Trwa ładowanie

79 99

w sklepie
Zamów telefonicznie 756 756 756

71 99
Rodzaj: Patelnia do duszenia, Patelnia do serwowania, Patelnia żeliwna
Ilość elementów: 2
Średnica naczynia [cm]: 22
Powłoka wewnętrzna: Nieprzywierająca, Żeliwna
Powłoka zewnętrzna: Żeliwna
Zobacz więcej

48 15

109 99

43 99

Taniej o 6,00 zł
63 90
69,90 zł
Cena bezpośrednio przed obniżką
69,90 zł
Najniższa cena z 30 dni przed obniżką

63 86

61 99

79 99

73 32

1 299 00
Sprawdź

629 99
Sprawdź

379 00
Sprawdź

159 00

559 99
Sprawdź

529 99
Sprawdź
Rodzaj: Patelnia do jajek, Patelnia żeliwna
Ilość elementów: 1
Powłoka wewnętrzna: Żeliwna
Powłoka zewnętrzna: Żeliwna
Zobacz więcej

518 00
Sprawdź

599 90
Sprawdź

46 99


94 99


96 80


849 16
Sprawdź


544 00
Sprawdź


408 00
Sprawdź


357 00


574 50
Sprawdź


381 00
Sprawdź


473 00
Sprawdź

Rodzaj: Patelnia do ryb, Patelnia żeliwna
Ilość elementów: 1
Powłoka wewnętrzna: Żeliwna
Powłoka zewnętrzna: Żeliwna
Zobacz więcej

718 99


419 50

Patelnia żeliwna - trwałość na lata


Patelnia żeliwna jest najbardziej znana ze swojej trwałości. Mówi się, że kupuje się ją na lata. Jednak, aby tak się stało, trzeba wiedzieć, jak o nią dbać. 


Patelnia żeliwna - wady i zalety


Żeliwo, z jakiego jest zrobiona palenia, to stop żelaza i węgla. To bardzo dobry przewodnik ciepła. Patelnia żeliwna wprawdzie długo się nagrzewa, ale też długo utrzymuje ciepło. Idealnie nadaje się do podawania gorących potraw. 

Dzięki odporności na wysokie temperatury patelnie nie odkształcają się ani nie wybrzuszają.


Pomimo tylu zalet, patelnia żeliwna nie jest bez wad. Pierwszą z nich jest jej ciężar. Drugą  jest to, że żeliwo reaguje z kwasami, zatem nie wolno długo gotować czy przechowywać na patelni potraw, w skład których wchodzą cytrusy, ocet czy pomidory. Patelnia żeliwna może się odbarwić, a jedzenie będzie miało metaliczny posmak. Patelnia żeliwna nie lubi również niskich temperatur, zatem wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Jak dbać o patelnię żeliwną


Tuż po zakupie, zanim użyjemy po raz pierwszy patelni żeliwnej, trzeba ją zahartować. To znaczy umyć, osuszyć, natłuścić olejem lub oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Następnie wyjąć, jak ostygnie przetrzeć ręcznikiem papierowym i gotowe. Niektórzy producenci zalecają kilkukrotne powtórzenie całej procedury.


Olejowana systematycznie patelnia żeliwna będzie nam służyć długo. Patelnia żeliwna nie powinna być myta detergentami ani wkładana do zmywarki. Do jej wymycia wystarczy twardy zmywak i ciepła woda. Gdy zauważymy, że potrawy przywierają do patelni, należy ją posypać solą kuchenną i  podgrzać. Następnie wyczyścić i naolejować. Sprawdź także produkty z kategorii: patelnia ceramiczna, patelnia tytanowa, patelnia granitowa, patelnia marmurowa oraz patelnia teflonowa.