u
staw
iaj
ąc
pokrętło termostatu
w
pozycj
i w
ybr
anej t
emperatu
r
y: sy
gnał d
źwięko
w
y i
wskaz
anie na w
yświe
tlaczu oznac
zają
, że piec
zenie
zosta
ło z
ak
ońc
zone.
Uwaga: Aby
anulować ust
a
wienie
cz
as
u pi
ec
z
enia,
nac
is
ną
ć i prz
y
t
rz
ymać
, aż na w
yświ
etl
aczu zac
zni
e
migać ikona
, a na
stę
pni
e za pomocą prz
yci
sku
zre
set
owa
ć cz
a
s pieczen
ia do wa
r
t
ości „00:00”
. T
en czas
pie
czenia z
a
wier
a fazę na
grzewania w
stępnego.
PROG
RAM
O
W
AN
IE CZ
ASU Z
AK
O
ŃCZE
NIA
P
IE
CZEN
IA/
OPÓŹNIONY ST
ART
P
o ustawieniu czasu pieczenia mo
żna opóźnić
włączenie funkcji, prog
ramując jej czas zakończenia:
wcisnąć
i prz
ytrz
ymać do czasu
, aż na
wyświetlaczu pojawi się ikona
i zacznie migać
aktualny czas
.
Za pomocą
lub
ustawić czas i zatwierdzić
prz
yciskiem
.
Włączyć tę funkcję, ustawiając
pokrętło termostatu
w
pozycji wybranej temperatur
y: funkcja pozostanie
zatrz
ymana do czasu jej automa
tycznego
uruchomienia po upłynięciu czasu obliczonego tak,
by pieczenie zakończyło się o ustawionej godzinie.
Uwag
a: Ab
y an
ulo
wać u
stawi
eni
e
, w
yłą
cz
yć pie
karni
k,
obracając
pokręt
ło w
ybor
u
do pozycj
i
.
KONIEC PIEC
ZEN
IA
Kiedy funkcja zakończ
y się, będzie sły
chać sygnał
dź
więko
wy
, a wyświetlacz pok
aż
e odpowiedni
komunikat.
Obrócić
pokrętło w
yboru
, by wybrać inną funkcję
, lub
do
poz
ycji “
”
, by wyłącz
yć piekarnik.
Uwag
a: Je
śl
i cz
a
somi
erz jest włączon
y
, w
yświet
lacz będzie
pokaz
y
wać k
omuni
kat „E
ND” l
ub czas pozo
stał
y d
o koń
ca
c
yk
lu pie
czenia
.
.
UST
A
W
IANIE CZ
ASOM
IER
ZA
T
a opcja nie pr
z
er
ywa pieczenia ani nie pr
ogramuje
go
, pozwala t
ylko używać w
y
świetlacza jako
czasomierza, zarówno gdy włączona jest jakaś
funkcja, jak i kiedy piek
arnik jest wyłączony
.
Nacisnąć i prz
ytrz
ymać
, aż na wyświetlaczu zaczną
migać
, ikona 00:00”
i
„00:00”
.
Za pomocą
lub
ustawić właściwy czas pieczenia
i potwierdzić, wciskając
. Gdy t
ylko zakończy
się odliczanie wybranego czasu, urządzenie wyda
charakterystyczny syg
nał dź
więko
wy
.
Uwag
i: A
by an
ulo
wać u
staw
ien
ie cz
a
som
ierza, naci
snąć i
p
rzyt
rzy
m
a
ć
, aż ikon
a
zacznie mi
gać
, a nast
ępnie za
pomocą
prz
yc
isku
zreset
ować usta
wienie czasu do „
00:00”
.
.
FUNK
C
J
A AUTOMA
T
Y
CZN
EGO CZ
Y
SZ
CZE
NIA –
CZ
Y
SZ
CZENIE PIRO
Nie należ
y dotykać piekarnika w trakcie cyk
lu
czyszczenia piro
.
Uważać, ab
y dzieci i zwier
z
ęta pozosta
wały z
dala od piekarnik
a w tr
akcie i po zakończ
eniu
cyk
lu czyszcz
enia piro (aż pomieszczenie z
ostanie
wy
wietrzone).
