Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnia BROWIN 330260 z termometrem 49.7 cm x 34.8 cm x 72 cm Czarno-srebrny

Instrukcja obsługi Wędzarnia BROWIN 330260 z termometrem 49.7 cm x 34.8 cm x 72 cm Czarno-srebrny

Wróć
INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
WĘDZARNIA OGRODOWA -
ELEKTRYCZNA Z TERMOSTATEM
No 330260
2
JĘZYKI
Instrukcja obsługi
Wędzarnia ogrodowa – elektryczna
z termostatem
PL - 3
Operation manual - Electric smokehouse
with a thermostat
GB - 7
Bedienungsanleitung - Elektrischer
Räucherofen mit Thermostat
DE - 11
Руководство по эксплуатации -
садовая коптильня - электрическая
с термостатом
RU - 16
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA OGRODOWA ELEKTRYCZNA Z TERMOSTATEM
Prosimy o uważne przeczytanie niniejszej instrukcji obsługi w celu zapewnienia prawidłowego użytkowania,
konserwacji oraz instalacji produktu. Instrukcję należy przeczytać przed użyciem produktu, a następnie
zachować ją na przyszłość. Uwaga! Produkt przeznaczony jest tylko i wyłącznie do użytku na zewnątrz!
1. Specyfikacja i budowa produktu
Symbol
330260
Opis
Wędzarnia elektryczna
Napięcie / Częstotliwość
220V-240V~/50Hz
Moc znamionowa
1600W
Wodoodporność
IPX4
1. Otwór wylotowy
2. Tacka okapowa
3. Wspornik do tacki na zrębki
4. Tacka na zrębki
5. Pokrętło sterowania
6. Pręt do zawieszania haków
7. Hak
8. Ruszt
4
2. Skład zestawu
Nazwa
Zdjęcie
Obudowa wędzarni
z drzwiczkami
Ruszt
Tacka okapowa
Tacka na zrębki
Uchwyt
Hak
3. Montaż
Produkt dostarczany jest w stanie kompletnie zmontowanym. Przed yciem należy jedynie umieścić poszczególne
jego części według schematu (patrz punkt 1)
4. Środki ostrożności przed rozpoczęciem pracy
1. Przed wędzeniem jakichkolwiek produktów spożywczych należy dokonać „wypalenia” wędzarni. Proces ten powinien
potrwać przez około 20 minut, a przeprowadza się go w celu spalenia wszelkich pozostałości z produkcji. „Wypalenia”
należy dokonać zgodnie z następującą procedurą:
a. NIE wykonuj procesu „wypalania” w pomieszczeniu. Proces ten MUSI być wykonywany na zewnątrz.
b. Podczas procesu „wypalania” NIE używaj wiórów drewnianych.
c. Otwórz całkowicie otwór wylotowy
d. Zamknij przednie drzwiczki.
e. Podłącz przewód zasilający i włącz przełącznik zasilania, przekręć pokrętło na górze zgodnie z ruchem wskazówek
zegara do maksimum
f. Odczekaj 20 minut na rozgrzanie urządzenia, a następnie wyłącz przełącznik.
g. UWAGA! Niektóre zewnętrzne powierzchnie produktu będą bardzo gorące. NIE WOLNO przenosić więc urządzenia,
dopóki nie ostygnie.
5
2. Przystępując do procesu umieść wędzarnię na zewnątrz, na stabilnej, odpornej na ciepło powierzchni. Wybierz
miejsce chronione przed deszczem, ale gwarantujące dobrą cyrkulację powietrza.
3. Rozgrzej wędzarnię na 20-30 minut przed umieszczeniem w niej jedzenia.
4. Nie przeciążaj urządzenia jedzeniem. Duże ilości pożywienia mogą zatrzymywać ciepło wydłużając czas palenia lub
powodując nierównomierne palenie wewnątrz wędzarni.
5. Pozostaw wolną przestrzeń między jedzeniem na rusztach / hakach a bokami wędzarni, aby zapewnić prawidłową
cyrkulację ciepła.
6. Zamknij przepustnicę powietrza w górnej tylnej części urządzenia, aby utrzymać wilgoć i ciepło. Jeśli wędzisz
produkty takie jak ryby, otwórz przepustnicę, aby uwolnić wilgoć.
7. Kontroluj temperaturę wewnątrz wędzarni - ekstremalnie niskie temperatury wydłużą czas wędzenia.
5. Obsługa
Uwaga! Korzystanie z urządzenia w nieprawidłowy sposób zagraża zatruciem tlenkiem węgla! Płonące drewno wydziela
gazowy tlenek węgla, który może powodować choroby i śmierć dlatego też NIE WOLNO używać tego urządzenia
w domach, pojazdach, garażach oraz pomieszczeniach zamkniętych. Prawidłowe korzystanie z wędzarni zapewni tylko
stosowanie jej w dobrze wentylowanych obszarach zewnętrznych.
Instrukcja korzystania z wędzarni:
1. Umieść jedzenie na rusztach / hakach, zostawiając przestrzeń między kawałkami żywności, aby zapewnić dobrą
cyrkulację ciepła.
2. Umieść tackę okapową na dolnym stojaku.
3. Umieść zrębki drzewne w tacce na zrębki, a następnie umieść tackę w stelażu.
4. Zamknij przednie drzwiczki i upewnij się, że są one szczelnie zamknięte.
5. Ustaw otwór wylotowy w żądanej pozycji.
6. Podłącz przewód zasilający, a następnie ustaw przełącznik on / off do pozycji „on”. Przełącznik powinien zaświecić
się na czerwono.
7. Ustaw górne pokrętło regulacji w celu uzyskania pożądanej mocy grzewczej i odpowiedniej temperatury.
8. Po zakończeniu palenia ustaw przełącznik na pozycję „off” oraz odłącz przewód zasilający. W celu usunięcia zużytych
zrębków i powstałych zabrudzeń poczekaj, aż urządzenie wystygnie.
Uwagi:
1. Na temperaturę wewnątrz wędzarni ma wpływ temperatura otoczenia, wiatr na zewnątrz, ilość i rodzaje załadowanej
żywności, a także ustawiona moc grzewcza. Pozycja pokrętła nie ustala więc gwarantowanej temperatury. Podczas
użytkowania wędzarni należy zatem wykonać testy i uzyskać własne doświadczenie w ustawianiu mocy grzewczej.
2. W zależności od ilości i rodzaju użytych zrębków drzewnych wędzarnia zwykle zaczyna wędzić od 10 do 20 minut,
gdy moc jest ustawiona na moc maksymalną. Jeśli moc nie jest ustawiona w pozycji maksymalnej, dymienie może zająć
więcej czasu. Jeśli zaś moc jest ustawiona zbyt nisko, może nie wystąpić dymienie. Dlatego zawsze zaleca się
uruchomienie wędzarni z maksymalną mocą, a następnie dostosowanie do pożądanej mocy po ujrzeniu dymu.
3. Czas wędzenia zależy od wielu czynników, takich chociażby jak te wymienione powyżej. Na przykład niska
temperatura i silny wiatr wydłużą czas wędzenia. Zalecamy zatem wykonanie dużej ilości testów i zdobycie własnego
doświadczenia.
Pomocne wskazówki
Tacka okapnikowa służy do zbierania tłuszczu powstałego podczas wędzenia żywności. Wędzarnia elektryczna nie jest
wędzarnią wodną – nie trzeba więc dodawać do tacki wody, chyba że dokonywane ma być parzenie jedzenia.
Tacka na zrębki powinna być zawsze umieszczona w przeznaczonym do tego, a nie bezpośrednio na elemencie
grzewczym.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756