Znaleziono w kategoriach:
Zgrzewarka próżniowa FOODSAVER VS1290X Stalowy

Instrukcja obsługi Zgrzewarka próżniowa FOODSAVER VS1290X Stalowy

Wróć
www.foodsavereurope.com
VS1290X
EN
REFERENCE GUIDE
FR
GUIDE DE RÉFÉRENCE
DE
ANLEITUNG
ES
GUÍA DE REFERENCIA
PT
INSTRÇÕES DE UTILIZAÇÃO
IT
GUIDA DI RIFERIMENTO
NL
HANDLEIDING
SE
BRUKSANVISNING
FI
OPASKIRJA
DK
BRUKSANVISNING
NO
BRUKSANVISNING
PO
PRZEWODNIK
CZ
REFERENČNÍ PŘÍRUČKA
SK
REFERENČNÁ PRÍRUČKA
RO
GHID DE REFERINȚĂ
BG
РЪКОВОДСТВО
GK
ΟΔΗΓΟΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
VACUUM SEALING SYSTEM
SYSTÈME D’EMBALLAGE SOUS VIDE
VAKUUMVERPACKUNGSSYSTEM
SISTEMA DE ENVASADO AL VACÍO
SISTEMA PARA EMBALAR EM VÁCUO
SISTEMA DI CONFEZIONAMENTO SOTTOVUOTO
VACUÜMVERPAKKINGSSYSTEEM
VAKUUMFÖRSEGLINGSSYSTEM
TYHJIÖPAKKAUSLAITE
VAKUUMFORSEGLINGSSYSTEM
VAKUUMFORSEGLINGSSYSTEM
SYSTEM PAKOWANIA PRÓŻNIOWEGO
VAKUOVÁ BALIČKA
VAKUOVÁ BALIČKA
VÁKUOVÁ BALIČKA POTRAVÍN
SISTEM DE SIGILARE ÎN VID
СИСТЕМА ЗА ВАКУУМИРАНЕ И ЗАПЕЧАТВАНЕ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΦΡΑΓΙΣΗΣ ΣΤΟ ΚΕΝΟ
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 1VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 1 2023/5/18 09:022023/5/18 09:02
English 5
Français/French 12
Deutsch/German 19
Español/Spanish 26
Português/Portuguese 33
Italiano/Italian 40
Nederlands/Dutch 47
Svenska/Swedish 54
Suomi/Finnish 61
Dansk/Danish 68
Norsk/Norwegian 75
Polski/Polish 82
Česky/Czech 89
Slovenčina/Slovakian 96
Română/Romanian 103
български/Bulgarian 110
ΕΛΛΗΝΙΚΑ/Greek 117
Fig.1
A
BC
D
F
E
G
H J K L
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 2-3
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 2-3
2023/5/18 09:02
2023/5/18 09:02
www.foodsavereurope.com www.foodsavereurope.com
82 83
Części
Patrz rysunek 1
Intuicyjny i łatwy w obsłudze panel sterowania pozwala
maksymalnie wykorzystać możliwości systemu FoodSaver®:
1. Kontrolka wskaźnika uszczelniania
Miga, gdy trwa proces uszczelniania, a po jego zakończeniu zaczyna
świecić światłem stałym.
2. Kontrolka wskaźnika usuwania powietrza
Miga podczas cyklu usuwania powietrza, a po jego zakończeniu
zaczyna świecić światłem stałym.
3. Przycisk uszczelniania
Ten przycisk ma trzy zastosowania:
1. Naciśnij w celu utworzenia uszczelnienia podczas tworzenia
torebek z rolki FoodSaver®.
2. Naciśnij, aby natychmiast zatrzymać proces usuwania powietrza
i rozpocząć uszczelnianie torebki. Zapobiega to zgnieceniu
delikatnych produktów, takich jak chleb, ciastka i ciasta.
3. Naciśnij, aby utworzyć uszczelnienie na wielowarstwowych
torebkach foliowych (np. na chipsy ziemniaczane) i zapobiec
dostępowi powietrza do żywności.
4. Przycisk usuwania powietrza
Ten przycisk ma dwa zastosowania:
1. Naciśnij, aby próżniowo zapakować żywność. Silnik będzie
pracował do momentu, aż całe powietrze zostanie usunięte, a
następnie torebka automatycznie się uszczelni.
