Poradniki Eksperta

Rozmrażanie lodówki – jak rozmrozić lodówkę?


Rozmrażanie lodówki czy zamrażarki, to jedne z czynności pielęgnacyjnych tego sprzętu, dzięki którym urządzenie będzie działać prawidłowo przez wiele lat. Niektóre modele wyposażone są w standardzie w specjalne systemy wspomagające ten proces i warto w takie urządzenia zainwestować. Jeśli jednak nasza lodówka czy chłodziarko-zamrażarka nie jest typem No Frost, proces przeprowadzamy zdecydowanie częściej. Rozmrażanie i pielęgnacja lodówki nie są skomplikowane, a wykonywane systematycznie sprawiają, że nie tylko sprzęt odwdzięczy nam się przyjemnym zapachem panującym we wnętrzu komory chłodzenia czy zamrażania, ale będzie też prawidłowo funkcjonował. Jak skutecznie przeprowadzić rozmrażanie lodówki? Czynności opisujemy krok po kroku w naszym poradniku.


Rozmrażanie lodówki


Powody rozmrażania chłodziarko-zamrażarek


Rozmrażanie lodówki jest jedną z czynności pielęgnacyjnych, które powinniśmy systematycznie i okresowo przeprowadzać. Pod pojęciem rozmrażania, rozumiemy zarówno odmrażanie lodówki, jak i jej gruntowne czyszczenie, a także dezynfekcję. Warto pamiętać, że we wnętrzu urządzenia przechowujemy produkty żywnościowe, dla których zachowanie higienicznych warunków składowania jest kluczową kwestią.


Kolejnym ważnym aspektem jest prawidłowe i energooszczędne działanie. Zaszroniona lodówka czy pokryty lodem zamrażalnik, nie tylko sprawią, że mamy ograniczoną przestrzeń dla naszych produktów, ale też zaburzają działanie urządzenia. Chłodziarko-zamrażarka może pracować mniej wydajnie, przez co pobiera więcej energii elektrycznej. To z kolei przekłada się na wyższe rachunki za prąd. Dodatkowo, sprzęt pozostający długotrwale nierozmrażany, może ulec awarii. Takie zaniechanie użytkownika w kwestii pielęgnacji urządzenia, może zostać uznane za celowe działanie niepodlegające uznaniu naprawy w ramach gwarancji producenta.

Lodówki w naszej ofercie:


Jak rozmrozić zamrażarkę?


Rozmrażanie zamrażarki przebiega podobnie, jak i zamrażalnika. Jeśli na ściankach pojawia się szron, podobnie jak na produktach, to znak, że trzeba to zrobić. W normalnym trybie, (gdy nie ma szronu) musimy odmrozić zamrażarkę (zamrażalnik) przynajmniej dwa razy w roku. Nie czekajmy aż dojdzie do pojawienia się lodu, ale skoro już się stało – trzeba urządzenie odmrozić. Szron w zamrażalniku (zamrażarce) sprawia bowiem, że urządzenie pobiera więcej energii elektrycznej. Niestety, na ten zabieg trzeba poświęcić trochę czasu, bo jeśli zgromadził się lód, musimy pozwolić mu się rozpuścić samodzielnie. Nie używamy do tego także ostrych narzędzi – np. druciaków czy noży. Przyspieszanie procesu poprzez podważanie nożem nie jest wskazane, bo można przebić ściankę. 



Jak rozmrozić lodówkę?


Przygotowanie sprzętu do rozmrożenia


Zanim przejdziemy do kwestii, jak rozmrozić lodówkę, skupmy się najpierw na odpowiednim przygotowaniu do tego zabiegu. Rozmrażanie lodówki warto zaplanować wcześniej tak, aby zużyć jak najwięcej znajdujących się w jej wnętrzu produktów. To dlatego, że podczas odmrażania, chłodziarko-zamrażarka powinna być odłączona od energii elektrycznej. Zwykle czynności pielęgnacyjne, które są wykonywane systematycznie, zajmują około godziny. Cały proces rozmrażania natomiast, może potrwać od kilku do nawet kilkunastu godzin. W tym czasie lodówka nie pracuje, zatem nie będzie chłodziła produktów żywnościowych. W przypadku żywności, która jest przechowywana w lodówce, nie będzie to miało większego znaczenia. Jednak produkty głęboko mrożone, po ich rozmrożeniu nie nadają się do ponownego przechowywania. Tą żywność należy poddać obróbce termicznej.


