Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje FABER
›
Instrukcja Okap FABER West Angolo EG8 100 (bez ram)
Znaleziono w kategoriach:
Okapy
(166)
Wróć
Instrukcja obsługi Okap FABER West Angolo EG8 100 (bez ram)
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
INSTRUKCJ
A MONT
A
Ż
U I U
Ż
YT
KOWANIA
OKAPU KUCHENNEGO
WEST
PROBLEMY W TRAKCIE U
Ż
YTKOWANIA
W trakcie u
ż
ytkowania okapu mog
ą
wyst
ą
pi
ć
problemy. Przed s
kontaktowaniem si
ę
z serwisem nale
ż
y sprawdzi
ć
:
1)
Podczas pracy okapu sły
cha
ć
dziwny hałas
:
•
Sprawdzi
ć
czy wszystkie
ś
ruby s
ą
dob
rze dokr
ę
cone;
•
Zdj
ąć
ewentualne przedmiot
y
zn
ajduj
ą
ce si
ę
na półce nad okapem.
2)
Okap si
ę
nie wł
ą
cza
:
•
Przeprowadzi
ć
prawidłow
ą
kalibracj
ę
s
ensora;
•
Sprawdzi
ć
poz
y
cj
ę
sterownika siln
ika;
•
Sprawdzi
ć
czy ł
ą
cznik przewodu
zasilania jest prawidłowo podł
ą
czon
y
do wt
y
czki silnika, która znaj
duj
ę
si
ę
pod filtrami
przeciwtłuszczowymi;
•
Sprawdzi
ć
czy wtyczka jest prawidło
wo podł
ą
czona do zasilania;
3)
Okap pracuje mało wy
dajnie (słabo pochłania)
:
•
Umy
ć
filtry metalowe b
ą
d
ź
wymieni
ć
na no
we filtry
w
ę
glowe;
•
Sprawdzi
ć
czy wyj
ś
cie powietrza nie jest zatkane.
UWAGA:
Kontaktuj
ą
c si
ę
z serwisem nale
ż
y poda
ć
d
ane z tabliczki znamionowej znajduj
ą
cej si
ę
wewn
ą
trz
okapu pod filtrami przeciwtłuszczow
ym
i:
1)
Model
okapu
,
2)
Kod produktu
,
3)
Data produkcji
4)
znajduj
ą
cy si
ę
obok tabliczki znamionow
ej numer Inspektora kontroli jako
ś
ci
DOM BIANCO
Sp. z o.o.
Al. Krakowska 5,
05-090 Raszyn
tel. 22/7201
198, 7201199
fax. 22/7200
688
www.dombianco.pl
- 2 -
1. ZALECENIA I SUGESTIE
Szanowni Pa
ń
st
wo.
Zastosowanie
si
ę
do
zalec
e
ń
i
sugestii
za
wartych
w
niniejs
zej
instrukcji,
pozwoli Pa
ń
stwu
zachowa
ć
przez długi czas spra
wno
ść
i
ż
y
wotno
ść
okapu.
Przed przyst
ą
pieni
em do monta
ż
u okapu
kuchennego nale
ż
y
przewidzie
ć
ewentua
lne trudno
ś
ci, jaki
e mog
ą
powsta
ć
pod
czas
monta
ż
u i u
ż
ytkowania ur
z
ą
dzenia. Prace monta
ż
o
we powinny by
ć
wykonywane przez
odpowiednio przeszkolon
y i wykwalifikow
any
personel. Sposób podł
ą
czenia urz
ą
dzenia do
instalacji
wentylacyjnych i ele
ktrycznych mu
si odpowiada
ć
o
bowi
ą
zuj
ą
cym
przepisom prawa i no
rmom, a w szczegó
lno
ś
ci postanowieniom
rozporz
ą
dzenia
Ministra Infrastruktur
y z dnia 12 kwietnia 20
02 r w
sprawie warunków te
chnicznych, ja
kim powinny odpo
wiada
ć
budynki
i ich usytuowanie (Dz
. U. nr 75 z 2002 r. poz.
690).