2. Naciśnij, aby w dowolnym momencie wstrzymać proces usuwania
powietrza.
5. Przycisk akcesoriów
Naciśnij, aby użyć ręcznego urządzenia do pakowania próżniowego.
Akcesoria opcjonalne
Ręczne urządzenie do uszczelniania
Do stosowania z torebkami strunowymi
i pojemnikami na świeżą żywność
FoodSaver®, idealne do pakowania
świeżej żywności i przekąsek.
A Przycisk uszczelniania
B Przycisk usuwania powietrza
C Przycisk akcesoriów
D Przycisk przechowywania
E Złącze akcesoriów
F Przyciski otwierania pokrywy
G Górna uszczelka piankowa
H Dolna uszczelka piankowa
J Bardzo szeroki pasek
uszczelniający
K Kanał próżniowy
L Wyjmowana taca ociekowa
Przygotowywanie torebki z rolki
FoodSaver®
Patrz rysunek 2
1. Nożyczkami odetnij z rolki ilość materiału wystarczającą do
zapakowania danego produktu plus 7,5 cm (3 cale). Postaraj się
ciąć prosto.
2. Przełóż jeden koniec materiału torebki przez pasek uszczelniający.
3. Naciśnij pokrywę, aby zablokować materiał.
4. Naciśnij przycisk uszczelniania.
5. Gdy kontrolka wskaźnika uszczelniania przestanie migać i zacznie
świecić światłem stałym, uszczelnienie jest zakończone. Naciśnij
przyciski zwalniające pokrywę, aby ją otworzyć.
Teraz możesz przystąpić do pakowania próżniowego przy użyciu
nowej torebki (patrz następna strona).
Urządzenie jest kompatybilne z rolkami 28 cm, rolkami 20
cm, torebkami 946 ml, torebkami 3,78 l i innymi akcesoriami
FoodSaver®.
Pakowanie próżniowe przy użyciu
torebek FoodSaver®
Patrz rysunek 3
1. Umieść produkty w torebce, pozostawiając co najmniej 7,5 cm (3
cale) przestrzeni pomiędzy zawartością a górą torebki.
2. Otwórz pokrywę urządzenia i umieść otwarty koniec torebki w
kanale próżniowym.
3. Naciśnij pokrywę, aby zablokować materiał.
4. Naciśnij przycisk usuwania powietrza, aby rozpocząć proces
usuwania powietrza i uszczelniania. Silnik będzie pracował do
momentu, aż całe powietrze zostanie usunięte, a następnie torebka
automatycznie się uszczelni.
5. Gdy kontrolka wskaźnika uszczelniania przestanie migać i zacznie
świecić światłem stałym, naciśnij przyciski zwalniające po obu
stronach, aby otworzyć pokrywę, następnie podnieś ją i wyjmij
torebkę.
UWAGA: Po każdym użyciu pozostaw urządzenie do ostygnięcia na
20 sekund.
Ważne wskazówki:
Aby zminimalizować ilość odpadów podczas uszczelniania torebek,
nie wkładaj ich zbyt głęboko do urządzenia. Wkładaj torebkę tylko tuż
poza krawędź wyjmowanej tacy ociekowej.
Pakowanie próżniowe przy użyciu
akcesoriów FoodSaver®
Patrz rysunek 4
1. Przygotuj pojemnik zgodnie ze wskazówkami na temat akcesoriów
FoodSaver® (zapoznaj się z instrukcją dołączoną do zestawu
akcesoriów).
2. Włóż jeden koniec węża akcesoriów do gniazda akcesoriów
w urządzeniu (powinien być słyszalny dźwięk kliknięcia).
Podłącz drugi koniec do odpowiedniego akcesorium zgodnie ze
wskazówkami dotyczącymi akcesoriów.
Ważne uwagi dotyczące
bezpieczeństwa
Urządzenie to może być używane przez
dzieci od 8. roku życia oraz osoby
o ograniczonej sprawności fizycznej, czuciowej
lub psychicznej lub osoby niemające
doświadczenia ani wiedzy, pod warunkiem
że korzystają z urządzenia pod nadzorem lub
zostały poinstruowane odnośnie bezpiecznego
używania urządzenia oraz mają świadomość
ryzyka związanego z jego użytkowaniem.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Dzieci nie powinny czyścić ani konserwować
urządzenia bez nadzoru.
