Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnia BROWIN 330339 z termometrem 81 x 63 x 163 cm Drewniana

Instrukcja obsługi Wędzarnia BROWIN 330339 z termometrem 81 x 63 x 163 cm Drewniana

Wróć
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA ELEKTRYCZNA OGRODOWA DRAGON WOOD 100 E
*zdjęcie poglądowe
No 330339
1
UWAGA!
W celu zapewnienia bezpiecznej eksploatacji urządzenia prosimy o uważne zapoznanie się i stosowanie w całości do
zaleceń niniejszej instrukcji obsługi.
UWAGA!
Każda inna forma wykorzystania i użytkowania urządzenia niezgodna z formą opisaną w treści niniejszej instrukcji
obsługi jest zabroniona.
UWAGA!
Urządzenie zasilane jest niebezpiecznym dla życia napięciem 230 V.
1. Informacje ogólne
DragON Wood 100 E z generatorem dymu to ogrodowa wędzarnia elektryczna, drewniana, przeznaczona do wędzenia,
suszenia, podgrzewania lub podpiekania artykułów spożywczych.
Wędzona szynka, ser czy wędzony na zimno łosoś te i inne produkty o niepowtarzalnym aromacie i smaku
przygotujesz samodzielnie dzięki tej nowoczesnej wędzarni z generatorem dymu dragON Jet 1 i akcesoriami. To zestaw
uniwersalny, wysokiej jakości, zapewniający komfort użytkowania i doskonałe efekty kulinarne. Wystarczy podłączyć
wędzarnię, ustawić na wyświetlaczu temperaturę oraz czas wędzenia i uruchomić generator dymu.
Wędzenie na ciepło i na zimno wędzarnia idealna do wędzenia we wszystkich opcjach: na zimno, na ciepło
i gorąco, a także do podpiekania i obsuszania dzięki wbudowanemu termoobiegowi (wentylatorowi).
Wysokiej jakości sterownik z minutnikiem umożliwiający precyzyjną regulację temperatury wewnątrz komory
i jej monitorowanie na wyświetlaczu. Minutnik można ustawić w zakresie do 4 godzin.
Innowacyjny elektryczny generator dymu dragON Jet 1 (patent firmy Browin) zapewnia optymalną
dystrybucję dymu wędzarniczego.
Wszystko, czego potrzebujesz, w jednym zestawie profesjonalna wędzarnia na metalowym stelażu, z
kominkiem, belkami i hakami, generator dymu z elektryczną pompką i zrębkami.
Wydajna grzałka z termoobiegiem umieszczona na tylnej ścianie komory sprawia, że temperatura w
każdych warunkach rozchodzi się równomiernie po całej komorze, a sama grzałka nie ulega tak silnemu
zabrudzeniu, jak w wędzarniach innych producentów.
Duża pojemność i wysoka komora pojemność 200 L daje możliwość uwędzenia bez problemu 15-25 kg
wsadu, a wysokość komory 100 cm (bez daszku) jest idealna do wędzenia długich kiełbas i długich ryb.
Wysokiej jakości materiały komora wędzarnicza wykonana jest z wyselekcjonowanego, szlifowanego
drewna świerkowego, z wygodnym dostępem przez drzwiczki i otwierany daszek. Wędzarnia ustawiana jest
na stabilnej metalowej podstawie.
2. Wskazówki bezpieczeństwa
Ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa pracy z urządzeniami elektrycznymi.
OSTRZEŻENIE
Należy zapoznać się ze wszystkimi ostrzeżeniami i wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa użytkowania
oraz ilustracjami i danymi technicznymi dostarczonymi wraz niniejszym urządzeniem. Nieprzestrzeganie
poniższych wskazówek może stać się przyczyną porażenia prądem elektrycznym, pożaru i/lub poważnych obrażeń
ciała.
Należy zachowwszystkie przepisy i wskazówki bezpieczeństwa dla dalszego stosowania. Pojęcie „urządzenie
elektryczne” odnosi się do urządzenia elektrycznego zasilanego energią elektryczną z sieci (z przewodem zasilającym).
