W kuchniach osób dbających o zdrowie i odpowiednie odżywianie, nie może zabraknąć tzw. patelni beztłuszczowych, które powinny znaleźć się teoretycznie w każdym domu. Ich największą zaletą jest możliwość smażenia z minimalną ilością tłuszczu oraz łatwość czyszczenia. Naczynia pokryte specjalnymi powłokami, zapobiegają przywieraniu potraw i pozwalają na szybkie pozbycie się zabrudzeń – a to oznacza dużą wygodę, oszczędność czasu i nerwów. Trzeba pamiętać o jednej rzeczy: patelnie beztłuszczowe nie zastąpią tłuszczu. Tak naprawdę pozwalają na zmniejszenie jego ilości – kilka kropel wystarczy do podsmażenia cebuli czy mięsa. Całkowite pozbycie się tłuszczu źle wpłynie na smak i strukturę potraw, nasz żołądek i w końcu samą patelnię, która starci odporność na wysokie temperatury. Ich głównym zadaniem jest umożliwienie zdrowszego smażenia, przy zachowaniu wszystkich właściwości odżywczych mięs, warzyw czy ryb. Co ważne, patelnie do smażenia bez tłuszczu znajdziesz w każdym sklepie. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i za które rozwiązania warto zapłacić więcej?
W artykule znajdziesz:
Dostępne rodzaje patelni
Najlepsza patelnia do smażenia bez tłuszczu to taka, która ma powłokę non-stick, wpływającą m.in. na odporność na zarysowania. Lista dostępnych na rynku patelni jest bardzo długa, dlatego przedstawimy najważniejsze kategorie.
Patelnie w naszej ofercie
Co oprócz powłok?
Nie możemy zapominać o patelniach stricte przeznaczonych do beztłuszczowego smażenia. Mowa o modelach grillowych i do naleśników. Pierwsze wyróżnia karbowane dno, umożliwiające smażenie praktycznie bez tłuszczu. Tłuszcz i soki wydobywające się z mięs czy warzyw, ściekają do żłobień – przygotowywane produkty już nimi nie nasiąkają. Warto wybrać model ze specjalnie wyprofilowanymi rowkami, ułatwiającymi odlewanie nadmiaru soków. Patelnie grillowe powinny być pierwszym wyborem osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę.
Modele do naleśników wyróżnia idealnie płaskie dno i niskie ścianki, które bardzo szybko się nagrzewają. Taka budowa sprawia, że przewracanie naleśników jest proste i zajmuje przysłowiową chwilę. Co więcej, do przygotowania sporej ilości naleśników potrzebujesz kilku kropli tłuszczu.
Podsumowując - patelnia do smażenia bez tłuszczu
Patelnie do smażenia bez tłuszczu to dobry i potrzebny zakup, który docenisz po pierwszym użyciu. Tak naprawdę, jest to naczynie dla wszystkich. Obowiązkowe w przypadku osób będących na diecie i prowadzących zdrowy tryb życia, a przydatne u pozostałych. Decydując się na jakiś model, ustal priorytety i to jaka powinna być patelnia. Zatem, wolisz lżejszy, czy bardziej masywny model, z odłączanym uchwytem i możliwością używania w piekarniku, czy też zmywania w zmywarce? Koniecznie sprawdź rodzaj powłoki, bo to od niej zależy odporność warstwy wewnętrznej, sposób czyszczenia, czy rodzaj używanych akcesoriów. Ustal też budżet – czasami lepiej zaczekać z zakupem i potem wybrać droższy, ale też lepszy model, niż brać pierwszy z brzegu. Na szczęście wybór patelni do smażenia bez tłuszczu jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Patelnie w naszej ofercie
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 18:00
Niedz
10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756