1.1. Instalacja
♦
Producent
i
dystrybutor
nie
ponosz
ą
ż
adnej
odpowie
dzialno
ś
ci
prawn
ej
i/lub
materialnej
za
wszelkie
straty
materialne
i/lub
szkody
w
zdrowiu
albo
ż
yciu ludzkim sp
owodowane n
iewła
ś
ciw
ą
instalacj
ą
urz
ą
dzenia.
♦
Minimalna
o
dleg
ło
ść
mi
ę
dzy
doln
ą
p
owierzchni
ą
ok
apu
a
najwy
ż
sz
y
m
punktem
płyty
grzewczej (kuc
hni), nad któr
ą
jes
t umieszczony, po
winna
wynosi
ć
650 mm
.
♦
Nale
ż
y
upewni
ć
si
ę
,
c
zy
napi
ę
cie
i
cz
ę
stotliwo
ść
pr
ą
du
w
domowej
instalacji
elek
trycznej
o
dpowiadaj
ą
warto
ś
ciom
podanym
na
tablic
zce
znamionowej.
♦
Okap
w
wersji
wyci
ą
g
ł
ą
czym
y
z
k
anałami
went
ylacyjnymi
lub
ot
worem
w ze
wn
ę
trznej
ś
cianie
budynk
u za
pomoc
ą
elast
ycznych
lub s
ztywnych
rur
o
minimalnej
ś
rednic
y
120
mm.
Długo
ść
podł
ą
czenia
i
kanału
wentylacyjnego
pow
inna
by
ć
j
ak
najmniejsza. W
przypadk
u stoso
wania
rur
o
przekrojach
inny
c
h
ni
ż
ok
r
ą
głe,
pole
i
ch
przek
roju
poprzecznego
powinno wynosi
ć
co naj
mniej 115 cm
2
.
♦
Nie
wolno
podł
ą
cza
ć
ok
apu
w
wersji
wyci
ą
g
do
kanałów,
k
tórymi
s
ą
odprowadzane
spalin
y
z
innych
urz
ą
dze
ń
(
podgrzewacz
y
wod
y,
kotłów
c.o., komink
ów itp.).
♦
Je
ż
eli
w pom
ieszczeniu,
w
k
tórym j
est zainstalo
wany
okap,
funkcjonuj
ą
tak
ż
e
inne
urz
ą
dze
nia
zasilane
energi
ą
inn
ą
ni
ż
elektr
y
c
zna
(np.
gazem)
,
to
nale
ż
y
za
pewni
ć
odpo
wiedni
ą
wentylacj
ę
takiego
pomieszczenia
w
celu
niedopuszczenia
do
nawrot
u
spalin
do
pomieszczenia.
Pom
iesz
c
zenie
p
owinno
b
y
ć
wyposa
ż
one
w
otwór
w
ś
cianie
zewn
ę
trznej
budynku
zapewniaj
ą
c
y
dopływ
odpowiedniej
ilo
ś
ci
ś
wie
ż
ego powietrza.
- 15 -
Rys. 12. Zespół o
ś
wietlenia i
wy
m
iana
ż
arówk
i.
- 14 -
Rys. 10. Metalow
e filtry przeciwtłuszczo
we.
Rys. 11. Filtry w
ę
glo
we
- 3 -
1.2. U
ż
ytkowanie
♦
Okap
kuchenny
został
zaprojektowany
wył
ą
cznie
do
u
ż
ytkowania
w
gospodarst
wach
domowych
w
celu
eliminowania
s
ubstancji
zapachow
y
ch
powstaj
ą
c
ych
podczas
gotowania
i/lub
sma
ż
enia
oraz
pieczenia potraw.
♦
Nie
wolno
u
ż
ywa
ć
ok
apu
do
celów
i
nnych,
n
i
ż
poda
ne
w
p
oprzednim
punkcie.
♦
Nie
wolno
pozostawia
ć
pod
ok
apem
wł
ą
czonych
pa
lników
ga
zowych
ustawion
y
ch na
maksymaln
ą
wielko
ść
płomienia.
- 4 -
♦
W
iel
k
o
ść
płom
ienia
nale
ż
y
regulowa
ć
tak,
aby
nie
wychodził
o
n
poza
obr
ę
b nacz
y
nia
ustawionego nad da
ny
m
palnikiem
.
