Poradniki Eksperta

Piekarnik gazowy czy elektryczny?


Wybór piekarnika wcale nie jest prosty. Warto zapoznać się z ofertą producentów i określić nasze potrzeby, a także możliwości montażowe. Sposób zasilania w tym wypadku będzie kluczowy, z uwagi na instalacje, w jakie wyposażony jest nasz dom czy mieszkanie. Piekarnik elektryczny zasilany jest prądem, zaś piekarnik gazowy – jak wskazuje nazwa – gazem. Różnice w zasilaniu to nie jedyne determinanty wyboru, bowiem piekarniki będą się różniły też pojemnością, rezultatem pieczenia, a także udogodnieniami w zakresie czyszczenia. Na co zwrócić uwagę przy wyborze tego urządzenia? Wybrać piekarnik gazowy czy elektryczny? Jakie dodatkowe parametry są warte rozważenia? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w naszym poradniku.



piekarnik gazowy czy elektryczny


Piekarnik gazowy i elektryczny – różnice w zasilaniu


Pierwszą ważną cechą różniącą piekarnik gazowy od elektrycznego jest sposób zasilania. Chodzi tutaj o źródło paliwa, dzięki któremu urządzenie będzie działało prawidłowo i wykonywało pracę, do której zostało skonstruowane. Wybór rodzaju sprzętu warto poprzedzić zbadaniem możliwości montażowych, a także przyłączeń, w jakie wyposażona jest nasza kuchnia. Piekarnik elektryczny ma prostą zasadę działania, bowiem do prawidłowej pracy wystarczy mu podłączenie do energii elektrycznej. Zatem oprócz odpowiedniego montażu w zabudowie meblowej, powinniśmy zadbać o jego bliską odległość od gniazda elektrycznego.


W przypadku piekarnika gazowanego musimy dysponować przyłączem gazowym oraz dodatkowo zasilaniem elektrycznym. Warto też pamiętać, że takiego podłączenia powinien dokonać fachowiec z odpowiednimi uprawnieniami. Wtedy mamy pewność, że kwestie związane z bezpieczeństwem użytkowania zostaną zachowane na najwyższym poziomie. Podłączenie elektryczne w wypadku piekarnika gazowego może być potrzebne np. wtedy, gdy urządzenie wyposażone jest w sterowanie elektroniczne, wyświetlacz lub zegar elektroniczny.


Ważna pojemność piekarnika


Niezależnie czy wybierzemy piekarnik gazowy czy elektryczny, zwróćmy uwagę na jego pojemność. Ten parametr może okazać się kluczowy nie tylko w przypadku licznej rodziny, ale również częstotliwości przygotowywania posiłków oraz wielkości naczyń, z których korzystamy podczas obróbki produktów spożywczych. Różnice w pojemnościach obu rodzajów piekarników wynikają ściśle z ich uwarunkowań konstrukcyjnych. W większości modeli oferowanych przez producentów, piekarniki gazowe mają mniejszą pojemność niż ich odpowiedniki zasilane energią elektryczną. O ile gabarytowo, z uwagi na standaryzację wymiarów do zabudowy meblowej, nie będą się między sobą różniły, o tyle wnętrze komory będzie zróżnicowane. Pojemność piekarników gazowych, w zależności od modelu, będzie się wahała w przedziale od 54 do 60 litrów, podczas gdy modele elektryczne o takich samych wymiarach zewnętrznych osiągają tą wartość na poziomie od 58 do aż 75 litrów. W obu przypadkach znajdziemy również sprzęty o większych pojemnościach, niemniej są to urządzenia dedykowane dla gastronomii i do komercyjnego użytkowania, co nie oznacza, że nie możemy zainstalować ich w domu czy mieszkaniu.


Zalety i wady piekarników elektrycznych


Jedną z podstawowych zalet piekarników elektrycznych jest ich bardzo duży wybór. Producenci oferują modele nie tylko w standardowych wymiarach, ale również tak zwane urządzenia kompaktowe o wysokości 45 cm. Taki piekarnik można zestawić np. z praktyczną szufladą grzewczą lub kuchenką mikrofalową. Dodatkowo sprzęty elektryczne odznaczają się szerokimi możliwościami w zakresie udogodnień dotyczących przygotowywania potraw. Piekarniki nierzadko wyposażone są w opcję pary, która wspomaga pieczenie, można dzięki niej gotować produkty na parze we wnętrzu piekarnika, a także ułatwia czyszczenie wnętrza komory. Nierzadko nowoczesne modele mogą być obsługiwane przy pomocy smartfonu lub tabletu, a także możemy je zintegrować z innymi urządzeniami działającymi w tak zwanej inteligentnej, bezprzewodowej sieci domowej. Wadą, a w zasadzie niedogodnością może być wyższy koszt zakupu niż w przypadku piekarników gazowych, a także większe zużycie energii.


