Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BROWIN
›
Instrukcja Sokownik BROWIN 800505 5 L
Znaleziono w kategoriach:
Sokowniki
(1)
Wróć
Instrukcja obsługi Sokownik BROWIN 800505 5 L
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
─
I
N
ST
R
UKCJA
OBSŁUG
I
─
SOKOW
NI
K /
P
A
ROW
A
R 2 W
1
*Zdjęci
e
pogl
ądowe /
Pic
tori
al p
hoto
No 800505
2
J
ĘZY
K
I
Inst
ruk
cja obsł
ugi
–
Sok
ownik
/ Par
ow
ar 2
w 1
P
L - 3
Opera
tion
manual -
Jui
ce maker /
Stea
m Cooker 2
in
1
GB
- 4
Bedi
enungsanlei
tung -
Dampfent
safter
/
Dampfkoc
her
2 i
n 1
DE
- 5
Руководс
т
во п
о эк
спл
уатаци
и
-
Соковы
ж
има
лка
/ па
рова
р 2 в
1
RU
- 7
Naudoji
m
o i
nstru
kc
ija
-
Garinė
sul
čiasp
audė / gar
puodi
s 2 i
n 1
LT
- 8
Ap
kal
po
š
anas
rok
asgr
ā
mata -
Sul
u sp
iede
/
Tvaik
a katl
s
2
vien
ā
LV -
10
Kasu
tusjuhe
nd -
Mah
la
valmista
mise k
om
pl
ekti
EE
-
11
Inst
rucț
iu
ni
de uti
lizare
-
Set
pent
ru
obţi
nerea sucul
ui din
fru
cti
RO
-
12
Návod k
obsl
uze
-
Parn
í
odšťavňovač /
par
ní hr
nec 2 v 1
CZ
-
14
N
ávod na
použi
tie
-
Odšťavovač /
Parný hrni
ec 2
v 1
SK
-
15
Noti
ce d’
util
isation
-
Ki
t p
our obt
enir
du ju
s de fr
ui
t
FR
-
17
Ін
ст
рукц
ія
екс
пл
уатаці
ї
-
C
окави
ці
скал
ка /
паров
ар 2
в
1
UA
-
18
Kezel
ési ut
asít
ás
-
Gyümölcslé
edény /
pár
oló
2 az 1
-ben
HU
-
20
3
Instrukcja u
żytkowania soko
w
nika
(zestawu do otr
zymy
w
ania soku z owocó
w
)
Zestaw składa się
z trzech nakładan
ych na siebie naczyń,
pokr
yw
ki oraz
węży
ka
z zacisk
iem.
Sposób monta
żu przedstawiono na f
otografii.
1.
naczynie na
wodę
2.
naczynie do
zbierania soku
3.
wężyk do zlewania s
oku
4.
pojem
nik na owoce z dziurk
owanym dnem
5.
pokr
ywa garnka
Naczynie
nr
1
napełnić
wodą
do
2/3
wysok
ości.
W
naczy
niu
nr
3
umieścić
um
y
te
o
woce
przygotow
ane
w
następując
y
s
posób:
owoce
m
iękkie
np.
jagod
y
,
trusk
awki,
maliny
,
porzeczki
wsypać
w
całości
–
nierozdro
bnione.
Owoce
twarde
(j
abłka,
gruszki)
powinny
b
yć
pokrojone
na
k
awałki
o
w
y
miarach
mniejszych
n
iż
3
cm.
Powinno
się
zachować
wolną
przestrzeń
1
-2
cm
od
pokrywy
naczynia
w
k
tórym
zna
jdują
s
ię
o
woce.
O
woce
zas
ypać
cukr
em
w
ilości
od
100
do
600
gram
ów
(patrz
tabela
nr
1).
Zes
taw
należy
zak
ryć
pokrywką
i
zamk
nąć
zacisk
na
wężyku
(zaleca się zac
zepić węży
k
o ucho nacz
ynia nr
2).
T
ak
prz
ygotowany
z
estaw
ustawi
ć
na
źródle
ciepła
(k
uchnia
gazowa,
el
ek
tryczna
itp.)
i
doprowadzić
po
woli
do
wrzenia.
Pod
wpł
ywem
podwyżs
zonej
temperatur
y
i
wytwarzającej
się
par
y
wodnej,
z
owoców
zac
zyna
wydzielać
się sok
i grom
ad
zić w nac
zyniu
nr 2.
