JESTEŚ TUTAJ: Sklep Mediaexpert.pl   Poradnik Eksperta   AGD do zabudowy   Jaką szufladę do podgrzewania naczyń kupić?

Poradnik Eksperta > AGD do zabudowy > Jaką szufladę do podgrzewania naczyń kupić?

Jaką szufladę do podgrzewania naczyń kupić?

Szuflada grzewcza jest coraz częściej spotykanym elementem wyposażenia kuchni. Może posłużyć nie tylko do ogrzewania naczyń, ale również – w przypadku bardziej zaawansowanych modeli – do lekkiej obróbki termicznej potraw. Czy warto wejść w jej posiadanie? A jeśli tak – na co zwracać uwagę przy wyborze? Oto krótki przewodnik, który powinien odpowiedzieć na większość nasuwających się pytań.

Szuflada do podgrzewania – co trzeba o niej wiedzieć?

Szuflada do podgrzewania jest przydatna przede wszystkim osobom, które nie mają piekarnika z funkcją podgrzewania naczyń. Najprostsze (a zarazem najtańsze) modele pozwalają na utrzymanie naczyń, filiżanek czy talerzy w temperaturach od 40 do 90 stopni Celsjusza. Te bardziej zaawansowane potrafią znacznie więcej – dzięki nim można rozmrażać, podgrzewać, a nawet podgotowywać potrawy. Mogą także służyć nieocenioną pomocą podczas szykowania własnych wypieków – tworzą dobre środowisko do dojrzewania ciasta drożdżowego. Każda szuflada jest montowana albo w blacie albo pod zabudowanym piekarnikiem. Szuflady grzewcze mogą mieć różne rozmiary. Najczęściej spotykane są modele o wysokości 14 cm i szerokości wynoszącej 60 cm. Pozwala to na zmieszczenie około sześciu standardowych talerzy. Takie właśnie wymiary polecane są dla przeciętnego gospodarstwa domowego. W miejscach, gdzie mamy większy ruch (jak restauracje), powodzeniem cieszą się większe szuflady, mające nawet 60 cm wysokości. Działanie tego urządzenia opiera się na nawiewie lub wykorzystaniu właściwości płyty ceramicznej. Użytkownik sam decyduje o temperaturze za pomocą przycisków lub pokręteł.


 

Szuflada do podgrzewania – co poza standardowymi funkcjami?

Szuflada grzewcza ma liczne usprawnienia, dzięki którym ich używanie jest prostsze i bardziej wydajne. Standardem jest minutnik, umożliwiający wyznaczenie czasu podgrzewania oraz rozpoczęcie procesu o wyznaczonej godzinie. Spotkać można także mechanizmy odpowiedzialne za utrzymywanie wyznaczonego poziomu wilgoci. Wielu producentów dodaje maty antypoślizgowe, mające zapobiegać obtłukiwaniu się porcelany i ceramiki, a także konstruuje swoje szuflady tak, że na przedzie znajduje się tzw. „zimny front” – czyli nie ulega on rozgrzaniu w trakcie użytkowania.

Którą szufladę do podgrzewania warto kupić?

Szuflada nie jest tanim urządzeniem – nie spotyka się praktycznie modeli tańszych niż 1100 zł. Dlatego warto poświęcić czas i dokładnie sprawdzić, co dana szuflada ma do zaoferowania. Oto kilka modeli, które cieszą się bardzo pozytywnymi opiniami zarówno ekspertów, jak i samych użytkowników:


CONCEPT OZ-4022 – szuflada o standardowych wymiarach i pojemności 22 l, a dzięki cyrkulacji ciepłego powietrza szuflada może być użyta do podgrzania żywności. Ponadto świetnie wyrośnie w niej ciasto drożdżowe na wymarzone bułeczki czy pizzę. Z pomocą automatycznego programu można ogrzać filiżanki do temperatury pomiędzy 40-60 stopni Celsjusza przez okres do 6 godzin

Szuflada Concept OZ 4002


SAMSUNG NL20J7100WB – szuflada o wysokości 15 cm i szerokości 65 cm; posiada funkcję podtrzymywania ciepła potraw, aby te trafiły na stół jeszcze gorące oraz specjalny program rozmrażania. Jest odpowiedni do nawet bardzo delikatnych potraw i produktów. Szczelna komora i odpowiednia temperatura wewnątrz zapewniają optymalne warunki do wyrośnięcia ciasta


Szuflada Samsung


AMICA AWDM6B X-TYPE – szuflada 14,1 x 59,6 cm. Odpowiednie pogramy umożliwiają łatwe podgrzanie dania lub utrzymania go w odpowiedniej temperaturze. Jeśli chcesz łatwo przygotować domowy jogurt, rozpuścić czekoladę do deserów czy rozmrozić produkty, jest to możliwe dzięki dedykowanym programom. Ponadto zyskujesz możliwość gotowania potraw w niskiej temperaturze, dzięki której zachowają więcej witamin i cennych mikroelementów.

Szuflada Amica