♦
Podczas
sm
a
ż
enia
na
tłus
z
c
zu
nacz
ynie
musi
znajdowa
ć
si
ę
p
od
stałym
dozorem
,
gd
y
ż
prz
egrzany
lub
pr
yskaj
ą
c
y
tłus
zcz
m
o
ż
e
u
lec
zapaleniu.
♦
Dzieci
ora
z
osob
y
nie
zapoznane
z
instruk
cj
ą
obsługi
urz
ą
dzenia
n
ie
mog
ą
go u
ż
ytko
wa
ć
.
1.3. Obsługa techniczna
♦
Przed prz
yst
ą
pieniem do
jakichkolw
iek prac z
wi
ą
zan
ych z obsług
ą
techniczn
ą
okapu
(w
tym
z
czyszczeniem)
urz
ą
dzenie
nal
e
ż
y
odł
ą
czy
ć
od
ź
ródła zasila
nia elektrycznego.
♦
Filtry
nale
ż
y
c
zy
ś
ci
ć
i/
lub
wymienia
ć
w
zalecanych
przez
producenta
odst
ę
pach c
z
asu
.
♦
Okap
czy
ś
cim
y
za
pomoc
ą
wilgotnej
s
z
m
atki
i
płynnego
ś
rodka
do
mycia naczy
ń
.
2. PARAMETRY
2.1. Wymiary
Podstawowe
wymiary
okapu
oraz
opcjonalnych
elem
entów
wyko
ń
czeniow
ych zostały podane na r
ys. 1.
2.2. Element
y składowe (rys. 2)
Nr
Ilo
ść
Zakres dosta
w
y
fabrycznej
1
1
Korpus okapu wy
posa
ż
ony w panel sterowania
, zespół o
ś
wietleniowy,
silnik i filtry
2
1
Maskown
ica k
omina
8
1
Kratka wy
lotowa
9
1
Kołnierz redukcyjny
∅
150/120
mm
10
1
Drewnian
a rama do pomalowania
20
1
Drewnian
a list
ew
ka do pomalowan
ia
Elementy
monta
ż
owe
7.1
1
Uchwy
t na
ś
cienny korpusu okapu
7.2
1
Uchwy
t na
ś
cienny maskownicy ko
mina
11
4
Kołki rozporo
we
12a
4
Wkr
ę
ty 4,2x4
4,4 mm
12e
2
Wkr
ę
ty 2,9x6
,5 mm
12m
6
Wkr
ę
ty 2,9x1
8 mm
12n
4
Wkr
ę
ty 3,5x3
0 mm
- 13 -
Rys. 8. Monta
ż
ram
y ozdobnej.
Rys. 9. Panel stero
wania
- 12 -
Rys. 6. W
ersja wy
c
i
ą
g.
Rys. 7. W
ersja pochłaniacz.
- 5 -
3. INSTALACJA
3.1.
Roz
mieszczenie
ot
worów
monta
ż
ow
ych
i
moco
wanie
uchw
ytów
na
ś
ciennych (rys.
3
Zaznaczanie miejsc wy
konania otworów
monta
ż
owych
1. Na
ś
cian
ie narysowa
ć
pi
onow
ą
lini
ę
wychodz
ą
c
ą
ze
ś
ladu osi s
y
m
etrii
płyty
grzewc
zej
(k
uchni)
na
ś
cianie
i
dochod
z
ą
c
ą
do
s
tropu
pom
ieszczenia
lub dolnej kr
aw
ę
dzi rampy (zwie
ń
czenia szafek
wisz
ą
cych).
2.
W
przypadku
instalac
ji
bez
p
łyty
przeciwtłus
zczowej
na
w
ysoko
ś
ci
650
mm
nad
najwy
ż
sz
y
m
punk
tem
płyty
grzewczej
(kuc
hni)
narysowa
ć
poziom
ą
lini
ę
.
W
prz
ypadku
monta
ż
u
z
p
łyt
ą
pr
zeciwtłuszczow
ą
po
zioma
linia
powinna
przebiega
ć
na
w
y
sok
o
ś
ci
“
H”
–
wysoko
ść
widocznej
cz
ęś
c
i
płyty.
