W kuchniach osób, które dbają o zdrowie, przyda się jak najlepsza patelnia beztłuszczowa. Ich główną zaletą jest fakt, iż dzięki nim można ograniczyć spożywanie wysokokalorycznych produktów np. oleju czy oliwy. Na rynku jest całkiem spory wybór tego typu naczyń. Na co zwrócić uwagę przed zakupem patelni beztłuszczowej?
W artykule znajdziesz:
1. Patelnie teflonowe nadają się do smażenia bez tłuszczu.
2. Warto rozważyć patelnie ceramiczne.
3. Patelnie tytanowe to dobry wybór w kilku przypadkach.
4. Patelnie kamienne – solidność i trwałość.
5. Jakie inne patelnie warto rozważyć?
6. Najlepsza patelnia beztłuszczowa? To nie musi być trudny wybór.
Najlepsza patelnia beztłuszczowa powinna spełniać szereg kryteriów, które pozwolą na przygotowywanie potraw w możliwie najzdrowszy sposób. Dużą popularnością cieszą się więc modele teflonowe. Dzieje się tak ze względu na ich niską cenę ich małą wagę.
Zazwyczaj wykonane są z aluminium, więc większość użytkowników uznaje je za poręczne. Co istotne, teflon nie wchodzi w reakcje chemiczne z jedzeniem, nie jest rakotwórczy, a do tego szybko się nagrzewa, co znacznie przyspiesza proces szykowania dań.
Niestety jednak ten rodzaj powłoki łatwo zarysować. Dlatego właśnie zaleca się stosowanie drewnianych lub silikonowych akcesoriów, zwłaszcza jeśli planujemy smażenie bez tłuszczu. Patelnia tego typu wymaga ostrożności również przy czyszczeniu – wszelkiego rodzaju skrobaki nie są dobrym pomysłem. Przed zakupem warto też upewnić się, czy dany model pochodzi z wiarygodnego źródła. Wówczas będzie on posiadał wszelkiego rodzaju certyfikaty świadczące o jego bezpieczeństwie względem zdrowia.
Najlepsza patelnia beztłuszczowa to miano, które możemy nadać również takiej, która została wykonana z ceramiki. Główne zalety tego typu naczyń? Przede wszystkim są bardziej odporne i solidniejsze niż teflonowe, aczkolwiek również wymagają uważnego traktowania. Wskazane będą silikonowe lub drewniane akcesoria czy miękkie gąbki.
Poza tym najlepsza patelnia do smażenia bez tłuszczu powinna szybko się nagrzewać i długo utrzymywać ciepło. Ten typ spełnia ba te kryteria. Należy jednak pamiętać, aby przed rozpoczęciem mycia takiego naczynia pozwolić mu wystygnąć we własnym tempie. Zalanie go zimną wodą gdy wciąż pozostaje rozgrzane, może uszkodzić nieprzywierającą powłokę. Ta ogółem jednak nie wchodzi w reakcję chemiczną z jedzeniem.
Egzemplarz tytanowy to z kolei dobra patelnia beztłuszczowa na indukcję i nie tylko. Co prawda jest nieco droższy, ale przy właściwym traktowaniu posłuży przez lata. Modele tego typu dobrze znoszą wysoką temperaturę (choć wolniej się nagrzewają) i długo utrzymują ciepło. Co ciekawe te, które posiadają odłączany uchwyt, da się używać w piekarniku. To pozwala oszczędzić zarówno pieniądze jak i przestrzeń.
Najlepsza patelnia beztłuszczowa powinna posiadać powłokę non-stick i tak też jest w tym przypadku. Jej duża odporność – ze względu na wzbogacenie cząsteczkami tytanu – pozwala również myć te naczynia w zmywarce oraz stosować metalowe przybory przy gotowaniu.
Zobacz także: Ranking patelni ceramicznych [TOP10]
Patelnie kamienne też sprawdzają się przy smażeniu beztłuszczowym. Tego typu naczynia mają powłokę z dodatkiem cząsteczek marmuru lub granitu. W praktyce oznacza to tyle, iż powinny służyć przez długie lata.
Najczęściej mają one korpus wykonany z aluminium lub wysokiej jakości stali nierdzewnej. Pierwszy typ jest lżejszy, tańszy i zdecydowanie łatwiej dostępny. W obu przypadkach mówimy o bardzo trwałych naczyniach z warstwą odporną na zarysowania, zapewniających smażenie z minimalnym dodatkiem tłuszczu.
Do tego patelnie marmurowe szybko się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło, jednocześnie dłużej utrzymując wysoką temperaturę. Przy granitowych natomiast trzeba uważać na nagłe zmiany temperatury, ponieważ niekorzystnie wypływają na warstwę nieprzywierającą.
Nie można zapomnieć też o jeszcze jednym rodzaju. Patelnia beztłuszczowa do naleśników to bowiem kolejny typ, który warto rozważyć. Wyróżniają się one idealnie płaskim dnem i niskimi ściankami. Ich budowa sprawia, że przewracanie placków jest wyjątkowo proste. Fakt, iż bardzo szybko się nagrzewają to kolejny atut. Tylko kropla tłuszczu wystarczy do przygotowania kilku naleśników.
Ponadto istnieją również modele grillowe. Wyróżnia je karbowane dno, umożliwiające smażenie praktycznie bez tłuszczu. Taki kształt powierzchni sprawia również, że jedzenie nie nasiąka olejem czy oliwa. Warto wybrać egzemplarz ze specjalnie wyprofilowanymi rowkami. Uławiają one bowiem odlewanie nadmiaru soku. Tego rodzaju patelnie powinny być pierwszym wyborem dla osób dbających o zdrowie odżywianie się.
Patelnie do smażenia bez tłuszczu to dobry i potrzebny zakup, który docenisz po pierwszym użyciu. Posiadanie jej należy uznać za obowiązkowe w przypadku osób będących na diecie i prowadzących zdrowy tryb życia. Dla pozostałych również będziemy przydatne ze względu na szereg innych zalet.
Zanim jednak dokonasz zakupu, ustal swoje priorytety i zastanów się, jakiego rodzaju potrawy zamierzasz przygotowywać oraz co będzie dla ciebie najważniejsze. Na przykład – wolisz lżejszy czy bardziej masywny model? Nie przeszkadza ci mycie ręczne patelni czy może wolałbyś taką, którą da się włożyć do zmywarki?
W związku z tym ustal budżet, rozważ rodzaj powłoki oraz materiał wykonania pozostałych części. Akcesoria to zaś kolejny czynnik godny uwagi. Dzięki temu wybierzesz model, który będzie znacznie lepiej dopasowany do twoich potrzeb i oczekiwań.