Piekarniki elektryczne w naszej ofercie:


Zalety i wady piekarników gazowych


Zaletą piekarnika gazowego z całą pewnością jest koszt zakupu. Jest on zdecydowanie niższy niż w przypadku urządzenia elektrycznego. Niemniej jednak spowodowane jest to mniejszą liczbą funkcji, w które jest wyposażony. Jeśli szukamy prostego rozwiązania, nie odznaczającego się niezliczoną ilością programów automatycznych czy możliwością stosowania pary, taki piekarnik będzie dobrym wyborem. Warto zaznaczyć, że para znacznie ułatwia utrzymanie piekarnika w czystości. Piekarniki gazowe odznaczają się prostą, intuicyjną obsługą. Zwykle wyposażone są w ergonomiczne pokrętła, przy pomocy których ustawiamy czas i temperaturę pieczenia. Dodatkowo sterowanie wspomagane może być czytelnym wyświetlaczem, na którym odczytamy bieżące parametry. Niedogodnością w przypadku piekarników gazowych będą ich ograniczenia w zakresie wyposażenia w nowoczesne funkcje, jak np. wcześniej wspomniana funkcją generowania pary, która nie tylko sprawia, że potrawy są idealnie zarumienione z zewnątrz i soczyste od środka, ale też bierze udział w programach czyszczących urządzenie. Czyszczenie z użyciem pary jest obecnie uznawane za jedno z praktyczniejszych rozwiązań zastosowanych w nowoczesnych piekarnikach.


Piekarniki gazowe w naszej ofercie:


Energooszczędność w codziennym użytkowaniu


Kierując się kryterium energooszczędności, który piekarnik – gazowy czy elektryczny – jest tańszy w eksploatacji, warto wziąć pod uwagę kilka ważnych kwestii. Po pierwsze piekarniki gazowe są tańsze w zakupie od ich elektrycznych odpowiedników. Również koszt zasilania jest niższy, bowiem gaz jest tańszy od prądu. Niemniej warto wziąć pod uwagę możliwości obu sprzętów. Piekarniki elektryczne wyposażone są zwykle w większe możliwości pracy. Z uwagi na zwiększoną pojemność możemy np. piec na kilku poziomach komory piekarnika kilka potraw w tym samym czasie. Wiele modeli oferuje skrócony czas pieczenia, opcję generowania pary, termoobieg, a także programy automatyczne. Wszystkie te udogodnienia wpływają nie tylko na efekt pieczenia, ale również na jego czas. Skrócenie czasu przygotowywania potrawy, a także pieczenie kilku potraw jednocześnie sprawia, że oszczędzamy energię, ponieważ w dłuższej perspektywie zużywamy jej mniej. Również sprzęty o odpowiedniej klasie energetycznej będą energooszczędne. Wybierając piekarnik elektryczny czy gazowy z uwagi na niską eksploatację określmy też nasze potrzeby w zakresie częstotliwości użytkowania piekarnika. Wszystkie te okoliczności będą miały wpływ na ostateczny koszt eksploatacji.


Bezpieczeństwo przede wszystkim


Niezależnie czy nasz wybór padnie na piekarnik gazowy czy elektryczny, warto zwrócić uwagę na kwestie bezpieczeństwa. W obu rodzajach powinny zostać zachowane normy i certyfikaty świadczące o ich dopuszczeniu do użytku, ale nie tylko. Jedną z ważnych blokad bezpieczeństwa, która powoli staje się standardem nie tylko w piekarnikach, ale również płytach grzejnych, lodówkach, kuchenkach mikrofalowych, pralkach, a nawet drobnym sprzęcie gospodarstwa domowego, jest tak zwana blokada rodzicielska. Polega ona na uruchomieniu specjalnej funkcji, dzięki której nie będzie możliwa zmiana parametrów pracy urządzenia lub też przypadkowe włączenie sprzętu. To bardzo ważna blokada zwłaszcza wtedy, gdy domownikami są małe dzieci. Inną kwestią przy młodszych domownikach jest uchronienie ich przed poparzeniem. W wypadku piekarników największym niebezpieczeństwem jest szyba, która podczas pracy urządzenia może się nagrzewać. Producenci oferują piekarniki wyposażone w tak zwane „chłodne drzwi” instalując kilka warstw szkła, dzięki czemu piekarnik od frontu jest ciepły, ale nie gorący na tyle, abyśmy mogli się poparzyć. W piekarnikach gazowych dodatkowym systemem dbającym o bezpieczeństwo użytkowania jest tak zwane zabezpieczenie przeciwwypływowe. Jest ono ściśle związane z zasilaniem. Zabezpieczenie to odcina dopływ gazu do piekarnika np. w przypadku zgaśnięcia płomienia.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756