Znaleziono w kategoriach:
Kuchenka mikrofalowa GORENJE BM300X

Instrukcja obsługi Kuchenka mikrofalowa GORENJE BM300X

Powrót
Kuchenka mikrofalowa
PL
Serdecznie dziękujemy Państwu za zakup. Jesteśmy pewni, że już
wkrótce będą mieć Państwo liczne powody, aby móc zaufać naszym
urdzeniom. Aby ułatwić obsługę urządzenia, załączyliśmy
szczegółową instrukcję obsługi.
Instrukcja ta ma za cel pomóc jak najszybciej nauczyć się
obsługiwać nowe urządzenie. Przed pierwszym uruchomieniem
urządzenia należy dokładnie zapoznać się z treścią instrukcji
obsługi.
Sprawdzić należy, czy otrzymali Państwo urządzenie w stanie
nieuszkodzonym. W przypadku uszkodzenia powstałego podczas
transportu, należy zwrócić się do sprzedawcy, u którego
urządzenie zostało zakupione lub do magazynu, z którego
urządzenie zostało dostarczone. Numer telefonu znajdą Państwo
na rachunku lub potwierdzeniu dostawy.
Życzymy, aby z zadowoleniem użytkowali Państwo nowe
urządzenie.
Urządzenie przeznaczone jest do stosowania w gospodarstwie
domowym do podgrzewania potraw i napojów za pomocą energii
elektromagnetycznej. Można je użytkować jedynie w zamkniętych
pomieszczeniach.
Niniejsza instrukcja obsługi przeznaczona jest dla użytkownika.
W niej znajduje się opis urządzenia i sposób jego użytkowania.
Instrukcja może odnosić się do różnych typów urządzeń, dlatego
opisy niektórych funkcji mogą nie dotyczyć niniejszego
urządzenia.
Szanowny nabywco!
Instrukcja obsługi
48
Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa
Nigdy nie należy dotykać powierzchni urządzeń do ogrzewania lub
aparatów kuchennych. Podczas działania mocno się one nagrzewają.
Dzieci powinny przebywać z dala od tych urządzeń. Niebezpieczeństwo
oparzeń!
Energia mikrofalowa oraz wysokie napięcie! Nie otwierać pokrywy
ochronnej.
OSTRZEŻENIE! Zarówno urządzenie jak i niektóre dostępne elementy
urządzenia mocno nagrzewają się podczas użytkowania. Należy uważać,
aby nie dotykać nagrzewających się elementów. Dzieci poniżej 8 lat
powinny być cały czas pod opieką. Dzieci należy mieć stale pod kontrolą,
gdy znajdują się w pobliżu urządzenia, nie dopuszczając, aby bawiły się
urządzeniem.
Dzieci w wieku ośmiu lat oraz starsze, a także osoby o zmniejszonych
możliwościach fizycznych, ruchowych lub psychicznych czy też osoby bez
doświadczenia lub wiedzy mogą użytkować niniejsze urządzenie, będąc
pod odpowiednim nadzorem lub jeżeli wcześniej zostały odpowiednio
pouczone o bezpiecznym użytkowaniu kuchenki oraz rozumieją zagrożenia,
które mogą wyniknąć na skutek nieprawidłowego użytkowania kuchenki.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Dzieci nie powinny czyścić
urządzenia czy też wykonywać innego rodzaju prac związanych z jego
konserwacją, jeżeli są w wieku poniżej 8 lat i podczas wykonywania tych
prac nie znajdują się pod odpowiednim nadzorem.
Urządzenie i kabel przyłączeniowy nie powinny być dostępne dla dzieci w
wieku poniżej 8 lat.
OSTRZEŻENIE: Gdy urządzenie jest wykorzystywane w trybie
kombinowanym (mikrofale + grill), dzieciom należy pozwolić na
użytkowanie kuchenki jedynie pod opieką osoby dorosłej (dotyczy jedynie
modeli urządzeń z funkcją grilla) z uwagi na wysokie temperatury
powstające podczas eksploatacji.
OSTRZEŻENIE: Jeżeli uszkodzona została uszczelka drzwiowa, kuchenki
nie należy używać, aż do momentu naprawy przez wykwalifikowaną osobę.
49
OSTRZEŻENIE: Przeprowadzanie czynności serwisowych lub napraw
urządzenia, w przypadku których należy usunąć pokrywy ochronne, chroniące
przed promieniowaniem mikrofalowym, może wykonywać jedynie
upoważniony pracownik serwisu, w przeciwnym razie taka ingerencja może
być wyjątkowo niebezpieczna.
OSTRZEŻENIE: Płynów lub żywności nie należy podgrzewać w szczelnie
zamkniętych naczyniach, ponieważ mogą one wybuchnąć.
Dzieci należy mieć pod kontrolą, gdy znajdują się w pobliżu urządzenia, nie
dopuszczając, aby bawiły się urządzeniem.
Nie należy usuwać nóżek kuchenki czy przykrywać otworów wentylacyjnych
kuchenki.
Stosować należy jedynie naczynia i przybory, odpowiednie do stosowania w
kuchence mikrofalowej.
