Znaleziono w kategoriach:
Piec do pizzy MOZANO Pizzalicious 1200W średnica 32 cm

Instrukcja obsługi Piec do pizzy MOZANO Pizzalicious 1200W średnica 32 cm

Powrót
Piec do pizzy
Mozano Pizzalicious
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WAŻNE ŚRODKI BEZPIECZEŃSTWA
UWAGA: Gorąca powierzchnia
Powierzchnie mogą się nagrzewać podczas użytkowania. To urządzenie jest
przeznaczone do użytku domowego. To urządzenie może być używane przez
dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz osoby o ograniczonych zdolnościach
fizycznych, sensorycznych lub umysłowych lub nieposiadające doświadczenia i
wiedzy, jeśli są one nadzorowane lub zostały poinstruowane w zakresie
korzystania z urządzenia w bezpieczny sposób i rozumieją zwzane z tym
zagrożenia. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja
nie mogą być wykonywane przez dzieci, chyba że mają one więcej niż 8 lat i są
nadzorowane. Urządzenie i jego przewód należy przechowywać w miejscu
niedostępnym dla dzieci w wieku poniżej 8 lat. Dzieci nie powinny bawić się
urządzeniem. Czyszczenie i konserwacja nie mogą być wykonywane przez dzieci
bez nadzoru. Urządzenie nie jest przeznaczone do obsługi za pomocą
zewnętrznego wyłącznika czasowego lub oddzielnego systemu zdalnego
sterowania.
WAŻNE
Podczas korzystania z urządzeń elektrycznych należy zawsze przestrzegać
podstawowych zasad bezpieczeństwa. Przed użyciem produktu należy zapoznać
się z poniższymi środkami ostrożności.
1. Należy przeczytać wszystkie instrukcje.
2. Nie należy dotykać gorących powierzchni. Pokrętła i uchwyty pieca
nagrzewają się nieznacznie podczas nagrzewania piekarnika. Podczas
otwierania pokrywy urządzenia do pizzy należy używać rękawic
kuchennych.
3. Podczas otwierania urządzenia do pizzy należy zachować szczególną
ostrożność, ponieważ nagromadzona para może zostać szybko uwolniona.
Zaleca się używanie rękawic kuchennych podczas otwierania pieca do
pizzy w celu zapewnienia bezpieczeństwa.
4. W celu ochrony przed porażeniem prądem elektrycznym nie należy
zanurzać przewodu, wtyczek ani urządzenia w wodzie lub innych płynach.
5. W przypadku korzystania z urządzenia przez dzieci lub w ich pobliżu
konieczny jest ścisły nadzór.
6. Nieużywane urządzenie należy odłączyć od gniazdka przed czyszczeniem.
Przed założeniem lub zdjęciem części należy odczekać do ostygnięcia.
7. Nie używaj żadnego urządzenia z uszkodzonym przewodem lub wtyczką
lub gdy urządzenie działa nieprawidłowo lub zostało w jakikolwiek sposób
uszkodzone. Urządzenie należy oddać do najbliższego autoryzowanego
serwisu w celu sprawdzenia, naprawy lub regulacji.
8. Producent urządzenia nie zaleca stosowania dodatkowych akcesoriów,
ponieważ mo one spowodować obrażenia ciała.
9. Przewód zasilający nie może zwisać z krawędzi stołu lub blatu ani dotykać
gorących powierzchni.
10. Nie należy umieszczać na lub w pobliżu gorącego palnika gazowego lub
elektrycznego.
11. Należy zachować szczególną ostrnć podczas przenoszenia urządzenia
zawierającego gorący olej lub inne gorące płyny.
12. Aby odłączyć urządzenie, należy ustawić pokrętła w pozycji "wyłączone", a
następnie wyjąć wtyczkę z gniazdka ściennego.
13. Nie używaj urządzenia do celów innych niż jego przeznaczenie.
14. Nie należy używać pieca na zewnątrz.
15. Nie należy zanurzać urządzenia w wodzie.
16. Urządzenie przeznaczone wyłącznie do użytku domowego.
17. UWAGA - Gorąca powierzchnia.
18. UWAGA - Aby zapewnić ciągłą ochronę przed ryzykiem porażenia prądem
elektrycznym, należy podłączać urządzenie wyłącznie do prawidłowo
uziemionych gniazd.
19. Ryzyko porażenia prądem. Gotować wyłącznie na wyjmowanej patelni.
20. Nie czyścić metalowymi zmywakami. Kawałki mogą oderwać się od
podkładki i dotknąć części elektrycznych, stwarzając ryzyko porażenia
prądem elektrycznym
21. Uwagi:
a. Krótki przewód zasilający (lub odłączany przewód zasilający) zmniejsza
ryzyko wynikające z zaplątania się lub potknięcia o przewód zasilający.
b. sze odłączane przewody zasilające lub przedłużacze są dostępne i
mogą być używane pod warunkiem zachowania ostrożności.
c. Jeśli używany jest dłuższy odłączany przewód zasilający lub przedłużacz:
Oznaczona wartość znamionowa przewodu lub przedłużacza
powinna być co najmniej tak duża, jak wartość znamionowa
urządzenia.
Przewód powinien być ułożony w taki sposób, aby nie zwisał z blatu
lub stołu, gdzie mógłby zostać pociągnięty przez dzieci lub
przypadkowo potknięty;
Jeśli urządzenie jest uziemione, przewód lub przedłużacz powinien
być 3-żyłowym przewodem z uziemieniem.