Prze
d uruchomieniem f
unkc
ji c
zys
zczenia piro
nale
ż
y wyjąć w
sz
y
stkie ak
c
esori
a z piekarn
ika (
w
ty
m pr
ow
adn
ic
e pozio
mu
). Je
śl
i piekarn
ik je
st
zainst
alowan
y po
d pł
y
tą
grzejną,
należ
y sprawdzić,
cz
y w cz
a
si
e działa
ni
a funk
c
ji samocz
y
szczeni
a
(pir
oli
z
y
) wsz
yst
kie paln
iki lu
b pola grzej
ne są
w
yłąc
zone.
Aby uzysk
ać optymalne rezultaty czyszczenia, należy
usunąć wszystk
ie większe zabrudz
enia za pomocą
wilgotnej gąbki pr
z
ed zastosowaniem funkcji
cz
y
szczenia pir
o
.
Unikać uruchamiania funkcji cz
yszczenia pir
o
, jeśli
występują pozostałości kamienia.
F
unkcję
„P
iroliza
" należ
y włączać tylko wtedy
,
jeżeli urządzenie jest bardz
o brudne lub wydziela
nieprz
yjemne zapach
y podczas pieczenia.
Aby aktywować funkcję automatycznego czyszczenia,
obrócić
pokrętło w
yboru
oraz
pokrętło termostatu
w pozycję ikony
. F
unkcja zostanie aktywowana
automatycznie
, drz
wiczki zostaną zablokowane a
światło wewnątrz wyłącz
y się:
Wyświetlacz wskaże
czas pozostały do końca na przemian z
„Pyro
”
.
P
o ukończeniu cyk
lu drzwiczk
i pozostaną zamknięte
do czasu, aż tempera
tura wewnątrz piekarnik
a
powróci do bezpiecznego po
ziomu.
W trakcie i po
zakończeniu cyk
lu czyszczenia piro należy
przewietrz
yć pomiesz
czenie.
6
7
PL
T
ABEL
A PIECZENIA
PRZEPIS
FUNKCJA
NAGRZEW
ANIE
TEMPERA
TURA (°C
)
CZAS TRW
ANIA
(MIN.)
POZIOM I AKCESORIA
Ciasta drożdż
owe
Ta
k
170
30 - 50
3
Ta
k
160
30 - 50
2
Ta
k
160
40 - 60
4
1
Ciasto z nadzieniem
(sernik, strucla, tar
ta owocowa)
Ta
k
160 - 200
35 - 90
2
Ta
k
160 - 200
40 - 90
4
2
Kruche ciasteczka/Rogalik
i
Ta
k
160
25 - 35
3
Ta
k
160
25 - 35
3
Ta
k
150
35 - 45
4
2
Ptysie
Ta
k
180 - 210
30 - 40
3
Ta
k
180 - 200
35 - 45
4
2
Ta
k
180 - 200
35 - 45
5
3
1
Bez
y
Ta
k
90
150 - 200
3
Ta
k
90
140 - 200
4
2
Ta
k
90
140 - 200
5
3
1
Pizza/F
ocaccia
Ta
k
190 - 250
15–50
1 / 2
Ta
k
190 - 250
20 - 50
4
2
Mrożona pizza
Ta
k
250
10 - 20
3
Ta
k
230-250
10 - 25
4
2
Słone ciasta
(tarta war
zywna, quiche)
Ta
k
180 - 200
40 - 55
3
Ta
k
180 - 200
45 - 60
4
2
Ta
k
180 - 200
45 - 60
5
3
1
V
ols-au-vent / chrupiące paszt
eciki
Ta
k
190 - 200
20 - 30
3
Ta
k
180 - 190
20 - 40
4
2
Ta
k
180 - 190
20 - 40
5
3
1
Lasagne / zapiekany makaron /
cannelloni / zapiekank
i
Ta
k
190 - 200
45 - 65
2
Jagnięcina/cielęcina/wołowina/
wieprzowina
1 kg
Ta
k
190 - 200
80 - 110
3
Kotlety wieprzowe z chrupiącą
skórką
2 kg
Ta
k
180 - 190
110 - 150
3
Kurczak/królik/kaczka
1 kg
Ta
k
200 - 230
50 - 100
2
Indyk/gęś
3 kg
-
190 - 200
100 - 160
2
Ryba pieczona / potrawy pieczone
w papierze
(filety, w całości)
Ta
k