Obchodzenie się z produktami w lodówce


Komora chłodzenia, przed przystąpieniem do rozmrażania, powinna zostać całkowicie opróżniona. Produkty żywnościowe powinny zostać sprawdzone pod kątem terminu przydatności do spożycia. Warto też sprawdzić przydatność żywności przechowywanej w pojemnikach i słoiczkach. Jeśli zauważymy na nich charakterystyczny nalot pleśni lub wyczujemy inny niż zakładany dla tej potrawy zapach, żywność powinna zostać wyrzucona do odpadów biodegradowalnych, a opakowanie zgodnie z oznaczeniem na pojemnikach do odpadów.


Obchodzenie się z produktami w zamrażalce


Głęboko mrożona żywność, podczas rozmrażania zamrażalnika powinna zostać odpowiednio zabezpieczona przed rozmrożeniem. Jednym ze sposobów utrzymania jej niskiej temperatury, jest umieszczenie produktów w lodówce turystycznej. Spośród domowych sposobów można wykorzystać gazety, w które owijamy mrożone produkty, a następnie cały wsad zamrażarki umieszczamy w wannie lub brodziku prysznicowym i okrywamy szczelnie kocem. Rozmrożoną żywność należy poddać obróbce termicznej. Nie należy jej w żadnym wypadku ponownie zamrażać.


Rozmrażanie krok po kroku


Warto zaznaczyć, że rozmrażanie lodówki czy zamrażarki, to wielogodzinny proces, którego w żadnym razie nie należy przyspieszać. Zaczynamy od odłączenia urządzenia od energii elektrycznej, a kończymy na przecieraniu i dezynfekcji wnętrza i prawidłowym rozmieszczeniu produktów żywnościowych. Podczas czyszczenia wnętrza przydane będą odpowiednie detergenty, niepozostawiające zapachu, ale jednocześnie dezynfekujące przecierane powierzchnie. Do mycia komory chłodziarki i zamrażarki, wystarczy użyć miękkiej ściereczki lub gąbeczki, nasączonej płynem do mycia naczyń. Ten detergent doskonale radzi sobie z tłuszczem, kurzem i innymi zabrudzeniami z pokarmów. Do dezynfekcji możemy użyć octu. O ile jego zapach jest bardzo intensywny, o tyle bardzo dobrze sprawdza się w odkażaniu powierzchni, na których przechowywana jest żywność, a do tego szybko wietrzeje. Po przemyciu powierzchni octem, w lodówce pozostaje świeży zapach. Jak właściwie i bez wysiłku przeprowadzić rozmrażanie lodówki, a jak zamrażarki? Szczegółowo opisujemy w dalszej części poradnika.


Rozmrażanie lodówki


Lodówkę należy odłączyć od zasilania, a następnie wyjąć i zabezpieczyć produkty spożywcze. Podczas rozmrażania należy wyjąć wszystkie półki, szuflady, balkoniki i pojemniki, a następnie dokładnie je wymyć w ciepłej wodzie z płynem do mycia naczyń, opłukać, zdezynfekować octem i pozostawić do wyschnięcia. Przed ponownym umieszczeniem elementów ruchomych we wnętrzu lodówki, należy je wytrzeć do sucha. Myjemy, a następnie wycieramy do sucha również wewnętrzne ścianki chłodziarki, pokrętło programowania temperatury oraz uszczelkę w drzwiach.


Praktyczna funkcja No Frost


Wiele modeli lodówek, zamrażarek i chłodziarko-zamrażarek, wyposażonych jest w tak zwaną funkcję No Frost. W urządzeniach z tym systemem zachodzi cyrkulacyjna wymiana powietrza, dzięki czemu w komorach chłodzenia i zamrażania nie zbiera się szron. Co więcej, w tych sprzętach redukowana jest również wilgotność. Zaletą systemu No Frost, obok wyżej wspomnianych, jest dłuższe utrzymywanie świeżości przechowywanych w lodówce produktów. Częstym pytaniem pojawiającym się wśród użytkowników posiadających lub mających zamiar kupić tego typu urządzenie jest, czy lodówkę No Frost trzeba rozmrażać? Tak, trzeba, niemniej jednak nie tak często, jak sprzęt, który nie posiada tej funkcji. W zasadzie chodzi tu nie tyle o rozmrażanie, co o czyszczenie wnętrza komory chłodzenia i zamrażania.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756