Znaleziono w kategoriach:
Grill węglowy ACTIVA 19935

Instrukcja obsługi Grill węglowy ACTIVA 19935

Wróć
1
Instrukcja montażu i obsługi
Grill okrągły "Kostaryka"
Art. nr 19935
Nie używać grilla w zamkniętej i / lub mieszkalnej przestrzeni, np. budynki
mieszkalne, namioty, przyczepy kempingowe, przyczepy mieszkalne (na
kółkach), łodzie.
Niebezpieczeństwo śmiertelnego zatrucia tlenkiem węgla.
Przed uruchomieniem grilla ACTIVA należy dokładnie przeczytać tę instrukcję
obsługi. Szybko wtedy można stwierdzić, że montaż i obsługa grilla są bardzo
łatwe.
2
Proszę przestrzegać następujących symboli oraz informacji ostrzegawczych!
informacja ostrzegawcza! należy przestrzegać!
ok. 35 min.
Przepisy dotyczące użytkowania zgodnego z przeznaczeniem:
Grilla można stosować wyłącznie do grillowania jadalnych potraw. Należy przy tym przestrzegać
wszystkich zaleceń niniejszej instrukcji montażu i obsługi. Grill jest przeznaczony tylko do użytku
prywatnego.
Grilla używać tylko w taki sposób, jak jest to opisane w tej instrukcji montażu i obsługi. Każdy inny
sposób użytkowania nie jest traktowany jako zgodny z przeznaczeniem i może doprowadzić do
szkód rzeczowych lub obrażeń ciała.
Producent nie przejmuje żadnej rękojmi za szkody spowodowane używaniem tego produktu w
sposób niezgodny z przeznaczeniem!
Ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa:
OSTRZEŻENIE! Ten grill może być bardzo gorący, nie przesuwać/nie przenosić go w trakcie
użytkowania!
Nie używać wewnątrz pomieszczeń!
OSTRZEŻENIE! Nie używać spirytusu ani benzyny do rozpalania oraz ponownego
rozpalania! Używać wyłącznie podpałek zgodnych w EN 1860-3!
OSTRZEŻENIE! Trzymać dzieci i zwierzęta z dala od grilla!
Podczas grillowania noś rękawice do grillowania zgodnie z DIN-EN 407 lub użyj odpowiednich
szczypiec do grilla!
Podczas grillowania można korzystać wyłącznie z węgla drzewnego / brykietów węglowych zgodnie
z normą DIN EN 1860-2.
Przed czyszczeniem grilla całkowicie go ostudzić!! W przeciwnym razie może dojść do wyfuknięć i
wystąpienia niekontrolowanej wysokiej temperatury, powodujących w efekcie
oparzenia.
Maksymalne obciążenie rusztu grillowego (na żywność) wynosi ok. 1,5 kg
3
-Przed użyciem grilla zaleca się zainstalowanie go na stabilnym, poziomym podłożu.
-Nigdy nie używać wody do gaszenia grilla!
-Nie używać grilla na zadaszonych powierzchniach lub w zamkniętych pomieszczeniach
-Gorącego grilla nie zostawiać bez nadzoru!
-Nie ustawić grilla w pobliżu przejść lub na często uczęszczanych terenach
-Podczas grillowania nie nosić ubrań z długimi rękawami!
-Nie pozwalać dzieciom bawić się folią z opakowania!
-Nie stosować do czyszczenia grilla żadnych rozpuszczalników ani rozcieńczalników!
-Podczas spalania się węgla drzewnego tworzy się tlenek węgla. Ten gaz jest niebezpieczny i w
zamkniętych pomieszczeniach może prowadzić do zatruć!
-Nie używać grilla podczas niepogody lub silnego deszczu!
Przygotowanie montażu:
-Dokładnie przeczytać instrukcję montażu i obsługi i czynności montażowe wykonywać w
podanej kolejności.
-Zaplanować dostateczną ilość czasu na montaż grilla.
-Przygotować powierzchnię do pracy ok. 2-3 m 2.
-Z opakowania wyciągnąć części i przed montażem sprawdzić kompletność pojedynczych
części
-Ewentualnie proszę montaż wykonywać we dwoje.
-Dopiero po kompletnym montażu urządzenia należy mocniej dokręcić wszystkie
połączenia śrubowe.
-Jeśli mimo starannej kontroli zabraknie jakiejś części, prosimy skontaktować się z naszym
działem obsługi klienta (patrz ostatnia strona), który niezwłocznie udzieli stosownej
pomocy.
4
MONTAŻ GRILLA
RYSUNEK KONSTRUKCYJNY / CZĘŚCI MONTAŻOWE/ MONTAŻ
5
Wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania grilla
Pojemność miski paleniskowej wynosi około 0,55 kg węgla drzewnego lub brykietu.
Zaleca się, aby przed pierwszym użytkowaniem grilla był on rozgrzany a paliwo
utrzymywane w formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut przed pierwszym
przygotowaniem potraw na grillu.
1. Ułożyć warstwowo w formie piramidy węgiel lub brykiet w misce paleniskowej.
2. Położyć kilka kostek podpałki pod paliwem lub zalać je podpałką w płynie bądź w żelu. Używać
wyłącznie podpałek zgodnych z EN 1860-3!
3. Pozostawić tak na około jedną minutę w celu skuteczniejszego działania a następnie podpalić
4. Po rozżarzeniu paliwa należy je równomiernie rozłożyć w misce i ewentualnie dołożyć jego
następną porcję.
5. Nigdy nie przepełniać miski paleniskowej, temperatura grillowania może być przekroczona.
6. Po upływie 15 – 20 minut na materiale palnym pojawi się biała warstwa popiołu, wtedy
temperatura grillowania jest optymalna.
7. Założyć natłuszczony ruszt grillowy i rozpocząć grillowanie potraw.
Nigdy nie przyrządzać potraw zanim paliwo nie pokryje się białą warstwą popiołu!!!
Przed grillowaniem:
-Przed pierwszym użyciem ruszt grilla należy wymyć ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia
naczyń
-Podczas grillowania używać odpowiednich rękawiczek ochronnych kuchennych lub do grillowania.
-Stosować tylko odpowiednio długie akcesoria do grillowania (szczypce, łopatka).
- Do rozpalania i ponownego zapalania używać tylko bezpiecznych podpałek (stałych i płynnych)
zgodnych z EN 1860-3.
-Zachować bezpieczną odległość od gorących części, ponieważ każdy kontakt może doprowadzić
do oparzeń.
-Podczas użytkowania grill musi stać stabilnie na trwałym, poziomym, niepalnym podłożu.
-Nie używać grilla w zamkniętych pomieszczeniach lub na terenie zadaszonym.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756