Poradniki Eksperta

Jak zrobić jogurt naturalny w jogurtownicy?


Coraz częściej zwracamy uwagę na to, co jemy. Unikamy barwników, konserwantów i ulepszaczy, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Lubimy działać we własnej kuchni i przyrządzać zdrowe dania. Sięgamy po produkty Bio i unikamy przetworzonej żywności. Wiele zdrowych produktów możemy przygotować samodzielnie, nie wychodząc z domu. Daje to ogromną satysfakcję, ale przede wszystkim, gwarantuje zdrową żywność. Jednym z produktów, które możesz przyrządzić, jest jogurt naturalny. Od razu nasuwa się pytanie, jak zrobić jogurt? Czy to w ogóle możliwe? Czy warto, skoro mamy ich pod dostatkiem w sklepach? W tym poradniku, znajdziesz odpowiedź na wiele pytań w kwestii domowych jogurtów.



jak zrobić jogurt naturalny w jogurtownciy


Domowy jogurt naturalny to samo zdrowie


W jogurtach kupionych w sklepie, jest sporo dodatków, niekoniecznie zdrowych dla naszego organizmu. Warto zatem pokusić się i zrobić własny, domowy jogurt. Bez wątpienia jest zdrowszy, od tego z półki sklepowej. Zawiera wiele składników odżywczych, takich jak np. wapń, białko serwatkowe, minerały, czy witaminy. Są to składniki zbawienne, dla naszego organizmu. Nie można zapomnieć oczywiście o probiotycznych bakteriach, które wzmacniają odporność naszego organizmu. Pozytywnie również wpływają na florę bakteryjną, przez co ułatwiają trawienie. Nie musisz również martwić się o kalorie, ponieważ produkt ten jest niskokaloryczny. Warto wdrożyć go do swojego codziennego jadłospisu i cieszyć się jego zdrowotnymi właściwościami. Mogą go jeść tak dzieci, jak i dorośli. Zatem, jak zrobić jogurt? Niektórym może się wydawać, że to niemożliwe. Nic bardziej mylnego. To naprawdę proste. Wystarczy odrobina dobrych chęci.


Składniki niezbędne do przygotowania jogurtu naturalnego


Aby przygotować jogurt, będziesz potrzebował zaledwie dwóch składników. Po pierwsze, zaopatrz się w jeden litr pełnotłustego mleka. Dla osób, które nie tolerują mleka krowiego, dobra wiadomość jest taka, że można je zastąpić mlekiem kozim, czy też roślinnym. Po drugie, będziesz potrzebował tzw. starter, czyli kultury bakterii w saszetce. Jeśli ich nie posiadasz, możesz je zastąpić jogurtem naturalnym (najlepiej własnej roboty) w ilości 150 g. I to są wszystkie składniki, jakie potrzebujesz do przygotowania pysznego, zdrowego, domowego jogurtu.


Przygotowanie jogurtu naturalnego


Jak zrobić jogurt naturalny? Gdy już zaopatrzyłeś się w niezbędne składniki, możesz przystąpić do przyrządzania jogurtu. To nieskomplikowane, a efekt końcowy da Ci wiele satysfakcji. Na początek zagotuj mleko i ostudź do temperatury 40 stopni Celsjusza. Następnie dodaj do niego starter, czyli kultury bakterii w saszetce lub jogurt naturalny i wszystko dokładnie połącz mieszając. Tak przygotowaną mieszankę, należy przelać do słoików i je zakręcić. Muszą być one dokładnie umyte, wyparzone i osuszone. Kolejnym krokiem jest umieszczenie słoików w piekarniku w temperaturze 40 stopni Celsjusza lub ciepłym miejscu, odpowiednim do namnażania żywych kultur bakterii. Zdarza się jednak, że temperatura nie utrzyma się na jednym poziomie i nasz jogurt nie do końca nam wyjdzie. Zdecydowanie lepszym i bardziej profesjonalnym sposobem, jest użycie jogurtownicy. Dzięki temu urządzeniu, Twój jogurt będzie idealny. Jak zrobić jogurt w jogurtownicy?