Podczas podgrzewania żywności w plastykowych lub papierowych
naczyniach czy też opakowaniach, należy nadzorować pracę kuchenki z
uwagi na możliwość zapłonu.
Widząc dym, kuchenkę należy wyłączyć lub wyciągnąć wtyczkę, drzwiczki
kuchenki należy jednak pozostawić zamknięte, gdyż dzięki temu łatwiej
będzie można ugasić ewentualny ogień.
Podczas podgrzewania w kuchence mikrofalowej płynów, może dojść do
opóźnionej reakcji i płyn może wykipieć; dlatego przenosząc naczynie z
podgrzanym płynem, należy być bardzo ostrożnym.
Po podgrzaniu jedzenia dla dzieci w szklanej butelce, butelkę należy przed
karmieniem wstrząsnąć i sprawdzić temperaturę jedzenia, nie dopuszczając
tym samym do oparzenia dziecka.
W kuchence mikrofalowej nie należy grzać jajek w skorupce, ponieważ mogą
one wybuchnąć nawet już po zakończeniu programu grzania za pomocą
mikrofal.
Do czyszczenia powierzchni drzwiczek, uszczelek drzwiowych oraz wnętrza
kuchenki należy stosować jedynie delikatne (nieżrące) środki czystości bądź
detergenty, rozprowadzając je za pomocą gąbki lub miękkiej ściereczki.
Kuchenkę należy regularnie czyścić, usuwając z niej wszystkie pozostałości
jedzenia.
Brak dbałości o czystość kuchenki może doprowadzić do uszkodzenia jej
powierzchni, to z kolei może negatywnie wpłynąć na długość okresu
eksploatacyjnego urządzenia i może doprowadzić do potencjalnie
niebezpiecznych sytuacji.
Wymiany uszkodzonego kabla przyłączeniowego może dokonać jedynie
producent lub upoważniony serwis naprawczy bądź inna odpowiednio
przeszkolona osoba, ponieważ taka ingerencja może być niebezpieczna.
Nie należy pozwolić, aby kabel przyłączeniowy zwisał przez krawędź stołu lub
powierzchni roboczej.
Aby zapobiec zagrożeniu, urządzenia nie należy podłączać do zewnętrznego
zegara elektronicznego, wyłącznika czasowego lub systemu zdalnego
sterowania.
Nigdy nie należy wymieniać żarówki wewnątrz kuchenki. Żarówkę zawsze
powinien wymieniać serwis naprawczy firmy Gorenje.
Urządzenia nie należy czyścić za pomocą urządzeń do czyszczenia za
pomocą pary, wysokiego ciśnienia, ostrymi przedmiotami, żrącymi środkami
czystości, szorstkimi gąbkami lub środkami do usuwania plam.
50
Poniżej wymienione są określone zasady, których należy przestrzegać oraz wskazówki bezpieczeństwa
zapewniające jak najlepsze działanie kuchenki mikrofalowej:
1. Podczas działania kuchenki szklany talerz obrotowy, ramiona z rolkami, złączka i prowadnica rolek powinny
być zawsze na właściwym miejscu.
2. Kuchenka nie powinna być stosowana w żadnym innym celu poza przygotowywaniem jedzenia. Nie należy
jej używ do suszenia ubrań, papieru czy do podgrzewania czegokolwiek oprócz jedzenia, bądź do
sterylizacji.
3. Nie należy włącz kuchenki, gdy jest ona pusta, ponieważ mogłoby to spowodować uszkodzenie
urządzenia.
4. Wnętrza kuchenki nie należy wykorzystyw do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów, na przykład
papieru, książek kucharskich itd.
5. Nie należy w niej gotować żywności, otoczonej błonką – np. żółtka jaja, ziemniaków, wątróbek drobiowych
itd. bez uprzedniego przekłucia błonki w kilku miejscach widelcem.
6. Nie należy wstawiać żadnych przedmiotów w otwory w obudowie urządzenia.
7. Nigdy nie należy usuwać z urządzenia elementów takich jak nóżki, złączki, śruby itd.
8. Nie należy przygotowywać żywności bezpośrednio na szklanym talerzu obrotowym czy tacy. Zanim
jedzenie wstawi się do kuchenki, należy je włożyć do odpowiedniego naczynia.
WAŻNE NACZYNIA, NIE NADAJĄCE SIĘ DO STOSOWANIA W PAŃSTWA KUCHENCE MIKROFALOWEJ
- Nie należy stosować naczyń metalowych lub naczyń z metalowymi uchwytami.
- Nie należy stosować naczyń z metalowymi brzegami.
- Nie należy stosować metalowych klamerek lub drucików do zamykania plastykowych torebek, nawet jeśli
klamerki lub druciki są owinięte papierem.
- Nie należy stosować naczyń z melaminy, ponieważ absorbują one energię mikrofalową, a to może
spowodować, że naczynie pęknie lub się przypali, gotowanie będzie też powolniejsze.
- Nie należy stosować naczyń Centura, ich szkliwo nie nadaje się bowiem do stosowania w kuchence
mikrofalowej. Nie należy również stosować naczyń z zamkniętym uchwytem typu Corelle Livingware.
