Znaleziono w kategoriach:
Okap AFRELLI AW-13 Piano Gesto 90 Inox 488m3/h 60dB klasa B Timer

Instrukcja obsługi Okap AFRELLI AW-13 Piano Gesto 90 Inox 488m3/h 60dB klasa B Timer

Wróć
Model:
INSTRUKCJA MONTAŻU
OKAPU NADKUCHENNEGO
AW-13 PIANO GESTO
2
SPIS TREŚCI
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZNEGO DZIAŁANIA OKAPU 4
I. DANE TECHNICZNE 6
II. RYSUNKI TECHNICZNE 7
AW-13 PIANO GESTO 7
III. ELEMENTY MONTAŻOWE I AKCESORIA 13
IV. UWAGI PRZED MONTAŻEM 14
Problemy techniczne 14
Aspekt przestrzenny 14
Wybrać tryb pracy okapu: wyciąg lub pochłaniacz 14
Okap jako wyciąg (obieg otwarty) i dobór przewodów wentylacyjnych 15
Kratka wentylacyjna w obiegu otwartym (okap jako wyciąg) 18
Okap jako pochłaniacz (obieg zamknięty) 19
Montaż w zabudowie kuchennej 20
V. OGÓLNE UWAGI MONTAŻOWE 21
Zawartość opakowania 21
Narzędzia instalacyjne i przygotowanie do montażu 21
Montowanie okapu 22
VI. SZCZEGÓŁOWA INSTRUKCJA MONTAŻU OKAPU 23
Podłączenie elektryczne 30
Weryfikacja stanu okapu po montażu 31
VII. UŻYTKOWANIE 32
VIII. PORADY ŚRODOWISKOWE 36
IX. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA 37
X. OŚWIADCZENIE PRODUCENTA 44
XI. UTYLIZACJA 45
XII. Q&A NAJCZĘSTSZE PYTANIA UŻYTKOWNIKÓW OKAPÓW 47
XIII. KARTY CHARAKTERYSTYKI OKAPÓW 53
XIV. POMOC I SERWIS 55
XV. KARTA GWARANCYJNA 56
XVI. INFORMACJE O PRZEBIEGU NAPRAWY 56
3
Szanowny Kliencie,
Dziękujemy, że wybrałeś okap marki Afrelli. Cieszymy się ogromnie, że to, co two-
rzymy będzie częścią Twojego domu.
Okap, który kupiłeś to nie tylko nowoczesna forma i wysokiej jakości materiały. Za
każdym modelem kryją się lata naszego doświadczenia, regularnie zdobywana
wiedza i niegasnąca pasja. Od dekady dbamy o to, by nasze urządzenia harmo-
nijnie łączyły w sobie najnowsze trendy z perfekcyjną funkcjonalnością. Twój za-
kup jest dla nas potwierdzeniem tego, że zmierzamy wdobrym kierunku.
Życzymy satysfakcji i zadowolenia z użytkowania okapu fi rmy Afrelli.
4
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZNEGO DZIAŁANIA OKAPU
1. Przed przystąpieniem do montażu należy dokładnie przeczytać
niniejszą instrukcję.
2. Instalację okapu należy przeprowadzić zgodnie z opisem i wytycz-
nymi przedstawionymi w rozdziale VI. SZCZEGÓŁOWA INSTRUKCJA
MONTAŻU OKAPU.
3. Okap nadkuchenny może być podłączony tylko do gniazda zasilają-
cego wyposażonego w sprawnie funkcjonujące uziemienie. Należy
sprawdzić, czy parametry sieci zasilającej są zgodne z danymi zna-
mionowymi określonymi na tabliczce znamionowej okapu.
4. Niedopuszczalne jest, aby elektryczne gniazda zasilające instalacji
stałej znajdowy się pod okapem.
5. Należy zwracać uwagę, aby przewód zasilacy nie znajdował s
pod okapem.
6. Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to po-
winien on być wymieniony u producenta lub u pracownika zakładu
serwisowego albo przez wykwalifi kowaną osobę w celu uniknię-
cia zagrożenia.
7. W przypadku uszkodzenia okapu, naprawa może być przeprowa-
dzona u producenta lub u pracownika zakładu serwisowego albo
przez wykwalifi kowaną osobę.
8. Jeżeli okap nadkuchenny jest używany jednocześnie z urządzeniami
spalającymi gaz lub inne paliwa, pomieszczenie powinno być odpo-
wiednio wentylowane (nie dotyczy to okapów, których konstrukcja
przewiduje wyłącznie odprowadzenie powietrza z powrotem do
pomieszczenia –pochłaniaczy zapachów).
9. Przed każdym czyszczeniem bądź wymianą fi ltra wyjąć wtyczkę
okapu z elektrycznego gniazda zasilającego lub w przypadku okapu
na stałe podłączonego do instalacji elektrycznej odłączyć zasilanie.
5
10. Istnieje ryzyko pożaru jeżeli czyszczenie nie odbywa się zgodnie
z zaleceniami.
11. Pod okapem nadkuchennym nie używać otwartego ognia.
12. Potrawy przygotowywane na tłuszczach powinny być stale nadzo-
rowane ponieważ nagrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
13. UWAGA: Niektóre elementy okapu mogą się nagrzewać w przypadku
korzystania z urządzenia do gotowania.
14. Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci w wieku co naj-
mniej 8 lat i przez osoby o obniżonych możliwościach fi zycznych,
umysłowych i osoby o braku doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli
zapewniony zostanie nadzór lub instruktaż odnośnie do użytkowania
sprzętu w bezpieczny sposób, tak aby związane z tym zagrożenia
były zrozumiałe. Dzieci nie powinny bawić się sprzętem. Dzieci bez
nadzoru nie powinny wykonywać czyszczenia i konserwacji sprzętu.
15. Minimalna odległość pomiędzy powierzchniami podpór garnków
znajdującymi się na szczycie kuchenki a najniższą częścią okapu musi
wynosić co najmniej 65 cm. Jeżeli w instrukcji instalacji gazowej płyty
kuchennej podano odległość większą, wówczas należy zastosow
wskazaną wartość.
16. Szczegóły dotyczące sposobu i częstotliwości czyszczenia opisane są
w rozdziale „IX. CZYSZCZENIE I KONSERWACJA” niniejszej instrukcji.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756