Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Domowy popcorn – jak zrobić popcorn w domu?

  2023-05-01


Prażona kukurydza czyli popcorn, to przekąska, która stała się popularna pod koniec pierwszej połowy XIX wieku. Wybuchające efektownie ziarenka po dziś dzień są widowiskowe i intrygujące, szczególnie dla najmłodszych. Popcorn stał się przy tym nieodzownym dodatkiem do seansów filmowych oraz domowych przyjęć. Przez wielu, uważany jest za przekąskę niezdrową, tymczasem rzeczywistość jest bardziej optymistyczna. Jest nie tylko pożywny ale i zdrowy, pod warunkiem, że przygotujemy go w odpowiedni sposób i bez użycia chemii i ulepszaczy smaku. Czyli najlepiej w domu!

Szybka i świeża przekąska dla każdego

O jego kaloryczności i oddziaływaniu na nasze zdrowie, decyduje przede wszystkim sposób przygotowania. Kupny popcorn może zawierać sporo niezdrowych substancji, w tym przede wszystkim dużą ilość tłuszczu, soli, czy konserwantów. Z pomocą przychodzi domowy popcorn. To wspaniałe rozwiązanie dla osób, ceniących smak i świeżość tego przysmaku. Dla osób ceniących czas i szybkość działania w kuchni, brak zabrudzonych naczyń, czy idealnie odmierzone proporcje, świetnym rozwiązaniem jest przygotowanie przekąski w mikrofalówce. To znany wszystkim sposób, jednak jak zrobić popcorn bez mikrofali? Poniżej odpowiedź na to pytanie.

Domowy popcorn – przyrządzenie go w naczyniu na kuchence

Nie każdy posiada mikrofalówkę, natomiast większość z nas ma w domu kuchnię czy płytę grzejną. Dzięki szerokiemu wyborowi garnków, możemy przyrządzić odpowiednią dla siebie ilość świeżej i gorącej przekąski. Wystarczy chwila pracy i możesz cieszyć się z najbliższymi, sporą porcją przysmaku. Do przygotowania popcornu będziesz potrzebować około 2-3 łyżki ziaren kukurydzy do prażenia i 2 łyżki masła klarowanego bądź oliwy z oliwek, oleju kokosowego czy innego tłuszczu, jaki masz. Oczywiście ilość popcornu można dowolnie zwiększać, ale należy zawsze zachować powyższe proporcje.


Przygotuj obszerne naczynie. Ważne, żeby miało ono pokrywkę. Możesz użyć garnka, bądź głębokiej patelni. Wlej do niego wybrany przez ciebie tłuszcz. Pamiętaj, że musi być go odpowiednia ilość. Nie należy nalewać go nigdy mniej, ani więcej. Trzeba też pamiętać, aby pokryć równomiernie całe dno naczynia. Czekamy, aż tłuszcz się nagrzeje. Po kilku minutach, wrzucamy odmierzoną ilość ziaren kukurydzy. Powinny one równo i ciasno pokryć dno naczynia. Przykryj wszystko szczelnie, a gdy kukurydza zacznie skwierczeć, zmień nagrzewanie garnka do mniejszych wartości, by popcorn się nie przypalił. Watro wstrząsnąć ostrożnie wciąż przykrytym naczyniem, by wszystkie ziarna mogły się równomiernie uprażyć. Popcorn będzie gotowy po kilku minutach, gdy ustanie strzelanie ziaren. Zdejmij naczynie z kuchenki. Odkryj je, posyp ulubioną przyprawą i wstrząśnij energicznie, by oblepiła wszystkie ziarna. Gotowy popcorn, przesyp do przygotowanych naczyń. Niektóre przyprawy możemy dodać bezpośrednio do rozgrzewającego się tłuszczu, jeszcze przed rozpoczęciem przyrządzania popcornu. Jeśli wiemy, że nie każdy z gości lubi słoną opcję tej przekąski, możemy uprażyć ziarna osobno, np. z dodatkiem karmelu.

Maszynki do popcornu w naszej ofercie:

Domowy popcorn – przyrządzanie w maszynce do popcornu

Wygodnym, efektywnym i zarazem efektownym sposobem na przyrządzenie przekąski, jest uprażenie ziaren kukurydzy w maszynce do popcornu. Z pewnością zostanie ona entuzjastycznie przyjęta w większości domów, w których są dzieci, miłośnicy seansów filmowych czy wielbiciele imprez.


Dzięki maszynce do popcornu, można samodzielnie przygotować pyszny przysmak, a dodatkowo będzie on znacznie zdrowszy, od porcji przygotowywanej na tłuszczu. Domowe maszyny do popcornu, to eleganckie urządzenia dla entuzjastów atrakcyjnych gadżetów kuchennych, miłośników gotowania oraz osób ceniących funkcjonalne, także stylizowane urządzenia. Ich moc często pozwala przygotować około 60 g prażonej kukurydzy w szybkim czasie, najczęściej od 2 do 3 minut. Niezaprzeczalną zaletą jest zdrowe, beztłuszczowe przygotowywanie popcornu oraz widowiskowy sposób jego przyrządzania. Modele do popcornu wykorzystują zazwyczaj nagrzewnicę z wentylatorem, dzięki którym gorące powietrze ogrzewa ziarna do ich pęknięcia, a następnie wydmuchuje gotowy przysmak przez specjalny otwór.

Wybierz urządzenie do domowego popcornu w MediaExpert

Często producenci stylizują urządzenie do popcornu. W naszej ofercie znajdziesz więc maszynkę do popcorny w kształcie… kinowego kubełka na popcorn, mini katarynkę z pokrętłem czy mini kramik znany nam z wesołego miasteczka. Z tak stylizowanym urządzeniem dziecięce party nabierze dodatkowego uroku. Niezależnie od modelu, urządzenia do popcornu są zwykle kolorowe i „wesołe” i posiadają przeźroczystą pokrywę, a w niej specjalny dozownik i miejsce do wsypywania ziaren. Dodatkowo w zestawie otrzymamy specjalną miarkę, ułatwiającą właściwe odmierzenie porcji ziaren kukurydzy.


Nasz sklep oferuje wiele ciekawych i barwnych rozwiązań. Warto się zatem nad nimi pochylić i wybrać maszynkę do popcornu idealną dla siebie, by ułatwić i urozmaicić sobie pracę w kuchni czy zabawę z dziećmi.

Maszynki do popcornu w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756