Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnia elektryczna BROWIN DragON 330340 z termometrem 50 x 50 x 124 cm Drewniana

Instrukcja obsługi Wędzarnia elektryczna BROWIN DragON 330340 z termometrem 50 x 50 x 124 cm Drewniana

Wróć
1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA ELEKTRYCZNA OGRODOWA dragON WOOD 60 E
USER MANUAL
dragON ELECTRIC SMOKER WITH SMOKE GENERATOR
BEDIENUNGSANLEITUNG
Elektrischer Gartenräucherofen dragON wood 60 E
NOTICE D’UTILISATION
FUMOIR ÉLECTRIQUE DE JARDIN dragON WOOD 60 E
No 330340
*zdjęcie poglądowe | illustrative photo
2
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA ELEKTRYCZNA OGRODOWA dragON WOOD 60 E
UWAGA!
W celu zapewnienia bezpiecznej eksploatacji urządzenia prosimy o uważne zapoznanie się
i stosowanie w całości do zaleceń niniejszej instrukcji obsługi.
UWAGA!
Każda inna forma wykorzystania i użytkowania urządzenia niezgodna z formą opisaną w treści
niniejszej instrukcji obsługi jest zabroniona.
UWAGA!
Urządzenie zasilane jest niebezpiecznym dla życia napięciem 230 V.
1. Informacje ogólne
DragON Wood 60 E z generatorem dymu to ogrodowa wędzarnia elektryczna, drewniana,
przeznaczona do wędzenia, suszenia, podgrzewania lub podpiekania artykułów spożywczych.
2. Wskazówki bezpieczeństwa
Ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa pracy z urządzeniami elektrycznymi.
OSTRZEŻENIE
Należy zapoznać się ze wszystkimi ostrzeżeniami i wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa
użytkowania oraz ilustracjami i danymi technicznymi dostarczonymi wraz niniejszym
urządzeniem. Nieprzestrzeganie poniższych wskazówek może stać się przyczyną porażenia prądem
elektrycznym, pożaru i/lub poważnych obrażeń ciała.
Należy zachować wszystkie przepisy i wskazówki bezpieczeństwa dla dalszego stosowania.
Pojęcie „urządzenie elektryczne” odnosi się do urządzenia elektrycznego zasilanego energią
elektryczną z sieci (z przewodem zasilającym).
Bezpieczeństwo w miejscu użytkowania
UWAGA: używać tylko na zewnątrz budynku pod zadaszeniem / wiatą.
Zabrania się narażania urządzenia na oddziaływanie czynników atmosferycznych,
takich jak deszcz, mróz, nadmierne nasłonecznienie itp.
Miejsce użytkowania należy utrzymywać w czystości. Zabrania się pozostawiania
urządzenia bez nadzoru.
Urządzenia nie należy używać w pobliżu łatwopalnych cieczy, gazów lub pyłów.
Podczas pracy grzałka zainstalowana w urządzeniu rozgrzewa się do wysokiej temperatury,
która może spowodować zapłon pyłów lub oparów i doprowadzić do wybuchu.
Należy zachować szczególną ostrożność przy wykonywaniu czynności wewnątrz
komory wędzarniczej w bliskim sąsiedztwie grzałki i elementów gorących. Bezpośredni
kontakt bez odpowiedniego zabezpieczenia grozi poparzeniem.
Zakazuje się obsługi urządzenia bez użycia odpowiednich środków ochrony
indywidualnej.
Podczas użytkowania urządzenia należy zwracać uwagę na to, aby dzieci i inne osoby
postronne nie znajdowały się zbyt blisko gorących elementów zewnętrznych, np.
generatora dymu. Kontakt bezpośredni z korpusem generatora dymu może powodować
poparzenia.
Zabrania się obsługi urządzenia przez osoby niepełnoletnie oraz osoby dorosłe o
ograniczonych zdolnościach zdrowotnych.
Należy unikać nienaturalnych pozycji pracy urządzenia. Należy dbać o stabilne
usytuowanie urządzenia.
Nie przenosić urządzenia podczas pracy. Należy odczekać aż wędzarnia ostygnie.
Bezpieczeństwo elektryczne
3
Urządzenie zasilane jest napięciem 230 V AC. Wszelkie działania naprawcze mogą być
wykonywane jedynie przez wyspecjalizowane jednostki serwisowe.
Zabrania się samodzielnego wykonywania drobnych napraw.
Wszelkie czynności konserwacyjne muszą być przeprowadzone, gdy urządzenie jest
odłączone od źródła zasilania.
Wtyczka urządzenia elektrycznego musi pasow do gniazd. Nie wolno w żadnej
sytuacji i w żaden sposób modyfikow wtyczki. Podczas użytkowania urządzenia