Bezpieczeństwo w miejscu użytkowania
UWAGA: używać tylko na zewnątrz budynku pod zadaszeniem / wiatą.
Zabrania się narażania urządzenia na oddziaływanie czynników atmosferycznych, takich jak deszcz,
mróz, nadmierne nasłonecznienie itp.
Miejsce użytkowania należy utrzymywać w czystości. Nieporządek sprzyja wypadkom. Zabrania się
pozostawiania urządzenia bez nadzoru.
Urządzenia nie należy używać w pobliżu łatwopalnych cieczy, gazów lub pyłów. Podczas pracy grzałka
zainstalowana w urządzeniu rozgrzewa się do wysokiej temperatury, która może spowodować zapłon pyłów lub
oparów i doprowadzić do wybuchu.
Należy zachować szczególną ostrożność przy wykonywaniu czynności wewnątrz komory wędzarniczej
w bliskim sąsiedztwie grzałki i elementów gorących. Bezpośredni kontakt bez odpowiedniego
zabezpieczenia grozi poparzeniem.
Zakazuje się obsługi urządzenia bez użycia odpowiednich środków ochrony indywidualnej.
2
Podczas ytkowania urządzenia należy zwracać uwagę na to, aby dzieci i inne osoby postronne nie
znajdowały się zbyt blisko gorących elementów zewnętrznych, np. generatora dymu. Kontakt
bezpośredni z korpusem generatora dymu może powodować poparzenia.
Zabrania się obsługi urządzenia przez osoby niepełnoletnie oraz osoby dorosłe o ograniczonych
zdolnościach zdrowotnych.
Należy uniknienaturalnych pozycji pracy urządzenia. Należy dbać o stabilne usytuowanie urządzenia.
Utrata stabilności urządzenia grozi pożarem.
Nie przenoś urządzenia podczas pracy. Zawsze pozwól wędzarni elektrycznej całkowicie ostygnąć przed
przenoszeniem i przygotowaniem do przechowywania.
Bezpieczeństwo elektryczne
Urządzenie zasilane jest niebezpiecznym dla życia napięciem 230 V AC. Wszelkie działania naprawcze mogą być
wykonywane jedynie przez wyspecjalizowane jednostki serwisowe.
Zabrania się wykonywania drobnych napraw.
Wszelkie czynności konserwacyjne muszą być przeprowadzone, gdy urządzenie jest odłączone od
źródła zasilania.
Wtyczka urządzenia elektrycznego musi pasować do gniazd. Nie wolno w żadnej sytuacji i w żaden
sposób modyfikować wtyczki. Podczas użytkowania urządzenia elektrycznego z uziemieniem
ochronnym nie wolno stosowżadnych wtyków adaptacyjnych. Oryginalna wtyczka i pasujące do niej
gniazda sieciowe zmniejszają ryzyko porażenia prądem elektrycznym.
Zaleca się aby urządzenie zasilane było z gniazdka posiadającego w instalacji bezpiecznik różnicowo-
prądowy.
Urządzenia nie wolno narażać na kontakt z deszczem. Przedostanie swody do wnętrza obudowy zwiększa
ryzyko porażenia prądem elektrycznym.
Nie używ przewodu zasilającego do innych celów. Nie wolno używać przewodu do przesuwania
urządzenia; nie wolno też wyciągać wtyczki z gniazda pociągając za przewód. Przewód należy chronić
przed wysokimi temperaturami, należy go trzymać z dala od ostrych krawędzi. Uszkodzone lub splątane
przewody zwiększają ryzyko porażenia prądem elektrycznym.
Nie podłączaj wędzarni elektrycznej, dopóki nie będzie całkowicie złożona i gotowa do użycia.
Używaj tylko uziemionego gniazdka elektrycznego.
Nigdy nie używaj urządzenia, które działa nieprawidłowo lub jest uszkodzone.
Podczas obsługi wędzarni elektrycznej zawsze miej pod ręką gaśnicę proszkową.
Nie pozwól, aby przewód elektryczny zwisał niedbale i dotykał gorących powierzchni.
Nigdy nie używaj urządzenia elektrycznego z uszkodzoną wtyczką lub przewodem.