Dobre rozwiązanie – jogurt z jogurtownicy


Warto ułatwiać sobie życie, a jogurtownica to praktyczne i funkcjonalne urządzenie, które przeznaczone jest do robienia domowego jogurtu. Ten sprzęt stwarza idealne warunki, dla kwaszenia mleka. Utrzymuje temperaturę na jednakowym poziomie tak, by mleko równomiernie się podgrzewało. Większość jogurtownic składa się z pojemnika na wodę, który otacza pojemnik lub pojemniki z mieszanką mleka i bakterii. W zależności od modelu, możesz mieć urządzenie z jednym dużym pojemnikiem lub kilkoma małymi (zakręcane słoiki). To do nich przelewasz wcześniej przygotowaną miksturę, a następnie włączasz urządzenie. Zakwaszanie mleka, trwa kilka godzin. Po zakończeniu pracy urządzenia, wyjmujesz jogurt naturalny o idealnej konsystencji i smaku. Możesz go używać przez kilka dni. Ważne, aby stał w lodówce. Ten produkt możesz dodać do sałatek, sosów, czy zup. Jest więc przydatny nie tylko, jako napój, ale również, jako dodatek, nadający wyśmienitego smaku wielu potrawom.


Warto pamiętać, aby zawsze zostawić 150 g tak przygotowanego domowego jogurtu, który posłuży, jako starter do kolejnych porcji. Jak zrobić jogurt z dodatkiem owoców? Jeśli lubisz jogurty z owocami, to przy pomocy tego urządzenia, możesz również w posty sposób je przygotować. Potrzebujesz te same składniki, które są potrzebne do jogurtu naturalnego oraz ulubione owoce, np. maliny, jagody, borówki, jeżyny, banany czy brzoskwinie. Do wymieszanego mleka i żywych kultur bakterii, dodajesz wybrane przez siebie owoce i postępujesz w ten sam sposób. Przelewasz wszystko do słoików, czy jednego większego naczynia (w zależności od modelu), wstawiasz do jogurtownicy i czekasz, aż zakończy się proces zakwaszania. Jogurt z owocami jest bardzo zdrowy i wyśmienicie smakuje. Warto spróbować również tego rodzaju jogurtu domowego.


Rodzaje jogurtownic


Jogurtownica może mieć dla przykładu jeden większy pojemnik, np. o wielkości 1 l, z którego gotowy jogurt należy przelać w mniejsze naczynia (najlepiej zamykane). Innym modelem są jogurtownice z kilkoma szklanymi słoikami, np. 7 sztuk, czy 8 sztuk. Słoiki zawierają mniejsze porcje jogurtu, który można bezpośrednio spożywać. Jest to również idealne rozwiązanie, aby zabrać je, np. do pracy na drugie śniadanie. Urządzenia różnią się od siebie wielkością. Te o mniejszych parametrach, idealnie sprawdzą się dla singli, czy mniejszych rodzin. Będą pasowały również do mniejszych kuchni, w których przestrzeń na blacie jest nieco ograniczona. Natomiast większa rodzina powinna wybrać jogurtownicę o większej pojemności, by dla każdego starczyło tego zdrowego rarytasu. Można spotkać modele o pojemności, np. 1 000 ml, 1 100 ml, ale również 1 400 ml i 1 500 ml. Wielkość urządzenia, warto dobrać indywidualnie, biorąc pod uwagę swoje potrzeby. Wiele urządzeń ma designerski i estetyczny wygląd.


Praktyczne rozwiązania zastosowane w jogurtownicach


Wiele modeli jogurtownic zostało wyposażonych w timer, który umożliwia automatyczne wyłączenie urządzenie, po zakończeniu jego pracy. Natomiast termostat, pozwala ustawić odpowiednią wysokość temperatury. Jest to przydatne, gdy urządzenie przeznaczone jest również do robienia kefiru, czy sera. Dobór właściwej temperatury, jest bardzo ważny. Wygodny jest również, zastosowany w niektórych jogurtownicach, podświetlany włącznik i wyłącznik. Można je łatwo czyścić, a niektóre elementy myć w zmywarce, co znacznie ułatwia jej użytkowanie. Jogurtownica do przygotowania jogurtu, wymaga np. 12 godzin. Można więc włączyć ją na noc, a rankiem mieć świeży produkt. Jak zrobić jogurt w domu? Nie musisz się już zastanawiać. Z tym urządzeniem, jest to bardzo proste. Wymaga odrobiny zaangażowania i możesz cieszyć się zdrowym jogurtem naturalnym, a więc zdrowy, smaczny jogurt, możesz mieć bez wychodzenia do sklepu.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert