Ruszty, palniki, pokrywki i aromatyzery, czyli z czego składa się grill gazowy?
Grill gazowy składa się z trzech podstawowych elementów:
- Piekarnik z pokrywą – cecha charakterystyczna grilli gazowych, pozwalająca na utrzymanie wysokiej temperatury.
- Ruszt - znajdujący się na górze urządzenia, na którym można położyć żywność, wymiary żeliwnego rusztu to zazwyczaj 1500-3600 cm2; im większy tym więcej porcji na grillu.
- Aromatyzery lub szyny aromatyzujące – odpowiadające za powstawanie smaku, im większą powierzchnię zajmują tym więcej odparowanego aromatu nadającego smaku potrawom.
- Palnik gazowy do którego doprowadzany jest gaz, w urządzeniach spotyka się od jednego do kilku palników, więcej palników to większe możliwości i lepsze rozgrzanie grilla, ważne aby można było sterować mocą każdego z nich w jak największym zakresie regulacji.
oraz elementów dodatkowych:
- składane półki boczne,
- górny ruszt,
- termometr wskazujące temperaturę wewnątrz,
- najlepsze urządzenia pozwalają na grillowanie z butlą schowaną w szafce grilla.
Jaki ruszt do grilla gazowego warto kupić?
W przypadku rusztu zasada jest prosta – im cięższy, tym lepszy. To czy jest wykonany z żeliwa czy ze stali, jest drugorzędne. Ważne, żeby swoje ważył i miał małe odległości między żeberkami, bo to one zatrzymają spadające pod ruszt kawałki warzyw i mięsa. Kolejna sprawa, to liczba poprzecznych połączeń i kształt żeberek. Mało połączeń i proste żeberka, to łatwiejsze i szybsze czyszczenie.
Każdy producent posiada własną technologię i ideę rusztu grillowego, ponieważ to właśnie on ma bezpośrednią styczność z naszymi stekami i kiełbaskami. Ruszt grillowy powinien być przede wszystkim masywny, dzięki czemu zapewnia wysoką kumulację i oddawanie ciepła. Najlepszym wyborem są ruszty ze stali szlachetnej oraz nieco tańsze odpowiedniki z żeliwa. Żeliwo ma tendencje do korodowania dlatego taki ruszt powinien być pokryty spiekiem ceramicznym oraz regularnie konserwowany olejem roślinnym. Ponadto warto zwrócić uwagę na odległości między żeberkami, im mniejsze tym lepiej ponieważ ograniczają wpadanie kawałków potraw pod ruszty oraz o możliwie najmniejszej liczbie łączeń. Należy również zwrócić uwagę na kształt rusztów, te o prostych i regularnych kształtach znacznie łatwiej się czyści niż pofalowane lub imitujące wzór kratki.
Warto poszukać grill oferujący dwustronny ruszt żeliwny, który pozwala dopasować stronę do grillowanej potrawy. Strona rynienkowa posiada wgłębienia, które wspomagają odprowadzanie nadmiaru tłuszczu np. z tłustego boczku i karkówki, oraz pozwalają na odparowanie marynaty, która się w nich zbiera co wzmacnia smak dania. Strona stożkowa nadaje charakterystyczną kratkę na porcjach grillowanego mięsiwa.
Palnik - pojedyczny czy podwójny? Jaka moc Ci wystarczy?
Jeśli chodzi o palnik, to możesz wybrać podwójny, dwustronny, pojedynczy lub na podczerwień. Również tutaj warto sprawdzić, czy jest solidny, jaką ma średnicę i rodzaj otworów z płomieniami. Pamiętaj, że od rodzaju palnika (a nie liczby!) i tego, jakie ma otwory z płomieniami zależy to, jak szybko grill się nagrzeje i czy będzie równomiernie rozprowadzał temperaturę. Znaczenie ma też odległość palnika od rusztu, od której zależy m.in. to, czy potrawy będą się przypalać. Przyjrzyj się też pokrętłom regulacji wielkości płomienia i zakresowi temperatur – to one dają pełna kontrolę nad wysokością temperatury.
Moc palników nie jest wyznacznikiem wydajności grilla. Często aby zrekompensować mniej szczelną konstrukcję piekarnika nadrabia się straty ciepła większą ilością kW palników, jednak powoduje to większe zużycie gazu, dlatego warto poszukać grill o szczelnej budowie piekarnika.
Palniki powinny być wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej, o dużej ilości otworów na płomienie. Ważne jest aby palniki były dostosowane do standardu gazu 37mbar co zapewnia pełne wypalenie gazu i oddanie jedynie ciepła potrawom. Moc palników powinna być sterowana dla każdego niezależnie. Warto zwrócić uwagę na zakres pracy pokręteł palnika, im szerszy zakres tym dokładniejsze zmiany pozwalające na precyzyjną kontrolę temperatury. Wysokiej jakości palniki charakteryzują się długimi okresami gwarancyjnymi.
Pokrywa do grilla
Obowiązkowym elementem każdego grilla ogrodowego jest pokrywa, która po zamknięciu daje możliwość grillowania w wysokiej temperaturze oraz zapewnia równomierne jej rozprowadzenie. Jaka powinna być? Solidna, łatwa w przenoszeniu, najlepiej wykonana z aluminium i mająca grube ścianki. Musi też być dłuższa od palników, co zapewni szczelność podczas grillowania, ochroni jedzenie przed złą pogodą, a w sezonie zimowym ruszt przed zabrudzeniem.
Spodobał Ci się grill gazowy, czy warto zwrócić uwagę na coś jeszcze? Tak, na aromatyzery, czyli specjalne blaszki umieszczone między rusztem a palnikiem. To one odpowiadają za odparowywanie soków z potraw i zachowanie ich aromatu. Co ważne, powinny zajmować jak największą powierzchnię pod rusztem – tylko wtedy będą w pełni funkcjonalne.