
35
34
Ze względu na naszą politykę ciągłego doskonalenia rzeczywisty produkt może nieznacznie różnić się od tego, który został
przedstawiony w niniejszej instrukcji.
1. Głowica do parzenia
2. Kolba:
a. Kolba do kawy mielonej i kapsułek E.S.E.
(45 mm)
3. Zagłębienie do regulacji wysokości na małe
liżanki
4. Wyjmowana taca ociekowa z kratką
5. Wyjmowana taca ociekowa
6. Wskaźnik przelania tacy ociekowej
7. Filtry do:
a. Pojedyncze espresso i kapsułki E.S.E.
(45 mm)
b. Podwójne espresso
c. Wyjmowane pokrywy dolne ltrów
8. Miarka/ubijak
9. Panel sterowania
a. Pasek postępu
b. Przycisk „Pojedyncze (1) i podwójne
(2) espresso”
c. Przycisk „Małe (1) i duże latte”
d. Przycisk „Małe (1) i duże (2) cappuccino”
e. Przycisk „Manualne zaparzanie espresso”
f. Przycisk do manualnego spieniania mleka
g. Przycisk czyszczenia
10. Wyjmowany/przezroczysty zbiornik na mleko
11. Pokrywa zbiornika na mleko
12. Przycisk zwalniający zbiornik na mleko
13. Pokrętło kontroli poziomu spieniania mleka
14. Uchwyt rurki do spieniania mleka
15. Rurka do spieniania mleka
16. Przełącznik włączania/wyłączania „I/O”
17. Wyjmowany zbiornik wody
18. Pokrywa zbiornika na wodę
19. Przewód dozowania mleka
WPROWADZENIE
Gratulacje! Wybrałeś(-aś) nowy i innowacyjny
ekspres do kawy Breville® Prima Latte III. To
wyjątkowe urządzenie zostało zaprojektowane,
by pomóc Ci szybko, wygodnie i automatycznie
przygotowywać pyszne espresso, cappuccino
i latte za naciśnięciem jednego przycisku.
ESPRESSO
Wyjątkowa metoda parzenia kawy, w której
gorąca woda przepływa pod ciśnieniem przez
drobno zmieloną kawę. To kawa popularna
w Europie. Jej smak jest o wiele bogatszy
i pełniejszy od zwykłej kawy ltrowanej.
Ze względu na swój bogaty smak espresso
jest zazwyczaj podawane w małych
liżankach w ilości od 45 do 60 ml.
CAPPUCCINO
Napój, który w 1/3 to espresso, w 1/3 lekko
spienione mleko i w 1/3 mocno spienione
mleko.
LATTE
Napój, który w 1/4 to espresso i w 3/4 spienione
mleko.
Przed rozpoczęciem użytkowania urządzenia
uważnie zapoznaj się ze WSZYSTKIMI
instrukcjami, środkami ostrożności, uwagami
i ostrzeżeniami zawartymi w niniejszej
instrukcji. Podczas korzystania z urządzenia
niektóre części i akcesoria mogą się
nagrzać i konieczne będzie ich ostygnięcie.
Odpowiednia pielęgnacja i konserwacja
zapewnią długi czas eksploatacji
urządzenia Breville® Prima Latte III oraz
jego bezproblemowe działanie. Zachowaj
tę instrukcję i często do niej zaglądaj w celu
zapoznania się ze wskazówkami dotyczącymi
czyszczenia i pielęgnacji.
W ekspresie Breville® Prima Latte III można
używać kawy mielonej oraz kapsułek E.S.E.
(45 mm), co sprawia, że jest to niezwykle
praktyczne i wszechstronne urządzenie
umożliwiające przygotowanie pojedynczego
espresso, cappuccino i latte.
3. Wybierz jeden z ltrów (pojedyncze
lub podwójne espresso) i umieść go
w kolbie na zmieloną kawę. Umieść
kolbę w urządzeniu i upewnij się, że jest
odpowiednio zablokowana. Pod kolbą
postaw duży kubek. Upewnij się również,
że końcówka rurki do spieniania mleka
jest skierowana do wewnątrz kubka.
4. Podłącz urządzenie do odpowiedniego
gniazda zasilania.
5. Przełącz przycisk zasilania do pozycji
włączenia „I”.
6. Pasek postępu na panelu sterowania
podświetli się (Podgrzewacz espresso
i Podgrzewacz pary „ ”), pokazując
postęp. Gdy pasek postępu będzie
w pełni podświetlony i przestanie
migać, naciśnij przycisk manualnego
zaparzania espresso „ ”. Urządzenie
zacznie nalewać wodę. Po napełnieniu
kubka zatrzymaj je, naciskając ponownie
przycisk. Podczas pracy urządzenia
pasek postępu będzie się cyklicznie
podświetlać.
7. Wylej wodę z kubka i umieść go
z powrotem w urządzeniu.
8. Naciśnij przycisk manualnego spieniania
„”. Urządzenie zacznie nalewać wodę.
Po napełnieniu kubka zatrzymaj je,
naciskając ponownie przycisk. Podczas
pracy urządzenia pasek postępu będzie
się cyklicznie podświetlać.
9. Pasek postępu na panelu sterowania
podświetli się (Podgrzewacz espresso
i Podgrzewacz pary „ ”) i przestanie
migać. Urządzenie zostało wstępnie
zalane i jest gotowe do użytkowania.
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
URZĄDZENIA
CZYSZCZENIE URZĄDZENIA
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Zapoznaj się z sekcją „Opis urządzenia”
w celu uzyskania informacji o produkcie
oraz wszystkich częściach.
1. Upewnij się, że urządzenie jest
wyłączone („O”), naciskając przełącznik
włączania/wyłączania „I/O”, który
znajduje się po prawej stronie ekspresu.
Upewnij się, że urządzenie jest
odłączone od gniazda elektrycznego.
2. Usuń naklejki i etykiety z urządzenia.
3. WYJMIJ CZERWONĄ ZATYCZKĘ
Z DOLNEJ CZĘŚCI ZBIORNIKA
NA WODĘ.
4. Zacznij od wyjęcia i umycia zbiornika na
wodę, zbiornika na mleko, kolby, dwóch
ltrów oraz miarki/ubijaka w wodzie
z dodatkiem łagodnego detergentu.
Wypłucz dokładnie każdą część i umieść
je z powrotem w urządzeniu.
5. Przed umieszczeniem lub wyjęciem
kolby i ltrów z urządzenia zapoznaj się
z instrukcjami w sekcji „UMIESZCZANIE
KOLBY”.
6. W celu wyczyszczenia wnętrza urządzenia
wykonaj kroki przedstawione w sekcji
„PRZYGOTOWANIE CAPPUCCINO”,
używając wody w obu zbiornikach i nie
napełniając ltra zmieloną kawą. Nie
zanurzaj obudowy urządzenia, przewodu
zasilającego ani wtyczki w wodzie ani nie
próbuj samodzielnie dotykać żadnych
części wewnętrznych urządzenia.
WAŻNE – WSTĘPNE ZALEWANIE
URZĄDZENIA
W celu wstępnego zalania urządzenia
przeprowadź cykl spieniania, wykonując
poniższe kroki:
1. Napełnij zbiornik do maksymalnego
poziomu „MAX”, a następnie dobrze
osadź zbiornik wody z powrotem
w urządzeniu i zamknij jego pokrywę.
2. Napełnij zbiornik na mleko wodą do
maksymalnego poziomu „MAX” i wsuń
go z powrotem na swoje miejsce.
Zbiornik na mleko powinien zablokować
się na miejscu, co powinno być
wyczuwalne.