Ta witryna korzysta z plików cookies w celach marketingowych (personalizacja ofert i promocji) i statystycznych, a także, by działać bezpiecznie i optymalnie dla użytkownika.
Możesz to zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Dbamy o Twoją prywatność
Ta witryna korzysta z plików cookies w celach marketingowych (personalizacja ofert i promocji) i statystycznych, a także, by działać bezpiecznie i optymalnie dla użytkownika.
Możesz to zmienić w ustawieniach przeglądarki. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Dobre garnki na indukcję powinny odznaczać się trwałością wykonania, zastosowaniem materiałów bezpiecznych w użytkowaniu i odpornych na rdzę, a także łatwością mycia. To jednak nie wszystkie cechy, które można znaleźć w ...
Ryż to bardzo popularny produkt, który znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jest niezwykle wszechstronny – sprawdza się zarówno w wersji na słono, jak i na słodko. Jest świetnym dodatkiem do zup, sosów, a także jedny...
Kuchnia jest sercem każdego domu, a sercem kuchni są garnki. Korzystamy z nich codziennie, więc warto zwrócić uwagę na ich jakość i właściwości. To one poprawiają (lub nie) komfort gotowania, pozwalają na bezpieczniejsze...
Gotowanie na parze staje się coraz powszechniejszym sposobem przygotowywania potraw. Związane to jest, ze wzrostem świadomości społeczeństwa na temat zdrowego odżywiania. Zwracamy uwagę na to, co jemy. Staramy się, by pr...
Rondel - idealny garnek do mleka
Mleko gotujemy przeważnie małym dzieciom. Często kipi, a garnek się przypala. Z tego powodu ważne jest, aby kupić specjalny garnek do mleka. Warto dowiedzieć się, jaki rondel wybrać.
Cechy idealnego rondla
Rondel może wyglądać rozmaicie. Są garnki wysokie, płaskie, okrągłe - aczkolwiek każdy ma charakterystyczną jedną długą rączkę. Jako że rondel służy głównie do smażenia, gotowania sosów i podgrzewania mleka, musi mieć wygodny uchwyt do trzymania jedną ręką, by drugą kucharz swobodnie mieszał.
Wiadomo, że sosy i mleko lubią się przypalać - zatem idealny garnek powinien mieć dość grube dno, które jednocześnie dobrze rozprowadza ciepło. Dodatkowym plusem jest, jeżeli rondel ma czubek. Dzięki niemu płyn przeleje się do innego naczynia bez rozlewania. Niektóre modele mają także miarkę, która jest narysowana na wewnętrznych ściankach garnka. To duże ułatwienie, gdy przygotowujemy sos i składniki trzeba dokładnie odmierzyć.
Jaki garnek do mleka wybrać?
Gdy rondel ma służyć głównie jako garnek do mleka, na początku wybieramy, jaką ma mieć pojemność. Najwygodniejszy jest wysoki z czubkiem na brzegu. Dostępne są też modele z zainstalowanym gwizdkiem, który daje sygnał, jak mleko zaczyna się gotować. Są to tzw. garnki z płaszczem wodnym. Płaszcz wodny to osobny zbiorniczek, do którego wlewa się wodę. Gdy zaczyna się gotować - słychać gwizdek.
Wybór rondli jest ogromny - małe, duże, ze stali nierdzewnej, aluminium. Zanim dokonamy wyboru, warto zastanowić się, jakie będzie miał zastosowanie. Garnek do mleka wyposażony w podwójne dno i gwizdek, który zasygnalizuje, że mleko jest już zagotowane.
Rabaty dla
subskrybentów!Zapisz się na newsletter
i otrzymuj najnowsze okazje!
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756