Jeśli przewód zasilający zostanie uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta.
ZALECENIA
Przez rozpoczęciem wędzenia upewnij się, że komin jest w pełni drożny.
Nie przykrywaj rusztów folią aluminiową, ponieważ nie pozwoli to na prawidłowy przepływ ciepła.
Nie przeciążaj wędzarni nadmierną ilością produktów do uwędzenia za jednym razem. Bardzo duże ilości wsadu
mogą uwięzić ciepło, wydłużyć czas i spowodować nierównomierne wędzenie. Pozostaw przestrzeń między
produktami, aby zapewnić prawidłowy obieg ciepła.
Bardzo niskie temperatury mogą wydłużyć czas wędzenia.
Po użyciu przechowuj wędzarnię w suchym miejscu.
Wędzarnia elektryczna ogrodowa drewniana składa się z 7 podzespołów:
1
Drewniana komora
2
Skrzynka z panelem sterowania
3
Stelaż metalowy
4
Skrzynka z silnikiem wentylatora
5
Generator dymu
6
Panel sterowania z sondą
7
Zespół grzałki termoobiegu
3
3. Opis budowy
Rys. 1
Proces wędzenia odbywa się w przestrzeni drewnianej komory (1) zamykanej drzwiczkami
z ryglem oraz dachem (otwieralnym), na zawiasach. (Rys. 2)
W lewej bocznej ścianie drewnianej komory wykonane
otwory przewidziane do zamontowania generatora dymu
dragON JET 1 z pompką elektryczną (5). (Rys. 3)
Rys. 2
Rys. 3
Wewnątrz drewnianej komory znajduje się zespół grzałki
termoobiegu, gdzie po zdjęciu osłony głównej znajduje sgrzałka
oraz wentylator. (Rys. 4)
Rys. 4
UWAGA !!!
Elementy zespołu grzałki termoobiegu oraz generatora dymu podczas pracy wędzarni nagrzewają się do bardzo
wysokich temperatur. Należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ dotyk bez rękawic grozi poparzeniem.
4. Opis działania
Drewniana, elektryczna dzarnia ogrodowa zapewnia profesjonalne prowadzenie procesu wędzenia, suszenia lub
podpiekania produktów spożywczych. Zainstalowana grzałka z termoobiegiem idealnie rozprowadza ciepło w całej
przestrzeni drewnianej komory, a to sprawia, że proces wędzenia staje się dużo szybszy i efektywniejszy. Innowacyjny
generator dymu umożliwia wykorzystanie wszystkich walorów wędzenia z użyciem zrębków wędzarniczych.
Praca wędzarni nadzorowana jest przez sterownik PID za pomocą termostatu, który w sytuacji niebezpiecznej,
tj. temperaturze powyżej 110⁰C, odłączy zasilanie.
4
5. Montaż i przygotowanie urządzenia do pracy
Miejsce ustawienia urządzenia powinno znajdować się na zewnątrz budynku oraz być zadaszone. Powinno
również zapewniać zasilanie energią elektryczną z uziemieniem.
Wędzarnia powinna być ustawiona na stabilnym podłożu. Ze względu na instalację elektryczną oraz nagrzewające się
elementy należy z dużą starannością dobrać jak najbardziej płaskie, trudnopalne podłoże, aby nie wystąpiło ryzyko
przewrócenia się urządzenia i spowodowania pożaru.
Wędzarnię należy przenosić w min. 2 osoby – ze względu na jej ciężar i gabaryty.
Rys. 5
Nr
Opis
Ilość
1
Stelaż metalowy
1
2
Drewniana komora
1
3
Dach
1
4
Kominek
1
5
Listwy do daszku
4
6
Belki drewniane do zawieszania produktów
6
7
Haki wędzarnicze
5
8
Zestaw wkrętów do montażu kominka
i listew przydachowych
16
9
Zestaw wkrętów do montażu zawiasów
10
10
Zawiasy do dachu
2
11
Generator dymu dragON Jet 1 z pompką
1
12
Przewód zasilający
1
13
Zrębki wędzarnicze
1
Instrukcja wędzarnia
1
Instrukcja generatora dymu
1

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756