22. Należy zachować niniejszą instrukcję.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez małe dzieci lub osoby
niepełnosprawne bez nadzoru. Małe dzieci powinny być nadzorowane, aby
nie bawiły się urządzeniem.
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA DO PIZZY
Pierwsze użycie
Podczas korzystania z urządzenia do pizzy po raz pierwszy należy zapoznać się z
instrukcją obsługi i ostrzeżeniami. Przed rozpoczęciem pieczenia należy
pozostawić piec na 10 minut z zamkniętą pokrywą na ustawieniu 5, aby rozgrzać
kamień do pizzy do 320 . Spowoduje to wypalenie wszelkich smarów z
elementów grzejnych piekarnika, a także pome wstępnie rozgrzać kamień do
pizzy. Nie wpłynie to na wydajność piekarnika ani nie będzie konieczne
powtarzanie tego procesu w przyszłości.
Nigdy nie używaj oleju spożywczego lub wody bezpośrednio na kamieniu do
pieczenia podczas gotowania, przyprawiania lub czyszczenia. Podczas gotowania
na kamieniu należy umieszczać nieugotowane potrawy (pizzę) bezpośrednio na
jego powierzchni. Nie przejmuj się drobnymi zadrapaniami lub tym, że
powierzchnia kamienia zmieniła kolor na ciemniejszy. Jest to znak, że kamień
został dobrze przygotowany.
Nigdy nie używaj noża lub noża do pizzy na kamieniu, ponieważ może to
uszkodzić drobnoziarnistą powierzchnię do gotowania.
Urządzenie zostało zaprojektowane do przygotowywania pysznej pizzy ze
świeżego ciasta i mrożonych spodów do pizzy. W przypadku korzystania z
mrożonych spodów do pizzy, przed włożeniem ich do piekarnika należy je
rozmrozić. Pozwoli to uzyskać chrupiącą pizzę. Podczas pieczenia świeżego ciasta
należy lekko posypać kamień mąką przed umieszczeniem ciasta bezpośrednio na
kamieniu. Jeśli ciasto jest lepkie, należy dodać więcej mąki do ciasta, ponieważ
będzie się ono przyklejać do kamienia.
Podczas otwierania pieca do pizzy należy zachować szczególną ostrożność,
ponieważ nagromadzona para może poparzyć. Zaleca się stosowanie rękawic
podczas otwierania pieca do pizzy w celu zapewnienia bezpieczeństwa.
To urządzenie może być używane przez dzieci w wieku od 8 lat i starsze oraz
osoby o ograniczonych zdolnościach fizycznych, sensorycznych lub umysłowych
lub nieposiadające doświadczenia i wiedzy, jeśli są one nadzorowane lub zostały
poinstruowane w zakresie korzystania z urządzenia w bezpieczny sposób i
rozumieją związane z tym zagrożenia. Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja nie mogą być wykonywane przez dzieci, chyba że mają
one więcej niż 8 lat i są nadzorowane. Urządzenie i jego przewód należy
przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci w wieku poniżej 8 lat.
ROZWIĄZYWANIE PROBLEMÓW
Nr
Problem
Przyczyna
Rozwiązanie
1
Kontrolka
nagrzewania
włącza się i
wyłącza
Jest to
automatyczna
kontrolka
termostatu.
Kontrolka pozostanie włączona,
dopóki piekarnik nie osiągnie
żądanego ustawienia
temperatury.
2
Wierzch pizzy
przypala się.
Temperatura
piekarnika jest zbyt
wysoka.
Podczas sprawdzania pizzy, jeśli
uważasz, że góra piecze się
szybciej niż spód, ustaw piekarnik
z powrotem na 4, pozostawiając
pizzę do dalszego pieczenia bez
włączonego termostatu.
Ewentualnie pozostaw pokrywę
otwar na kilka minut, aby móc
obserwować, jak pizza kończy się
piec.
3
Spód pizzy
przypala się.
Temperatura
piekarnika jest zbyt
wysoka.
Upewnij się, że piekarnik został
nagrzany do 5. stopnia. Gdy
lampka kontrolna piekarnika
zgaśnie, pozostaw kamień na
kilka minut, aby odpoczął przed
dodaniem pizzy. W przypadku
pieczenia kolejnych pizz jedna po
drugiej, najlepiej pozostawić
pokrywę otwartą na kilka minut
pomiędzy pieczeniem pizzy,
ustawiając z powrotem na 4.
4
Zabrudzona
kamienna
podstawa.
Wilgoć na dolnej
części podstawy.
Nie przejmuj się śladami na
kamieniu. Im większe ślady, tym
lepszy smak pizzy. Wystarczy
zeskrobać nadmiar materiału za
pomocą metalowych łopatek.
PIECZENIE NA KAMIENIU
1. Najpierw upewnij się, że pokrętło sterowania jest wyłączone i szybko
sprawdź wnętrze urządzenia, aby upewnić się, że w piekarniku nie znajduje
się nic poza kamieniem do pieczenia.
2. Podłącz przewód zasilający do gniazdka 230V/120V. Aby włączyć urządzenie
do pieczenia pizzy, wystarczy przekręcić pokrętło regulacji temperatury
pieczenia na maksymalne ustawienie 5. Zauważysz, że wskaźnik ciepła
zapali się, co oznacza, że urządzenie do pizzy jest w trakcie nagrzewania.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756