170 - 190
30 - 45
2
Nadziewane warzy
wa
(pomidor
y
, cuk
inie
, bakłażany)
Ta
k
180 - 200
50 - 70
3
FUNKCJE
Konwencjonalne
T
ermoobieg
Pizza
Grill
T
urbogrill
Wym. obieg Eco
AKCESORIA
Ruszt druciany
Naczynie do pieczenia
lub tortownica na ruszcie
Blacha do pieczenia / Blacha na
ściekając
y tłuszcz lub f
orma do
pieczenia umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekając
y tłuszcz /
Blacha do pieczenia
Blacha na ściekając
y tłuszcz /
Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
PRZEPIS
FUNKCJA
NAGRZEW
ANIE
TEMPERA
TURA (°C
)
CZAS TRW
ANIA
(MIN.)
POZIOM I AKCESORIA
T
osty
5'
250
2 - 6
5
Filety rybne / kawałk
i
-
230 - 250
15 - 30 *
4
3
Kiełbaski/kebab/
kotlety/ hamburgery
-
250
15 - 30 *
5
4
Pieczon
y kurczak
1-1,3 kg
Ta
k
200 - 220
55–70 **
2
1
Befsztyk kr
wisty
1 kg
Ta
k
200 - 210
35 - 50 **
3
Udziec barani/golonka
Ta
k
200 - 210
60 - 90 **
3
Pieczone ziemniaki
Ta
k
200 - 210
35 - 55
2
Zapiekane warz
ywa
—
200 - 210
25 - 55
3
Mięsa i ziemniak
i
Ta
k
190 - 200
45 - 100 ***
4
1
Ryby i warz
ywa
Ta
k
180
30 - 50 ***
4
2
Lazania i mięso
Ta
k
200
50 - 100 ***
4
1
Pełne danie:
T
ar
ta ow
ocowa
(poziom 5) /
lasagne (poziom 3) / mięso
(poziom 1)
Ta
k
180 - 190
40 - 120 ***
5
3
1
Pieczeń/nadziewane kawałki mięsa
-
170–180
100 - 150
3
* Obróc
ić pot
raw
ę w połowie czasu pi
ec
z
enia
** Obróci
ć potra
wę po upł
y
wie 2/3 czasu pi
ec
z
enia (
w razie
p
o
tr
z
eb
y).
*** Szaco
wan
y czas: P
ot
rawy można wyjmowa
ć z piekarn
ika
w ró
żnym cz
a
si
e, w zal
eżnoś
ci od indywidu
al
ny
ch pr
efer
enc
ji.
PRZEPIS
FUNKCJA
WOD
A (ml)
NAGRZEW
ANIE
TEMPERA
TURA (°C)
CZAS TRW
ANIA
(MIN.)
POZIOM I
AKCESORIA
Filety rybne / kotlety
0,5 - 2 cm
250
—
190 - 210
15 - 25
3
Cała ryba
300 g - 600 g
250
—
190 - 210
15 - 30
3
Cała ryba
600 g - 1,2 k
g
250
—
180 - 200
25 - 45
3
Jagnięcina / cielęcina / wołowina
1 kg
250
—
170 - 190
60 - 100
3
Befsztyk kr
wisty
1 kg
250
—
190 - 210
40 - 55
3
Goleń jagnięca
500 g - 1,5 kg
250
—
170 - 190
60 - 75
2
Kurczak / perliczka / kaczk
a
W całości 1 - 1,5 kg
250
—
200 - 220
55 - 75
2
Kurczak / perliczka / kaczk
a
W kawałk
ach 500 g - 1,5 kg
250
—
200 - 220
40 - 60
3
Kurczak / królik / kaczka
W całości 3 kg
250
—
160 - 180
100 - 140
2
Mały chleb (
80 g - 100 kg)
200
—
200 - 220
30 - 45
3
Bochenek kanapkowy w puszce
300 - 500 g
250
—
170 - 190
45 - 60
3
Bochenek chleba (
500 g - 2 kg)
250
—
160 - 170
50 - 100
2
Bagietki
200 - 300 g
250
—
200 - 220
30 - 45
3
P
odany czas obejmuje fazę w
stępnego nagrzewania: zalecam
y umieszczenie żywności w piek
arniku i
ustawienie czasu pieczenia podczas uruchamiania funkcji.
