Poradniki Eksperta

Co można gotować w szybkowarach?


Szybkowar to niezwykle praktyczny sprzęt, który docenią wszyscy, którzy nie lubią poświęcać zbyt wiele czasu na gotowanie. Dzięki gotowaniu z wyższym ciśnieniem, wszystkie produkty gotują się dużo szybciej. Ale oszczędność czasu, to nie jedyna zaleta szybkowaru. Jakie są jeszcze plusy posiadania tego urządzenia w swojej kuchni i co można gotować w szybkowarach? Opowiadamy o tym w niniejszym poradniku.



Co można gotować w szybkowarach


Czym jest szybkowar i w czym tkwi jego sekret?


Zanim przejdziemy do omawiania tego, co można gotować w szybkowarach, wyjaśnijmy, czym tak naprawdę jest szybkowar i dlaczego gotuje szybciej, niż zwykły garnek.


Szybkowar to garnek, w którym przeróżne produkty ugotować możemy w znacznie krótszym czasie, niż w tradycyjnym naczyniu. W zależności od tego, co gotujemy, czas obróbki termicznej może skrócić się nawet o 70 procent. To bardzo dużo, szczególnie kiedy każdy obiad czy kolację, przygotowujemy w biegu i liczy się każda minuta. Sekretem szybkowaru jest jego wyjątkowa szczelność, która pozwala wytworzyć wewnątrz naczynia wysokie ciśnienie. Dzięki temu, zgodnie z zasadami fizyki, gotowanie odbywa się w wyższej temperaturze. W ten sposób, każdy gotowany produkt – czy będą to warzywa, mięso, itp. – gotuje się znacznie szybciej.


Trudno uwierzyć, ale szybkowar nie jest nowym wynalazkiem, a po raz pierwszy został zastosowany jeszcze pod koniec XVII wieku. Twórcą szybkowaru był Denis Papin, od którego nazwiska garnek przez długi czas nazywany był „kociołkiem Papina”. Oczywiście jest to jedynie pierwowzór szybkowaru, bo XVII-wieczny wynalazek w małym stopniu wyglądem przypomina obecne garnki do szybkiego gotowania.


Szybkowary w naszej ofercie:



Dlaczego warto używać szybkowaru? Wady i zalety sprzętu


Już sama nazwa wskazuje, że w szybkowarze można szybko gotować. To jednak tylko pierwsza z zalet, bo szybkie gotowanie samo w sobie niesie wiele innych korzyści. Przede wszystkim, krótszy proces gotowania sprawia, że produkty zachowują więcej substancji odżywczych, które nie ulatniają się z parą tak, jak w przypadku normlanego gotowania. Produkty ugotowane w szybkowarze są też bardziej aromatyczne, lepiej zachowują swój kolor i mają odpowiednią konsystencję – nie są ani za twarde, ani rozgotowane i papkowate


Poza korzyściami, związanymi z zachowywaniem walorów zdrowotnych i estetycznych produktów gotowanych w szybkowarze, mamy również oszczędność czasu. Jest to korzyść sama w sobie i dla wielu osób jest to jeden z głównych powodów zakupu szybkowaru. A skoro gotujemy szybciej, to także wymaga to mniejszego zużycia energii – czy jest to prąd, czy gaz. Jest to zatem kolejny plus – oszczędność finansowa. Co prawda w skali tygodnia wydaje się być ona mało znacząca, jednak jeśli weźmiemy pod uwagę już lata gotowania w szybkowarze, to może się okazać, że nie tylko oszczędziliśmy na tym wiele godzin w kuchni, ale także całkiem sporo pieniędzy na rachunki za media.


Jedną z zalet gotowania w szybkowarze, jest także prostota tego procesu. Tak naprawdę wystarczy tylko umieścić produkty w garnku z niewielką ilością wody, przykryć garnek pokrywą i dobrze ją dokręcić, by naczynie było szczelnie zamknięte. Choć w garnku powstaje wysokie ciśnienie, to jednak nowoczesne szybkowary są bezpieczne dzięki zaworom bezpieczeństwa. Jeśli ciśnienie w garnku przekroczy określoną bezpieczną wartość, wówczas za pomocą zawora wypuszczany jest nadmiar pary. Można wtedy usłyszeć charakterystyczny świst. Nie musisz w tym czasie być w pobliżu, bo proces gotowania w szybkowarze przebiega wprost automatycznie i nie wymaga szczególnej kontroli. Wyjątkiem mogą być sytuacje, kiedy chcesz sprawdzić, czy potrawa jest już gotowa. To niestety może wymagać odkręcenia garnka, a to już jest nieco bardziej kłopotliwe, niż w przypadku tradycyjnego gotowania.


Szybkowary wykonane są z wytrzymałych i łatwych w myciu tworzyw. Część elementów zwykle nadaje się do mycia w zmywarce, co jest sporym ułatwieniem. Obsługa takiego sprzętu jest niezwykle prosta – niezależnie od tego, czy mamy model na gaz, czy też na prąd.


Można zatem powiedzieć, że gotowanie z wykorzystaniem szybkowaru ma mnóstwo zalet i właściwie pozbawione jest wad – no, może poza ceną wyższą, niż w przypadku zwykłego garnka.


Co można gotować w szybkowarach?


Osoby, które do tej pory nie spotkały się z szybkowarem, mogą początkowo zastanawiać się, do czego tak naprawdę szybkowar służy, a można ugotować w nim naprawdę wiele. Od typowych ziemniaków na obiad – które mogą być gotowe już w 7-10 minut – można w szybkowarach gotować mięso, także ryby, różnego typu dania jednogarnkowe, takie jak gulasze mięsne, czy warzywne, zupy, duszone warzywa – na przykład popularną marchewkę z groszkiem lub buraczki, czy gołąbki i wiele, wiele innych dań. Właściwie w szybkowarze możemy gotować prawie wszystko to, co gotujemy w normalnym garnku. Wyjątkiem są produkty, które podczas gotowania mocno zmieniają swoją objętość – na przykład kasza, czy ryż. W takich przypadkach, zawsze warto stosować się do wskazówek producentów. Część szybkowarów elektrycznych, które wyposażone są w automatyczne programy gotowania, ma specjalny program właśnie do gotowania ryżu, czy kasz. Wtedy należy korzystać z tego programu i przestrzegać wszelkich zaleceń związanych z procesem gotowania.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756