Gd
y sok
zaczyna się
zbierać, po
winno s
ię go
zlewać d
o odręb
nego n
aczynia,
aby nie dostał się do
wody
.
Czas
wymagany
do
uzyskania
sok
u,
liczony
od
m
om
entu
zagotowania
się
wo
d
y
(
pojawienia
się
pary
w
górnym
naczyniu) w
ynosi:
dla owoców m
iękkich (truskawki, m
aliny) -
20
-
30
minu
t;
owoców półtward
ych (czarna por
zeczka, borówka)
-
30
-
40
m
inut;
owoców tward
y
ch (j
abłka, gruszki)
-
45
-
60
minut.
T
abela nr 1.
Poniższa tabela
przedstawia
przybliżone c
zasy gotowania
poszczególn
ych rodzajów
owoców
, prz
ybliżoną ilość cuk
ru,
jaką należy dodać ora
z ilości
uzyskanego sok
u. Owoce m
ożna
dorzucać do sokownik
a gdy z
poprzedniej, włożonej
do nac
zynia,
partii owoców uleci sok
a one strac
ą
na objętości.
W
sokowniku może znajdować się
łącznie 5 litrów (k
g) owoców (górne
naczynie) i sok
u (środkowe
naczynie - do
wylotu soku
z naczynia)
Jabłka
50
–
10
0g
3 – 3,5
Morel
e
250
g
3 – 4
G
rusz
ki
b
ez
c
ukru
3
– 3,5
Jeż
yny
200
–
30
0 g
5
Truskaw
k
i
10
0 – 200
g
5
Bo
rów
ki
cz
arne
40
0 g
4 – 4,5
Mal
iny
25
0 g
5
Cz
erw
on
a
po
rz
ecz
ka
40
0 – 600
g
4 – 4,5
Cz
arna porz
ecz
ka
40
0 – 600
g
4
Wi
śnie
(sł
odk
i
e)
35
0 g
3 – 3,5
Wi
śnie
(kw
aśne
)
40
0 g
4 – 5
Dy
nie
3
00
g
3 –
3,5
Brz
oskw
ini
e
25
0 g
4,5
Śli
w
ki
3
00
g
4,5
Ż
uraw
ina
45
0 g
5
Pigw
a
400
– 500 g
3 – 4
Ra
barbar
500
–
60
0 g
4,5
A
g
rest
40
0 g
3 – 4
Wi
nogrona
b
ez
c
ukru
4
Prz
ybl
iż
on
a
i
l
oś
ć
cuk
ru na
5 kg
ow
oc
ów
Il
oś
ć uz
ys
ka
nych
bute
le
k (0
,75L)
4
Po ok
oło 1
5 m
inutach
od
chwili
zagotowania
się
w
ody
należy ot
worz
yć zacisk
na wę
żyku
i
zlewać
gro
mad
zący się
sok
bezpośrednio
do
butelek
lub
słoik
ów
.
Zaraz
po
ic
h n
apełnieniu
nale
ży j
e
zakaps
lować
lub
zamk
nąć
nakrętk
ami
typu twist-off.
W
ypełni
one
sokiem
butelki
(słoiki)
wsta
wić
następnie
do
garnk
a
z
wodą
i
paster
yzować
w
ciągu
3
0
minut
(licząc
od mom
entu zagotowania się wod
y).
Aby
uzyskać
s
ok
o
wy
sok
iej
jakości
i
długiej
trwałości,
ważne
jest
by
wszystk
ie
czynności
podczas
jego
przygotow
ywania wykonywane były z zacho
waniem absolutnej c
zystości.
Do
m
y
cia
elem
entów
sok
ownika
należy
uż
ywać
dostępn
ych
ś
rodkó
w
do
m
ycia
nac
zyń,
unik
ając
jednak
ostrych
szczoteczek, gąbek lub
proszków mogących
r
y
so
wać na
czynia. Równie dokładnie
powinny być
um
yte
s
łoiki, butelki,
kapsle oraz nak
rętki. Dobrze jest um
yć je na k
ilka godzin
wcześniej i po
zostawić do gór
y dnem do
wysuszenia.
Instructions for
using the
juice maker
(set for making
fruit juice)
The set consists of
three vessels placed on
one anothe
r
,
a lid and a hose
with a clam
p.