FUNKCJE
Konwencjonalne
T
ermoobieg
Pizza
Grill
Turbogrill
Wym. obieg Eco
Ryby
M
ięso
Chleb
AKCESORIA
Ruszt druciany
Naczynie do pieczenia
lub tortownica na ruszcie
Blacha do pieczenia / Blacha na
ściekając
y tłuszcz lub f
orma do
pieczenia umieszczone na ruszcie
Blacha na ściekając
y tłuszcz
/ Blacha do pieczenia
Blacha na ściekając
y tłuszcz
/ Blacha do pieczenia
napełniona 200 ml wody
8
9
PL
CZY
SZCZENIE I K
ONSERW
A
C
JA
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności ser
wisowych lub czyszczenia
upewnić się, że piekarnik ostygł
.
Nie stosować urządzeń czyszczących
parą.
Nie stosować w
ełny szklanej, sz
orstkich
gąbek lub ścierny
ch/żrących środk
ów
do czyszczenia, ponieważ mogą one
uszkodzić powierzchnie urządzenia.
Uży
w
ać rękawic ochronn
ych.
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek
czynności ser
wisowych upewnić się
,
że urządzenie zostało odłączone od
zasilania.
POWIERZCHNIE ZEWNĘT
RZNE
P
owierzchnie należy cz
yścić wilgotną ściereczką z mikrobr
y
.
Jeśli są silnie zabrudzone, dodać kilka k
ropel det
ergentu o
neutralnym pH.
Wytrzeć do sucha ściereczką.
Nie stosować żrących ani ścierny
ch detergent
ów
. Jeśli tego
rodzaju substancje zostały przypadkowo rozpr
owadzone
po powierzchni urządzenia, należy nat
y
chmiast je usunąć za
pomocą wilgotnej ściereczki z mik
r
obr
y
.
POWIERZC
HNIE WEWNĘTR
ZNE
• P
o każdym uż
yciu należy poczekać, aż piek
arnik
ostygnie i wyczyścić go, najlepiej gdy wciąż jest ciepły
,
usuwając z niego wszystk
ie osady i zabrudz
enia
spowodo
wane przez resztki potraw
. Aby usunąć
wszelkie skropliny
, które powstały w wyniku pieczenia
potraw z dużą zaw
ar
t
ością wody
, należ
y poz
ostawić
piekar
nik do całko
witego ostygnięcia, a następnie
wytrzeć go szmatk
ą lub gąbką.
• Aby usunąć poz
ostałą warstwę osadu z dna komory
po zakończeniu pieczenia z funkcją
, zalecamy
wycz
y
ścić ją produktami dostarcz
onymi przez serwis
techniczny (pr
osimy post
ępować zgodnie z instrukcjami
dołączonymi do pr
oduktu).
Zaleca się cz
y
szczenie co najmniej c
o 5 do 10 cyk
li pieczenia
.
• Jeśli we wnętrzu piekarnik
a występują uporczy
w
e
zabrudzenia, dla uzysk
ania optymalny
ch rezultat
ów
cz
y
szczenia zalecam
y przeprowadz
enie cyk
lu
automatycznego czyszczenia. Unikać uruchamiania
cz
y
szczenia w cyk
lu pir
olizy, jeśli występują po
zostałości
kamienia. Przed uruchomieniem wykonać cz
yszcz
enie z
osadu kamiennego, jak opisano powyżej.
•
Dr
zwiczk
i mo
żna łatwo usunąć i ponownie zamont
ować,
aby ułatwić cz
y
szczenie szyby
.
•
Wyczyścić sz
ybę drz
wicz
ek odpowiednim płynem do my
cia.
AKC
ESO
RIA
P
o każdym uż
yciu akc
esoria należ
y zanurzyć w wodzie
z dodatkiem płynu do mycia naczyń, uż
ywając rękawic
kuchennych, jeśli są one jesz
cze gorące
. Resztki ż
ywności
można łatwo usunąć za pomocą szcz
oteczki lub gąbk
i do
my
cia nacz
yń.
ZDE
JMOW
ANIE I Z
AKŁ
AD
ANIE D
RZ
WICZ
EK
b
a
1.
Aby z
djąć drz
wiczki
, należy
je całkowicie otworz
y
ć i
odblokować, opusz
czając
zaczepy
.
a
b
~15°
2.
Prz
ymknąć drz
wiczki, tak
dokładnie, jak to możliwe
.
Mocno prz
ytrz
ymać drzwiczk
i
obiema rękami – nie trz
ymać
ich za uchwyt. Można teraz
łatwo zdjąć drzwiczk
i,
zamykając je i jednocześnie
wyciągając do gór
y
, aż wysuną
się z miejsc zamocowania. Odłożyć drz
wiczki na bok,
kładąc je na mięk
kim podłożu.
3. Założyć drzwiczk
i
, prz
y
suwając je w stronę piekarnik
a,
wyrównując haki zawiasów z miejscami ich zamocowania i
blokując górną część na swoim miejscu.
b
a
4.
Opuścić dr
zwiczk
i, a
następnie całkowicie je
otworz
yć
. Opuścić zaczepy do
ich pier
w
otnego położenia:
Upewnić się, czy zostały
opuszczone do końca.
Delik
a
tnie nacisnąć, aby spra
wdzić
, cz
y poło
żenie zaczepów
jest prawidłow
e.
5.
Spróbować zamknąć drz
wiczki i sprawdzić
, czy ich
położenie jest wyrównane z panelem st
erowania.
W
przeciwnym wypadku powtórz
y
ć wyżej opisane cz
ynności:
Drz
wiczki mogą ulec zniszczeniu, jeśli nie działają pra
widłowo
.
W
YMIANA L
AMPY
1. Odłącz
y
ć piekar
nik od zasilania.
2. Odkręcić osłonę od lampk
i, wymienić żarówkę i przyk
ręcić
osłonę z powrot
em do lampki.
3. P
onownie podłączyć piek
arnik do zasilania.
Uwag
a: U
ż
y
wać żar
ówek h
alogen
owych 25 W
/230 V typu G9
,
T300 °C. Żar
ówka st
oso
wan
a w t
ym pi
ekarni
ku jest przezn
aczona do
urządze
ń domowych i n
ie nad
aje s
ię do ogólnego oświ
etl
an
ia
pomieszczeń w gospodarst
wie domowym
(
dyrek
ty
wa
W
E
24
4
/
2
0
0
9
).
Żar
ówki mo
żna ku
pić w a
ut
or
yzo
wan
ym ser
wi
si
e. - N
ie do
t
ykać
żaró
wek goł
ymi r
ękami - ś
lady pa
lc
ów pozo
staw
ione na po
wierzc
hn
i
mogą dopr
owadzić do u
szk
odzen
ia żar
ówek. Nie uży
wać pie
karni
ka,
dop
óki osł
ona lampy nie zos
tanie po
nownie zam
ont
owana.
CLICK &
CLEAN - C
ZYSZ
CZE
NIE SZY
B
1. P
o zdjęciu drz
wicz
ek i umieszczeniu ich na miękk
iej
powierzchni, uchwytami skierowan
ymi ku dołowi, należ
y
równocz
eśnie nacisnąć dwa zaciski zabezpieczające i
zdjąć górną część drz
wicz
ek, w
y
ciągając ją ku sobie.
