Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Patelnie do smażenia bez tłuszczu – jak działają, które wybrać?

Data dodania: 19-07-2023

W kuchniach osób dbających o zdrowie i odpowiednie odżywianie, nie może zabraknąć tzw. patelni beztłuszczowych, które powinny znaleźć się teoretycznie w każdym domu. Ich największą zaletą jest możliwość smażenia z minimalną ilością tłuszczu oraz łatwość czyszczenia. Naczynia pokryte specjalnymi powłokami, zapobiegają przywieraniu potraw i pozwalają na szybkie pozbycie się zabrudzeń – a to oznacza dużą wygodę, oszczędność czasu i nerwów. Trzeba pamiętać o jednej rzeczy: patelnie beztłuszczowe nie zastąpią tłuszczu. Tak naprawdę pozwalają na zmniejszenie jego ilości – kilka kropel wystarczy do podsmażenia cebuli czy mięsa. Całkowite pozbycie się tłuszczu źle wpłynie na smak i strukturę potraw, nasz żołądek i w końcu samą patelnię, która starci odporność na wysokie temperatury. Ich głównym zadaniem jest umożliwienie zdrowszego smażenia, przy zachowaniu wszystkich właściwości odżywczych mięs, warzyw czy ryb. Co ważne, patelnie do smażenia bez tłuszczu znajdziesz w każdym sklepie. Na co zwrócić uwagę przy zakupie i za które rozwiązania warto zapłacić więcej?

Dostępne rodzaje patelni

Najlepsza patelnia do smażenia bez tłuszczu to taka, która ma powłokę non-stick, wpływającą m.in. na odporność na zarysowania. Lista dostępnych na rynku patelni jest bardzo długa, dlatego przedstawimy najważniejsze kategorie.


  • Patelnie teflonowe – od lat cieszą się bardzo dużą popularnością, m.in. ze względu na cenę i małą wagę. Ich korpus najczęściej wykonany jest z aluminium, dzięki czemu są lekkie i bardzo poręczne, co będzie idealnym rozwiązaniem dla lubiących swobodne gotowanie. Co ważne, teflon nie wchodzi w reakcje z jedzeniem, nie jest rakotwórczy, a same patelnie szybko się nagrzewają. Z drugiej strony, ich powierzchnia jest mało odporna na zarysowania i wymaga stosowania drewnianych lub silikonowych akcesoriów. Trzeba też uważać przy czyszczeniu – ostre skrobaki nie są dobrym pomysłem. Pamiętaj o jednym: kupując patelnie teflonowe, zwracaj uwagę na jakość i wybieraj modele od sprawdzonych producentów. Wtedy będziesz mieć pewność, że naczynie spełnia najważniejsze normy i jest bezpieczne dla zdrowia.


  • Patelnie ceramiczne – są odporniejsze i solidniejsze od teflonowych, ale też wymagają szczególnego traktowania. Silikonowe i drewniane akcesoria, delikatne gąbki do czyszczenia to coś, czego potrzebujesz na co dzień. Modele ceramiczne szybko się nagrzewają i dłużej utrzymują ciepło w porównaniu z patelniami teflonowymi. Co ważne, tego typu powłoka nie lubi gwałtownych zmian temperatury, dlatego zalewanie rozgrzanego naczynia zimną wodą, może uszkodzić nieprzywierającą powłokę. Z drugiej strony, nie wchodzi ona w reakcje z jedzeniem, nie wpływa na jego smak i jest bardzo łatwa w czyszczeniu.


  • Patelnie tytanowe – to inwestycja na lata. Płacisz więcej, ale otrzymujesz solidny, odporny na uszkodzenia produkt z trwałą powłoką nieprzywierającą. Modele z warstwą wzbogaconą cząsteczkami tytanu dobrze znoszą wysoką temperaturę, wolniej się nagrzewają, ale też dłużej utrzymują ciepło. Co ważne, patelni z odłączanym uchwytem można używać w piekarniku, a to oznacza oszczędność pieniędzy (nie potrzebujesz kolejnego naczynia) i miejsca (łatwiej przechowywać patelnię) – takie rozwiązanie zastosowano m.in. w zestawie naczyń Tefal Ingenio Emotion. Kolejną kwestią są akcesoria. Dzięki temu, że powłoka non-stick jest bardzo odporna, spokojnie możesz korzystać z metalowych przyborów. Ponadto, tytanowa warstwa pozwala myć naczynia w zmywarce, co dla wielu jest ważnym atutem.


  • Patelnie kamienne – to kolejne patelnie do smażenia bez tłuszczu, o których trzeba wspomnieć. Tego typu naczynia mają powłokę non-stick z dodatkami cząsteczek marmuru lub granitu. Oznacza to, że posłużą Ci przez długie lata. Najczęściej mają korpus wykonany z aluminium lub wysokiej jakości stali nierdzewnej. Pierwszy typ jest lżejszy, tańszy i zdecydowanie łatwiej dostępny. Modele ze stalowym korpusem trudniej znaleźć w ofercie producentów, są też zdecydowanie cięższe i droższe. W obu przypadkach mówimy o bardzo trwałych naczyniach z warstwą odporną na zarysowania, zapewniających smażenie z minimalnym dodatkiem tłuszczu. Patelnie marmurowe szybko się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło, jednocześnie dłużej utrzymując wysoką temperaturę. Przy patelniach granitowych, musisz uważać na nagłe zmiany temperatury, niekorzystnie wypływające na warstwę nieprzywierającą.

Co oprócz powłok?

Nie możemy zapominać o patelniach stricte przeznaczonych do beztłuszczowego smażenia. Mowa o modelach grillowych i do naleśników. Pierwsze wyróżnia karbowane dno, umożliwiające smażenie praktycznie bez tłuszczu. Tłuszcz i soki wydobywające się z mięs czy warzyw, ściekają do żłobień – przygotowywane produkty już nimi nie nasiąkają. Warto wybrać model ze specjalnie wyprofilowanymi rowkami, ułatwiającymi odlewanie nadmiaru soków. Patelnie grillowe powinny być pierwszym wyborem osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę.


Modele do naleśników wyróżnia idealnie płaskie dno i niskie ścianki, które bardzo szybko się nagrzewają. Taka budowa sprawia, że przewracanie naleśników jest proste i zajmuje przysłowiową chwilę. Co więcej, do przygotowania sporej ilości naleśników potrzebujesz kilku kropli tłuszczu.

Podsumowując - patelnia do smażenia bez tłuszczu

Patelnie do smażenia bez tłuszczu to dobry i potrzebny zakup, który docenisz po pierwszym użyciu. Tak naprawdę, jest to naczynie dla wszystkich. Obowiązkowe w przypadku osób będących na diecie i prowadzących zdrowy tryb życia, a przydatne u pozostałych. Decydując się na jakiś model, ustal priorytety i to jaka powinna być patelnia. Zatem, wolisz lżejszy, czy bardziej masywny model, z odłączanym uchwytem i możliwością używania w piekarniku, czy też zmywania w zmywarce? Koniecznie sprawdź rodzaj powłoki, bo to od niej zależy odporność warstwy wewnętrznej, sposób czyszczenia, czy rodzaj używanych akcesoriów. Ustal też budżet – czasami lepiej zaczekać z zakupem i potem wybrać droższy, ale też lepszy model, niż brać pierwszy z brzegu. Na szczęście wybór patelni do smażenia bez tłuszczu jest tak duży, że każdy znajdzie coś dla siebie.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756