W celu uniknięcia zagrożenia uszkodzony
przewód zasilający może być wymieniony
jedynie przez producenta, autoryzowany
serwis lub wykwalifikowaną osobę.
Zawsze używaj urządzenia na stabilnej, bezpiecznej, suchej
i poziomej powierzchni.
PRZESTROGA: NINIEJSZY SYSTEM PAKOWANIA NIE JEST
PRZEZNACZONY DO UŻYTKU KOMERCYJNEGO. Nigdy nie
używaj urządzenia niezgodnie z przeznaczeniem. Urządzenie
jest przeznaczone wyłącznie do użycia w gospodarstwie
domowym. Nie wolno go używać na zewnątrz.
Nie zanurzaj urządzenia, przewodu ani wtyczki w wodzie ani w
żadnej cieczy.
Nie używaj urządzenia, jeśli zostało upuszczone lub ma
widoczne oznaki uszkodzenia.
Przed czyszczeniem urządzenie musi zostać wyłączone i
odłączone od zasilania.
Aby rozłączyć, odłącz przewód od gniazdka elektrycznego. Nie
rozłączaj, pociągając za przewód.
Nie używaj urządzenia z przedłużaczem.
Stosuj wyłącznie akcesoria i dodatki zalecane przez
producenta.
Podczas podgrzewania żywności w torebkach FoodSaver®
należy pamiętać o zanurzeniu ich w lekko podgrzanej wodzie o
temperaturze poniżej 75°C (170°F).
PRODUKTY SPOŻYWCZE W TOREBCE MOŻNA ROZMROZIĆ
W KUCHENCE MIKROFALOWEJ, ALE NIE NALEŻY
ICH PODGRZEWAĆ. Podczas rozmrażania w kuchence
mikrofalowej produktów spożywczych umieszczonych w
torebkach FoodSaver® należy pamiętać, by nie przekraczać
mocy 180 W (ustawienie Rozmrażanie), maksymalnego czasu
2 minut i temperatury 70°C (158°F).
ZACHOWAJ TĘ INSTRUKCJĘ
System FoodSaver®
Zalety pakowania próżniowego
Kontakt z powietrzem powoduje utratę składników odżywczych i
aromatu oraz oparzeliny zamrażalnicze, a także umożliwia rozwój
różnych bakterii, pleśni i drożdży. System pakowania próżniowego
FoodSaver® usuwa powietrze, dzięki czemu żywność zachowuje
aromat i jakość. Szeroka gama torebek i pojemników FoodSaver®
daje wiele możliwości i pozwala na korzystanie ze sprawdzonej
metody przechowywania żywności, która zapewnia świeżość nawet
pięciokrotnie dłużej.
System FoodSaver® to oszczędność czasu i pieniędzy
Mniejsze koszty. System FoodSaver® pozwala na kupowanie
żywności w hurcie lub na wyprzedażach i pakowanie jej w
odpowiednich porcjach, co zapobiega marnotrawstwu.
Oszczędność czasu. Ugotuj posiłki na cały tydzień i przechowuj
je w torebkach FoodSaver®.
Łatwe przyjmowanie gości. Przygotuj z wyprzedzeniem swoje
popisowe danie oraz urlopowe przekąski i spędź więcej czasu z
gośćmi.
Ciesz się daniami sezonowymi i specjalnymi. Zachowaj na
dłużej nietrwałe i rzadko używane składniki.
Kontroluj porcje podczas diety. Pakowanie próżniowe
umożliwia dzielenie żywności na porcje żądanej wielkości oraz
zapisywanie na torebkach na przykład wartości kalorycznej i
zawartości tłuszczu.
Chroń inne przedmioty. Zabezpiecz przedmioty na kemping
suche i dobrze zorganizowane. Chroń polerowane srebro przed
zmatowieniem, minimalizując kontakt z powietrzem.