3.
Pr
zyło
ż
y
ć
do
ś
cian
y
uchwyt
7.1
–
362
mm
nad
lini
ą
poziom
ą
,
wy
ś
rodkowa
ć
go
w
stosunk
u
do
lin
ii
pionowej
i
zaznaczy
ć
miejsca
wykonania otworó
w do mocowania uch
wytu.
4.
Przyło
ż
y
ć
do
ś
cian
y
uchwyt
7.2
–
jego
górna
kraw
ę
d
ź
powinna
znajdowa
ć
si
ę
w
odległo
ś
ci
410
mm
od
dolnej
k
raw
ę
dzi
uchwytu
7.1
,
wy
ś
rodkowa
ć
go
w
stosunk
u
do
lin
ii
pionowej
i
zaznaczy
ć
miejsce
wykonania otworó
w do mocowania uch
wytu.
3.2. Płyta przeciw
tłuszczow
a (na zamówienie)
Płyta
pr
zeciwtłus
zczowa
musi
by
ć
zamontowana
przed
m
onta
ż
em
korpusu
okapu
i
m
askownicy
kom
ina.
W
prz
yp
adk
u
m
ocowania
pł
yty
za
pomoc
ą
dolnych
i
górnych
otworów,
płyta
musi
by
ć
p
rzymoco
wania
do
ś
ciany tak
ż
e
przed
zam
ocowaniem
na stałe
blatu k
uchennego. Ze
wzgl
ę
du
na
stosunk
owo
sk
omplikowany
m
onta
ż
pł
y
t
y
przeciwtłus
zczowej,
po
winna
ona
by
ć
instalowana
pr
zez
monta
ż
yst
ę
m
ebli
kuchen
nych
lub
odpowiedni
o
przeszkolon
ą
osob
ę
znaj
ą
c
ą
ostateczne
wy
m
iar
y
szaf
ek
i
blatu
kuchennego.
W
przypadku
w
y
k
orzyst
y
w
ania
do
monta
ż
u
pł
y
t
y
tylko
górnych
otworó
w
post
ę
pujem
y w poni
ż
szy sposób:
1)
pł
yt
ę
ustawiam
y
doln
ą
kraw
ę
d
zi
ą
przetłoc
zenia
na
blacie
kuchenn
y
m
(obrze
ż
e
płyty
znajduje
si
ę
za
blatem)
i
us
tawiamy
s
y
m
etrycznie
w
stosunku do nar
y
s
owanej na
ś
cianie
linii pionowej,
2) zaznaczm
y
m
iejsce wykonania d
wóch otworów do m
ocowania płyty,
3)
wiercim
y
otwory
za
pomoc
ą
wiertła
o
ś
rednicy
8
m
m
(tak
ż
e
słu
żą
ce
do
moc
owania
uchwytów
na
ś
cienn
ych
korpusu
ok
apu
i
mask
owni
c
y
kom
ina),
4) w otworach osa
dzam
y
kołk
i rozporowe “11”,
5) moc
ujemy płyt
ę
i uchwyty za pom
oc
ą
wkr
ę
tów “12a” – 4,2x44,4
.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Taty
Zabawki
LEGO
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Jak pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z lodówki?
Jak zrobić zdjęcie w basenie?
Wędkarstwo spinningowe – na czym polega?
Jakie łyżki do opon rowerowych wybrać?
For the Sun Is Set to Die – co nowego przynosi wersja 3.4 Honkai: Star Rail?
iCloud – co to jest i do czego służy?
Sekator kowadełkowy czy nożycowy? Jaki wybrać?
Jaki fotelik rowerowy dla dziecka wybrać?
Ile prądu zużywa klimatyzacja?
Jak wyczyścić okap z tłuszczu w kilka minut?
Jak podgłośnić mikrofon? Czym jest czułość?
Do czego służy blender?
Zmniejszenie wagi zdjęcia – sposoby
Ranking proszków do prania [TOP10]
Ranking suchych karm dla psa [TOP10]
Sprawdź więcej poradników