Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Rodzaje patelni – jaką patelnię kupić?

 2023-05-01 

Jaką patelnię kupić? Rodzaje patelni, to bardzo złożone zagadnienie. Dla trafnego wyboru i zadowolenia z użytkowania, trzeba mocno sprecyzować swoje potrzeby. Podstawowym kryterium, od którego należy zacząć, jest przyszłe przeznaczenie produktu. Warto też poznać parametry, bowiem pomogą Ci one znacznie zawęzić obszar poszukiwania i dzięki nim staniesz się zadowolonym posiadaczem idealnej dla siebie patelni. Wielość rozwiązań czy stosowanych technologii może wydawać się nie do przejścia, dlatego przychodzimy z pomocą i przedstawiamy Ci poradnik przybliżający różne rodzaje patelni.

Podstawowy podział

Trzeba zwrócić uwagę na poszczególne rodzaje patelni. Mamy obszerny wybór naczyń okrągłych oraz kwadratowych. Pierwszy zbiór, jest zdecydowanie bardziej obfity z racji wielości pełnionych funkcji. Kwadratowe natomiast, wyróżniają szczególnie dwie funkcje. Pierwsza z nich to grillowa, druga to modele z powłoką żeliwną, które idealnie nadają się do używania w piekarnikach i słyną z bardzo wysokiej wytrzymałości. 


Kolejnymi patelniami do zadań specjalnych są modele grillowe, które cieszą się szczególnie wysokim zainteresowaniem, wśród miłośników dymnego aromatu potraw. Patelnie z tej grupy są beztłuszczowe dzięki karbowanej powierzchni, która umożliwia zbędnemu tłuszczowi ze smażonego mięsa czy ryby, odpłynąć kanalikami na dno naczynia. Dzięki niej, czujesz smak grillowanych potraw przez cały rok Wysoka odporność na zarysowania oraz nieprzywierająca powłoka, zachęcają do częstego użytkowania.


Następnie pojawia się pytanie, jakiej głębokości oraz średnicy produktu potrzebujesz? Zaczynając od najbardziej płaskich modeli, zwróćmy uwagę na niezwykle wygodną i przydatną patelnię do naleśników. Polecana dla smakoszy tego przysmaku, jak również dla rodziców małych dzieci (możemy smażyć także placki czy „podpłomyki”). Patelnie te charakteryzują się sporą średnicą oraz wygodną rączką, dzięki czemu masz pełną kontrolę oraz pewność, że podczas użytkowania naczynie nigdy Cię nie zawiedzie. Dodatkowo należy pamiętać, że jeśli smażysz dużo placków, jest u nas dostępna również patelnia ze specjalnymi wgłębieniami na naleśniki pancakes, czy jajka.


Zupełnym przeciwieństwem patelni do naleśników, biorąc pod uwagę wysokość produktu, jest wok. To produkt dużo wyższy, idealnie sprawdzający się do przyrządzania dań azjatyckich, włoskich czy też polskich. Następnym aspektem, który musisz ustalić, jest funkcjonalność uchwytów, czyli to czy mają mieć możliwość odłączenia od brzegu patelni (to tzw. funkcja Ingenio; Tefal), czy powinny być przymocowane na stałe. Funkcja Ingenio ułatwia funkcjonowanie w każdej kuchni. Dzięki niej, znacząco zaoszczędzisz miejsce do przechowywania naczyń.


Kiedy mamy już podjęte wstępne decyzje o kształcie i przeznaczeniu przyszłego produktu, czas się skupić na rodzaju powłoki, z której jest zrobiona patelnia. Wyróżniamy ich wiele i mają różne stopnie wytrzymałości, ciężkości, szybkości nagrzewania, możliwości grzania na różnych kuchenkach, czy też w piekarnikach, itd.

Teflonowa powłoka – klasyka

Zaczniemy od klasyki, czyli patelni teflonowej. To najczęściej występujący model patelni w większości domów. Produkty z tej rodziny, są dostępne w różnych formach, od małych, przez te ze szczególnymi funkcjami, po woki, czy patelnie grillowe. Modele te cechuje krótki czas nagrzewania, odporność na wysokie temperatury, smażenie z użyciem niewielkiej ilości tłuszczu, lekkość oraz przystępność cenowa, która jest powodem, dla którego wielu użytkowników wybiera właśnie je.

Patelnie teflonowe w naszej ofercie:

Powłoka tytanowa

Patelnia tytanowa to bardzo wytrzymały produkt, który będzie Ci służył przez wiele lat. Powłoka tytanowa ma wiele zalet. Może się poszczycić przede wszystkim nieprzywieralnością, dostosowaniem do wielu kuchenek, podwyższoną odpornością na uszkodzenia oraz zarysowania, bezpieczeństwem dla zdrowia oraz łatwym czyszczeniem. Na dodatek jest to jedna z nielicznych patelni, które poleca się myć w zmywarce. Jeżeli jest to dla Ciebie ważny aspekt, to polecamy zastanowić się nad tą propozycją

Patelnia ceramiczna

Patelnie ceramiczne, posiadają niesłychanie odporną na wysokie temperatury powłokę. Produkt tego typu, wytrzymuje ekstremalne temperatury od +400 do -20 stopni Celsjusza. Ważne jest, by nie nagrzewać tego rodzaju patelni zbyt szybko, ponieważ gwałtowne wahania temperatury, mogą ją uszkodzić.


Z racji tego, że powłoka ceramiczna wykonana jest z naturalnych surowców, jest bezpieczna dla użytkowników, a szczególnie zalecana alergikom oraz rodzicom małych dzieci. Na dodatek jest bezpieczna dla środowiska. Ceramika to zdecydowana przewaga nad powłokami teflonowymi.

Patelnie ceramiczne w naszej ofercie:

Wytrzymałość żeliwnej patelni

Solidne i ciężkie patelnie – tak przede wszystkim są opisywane, mimo to cieszą się wzrastającym sukcesywnie zainteresowaniem. To bardzo wytrzymała grupa produktów, wręcz długowieczna oraz co ważne, bardzo odporna na zarysowania. Podczas równomiernego nagrzewania, doskonale utrzymuje ciepło dania, dzięki czemu możemy być pewni świetnych rezultatów. Podobnie jak patelnia ceramiczna, jest wykonana z naturalnych materiałów, co jest bezpieczne dla zdrowia. Waga urządzenia dodaje mu stabilności oraz pozwala na używanie go w piekarniku. Pamiętając również o nowoczesnych potrzebach, odpowiednie modele są przeznaczone również do pracy na kuchni indukcyjnej.  Patelnia żeliwna to pewny, niezawodny oraz wygodny produkt dla wymagających nabywców.

Patelnia granitowa

Funkcjonalne, o ciekawym designie, nieprzeciętne patelnie granitowe, to dobre rozwiązanie dla osób ceniących wysoką jakość wykonania oraz nieprzeciętny styl produktów. Powłoka jest wzmocniona cząsteczkami granitu, co czyni ją niesłychanie wytrzymałą na uszkodzenia oraz zarysowania. Znak rozpoznawczy patelni granitowych, to przede wszystkim grube dno. To dzięki niemu są one stworzone do smażenia, duszenia i pieczenia nawet w piekarniku. Wielozadaniowość daje ogrom możliwości, również na kuchenkach indukcyjnych. Dopracowany wygląd, zachęca do postawienia patelni na stole, by móc dzielić się jedzeniem bezpośrednio z naczynia.

Patelnie granitowe w naszej ofercie:

Wytrzymała patelnia stalowa

Klasyczne stalowe patelnie, nazywane wręcz niezniszczalnymi, co brzmi profesjonalnie i niezwykle zachęcająco. Tak też jest w rzeczywistości. Można je czyścić szorstkimi materiałami. Można używać podczas pracy z nią ostrych sztućców i będzie niezmiennie gładka, bez śladów użytkowania. Patelnie te mają kilkuwarstwowe dno, więc idealnie rozprowadzają ciepło. Dzięki swojej budowie są stabilne, pewne oraz wygodne. Dzięki brakowi dodatkowej powłoki do smażenia, będzie Ci potrzebna słuszna porcja tłuszczu. Pamiętaj, że jest on głównym przewodnikiem smaku, więc zyskasz pełnię aromatów i przyjemności z tak przygotowanego posiłku.

O czym warto pamiętać?

Już wiesz, że potrzebna Ci jest patelnia. Jaką wybrać? Przed podjęciem decyzji warto zwrócić uwagę na rodzaj dna, uchwytu, ciężar i przeznaczenie – na płytach indukcyjnych działają tylko patelnie mające właściwości ferromagnetyczne. Pamiętajmy, że dno powinno być płaskie i odpowiedniej grubości, co wpływa na tempo nagrzania i sposób rozprowadzania ciepła. Uchwyt ma pewnie leżeć w dłoni, zwłaszcza w patelniach, które więcej ważą. Zastanów się czy wolisz taki, który się nie nagrzewa, czy korzystanie z rękawiczek nie jest dla Ciebie problemem. Sprawdź również wagę. Zwłaszcza dla kobiet, zbyt ciężka patelnia oznacza brak wygody i trudności w serwowaniu potraw.


Z perspektywy użytkownika, bardzo przydatne są dodatkowe rozwiązania. Odpinana rączka pozwala używać patelni jako naczynia do piekarnika i ułatwia jej przechowywanie. W niektórych, można spotkać drugi uchwyt, zapewniający bezpieczne przenoszenie i serwowanie potraw. Ciekawą propozycją są wskaźniki nagrzania dna, informujące o temperaturze idealnej do smażenia.

Jaką patelnię kupić?

Dostępne rodzaje patelni zdecydowanie utrudniają wybór. Dlatego lepiej zastanowić się, które cechy przydadzą się nam na co dzień, a które będą przeszkadzać. Dla niektórych najważniejsza będzie możliwość mycia w zmywarce, dla innych używania w piekarniku. Pod uwagę trzeba wziąć również domowy budżet i… estetykę. Ostatnia kwestia jest szczególnie ważna gdy wiesz, że patelnia nie będzie przechowywana w szafce, a na kuchennym relingu.


Nie wiesz jaką patelnię wybrać? Powyżej przedstawiliśmy Ci różne rodzaje patelni. Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie, do czego będziesz jej w używać, na jaki ciężar własny produktu możesz sobie pozwolić, jak grube dno będzie odpowiednie, jaka średnica jest wystarczająca i jednocześnie komfortowa. Ponadto jak często będzie Ci potrzebna. Polacy korzystają z patelni średnio 3-5 razy w tygodniu, więc Twój model powinien być uniwersalny i wytrzymały. Patrząc na wybór przyszłościowo warto się zastanowić nad łatwością czyszczenia, sposobem przechowywania, bezpiecznym przygotowywaniem potraw, możliwością korzystania z patelni na różnych kuchenkach, jak i wygodną rączką. Wiesz już jakie są rodzaje patelni. Do Ciebie należy decyzja, jaki rodzaj będzie najlepszy dla Ciebie.


Tak naprawdę najlepsza będzie ta, która spełni Twoje oczekiwania.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756