Akcesoria FoodSaver®
Wykorzystaj w pełni urządzenie FoodSaver® dzięki łatwym w użytku
torebkom, pojemnikom i akcesoriom FoodSaver®.
Torebki i rolki FoodSaver®
Torebki i rolki FoodSaver® charakteryzują się specjalnymi
kanałami, które umożliwiają efektywne odprowadzanie powietrza.
Wielowarstwowa konstrukcja tworzy efektywną barierę dla tlenu i
wilgoci oraz zapobiega oparzelinom zamrażalniczym. Torebki i rolki
FoodSaver®dostępne w różnych rozmiarach.
Pojemniki FoodSaver®
Pojemniki FoodSaver®proste w użyciu i doskonale nadają się do
pakowania próżniowego delikatnych produktów, takich jak wypieki,
płyny i artykuły sypkie. Tryb marynaty skraca czas marynowania z
godzin do minut.
Korek FoodSaver®
Korki FoodSaver® umożliwiają pakowanie próżniowe wina, napojów
niegazowanych i olejów. Podnosi to trwałość płynu i zachowuje jego
aromat. Nie używaj korka z butelkami plastikowymi.
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 82-83
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 82-83
2023/5/18 09:02
2023/5/18 09:02
www.foodsavereurope.com www.foodsavereurope.com
84 85
Przewodnik, wskazówki i porady
dotyczące przechowywania
Pakowanie próżniowe i bezpieczeństwo żywności
Proces pakowania próżniowego przedłuża trwałość żywności,
usuwając większość powietrza z uszczelnionego pojemnika, a w
efekcie redukując utlenianie obniżające wartość odżywczą i ogólną
jakość oraz pogarszające smak. Usunięcie powietrza może także
zapobiegać rozwojowi mikroorganizmów, które mogą powodować
problemy w określonych warunkach:
Bezpieczne przechowywanie żywności wymaga zachowania niskiej
temperatury. Rozwój mikroorganizmów można znacznie ograniczyć
w temperaturze 4°C i niższej.
Zamrażanie w temperaturze –17°C nie zabija mikroorganizmów,
ale zatrzymuje ich rozwój. W przypadku przechowywania
długoterminowego należy zamrozić nietrwałą żywność przed
zapakowaniem próżniowym i przechowywać ją w lodówce po
rozmrożeniu.
Należy pamiętać, że pakowanie próżniowe NIE zastępuje
przechowywania w puszkach i nie odwraca procesu psucia się
żywności. Może jedynie spowolnić zmiany jej jakości. Trudno jest
przewidzieć, jak długo żywność zachowa idealny aromat, wygląd
i teksturę, ponieważ zależy to od jej wieku i stanu w momencie
pakowania próżniowego.
Ważne: Pakowanie próżniowe NIE zastępuje zamrażania i
chłodzenia. Nietrwałą żywność wymagającą chłodzenia należy
po zapakowaniu próżniowym nadal przechowywać w lodówce
lub zamrażarce. Aby uniknąć potencjalnych chorób, nie używaj
ponownie torebek, w których było przechowywane surowe mięso,
surowe ryby lub tłuste produkty. Nie należy używać ponownie
torebek podgrzewanych w kuchence mikrofalowej lub wodzie.
Rozmrażanie i ponowne podgrze-
wanie pakowanej żywności
Żywność należy zawsze rozmrażać w lodówce lub
kuchence mikrofalowej. Nie należy rozmrażać
nietrwałej żywności w temperaturze pokojowej.
Produkty spożywcze w torebce można rozmrozić
w kuchence mikrofalowej, ale nie należy ich podgrzewać. Podczas
rozmrażania w kuchence mikrofalowej produktów spożywczych
umieszczonych w torebkach FoodSaver® należy pamiętać, by nie
przekraczać mocy 180 W (ustawienie Rozmrażanie), maksymalnego
czasu 2 minut i temperatury 70°C (158°F).
Żywność można także podgrzewać w torebkach FoodSaver®,
zanurzając je w lekko podgrzanej wodzie o temperaturze poniżej
75°C (170°F). Postępuj zgodnie z instrukcjami dołączonymi do
specjalistycznych torebek FoodSaver®.
Wskazówki dotyczące przygotowania
Mięso i ryby
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, zamroź wstępnie mięso i ryby przez 1–2
godz. przed zapakowaniem próżniowym w torebkach FoodSaver®. Pomaga
to zachować soczystość i kształt oraz zapewnia lepsze uszczelnienie. Jeśli
wstępne zamrożenie nie jest możliwe, umieść złożony ręcznik kuchenny
między mięsem lub rybą a górą torebki, ale poniżej obszaru uszczelniania.
Pozostaw ręcznik w torebce, aby wchłonął nadmiar wilgoci i soków w trakcie
procesu pakowania próżniowego.
Uwaga: Ze względu na brak tlenu wołowina może zmienić kolor na
ciemniejszy po zapakowaniu próżniowym. Nie jest to oznaką zepsucia.
Sery twarde
Aby zachować świeżość sera, zapakuj go próżniowo po
każdym użyciu. Zastosuj dłuższe torebki FoodSaver®,
zwiększając odległość 75 mm standardowo pozostawianą
między zawartością a uszczelnieniem o 25 mm na każde
planowane nowe uszczelnienie.
Po prostu odetnij zamkniętą krawędź i wyjmij ser. Kiedy
zechcesz ponownie go zapakować, włóż ser do torebki i zamknij.
Ważne: Ze względu na ryzyko rozwoju bakterii beztlenowych nigdy nie należy
pakować próżniowo serów miękkich.
Warzywa
Przed zapakowaniem próżniowym warzywa należy
zblanszować. Proces ten zatrzymuje rozwój enzymów
mogący prowadzić do utraty smaku, koloru i konsystencji.
Aby zblanszować warzywa, umieść je we wrzącej wodzie
lub w kuchence mikrofalowej, aż będą ugotowane, ale wciąż chrupiące. Czas
blanszowania waha się od 1–2 min w przypadku warzyw liściastych i groszku
do 3–4 min w przypadku groszku cukrowego, plasterków cukinii lub brokułów,
5 min w przypadku marchwi i 7–11 min w przypadku kolb kukurydzy. Po
blanszowaniu zanurz warzywa w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces
gotowania. Na koniec osusz warzywa na ręczniku przed zapakowaniem
próżniowym.
Uwaga: Niektóre warzywa (m.in. brokuły, brukselka, kapusta, kalafior, jarmuż i
rzepa) w naturalny sposób wydzielają gazy podczas przechowywania. Z tego
powodu po zblanszowaniu należy je przechowywać wyłącznie w zamrażarce.
Podczas mrożenia warzyw najlepiej zamrozić je wstępnie przez 1–2 godz. lub
do momentu całkowitego zamrożenia. Aby zamrozić warzywa w pojedynczych
porcjach, należy najpierw umieścić je na papierze do pieczenia i rozsunąć
tak, aby się nie stykały. Dzięki temu nie zostaną zamrożone w jednym bloku.
Po zamrożeniu należy usunąć papier do pieczenia i zapakować warzywa
próżniowo w torebce FoodSaver®. Po zapakowaniu warzyw należy ponownie
włożyć je do zamrażarki.
Ważne: Ze względu na ryzyko rozwoju bakterii beztlenowych nigdy nie należy
pakować próżniowo świeżych grzybów, cebuli ani czosnku.
3. Naciśnij pokrywę, aby zablokować materiał. Naciśnij przycisk
akcesoriów.
4. Gdy kontrolka zacznie świecić światłem stałym, proces usuwania
powietrza jest zakończony. Należy pamiętać, że urządzenie
nadal będzie wykonywało cykl uszczelniania podczas pakowania
próżniowego akcesoriów.
5. Odłącz wąż akcesoriów od akcesorium i urządzenia.
6. Aby przetestować szczelność, pociągnij za pokrywkę, akcesorium
Nie powinno się ruszać.
Korzystanie z ręcznego urządzenia
do uszczelniania z próżniowymi
torebkami strunowymi
Ręczne urządzenie do uszczelniania można stosować z
próżniowymi torebkami strunowymi.
1. Napełnij torebkę strunową i połóż ją na płasko szarym kółkiem do
góry. Wyciśnij powietrze, zamknij torebkę na 3/4 długości, wyciśnij
resztę powietrza i zamknij torebkę do końca.
2. Umieść ręczne urządzenie do pakowania próżniowego na szarym
kółku na torebce i naciśnij przycisk akcesoriów.
Otwieranie akcesoriów FoodSaver®
po uszczelnieniu
Patrz rysunek 5
Pojemniki FoodSaver®
Aby uwolnić podciśnienie i otworzyć, przekręć pokrętło do pozycji
otwartej.
Korki FoodSaver®
Aby uwolnić podciśnienie i otworzyć, przekręć korek i pociągnij go do
góry.
Konserwacja i czyszczenie urządzenia
do pakowania próżniowego
Patrz rysunek 6
Czyszczenie urządzenia:
Wyjmij kabel zasilający z gniazdka.
Nie zanurzaj go w cieczy.
Sprawdź uszczelki i okolice tacy
ociekowej, aby upewnić się, że nie
ma na nich resztek żywności. W
razie potrzeby wytrzyj uszczelkę szmatką zwilżoną ciepłą wodą z
detergentem. Górną i dolną uszczelkę można wyjmować do mycia.
Do mycia używaj ciepłej wody z detergentem.
Wyjmowana taca ociekowa ułatwia czyszczenie, gdy podczas
procesu usuwania powietrza do kanału próżniowego wciągnięte
zostaną niewielkie ilości płynów.
Opróżnij tacę ociekową po każdym użyciu. Umyj ją ciepłą wodą z
detergentem lub w zmywarce (w górnym koszu). Przed ponownym
włożeniem do urządzenia dokładnie wysusz.
Przechowywanie urządzenia:
Wyczyść dokładnie urządzenie, jak
opisano powyżej.
Po wyczyszczeniu urządzenia i
pozostawieniu go do całkowitego
wyschnięcia zamknij pokrywę bez
blokowania i przesuń przycisk
do pozycji Przechowywanie. W
tym ustawieniu na wewnętrzne
uszczelki urządzenia nie będzie
wywierany nadmierny nacisk.
Nigdy nie przechowuj pokrywy
w pozycji WŁĄCZONE, ponieważ
uszczelki mogą ulec ściśnięciu, a urządzenie nie będzie działać
prawidłowo.
Urządzenie należy przechowywać w pozycji pionowej
Po przesunięciu przycisku do pozycji Przechowywanie ustaw
urządzenie pionowo, aby zajmowało mniej miejsca w kuchni.
Obsługa posprzedażowa
W przypadku, gdy urządzenie nie działa, ale jest objęte gwarancją,
należy zwrócić produkt do miejsca zakupu w celu wymiany. Należy
pamiętać, że wymagany jest ważny dowód zakupu. Aby uzyskać
dodatkową pomoc, prosimy o kontakt z działem obsługi klienta:
Wielka Brytania: 0800 028 7154 | Hiszpania: 0900 81 65 10 | Francja:
0805 542 055 | Polska: +48 58 781 43 63. Inne kraje: +44 800 028
7154. Mogą obowiązywać stawki międzynarodowe. Można także
napisać wiadomość e-mail: foodsavereurope@newellco.com.
Utylizacja
Please replace this entire paragraph with:
o urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europejską
2012/19/UE oraz ustawą o zużytym sprzęcie elektrycznym i
elektronicznym symbolem przekreślonego kontenera na odpady.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt ten,
po zakończeniu eksploatacji nie może być
umieszczany łącznie z innymi odpadami
pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik sprzętu jest zobowiązany do oddania
go prowadzącym zbieranie zużytego sprzętu
elektrycznego i elektronicznego. Punkty zbierania
są prowadzone m.in. przez sprzedawców
hurtowych i detalicznych tego sprzętu oraz przez gminne jednostki
organizacyjne prowadzące działalność w zakresie odbierania
odpadów.Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych dla
zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających
z obecności składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego
składowania i przetwarzania takiego sprzętu.
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 84-85
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 84-85
2023/5/18 09:02
2023/5/18 09:02
www.foodsavereurope.com www.foodsavereurope.com
86 87
Problem Rozwiązanie
Kontrolka uszczelniania miga
Urządzenie jest przegrzane. Odczekaj 20 sekund przed kolejnym pakowaniem. W przypadku intensywnego
użytkowania urządzenie wyłączy się automatycznie i kontrolka uszczelniania zacznie migać. Odczekaj 20
minut, aż urządzenie ostygnie.
Zawsze odczekaj 20 sekund przed kolejnym pakowaniem.
Zatrzask pozostawiono w pozycji Włączone: uszczelki mogą być ściśnięte. Przesuń zatrzask na pozycję
Otwarte lub Przechowywanie i odczekaj 10–20 minut, aby uszczelki się rozszerzyły.
Pompa próżniowa pracuje dłużej niż 120 sekund. W przypadku intensywnego użytkowania urządzenie
wyłączy się automatycznie i kontrolka uszczelniania zacznie migać. Patrz następna sekcja: Pompa
próżniowa pracuje, ale nie usuwa powietrza z torebki.
Zatrzask pozostawiono w pozycji Włączone przez 5 minut i z powodu bezczynności użytkownik otrzymał
monit o konieczności zmiany pozycji zatrzasku na Otwarte lub Przechowywanie.
Pompa próżniowa pracuje, ale
nie usuwa powietrza z torebki
W przypadku formowania torebki z rolki upewnij się, że jeden jej koniec jest zamknięty. Zapoznaj się z
sekcją Przygotowywanie torebki z rolki FoodSaver®.
Popraw torebkę i spróbuj ponownie. Upewnij się, że otwarty koniec torebki jest wsunięty do tacy ociekowej.
Sprawdź, czy torebka nie marszczy się przy pasku uszczelniającym. Aby zapobiec marszczeniu
uszczelnienia, delikatnie rozciągnij torebkę na płasko podczas jej wkładania do tacy ociekowej.
Otwórz urządzenie i upewnij się, że uszczelki są prawidłowo włożone oraz że na górnej ani dolnej uszczelce
nie ma żadnych ciał obcych, brudu ani zanieczyszczeń.
Zatrzask pozostawiono w pozycji Włączone: uszczelki mogą być ściśnięte. Przesuń zatrzask na pozycję
Otwarte lub Przechowywanie i odczekaj 10–20 minut, aby uszczelki się rozszerzyły.
Upewnij się, że pokrywa ściśle przylega na całym obwodzie. Jeśli zatrzask nie przylega do pokrywy i nie
ściąga jej w dół, między uszczelkami wystąpi przeciek.
Uszczelka jest luźna lub ma
rozdarcie
Wyjmij uszczelkę, wyczyść ją i włóż ponownie do kanału uszczelki.
Jeśli uszczelka uległa drobnemu uszkodzeniu, odwróć ją i zamontuj ponownie.
Kup zamienną uszczelkę na stronie internetowej.
Torebka nie jest prawidłowo
uszczelniana
W torebce znajduje się zbyt dużo płynu; zamroź przed zapakowaniem próżniowym.
Sprawdź, czy w okolicy uszczelnienia nie ma resztek żywności. Jeśli zauważysz zanieczyszczenia, wyjmij
uszczelkę, wyczyść ją i włóż ponownie do kanału uszczelki.
Torebka marszczy się: aby zapobiec marszczeniu uszczelnienia, delikatnie rozciągnij torebkę na płasko
podczas jej wkładania do tacy ociekowej.
Żadna kontrolka na panelu
sterowania nie świeci się
Upewnij się, że urządzenie jest podłączone do gniazdka.
Upewnij się, że gniazdko jest sprawne.
Upewnij się, że pokrywa jest całkowicie opuszczona, a zatrzask znajduje się w pozycji Włączone.
Zamknięcie pokrywy i naciśnięcie
przycisku nie powoduje żadnego
działania
Upewnij się, że urządzenie jest podłączone do gniazdka.
Upewnij się, że gniazdko jest sprawne.
Otwórz zatrzask, upewnij się, że pokrywa jest całkowicie opuszczona, załóż ją ponownie.
Nie można włożyć torebki do
urządzenia
Upewnij się, że jest wystarczająco dużo materiału na torebkę, aby sięgnął środka tacy ociekowej. Pamiętaj
o pozostawieniu 76,2 mm (3 cale) odstępu, aby zapewnić ścisłe przyleganie torebki do zawartości.
Delikatnie rozciągnij torebkę na płasko podczas wkładania. Wsuń koniec torebki do tacy ociekowej.
Rozwiązywanie problemów
Warzywa liściowe
Aby uzyskać najlepsze rezultaty, warzywa liściowe należy
przechowywać w pojemniku. Umyj warzywa, a następnie osusz
je ściereczką lub w suszarce do sałaty. Po wysuszeniu włóż
warzywa do pojemnika i normalnie zapakuj próżniowo.
Przechowuj w lodówce.
Owoce
Podczas mrożenia miękkich owoców (np. jagodowych) najlepiej
zamrozić je wstępnie przez 1–2 godz. lub do momentu
całkowitego zamrożenia. Aby zamrozić owoce w pojedynczych
porcjach, należy najpierw umieścić je na papierze do pieczenia i
rozsunąć tak, aby się nie stykały. Dzięki temu nie zostaną
zamrożone w jednym bloku. Po zamrożeniu należy usunąć papier
do pieczenia i zapakować owoce próżniowo w torebce
FoodSaver®.
Po zapakowaniu warzyw należy ponownie włożyć je do zamrażarki. Można
zapakować próżniowo porcje do pieczenia lub ulubioną mieszankę, aby przez
cały rok przygotowywać sałatki owocowe. W przypadku przechowywania w
lodówce zalecamy stosowanie pojemnika próżniowego FoodSaver®.
Wypieki
Do pakowania próżniowego miękkich lub puszystych
wypieków zalecamy pojemnik próżniowy FoodSaver®, co
pozwoli zachować ich kształt. Korzystając z torebki, należy
zamrozić je wstępnie przez 1–2 godz. lub do momentu
całkowitego zamrożenia. Aby oszczędzić czas, możesz
wcześniej przyrządzić ciasto na ciasteczka, foremki na
babeczki, całe babeczki lub mieszanki suchych składników i
zapakować je próżniowo do późniejszego wykorzystania.
Kawa i produkty sproszkowane
Aby zapobiec wciągnięciu cząsteczek żywności do pompy
próżniowej, umieść filtr do kawy lub ręcznik kuchenny na
torebce lub pojemniku przed zapakowaniem próżniowym.
Można także umieścić żywność w oryginalnym opakowaniu
w torebce FoodSaver® lub wykorzystać do zapakowania
próżniowego pokrywę uniwersalną FoodSaver® z
oryginalnym opakowaniem.
Płyny
Przed zapakowaniem próżniowym płynów, np. bulionu,
należy wstępnie zamrozić je w garnku, keksówce lub
pojemniku na kostki lodu. Następnie należy wyjąć
zamrożony płyn i zapakować go próżniowo w torebce
FoodSaver®. Takie „zamrożone kostki” można przechowywać
w zamrażarce.
Aby je wykorzystać, odetnij róg torebki i umieść w naczyniu w kuchence
mikrofalowej lub zanurz w lekko podgrzanej wodzie o temperaturze poniżej
75°C (170°F).
Aby zapakować próżniowo niegazowane napoje butelkowane, można użyć
korka FoodSaver® z oryginalnym pojemnikiem.
Pamiętaj, aby pozostawić co najmniej 25 mm pustej przestrzeni między
zawartością a podstawą korka. Można uszczelniać butelki po każdym użyciu.
Gotowe posiłki, resztki i kanapki
Łatwe do ustawiania jeden na drugim, lekkie pojemniki
FoodSaver® umożliwiają wygodne przechowywanie
gotowych posiłków, resztek i kanapek. Można podgrzewać
je w kuchence mikrofalowej oraz myć w zmywarce w
górnym koszu, one także wyposażone w adapter.
Lekkie pojemniki doskonale sprawdzą się w biurze, w szkole i na wycieczce
— można je zabrać dosłownie wszędzie!
Przekąski
Po zapakowaniu próżniowym przekąski dłużej
zachowają świeżość. Aby uzyskać najlepsze efekty,
użyj pojemnika FoodSaver® do kruchych artykułów,
takich jak krakersy.
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 86-87
VS1290X_23MLM1 (EMEA).indd 86-87
2023/5/18 09:02
2023/5/18 09:02

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756