Znaleziono w kategoriach:
Okap FABER West Angolo EG8 100 (bez ram)

Instrukcja obsługi Okap FABER West Angolo EG8 100 (bez ram)

Wróć
INSTRUKCJA MONTAŻU I UŻYTKOWANIA
OKAPU KUCHENNEGO
WEST
PROBLEMY W TRAKCIE UŻYTKOWANIA
W trakcie użytkowania okapu mogą wystąpić problemy. Przed skontaktowaniem się
z serwisem należy sprawdzić:
1) Podczas pracy okapu słychać dziwny hałas:
Sprawdzić czy wszystkie śruby są dobrze dokręcone;
Zdjąć ewentualne przedmioty znajdujące się na półce nad okapem.
2) Okap się nie włącza:
Przeprowadzić prawidłową kalibrację sensora;
Sprawdzić pozycję sterownika silnika;
Sprawdzić czy łącznik przewodu zasilania jest prawidłowo podłączony
do wtyczki silnika, która znajduję się pod filtrami
przeciwtłuszczowymi;
Sprawdzić czy wtyczka jest prawidłowo podłączona do zasilania;
3) Okap pracuje mało wydajnie (słabo pochłania):
Umyć filtry metalowe bądź wymienić na nowe filtry węglowe;
Sprawdzić czy wyjście powietrza nie jest zatkane.
UWAGA:
Kontaktując się z serwisem należy podać dane z tabliczki znamionowej znajdującej się wewnątrz
okapu pod filtrami przeciwtłuszczowymi:
1) Model okapu,
2) Kod produktu,
3) Data produkcji
4) znajdujący się obok tabliczki znamionowej numer Inspektora kontroli jakości
DOM BIANCO Sp. z o.o.
Al. Krakowska 5,05-090 Raszyn
tel. 22/7201198, 7201199
fax. 22/7200688
www.dombianco.pl
- 2 -
1. ZALECENIA I SUGESTIE
Szanowni Państwo.
Zastosowanie się do zaleceń i sugestii zawartych w niniejszej instrukcji,
pozwoli Państwu zachować przez długi czas sprawność i żywotność okapu.
Przed przystąpieniem do montażu okapu kuchennego należy
przewidzieć ewentualne trudności, jakie mogą powstać podczas
montażu i użytkowania urządzenia. Prace montażowe powinny być
wykonywane przez odpowiednio przeszkolony i wykwalifikowany
personel. Sposób podłączenia urządzenia do instalacji
wentylacyjnych i elektrycznych musi odpowiadać obowiązującym
przepisom prawa i normom, a w szczególności postanowieniom
rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r w
sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki
i ich usytuowanie (Dz. U. nr 75 z 2002 r. poz. 690).
1.1. Instalacja
Producent i dystrybutor nie ponoszą żadnej odpowiedzialności prawnej
i/lub materialnej za wszelkie straty materialne i/lub szkody w zdrowiu
albo życiu ludzkim spowodowane niewłaściwą instalacją urządzenia.
Minimalna odległość między dolną powierzchnią okapu a najwyższym
punktem płyty grzewczej (kuchni), nad którą jest umieszczony, powinna
wynosić 650 mm.
Należy upewnić się, czy napięcie i częstotliwość prądu w domowej
instalacji elektrycznej odpowiadają wartościom podanym na tabliczce
znamionowej.
Okap w wersji wyciąg łączymy z kanałami wentylacyjnymi lub otworem
w zewnętrznej ścianie budynku za pomocą elastycznych lub sztywnych
rur o minimalnej średnicy 120 mm. Długość podłączenia i kanału
wentylacyjnego powinna być jak najmniejsza. W przypadku stosowania
rur o przekrojach innych niż okrągłe, pole ich przekroju poprzecznego
powinno wynosić co najmniej 115 cm
2
.
Nie wolno podłączać okapu w wersji wyciąg do kanałów, którymi są
odprowadzane spaliny z innych urządzeń (podgrzewaczy wody, kotłów
c.o., kominków itp.).
Jeżeli w pomieszczeniu, w którym jest zainstalowany okap, funkcjonują
także inne urządzenia zasilane energią inną niż elektryczna (np.
gazem), to należy zapewnić odpowiednią wentylację takiego
pomieszczenia w celu niedopuszczenia do nawrotu spalin do
pomieszczenia. Pomieszczenie powinno być wyposażone w otwór w
ścianie zewnętrznej budynku zapewniający dopływ odpowiedniej ilości
świeżego powietrza.
- 15 -
Rys. 12. Zespół oświetlenia i wymiana żarówki.
- 14 -
Rys. 10. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe.
Rys. 11. Filtry węglowe
- 3 -
1.2. Użytkowanie
Okap kuchenny został zaprojektowany wyłącznie do użytkowania w
gospodarstwach domowych w celu eliminowania substancji
zapachowych powstających podczas gotowania i/lub smażenia oraz
pieczenia potraw.