- Nie należy gotować jedzenia w pojemnikach o zamkniętej pokrywce lub o zwężonej szyjce, np. w butelkach
do napojów lub butelkach po oleju, ponieważ tego typu naczynia podczas podgrzewania w kuchence
mikrofalowej mogą wybuchnąć.
- Nie należy stosować konwencjonalnych termometrów do pieczenia mięsa i ciast.
- Dostępne są specjalne termometry, przeznaczone do przygotowywania jedzenia w kuchenkach
mikrofalowych, których można używać.
9. Akcesoria do przygotowywania jedzenia w kuchence można stosow tylko zgodnie z instrukcjami ich
producenta.
10. W kuchence mikrofalowej nie należy smażyć żywności w głębokim oleju.
11. Prosimy pamiętać, że w kuchence mikrofalowej podgrzewa się raczej płyn bądź żywność w pojemniku
aniżeli sam pojemnik. Dlatego nawet, jeżeli pokrywa pojemnika nie jest gorąca podczas wyjmowania z
kuchenki, należy pamiętać, że po zdjęciu pokrywki z pojemnika zostanie uwolniona taka sama ilość pary, co w
przypadku konwencjonalnego gotowania oraz, że może dojść do rozpryskiwania się zawartości pojemnika.
12. Zawsze należy sprawdzić temperaturę gotowanej żywności, zwłaszcza w przypadku podgrzewania lub
gotowania posiłków dla niemowląt. Zalecamy, aby nigdy nie spożywać żywności bądź napojów bezpośrednio
po wyjęciu z kuchenki, lecz odczekać kilka minut i zamiesz potrawę w celu równomiernego rozprowadzenia
temperatury.
13. Jedzenie zawierające mieszaninę tłuszczu i wody, np. bulion, należy pozostawić w kuchence na 30-60
sekund po zakończeniu podgrzewania. Dzięki temu mieszanina osiądzie i przestanie kipieć podczas wkładania
do potrawy łyżki lub po dodaniu kostki rosołowej.
14. Przygotowując żywność bądź napój, należy pamiętać, że niektóre rodzaje jedzenia, jak np. pudding
bożonarodzeniowy, dżem i mielone mięso, podgrzewają się bardzo szybko. Podczas podgrzewania lub
gotowania żywności z dużą zawartością tłuszczu lub cukru, nie należy stosować plastykowych pojemników.
15. Naczynia i akcesoria kuchenne mogą się mocno nagrzewać w kuchence z powodu energii cieplnej,
przekazywanej przez żywność. Dotyczy to zwłaszcza pokrytych plastykiem pokrywek i uchwytów naczyń czy
też akcesoriów kuchennych. Konieczne może się okazać stosowanie rękawic kuchennych lub temu podobnych
do wyjmowania naczyń czy też akcesoriów kuchennych z kuchenki.
16. Aby zmniejszyć ryzyko pożaru wewnątrz kuchenki, należy się kierować następującymi wskazówkami:
a) nie przygotowywać (gotować, piec) żywności zbyt długo. Cały czas nadzorować przebieg podgrzewania,
jeżeli w kuchence znajdują się opakowania papierowe, plastykowe lub z innego materiału palnego.
b) Z torebek zdjąć metalowe spinacze i druciki przed umieszczeniem torebek w kuchence.
c) Jeżeli nastąpi zapłon materiału wewnątrz kuchenki, nie należy otwierać drzwiczek kuchenki. Kuchenkę
należy wyłączyć, wyciągając wtyczkę z gniazda elektrycznego lub używając wyłącznika obwodu elektrycznego.
51
PANEL STERUJĄCY
WYŚWIETLACZ
Mikrofale/ Grill/ Tryb kombinowany
Waga / Czas / Rozmrażanie
Minutnik/ Zegar
Stop / Usuń
Start / +30 sek / Akceptuj
Programy automatyczne
Programator
Waga
PRZYCISK OTWIERAJĄCY DRZWICZKI
1. System otwierania
drzwiczek
2. Przeszklenie drzwi
3. Pierścień rolkowy
4. Szklany talerz obrotowy
5. Panel sterujący
Podstawka do grillowania
(Należy ją stosować jedynie do grillowania lub w trybie
kombinowanym. Można ją postaw na szklanym talerzu
obrotowym).
A szklany talerz; B podstawa; C wałek; D – pierścień
rolkowy
a. Nigdy nie należy stawiać szklanego talerza obróconego dnem
do góry. Nigdy nie należy ograniczać ruchu obrotowego
szklanego talerza.
b. Zarówno szklany talerz jak i wszystkie elementy składowe
obrotowej podstawy powinny podczas użytkowania kuchenki
znajdować się we właściwym miejscu.
c. Całą żywność oraz naczynia, w których się znajduje, należy
zawsze stawiać na szklanym talerzu obrotowym.
d. Jeżeli szklany talerz obrotowy lub pierścień rolkowy podstawy
obrotowej zostały uszkodzone bądź są pęknięte, należy zwrócić
się do najbliższego upoważnionego punktu serwisowego.
52

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756