Poradniki Eksperta

Rozmrażanie lodówki krok po kroku


Lodówka jest urządzeniem, które w naszej szerokości geograficznej jest niezbędne w każdym domu. Dlaczego? Chociażby z tego powodu, że przechowywane w niej produkty, zwłaszcza nabiał, dłużej zachowują świeżość. Nie znaczy to jednak, że można je w lodówce trzymać w nieskończoność – każdy z produktów ma datę przydatności do spożycia, jak też informację, w jakich temperaturach należy go przechowywać. Niezależnie od przestrzegania terminów dla przechowywanego jedzenia, o urządzenia trzeba dbać, by przedłużyć ich żywotność. Rozmrażanie lodówki wiąże się przede wszystkim z tymi modelami, które pokrywają się szronem.





Jak prawidłowo dbać o lodówkę?


Aby lodówka prawidłowo chłodziła znajdujące się w niej produkty i rzeczywiście wydłużała ich świeżość, trzeba o nią odpowiednio, a przede wszystkim regularnie dbać. Co więcej, nierozmrażana lodówka z grubą warstwą lodu na ściankach zużywa więcej prądu. Wiele osób pomija pierwszy i podstawowy krok, który pomaga w zadbaniu o sprzęt, czyli częstym myciu wnętrza lodówki. Powinno się to odbywać mniej więcej raz na dwa tygodnie. Należy wyjąć wszystkie produkty, przejrzeć, czy ewentualnie coś nie jest popsute, a następnie wilgotną ścierką umyć wszystkie półki i szuflady. To zapobiega rozwoju pleśni i ewentualnych innych drobnoustrojów, a także pomaga w porę zauważyć kończące się terminy przydatności do spożycia. Rozmrażanie lodówki jest także niezbędnym procesem, który warto wykonywać minimum dwa razy w roku lub częściej. Tak samo należy zadbać o rozmrażanie zamrażarki. Najwygodniej jest łączyć obie czynności i wykonać je jednego dnia, ponieważ są dość czasochłonne. Wiele osób zastanawia się, jak długo rozmraża się lodówka. Zależnie od modelu, temperatury na zewnątrz oraz ilości lodu - około kilku godzin.  


Jak rozmrozić lodówkę?


Rozmrażanie lodówki nie jest skomplikowane, zwłaszcza jej komory głównej. Zakładamy, że w wielu domach są nadal modele, które same się nie odmrażają. Dobrze jest zabrać się do tego, gdy w komorach nie ma zbyt wielu produktów spożywczych. Przede wszystkim (zgodnie z instrukcją, którą zawsze musimy przeczytać ze zrozumieniem) wyłączamy lodówkę z sieci, a termostat ustawiamy na „0”. Wystawiamy produkty, a wszystkie półki wyjmujemy. Komorę chłodziarki myjemy albo środkiem przeznaczonym do lodówek, albo płynem do mycia naczyń rozcieńczonym wodą i przy użyciu miękkiej szmatki i letniej wody. 


Nie stosujemy żadnych agresywnych płynów, zawierających piasek, związki chloru lub rozpuszczalnik, by nie uszkodzić wnętrza, a także dlatego, żeby ich zapach nie przeniknął potem do produktów spożywczych. Nie można także stosować ostrych gąbek, gdyż powierzchnie metalowe mogą ulec korozji. Drzwiczki zostawiamy otwarte, a wyjęte półki i balkoniki myjemy środkiem o neutralnym pH – np. z płynem do naczyń. Nie wkładamy ich do zmywarki, bo tam może być zbyt gorąca woda, a i tabletki zmywające są do tego niewskazane.



Jak rozmrozić zamrażarkę?