Mounting instructions is pre
sented in the pho
to.
1.
water vessel
2.
a vessel for collectin
g the juice
3.
a hose for straining th
e juice
4.
a fruit container
with a perforated bottom
5.
pot lid
Fill vessel 1
with water up
to 2/3 of its
height. Place th
e previ
ously cleaned fr
uit in vessel 3
in the f
ollowing wa
y: place
whole soft fruit e.g. berries, strawberries, raspberries and currents
but cut hard fruit e.g. apples
or pears into smaller 3
cm
pieces.
Sprinkle
with
su
gar
in
the
am
ount
from
100
to
600
grams
(
see
table
No.
1).
Close
t
he
set
with
the
cover
and lock the hose c
lamp (it is reco
mm
ended to hook the hose on the
pot handle No.
2
).
Place
the
set on
the source
of
heat
(gas/
electric
cook
er)
and leave
to boil.
Und
er elevated
tem
perature and
generate
d
water
vapour
juice
will
be
e
xtracted
fr
om
the
f
ruit
and
collected
i
n
vessel
2.
W
hen the
juice
s
tarts
to
co
llect,
it
should
be poured into a separa
te container so
that it does not get
into the water
.
The tim
e required to obtain juice, f
rom the m
oment when water starts boiling (ste
am
appears in the upper vess
el) is:
for soft fruit (str
awberries, raspberries)
-
20
-
30
minutes
;
semi-hard fruit (blac
k curr
ant, blueberry) -
30
-
40
minutes;
hard fruit (apples, pea
rs) -
45
-
60
minutes.
After
15
m
inutes from the
mom
ent the
water
starts boiling
unlock the
c
lamp on
t
he hose
a
nd
pour the
juice directly
into
bottles or jars. Cap or c
lose with twist
-off caps imm
ediately after filling the bottles.
Next
place
the
bottles
(
jars
)
filled
with
juice
in
a
pot
with
w
ater
and
pasteurize
for
30
minutes
(from
when
th
e
water
starts boiling)
T
o obtain high qualit
y and long-las
ting juice it is im
portant to perform
all activities at absolute cle
anliness.
Use
popular
dishwashing
liquids
t
o
c
lean
elem
ents
of
the
juice
maker
but avo
id
sharp
br
ushes,
sp
onges
or
powders
that
could
scr
atch
the
surf
ace.
Jars
,
bottles,
caps
and
lids
shall
be clean
ed
equall
y
thoroughl
y
.
It
is
recomm
ended
to
wash them
several hours earlier and dr
y upside down.
5
T
able 1.
T
able
1
shows
the
appr
oxim
ate
juicing
times
for
different
f
ruit,
the
approximate
amount
of
sugar
which
ne
eds
to
be
added
as
well
as the juice yield.
Bedienun
g
sanleitungdes Da
mpfsafters
(Set für Ge
w
innung vo
n Säften von
Obst)
Das Set besteht aus dre
i aufeinander gel
egenen Behältern
,
aus dem Deck
el und Schlauch m
it der Klemm
e.
Die Einbaum
ethode wurde auf dem
Bild dargestellt.
1.
Wasserbehäl
ter
2.
einen Behälter
zum
Auffangen des Saftes
3.
einen Schlauch
zum
Absei
hen des Saftes
4.
Fruchtbehälter m
it einem perf
orierten Boden e
inen
5.
T
opfdeck
el
The approximate
amount of sugar /
5 kg fruits
0,75L bottles
quantity
Apples
50
–
100g
3
–
3,5
Apricots
250 g
3
–
4
Pears
no suggar
3
–
3,5
Dewberries
200
–
300 g
5
Strawberries
100
–
200 g
5
Blueberries
400 g
4
–
4,5
Raspberries
250 g
5
Redcurrant
400
–
600 g
4
–
4,5
Blackcurrant
400
–
600 g
4
Cherries ( sw
eet )
350 g
3
–
3,5
Cherries ( sour )
400 g
4
–
5
Pumpkins
300 g
3
–
3,5
Peaches
250 g
4,5
Plums
300 g
4,5
Cranberries
450
g
5
Quince
400
–
500 g
3
–
4
Rhubarb
500
–
600 g
4,5
Gooseberry
400 g
3
–
4
Grapes
no suggar
4
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników