Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik ARIETE 3921/00

Instrukcja obsługi Piekarnik ARIETE 3921/00

Powrót
Ważne wskazówki
Przeczytaj uważnie przed użyciem.
* Sprawdź, czy napięcie w gniazdku jest zgodne z danymi umieszczonymi na tabliczce znamionowej
urządzenia.
* Urządzenie podłącz do gniazdka z uziemieniem.
* Przed pierwszym użyciem wymyj wszystkie akcesoria.
* Przed pierwszym użyciem, aby wyeliminować zapach fabryczny, uruchom urządzenie puste i otwarte z
termostatem ustawionym na najwyższą temperaturę i minutnikiem ustawionym na 10 min.
* Nie przenoś urządzenia włączonego.
* Urządzenie można ustawić na powierzchni odpornej na temperaturę 90 st. C.
* Nigdy nie zanurzaj części elektrycznych urządzenia, przewodu sieciowego lub wtyczki w wodzie
ani w innym płynie.
* Uważaj, aby kabel elektryczny nie stykał się z gorącymi powierzchniami.
* Wyciągaj wtyczkę z kontaktu przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia lub po wyłączeniu urządzenia.
* Nigdy nie odłączaj urządzenia od prądu poprzez pociągnięcie kabla.
* Nie używaj urządzenia uszkodzonego. Powinno być ono naprawione w autoryzowanym Punkcie Serwisowym.
* Uszkodzony przewód sieciowy powinien być wymieniony w autoryzowanym Punkcie Serwisowym lub przez
uprawnioną do tego osobę, z wykluczeniem wszelkiego ryzyka.
* Użycie przedłużacza nie dopuszczonego przez producenta może spowodować szkody i wypadki.
* Nie umieszczaj urządzenia w pobliżu żadnego urządzenia grzewczego.
* Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do użytku domowego.
* Urządzenie przeznaczone jest wyłącznie do przygotowywania żywności.
* Do czyszczenia urządzenia nie używaj środków żrących.
* Nigdy nie zostawiaj uruchomionego urządzenia w pobliżu dzieci.
* Nie dotykaj gorących części urządzenia.
* Nie pokrywaj wewnętrznych ścian urządzenia folią aluminiową.
* Nie umieszczaj niczego na otwartych drzwiczkach urządzenia.
* Nigdy nie używaj urządzenia umieszczonego w obudowanej powierzchni (np.: szafka).
* Nie umieszczaj niczego na urządzeniu.
* Nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru podczas jego pracy.
* Urządzenie umieść na powierzchni suchej i równej.
* Urządzenie jest zgodne z dyrektywą 2014/35/EU i EMC 2014/30/EU.
Dystrybucja w Polsce: GERO Sp. z o.o.
00-697 Warszawa, Al. Jerozolimskie 47/1
model 3921
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Piekarnik
A - Obudowa G - Drabinka Konserwacja
B - Pokrętło włącznika i minutnik H - Blacha Urządzenie należy czyścić regularnie.
C - Pokrętło termostatu I - Uchwyt Należy opróżniać szufladę na resztki po każdym użyciu piekarnika.
D - Lampka gotowości temperatury L - Szuflada na resztki Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia odłączyć je od prądu.
E - Pokrętło wyboru funkcji M - Grzałki Drabinka i szuflada na resztki mogą być myte w wodzie z dodatkiem delikatnych środków lub w zmywarce.
F - Uchwyt mocujący N - Poziomy gotowania Blacha nie powinna być myta w zmywarce.
Urządzenie przecierać wilgotną ściereczką.
Przed pierwszym użyciem Do czyszczenia urządzenia nigdy nie używać środków żrących ani ostrych przyborów.
Umieścić urządzenie na powierzchni odporniej na temperaturę 90 st. C (nigdy w zamkniętej przestrzeni). Ważne! Substancje kwaśne takie jak sok cytrynowy, pasta pomidorowa, ocet lub podobne mogą zniszczyć
Zdemontować, wymyć i osuszyć wszystkie akcesoria. urządzenie.
Aby wyeliminować zapach fabryczny, włączyć urządzenie przekręcając pokrętło E do pozycji
Następnie uruchomić urządzenie puste z otwartymi drzwiczkami z najwyższą temperaturą i minutnikiem Mięso z grilla 200 - 230 st. C 60-80 min
ustawionym na 10 min.
Ryba z grilla
190 - 210 st. C
30-40 min
Uruchamianie urządzenia
Produkty spożywcze umieścić na blasze lub drabince. Warzywa 190 - 210 st. C 30-40 min
Za pomocą pokrętła E wybrać funkcję:
górne grzanie Rozdrobnione mięso 190 - 210 st. C 30-45 min
dolne grzanie Produkty pieczone 190 - 210 st. C 30-45 min
górne i dolne grzanie Produkty mieszane 230 st. C 20-30 min
Za pomocą pokrętła termostatu C ustawić wybraną temperaturę rozdrobnione
Umieścić drabinkę lub blachę z przygotowanymi produktami na wybranym poziomie N.
Jeśli do gotowania wykorzystywana jest drabinka, zaleca się umieszczenie blachy na najniższym poziomie Makaron 200 st. C 20-30 min
(na blasze zbiorą się resztki skapującego tłuszczu).
Zaleca się wlanie dwóch kieliszków wody na blachę, aby zapobiec powstawaniu nieprzyjemnego zapachu. Chleb, pizza 230 st. C 20-35 min
Ważne! Produkty należy umieszczać przynajmniej 2 cm poniżej górnego elementu grzejnego.
Do ustawienia wymaganego czasu przyrządzania użyć pokrętła B. Ciasto 170 - 180 st. C 25-40 min
Piekarnik zacznie działać, włączy się lampka D.
Lampka zgaśnie, kiedy urządzenie osiągnie wybraną temperaturę. Ciasteczka 170 st. C 10-15 min
Ważne! Kontrolować proces pieczenia, podczas pracy urządzenia.
Piekarnik wyłączy się automatycznie po upływie ustawionego czasu.
Należy wyciągnąć wtyczkę z gniazdka, otworzyć drzwiczki i unikając poparzenia wyciągnąć ruszt lub blachę.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756