Rozmrażanie zamrażarki przebiega podobnie, jak i zamrażalnika. Jeśli na ściankach pojawia się szron, podobnie jak na produktach, to znak, że trzeba to zrobić. W normalnym trybie, (gdy nie ma szronu) musimy odmrozić zamrażarkę (zamrażalnik) przynajmniej dwa razy w roku. Nie czekajmy aż dojdzie do pojawienia się lodu, ale skoro już się stało – trzeba urządzenie odmrozić. Szron w zamrażalniku (zamrażarce) sprawia bowiem, że urządzenie pobiera więcej energii elektrycznej. Niestety, na ten zabieg trzeba poświęcić trochę czasu, bo jeśli zgromadził się lód, musimy pozwolić mu się rozpuścić samodzielnie. Nie używamy do tego także ostrych narzędzi – np. druciaków czy noży. Przyspieszanie procesu poprzez podważanie nożem nie jest wskazane, bo można przebić ściankę. 



Jak rozmrozić lodówkę?


Wiele modeli ma w wyposażeniu tackę na ściekającą wodę (czasem jest to jakaś półka, wskazana w instrukcji, którą można wykorzystać) i tę należy postawić przy lodówce (często ją opróżniając), zabezpieczy to podłogę. Gdy lód się całkowicie rozpuści, wnętrze tej komory również myjemy i osuszamy. Teraz, po wstępnym osuszeniu, urządzenie zostawiamy otwarte, by porządnie wyschło zwłaszcza tam, gdzie nie mamy dostępu.


Odmrażanie lodówki a produkty


Jeśli w zamrażarce (zamrażalniku) zostały jakiekolwiek mrożonki, nie możemy dopuścić do ich rozmrożenia i ponownego zamrożenia (powoduje to błyskawiczne namnażanie się bakterii), chyba, że zamierzamy je od razu zjeść. W tej sytuacji włączamy program typu super zamrażanie, czekamy aż produkt solidnie się zamrozi, a następnie wyjmujemy zawartość i zabezpieczamy np. wkładając do miski i przykrywając mrożonki, tzw. akumulatorem zimna (takie wkłady są dołączane do większości modeli). Ważne jest, by ustawić naczynie z mrożonkami w najchłodniejszym miejscu. Dobrą izolację stanowią nawet zwykłe gazety, ale trzeba uważać, by nie dotykały bezpośrednio do produktów, które potem będziemy jeść.


Jak szybko rozmrozić lodówkę?


Na pewno nie stosować, jak wspomnieliśmy wcześniej, żadnych ostrych narzędzi, bo to wiąże się praktycznie ze zniszczeniem urządzenia. Najlepiej zatem nie doprowadzać do totalnego zamrożenia, kiedy na ściankach pojawi się szron. Jeśli chcemy mimo wszystko przyspieszyć proces, zajrzyjmy do instrukcji. Niektórzy producenci dopuszczają do szybkiego rozmrażania wstawienie garnków z gorącą wodą. Trzeba jednak podłożyć pod nie podkładki (choćby deski do krojenia). Nie wszyscy jednak zalecają tę metodę, więc dobrze jest sprawdzić instrukcję.


Jeśli lodówka jest typu NoFrost


Jeśli mamy do czynienia z tego typu modelem jak lodówka NoFrost, szronu w nim nie znajdziemy, co nie znaczy, że nie należy umyć również takiej lodówki. Dbałość o urządzenie wiąże się bezpośrednio z jego higieną, zwłaszcza, że niedomyta lodówka może grozić zatruciem pokarmowym. Wstawiając do komory różne produkty nie unikniemy jakichś zabrudzeń. Jest to także dobry moment, by zrobić generalny przegląd tego, co przechowujemy. Wnętrze chłodziarki dobrze jest przecierać dwa razy w tygodniu, używając letniej wody ze środkiem do naczyń oraz miękkiej ściereczki. Dotyczy to także części mrożącej. To, że nie ma na niej szronu, nie znaczy, że nie należy jej umyć, ale można to zrobić rzadziej, bo z zamrażarki (zamrażalnika) nie korzysta się codziennie.


Zalecenia końcowe


Jeśli już rozmrażanie lodówki mamy za sobą, obie komory są suche i dokładnie przewietrzone. można wkładać półki, balkoniki, a także produkty spożywcze. Teraz dopiero włączamy lodówkę ponownie i ustawiamy odpowiednie temperatury dla komory chłodziarki oraz dla zamrażalnika.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert