Coraz więcej osób, w domowym gotowaniu sięga po sprzęty ułatwiające przygotowanie pysznych, apetycznych i zdrowych dań. Niejednokrotnie decydujemy się na przygotowywanie własnych produktów: pieczemy w domu chleb, robimy masło, sery, a nawet wędliny. Dzięki temu, na bazie produktów z dobrego źródła, możemy samodzielnie stworzyć jedzenie pozbawione ulepszaczy, konserwantów i wszelkich zbędnych dodatków. Jednym ze sprzętów, które zyskują popularność, jest szynkowar. Jak używać tego urządzenia i co można w nim przyrządzić? Tego dowiesz się z naszego poradnika.
Szynkowar to po prostu specjalny garnek, do przygotowywania domowych wędlin. Można w nim przygotowywać wyroby z różnych rodzajów mięs: szynki wieprzowe, drobiowe, konserwowane, rolady, schaby, boczek, pasztet, kiełbasy, a nawet ryby i owoce morza. Na rynku spotkać można zarówno szynkowary elektryczne, jak i „na gaz”. Te drugie są znacznie popularniejsze i ich wybór jest większy.
Dobry szynkowar wykonany jest ze stali nierdzewnej, odpornej na działanie wysokich temperatur. Każdy model wyposażony jest w pokrywę, która szczelnie zamyka garnek, a także element ze sprężyną (w zależności od modelu, sprężyna może być umieszczona bezpośrednio na pokrywie), której zadaniem jest dociśnięcie porcji mięsa, by po przygotowaniu nie rozpadała się.
Ponieważ podczas domowej produkcji wędlin w szynkowarze, jednym z najważniejszych elementów jest kontrolowanie temperatury, w urządzeniach bardziej zaawansowanych znajdziemy także precyzyjny termometr, który przez specjalny otwór w pokrywie umieszczamy w garnku. Należy dbać o to, by temperatura w garnku nie przekraczała 80 st. C. Część producentów zaleca przygotowywanie szynek w specjalnej torebce, która jest dołączona do sprzętu. To dotyczy przede wszystkim większych szynkowarów, bowiem chodzi o to, by mięso było podgrzewane we własnych sokach. W przypadku mniejszych modeli, szynki można warzyć także bez torebki.
Jak widać, szynkowar nie jest skomplikowanym sprzętem, a używanie go i przygotowywanie własnych domowych wyrobów wędliniarskich, może być niezwykle proste. Zatem czy warto mieć szynkowar? Odpowiedź jest prosta – szczególnie jeśli jest się koneserem mięs. Ale co jeszcze przemawia za zakupem szynkowara?
Aspekt zdrowego gotowania jest jednym z najważniejszych, które zwykle bierzemy pod uwagę. Rzeczywiście domowe przygotowanie wędlin pozwala nam dokładnie kontrolować to, co jemy. Możemy też eksperymentować z przyprawami oraz odkrywać nowe smaki i aromaty komponowanych przez siebie przypraw. Jest to także dużo zdrowsza opcja, bowiem cały proces nie polega – wbrew pozorom – na gotowaniu, a na podgrzewaniu, podczas którego mięso nie jest zanurzone w wodzie, przez co nie traci swoich walorów smakowych i odżywczych.
Nie bez znaczenia jest także kwestia ekonomii, bo samodzielnie przygotowane szynki i mięsiwa, są po prostu tańsze niż te, które można kupić w sklepie.
Szynkowary w naszej ofercie:
Szynkowar jest niezwykle prostym sprzętem, dlatego również jego użytkowanie nie może być skomplikowane. Jak już zostało powyżej wspomniane, kluczową rolę w przygotowaniu szynek, odgrywa odpowiednia temperatura. Wcześniej jednak trzeba zadbać o smak mięsiwa, peklując je w przyprawach. W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać i intensywności smaku, jaki preferujemy, peklowanie powinno potrwać nawet do 48 godzin. Tak przygotowane mięso, należy umieścić w woreczku, który zatrzyma wilgoć, by szynka po przygotowaniu nie była zbyt sucha. Równie ważne jest, by porcja była dobrze dociśnięta, co sprawi, że szynka nie będzie się rozpadać i będzie łatwa w krojeniu.
Jak używać szynkowara? Szczelnie zamknięty garnek należy umieścić w większym garnku, do którego nalewamy wodę tak, by sięgała do około 3/4-4/5 wysokości szynkowaru. Znalezienie takiego garnka nie jest trudne, ponieważ szynknowary mają zazwyczaj specjalny kształt – posiadają dość małą średnicę, ale są wysokie. Następnie zaczynamy podgrzewanie wody w garnku. Zdania o tym, jaką maksymalną temperaturę powinna mieć woda, są podzielone. Jednak ogólnie przyjmuje się, że to około 80 st. C. – choć może to być także kwestią osobistych doświadczeń i preferencji. Z pewnością woda nie powinna wrzeć. Przez cały czas należy kontrolować temperaturę wewnątrz szynkowaru, co robimy umieszczając termometr w specjalnym otworze w pokrywie. Powinna ona wynosić około 72 st. C. W takiej temperaturze, przygotowanie szynki trwa około 1,5-2 h. Po zakończeniu parzenia, wskazane jest zahartowanie wyrobu. Robimy to przy użyciu zimnej wody. Taki produkt pozostawiamy do ostygnięcia.
Szynkowary różnią się między sobą przede wszystkim pojemnością, a także akcesoriami dołączonymi do sprzętu. Ponieważ termometr jest podczas domowego parzenia wędlin nieodzowny, warto zdecydować się na model, który ma już ten ważny element w zestawie. Niektóre szynkowary są wyposażone w kilka sprężyn dociskających, wspomniane już woreczki, a nawet specjalne mieszanki ziół do peklowania. Innym praktycznym dodatkiem, który przydaje się szczególnie podczas pierwszych doświadczeń z samodzielnym parzeniem szynek, jest książeczka z przepisami. Wielu producentów dołącza taki praktyczny poradnik do swoich sprzętów.
Skoro już wiesz, czym jest szynkowar, jak używać tego sprzętu i dlaczego warto go mieć, zdecyduj, jaki model będzie najlepszy dla Ciebie.