elektrycznego z uziemieniem ochronnym nie wolno stosować żadnych wtyków
adaptacyjnych.
Zaleca się, aby urządzenie zasilane było z gniazdka posiadającego w instalacji
bezpiecznik różnicowo-prądowy.
Urządzenia nie wolno narażać na kontakt z deszczem.
Nie używać przewodu zasilającego do innych celów. Nie wolno używać przewodu do
przesuwania urządzenia; nie wolno też wyciągać wtyczki z gniazda pociągając za
przewód. Przewód należy chronić przed wysokimi temperaturami, należy go trzymać z
dala od ostrych krawędzi.
Nie podłączać wędzarni elektrycznej, dopóki nie będzie całkowicie złożona i gotowa do
użycia.
Używać tylko uziemionego gniazdka elektrycznego.
Nigdy nie używać urządzenia, które działa nieprawidłowo lub jest uszkodzone.
Podczas obsługi wędzarni elektrycznej należy zawsze mieć pod ręką gaśnicę
proszkową.
Nigdy nie używać urządzenia elektrycznego z uszkodzoną wtyczką lub przewodem.
Jeśli przewód zasilający zostanie uszkodzony, musi zostać wymieniony przez
producenta.
ZALECENIA
Przez rozpoczęciem wędzenia upewnij się, że komin jest w pełni drożny.
Nie przykrywaj rusztów fol aluminiową, ponieważ nie pozwoli to na prawidłowy przepływ
ciepła.
Nie przeciążaj wędzarni nadmierną ilością produktów do uwędzenia za jednym razem. Bardzo
duże ilości wsadu mogą uwięz ciepło, wydłużyć czas i spowodować nierównomierne
wędzenie. Pozostaw przestrzeń między produktami, aby zapewnić prawidłowy obieg ciepła.
Bardzo niskie temperatury mogą wydłużyć czas wędzenia.
Po użyciu przechowuj wędzarnię w suchym miejscu.
Główne elementy wędzarni:
1
Drewniana komora
2
Skrzynka z panelem sterowania
3
Stelaż metalowy
4
Skrzynka z silnikiem wentylatora
5
Generator dymu
6
Panel sterowania z sondą
7
Zespół grzałki termoobiegu
4
3. Opis budowy
Rys. 1
Proces wędzenia odbywa się w przestrzeni drewnianej komory (1) zamykanej drzwiczkami z ryglem
oraz dachem (otwieralnym), na zawiasach. (Rys. 2)
W lewej bocznej ścianie drewnianej komory wykonane otwory
przewidziane do zamontowania generatora dymu dragON JET 1 z
pompką elektryczną (5). (Rys. 3)
Rys. 2
Rys. 3
Wewnątrz drewnianej komory znajduje się zespół
grzałki termoobiegu, gdzie po zdjęciu osłony
głównej znajduje się grzałka oraz wentylator. (Rys.
4)
Rys. 4
UWAGA !!!
Elementy zespołu grzałki termoobiegu oraz generatora dymu podczas pracy wędzarni nagrzewają się
do bardzo wysokich temperatur. Należy zachować szczególną ostrożność, ponieważ dotyk bez
rękawic grozi poparzeniem.
5
4. Opis działania
Drewniana, elektryczna wędzarnia ogrodowa zapewnia profesjonalne prowadzenie procesu wędzenia,
suszenia lub podpiekania produktów spożywczych. Zainstalowana grzałka z termoobiegiem
rozprowadza ciepło w całej przestrzeni drewnianej komory, a to sprawia, że proces wędzenia staje s
dużo szybszy i efektywniejszy. Innowacyjny generator dymu umożliwia wykorzystanie wszystkich
walorów wędzenia z użyciem zrębków wędzarniczych.
Praca wędzarni nadzorowana jest przez sterownik PID za pomocą termostatu, który w sytuacji
niebezpiecznej,
tj. temperaturze powyżej 110⁰C, odłączy zasilanie.
5. Montaż i przygotowanie urządzenia do pracy
Miejsce ustawienia urządzenia powinno znajdować się na zewnątrz budynku oraz b
zadaszone.
Powinno również zapewniać zasilanie energią elektryczną z uziemieniem.
Wędzarnia powinna być ustawiona na stabilnym podłożu. Ze względu na instalację elektryczną oraz
nagrzewające s elementy należy z dużą starannością dobrać jak najbardziej płaskie, trudnopalne
podłoże, aby nie wystąpiło ryzyko przewrócenia się urządzenia i spowodowania pożaru. Wędzarnię
należy przenosić w min. 2 osoby – ze względu na jej ciężar i gabaryty.
Rys. 5
Nr
Opis
Ilość
1
Stelaż metalowy
1
2
Drewniana komora
1
3
Dach
1
4
Kominek
1
5
Listwy do daszku
4
6
Belki drewniane do zawieszania produktów
3
7
Haki wędzarnicze
5

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756