2. Unieść i mocno chwycić obiema rękami wewnętrzną
sz
ybę
, wyjąć ją i przed prz
ystąpieniem do czyszczenia
umieścić na miękk
iej powierzchni.
3. Zamontować śr
odkowy panel (oznaczon
y
„1R”)
przed prz
ystąpieniem do montażu panelu
wewnętrznego: Aby właściwie umieścić szyby
, należ
y
upewnić się, że znak
„R”
jest widoczny w lewym rogu.
W pier
w
szej kolejności należy umieścić dłuższą część
sz
yb
y oznaczoną liter
ą
„R
”
w odpowiednich uchwytach, a
następnie obniżyć ją do właściwej pozycji. Po
wtórz
y
ć tę
procedur
ę dla obu sz
yb
.
4. Zamontować pono
wnie górną krawędź:
Charakterystyczne k
liknięcie sygnalizuje pr
awidłową
pozycję. Przed pono
wnym założ
eniem drz
wiczek należy
spraw
dzić, czy uszczelka jest zabezpieczona.
USUW
ANIE USTEREK
PROBLEM
MOŻLIW
A PRZYCZY
NA
ROZWIĄZANIE
Piekarnik nie działa.
Awaria zasilania.
Urządzenie odłączone od
zasilania.
Sprawdzić
, czy działa zasilanie i cz
y urządzenie jest prawidłow
o
podłączone do sieci.
Wyłączyć piek
arnik i włączyć go ponownie, ab
y sprawdzić
, czy
usterka nie ustąpiła.
Wyświetlacz pokazuje literę
„F”
, po
której następuje liczba lub lit
era.
Awaria piekarnika.
Skontaktować się z najbliższym Biurem Obsługi Klienta i podać
numer następujący po literze
„F"
.
Na wyświetlaczu pojawia się
komunikat "Hot" [Gorący], a w
ybrana
funkcja nie chce się uruchomić.
Zbyt wysoka temperatura.
P
rzed aktywacją funkcji poczek
ać
, aż piekarnik ost
y
gnie.
Wybrać inną funkcję.
K
ART
A PRODUKTU
WWW
Kar
ta produktu z dan
ymi dotyczącymi zuż
ycia
energii przez urządzenie moż
e zostać pobrana ze
stron
y
docs
. whirlpool . eu
JAK O
TR
ZYMAĆ INSTRU
K
C
JĘ O
B
S
Ł
UGI I
KONSERWA
C
JI UR
ZĄDZENIA
>
WWW
Instrukcję obsługi i konser
wacji
można pobrać z naszej str
ony
docs . whirlpool . eu
(możliw
e jest użycie tego
kodu QR), podając kod produktu.
> Można również skon
taktować się z naszym działem
obsługi posprzedażow
ej.
KONT
AK
TUJĄ
C SI
Ę Z NASZYM D
ZIAŁEM O
BSŁUGI
POSP
RZE
D
A
Ż
OWEJ
Nasze dane kontakto
we
znajdują się w
instrukcjach gwarancji.
Kontaktując się z
nasz
ym działem obsług
i
posprzedażow
ej, należy
podać kody z tabliczki
znamionowej sw
ojego urządzenia.
Model: xxxXXXXxx
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XX
X
X
XX
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
X
X
X
X
XX
X
X
X
X
X
XXXXXX
XXXXX
X X
XXX
X
XXXXXX
X
400011262607A
Wydrukowano we Włoszech
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking laptopów [TOP10]
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking odkurzaczy [TOP10]
Ranking słuchawek bezprzewodowych [TOP10]
4 dyski SSD w kieszeni? Sprawdź, co potrafi obudowa OWC Express 4M2
Ranking gier planszowych [TOP10]
Wyprawka do szkoły - ranking przyborów dla ucznia [TOP20]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Do czego służą pierścienie pośrednie?
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Uszkodzony termostat – objawy w przypadku lodówki
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Wędkarstwo spinningowe – na czym polega?
Ranking proszków do prania [TOP10]
Sprawdź więcej poradników