Nie wolno używać okapu do celów innych, niż podane w poprzednim
punkcie.
Nie wolno pozostawiać pod okapem ączonych palników gazowych
ustawionych na maksymalną wielkość płomienia.
- 4 -
Wielkość płomienia należy regulować tak, aby nie wychodził on poza
obręb naczynia ustawionego nad danym palnikiem.
Podczas smażenia na tłuszczu naczynie musi znajdować się pod
stałym dozorem, gdyż przegrzany lub pryskający tłuszcz może ulec
zapaleniu.
Dzieci oraz osoby nie zapoznane z instrukcją obsługi urządzenia nie
mogą go użytkować.
1.3. Obsługa techniczna
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac związanych z obsługą
techniczną okapu (w tym z czyszczeniem) urządzenie należy
odłączyć od źródła zasilania elektrycznego.
Filtry należy czyścić i/lub wymieniać w zalecanych przez producenta
odstępach czasu.
Okap czyścimy za pomocą wilgotnej szmatki i płynnego środka do
mycia naczyń.
2. PARAMETRY
2.1. Wymiary
Podstawowe wymiary okapu oraz opcjonalnych elementów
wykończeniowych zostały podane na rys. 1.
2.2. Elementy składowe (rys. 2)
Nr Ilość Zakres dostawy fabrycznej
1 1 Korpus okapu wyposażony w panel sterowania, zespół oświetleniowy,
silnik i filtry
2 1 Maskownica komina
8 1 Kratka wylotowa
9 1 Kołnierz redukcyjny 150/120 mm
10 1 Drewniana rama do pomalowania
20 1 Drewniana listewka do pomalowania
Elementy montażowe
7.1 1 Uchwyt naścienny korpusu okapu
7.2 1 Uchwyt naścienny maskownicy komina
11 4 Kołki rozporowe
12a 4 Wkręty 4,2x44,4 mm
12e 2 Wkręty 2,9x6,5 mm
12m 6 Wkręty 2,9x18 mm
12n 4 Wkręty 3,5x30 mm
- 13 -
Rys. 8. Montaż ramy ozdobnej.
Rys. 9. Panel sterowania
- 12 -
Rys. 6. Wersja wyciąg.
Rys. 7. Wersja pochłaniacz.
- 5 -
3. INSTALACJA
3.1. Rozmieszczenie otworów montażowych i mocowanie uchwytów
naściennych (rys. 3
Zaznaczanie miejsc wykonania otworów montażowych
1. Na ścianie narysować pionową linię wychodzącą ze śladu osi symetrii
płyty grzewczej (kuchni) na ścianie i dochodzącą do stropu pomieszczenia
lub dolnej krawędzi rampy (zwieńczenia szafek wiszących).
2. W przypadku instalacji bez płyty przeciwtłuszczowej na wysokości
650 mm nad najwyższym punktem płyty grzewczej (kuchni) narysować
poziomą linię. W przypadku montażu z płytą przeciwtłuszczową pozioma
linia powinna przebiegać na wysokości H” wysokość widocznej części
płyty.
3. Przyłożyć do ściany uchwyt 7.1 362 mm nad linią poziomą,
wyśrodkować go w stosunku do linii pionowej i zaznaczyć miejsca
wykonania otworów do mocowania uchwytu.
4. Przyłożyć do ściany uchwyt 7.2 jego górna krawędź powinna
znajdować się w odległości 410 mm od dolnej krawędzi uchwytu 7.1,
wyśrodkować go w stosunku do linii pionowej i zaznaczyć miejsce
wykonania otworów do mocowania uchwytu.
3.2. Płyta przeciwtłuszczowa (na zamówienie)
Płyta przeciwtłuszczowa musi być zamontowana przed montażem
korpusu okapu i maskownicy komina. W przypadku mocowania yty za
pomocą dolnych i górnych otworów, płyta musi być przymocowania do
ściany także przed zamocowaniem na stałe blatu kuchennego. Ze względu
na stosunkowo skomplikowany montaż yty przeciwtłuszczowej, powinna
ona być instalowana przez montażystę mebli kuchennych lub odpowiednio
przeszkoloną osobę znającą ostateczne wymiary szafek i blatu
kuchennego.
W przypadku wykorzystywania do montażu yty tylko górnych otworów
postępujemy w poniższy sposób:
1) ytę ustawiamy dolną krawędzią przetłoczenia na blacie kuchennym
(obrzeże płyty znajduje się za blatem) i ustawiamy symetrycznie w
stosunku do narysowanej na ścianie linii pionowej,
2) zaznaczmy miejsce wykonania dwóch otworów do mocowania płyty,
3) wiercimy otwory za pomocą wiertła o średnicy 8 mm (także służące
do mocowania uchwytów naściennych korpusu okapu i maskownicy
komina),
4) w otworach osadzamy kołki rozporowe “11”,
5) mocujemy płytę i uchwyty za pomocą wkrętów “12a” – 4,2x44,4.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756