Trwa ładowanie

Taniej o 5,27 zł
59,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
59,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

Rodzaj: Patelnia do duszenia, Patelnia do serwowania, Patelnia żeliwna
Ilość elementów: 2
Średnica naczynia [cm]: 22
Powłoka wewnętrzna: Nieprzywierająca, Żeliwna
Powłoka zewnętrzna: Żeliwna
Zobacz więcej



Taniej o 6,00 zł
69,90 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
69,90 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką




Sprawdź


Sprawdź

Sprawdź




Taniej o 22,00 zł
128,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
128,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką


Sprawdź




Sprawdź


Sprawdź


Sprawdź


Sprawdź

Rodzaj: Patelnia do ryb, Patelnia żeliwna
Ilość elementów: 1
Powłoka wewnętrzna: Żeliwna
Powłoka zewnętrzna: Żeliwna
Zobacz więcej








Taniej o 60,00 zł
169,99 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
169,99 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756



Odbierz
Zamów telefonicznie 756 756 756
Rodzaj: Patelnia do jajek, Patelnia żeliwna
Ilość elementów: 1
Powłoka wewnętrzna: Żeliwna
Powłoka zewnętrzna: Żeliwna
Zobacz więcej

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Produkt chwilowo niedostępny w sklepie internetowym

Powiadom mnie, gdy produkt będzie dostępny.

Patelnia żeliwna - trwałość na lata


Patelnia żeliwna jest najbardziej znana ze swojej trwałości. Mówi się, że kupuje się ją na lata. Jednak, aby tak się stało, trzeba wiedzieć, jak o nią dbać. 


Patelnia żeliwna - wady i zalety


Żeliwo, z jakiego jest zrobiona palenia, to stop żelaza i węgla. To bardzo dobry przewodnik ciepła. Patelnia żeliwna wprawdzie długo się nagrzewa, ale też długo utrzymuje ciepło. Idealnie nadaje się do podawania gorących potraw. 

Dzięki odporności na wysokie temperatury patelnie nie odkształcają się ani nie wybrzuszają.


Pomimo tylu zalet, patelnia żeliwna nie jest bez wad. Pierwszą z nich jest jej ciężar. Drugą  jest to, że żeliwo reaguje z kwasami, zatem nie wolno długo gotować czy przechowywać na patelni potraw, w skład których wchodzą cytrusy, ocet czy pomidory. Patelnia żeliwna może się odbarwić, a jedzenie będzie miało metaliczny posmak. Patelnia żeliwna nie lubi również niskich temperatur, zatem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Jak dbać o patelnię żeliwną


Tuż po zakupie, zanim użyjemy po raz pierwszy patelni żeliwnej, trzeba ją zahartować. To znaczy umyć, osuszyć, natłuścić olejem lub oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Następnie wyjąć, jak ostygnie przetrzeć ręcznikiem papierowym i gotowe. Niektórzy producenci zalecają kilkukrotne powtórzenie całej procedury.


Olejowana systematycznie patelnia żeliwna będzie nam służyć długo. Patelnia żeliwna nie powinna być myta detergentami ani wkładana do zmywarki. Do jej wymycia wystarczy twardy zmywak i ciepła woda. Gdy zauważymy, że potrawy przywierają do patelni, należy ją posypać solą kuchenną i  podgrzać. Następnie wyczyścić i naolejować. Sprawdź także produkty z kategorii: patelnia ceramiczna, patelnia tytanowa, patelnia granitowa, patelnia marmurowa oraz patelnia teflonowa.