Znaleziono w kategoriach:
Płyta gazowa SMITH&BROWN SHO-G231-BP5

Instrukcja obsługi Płyta gazowa SMITH&BROWN SHO-G231-BP5

Powrót
Instrukcja obsługi
110008Z9268
Ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa
To urządzenie przeznaczone jest do użytku w gospodarstwie
domowym i podobnych zastosowaniach takich jak kuchnia
pracownicza.
1. Napięcie robocze wynosi 220-240 woltów. Nie podłączaj urządzenia do sieci z niższym
lub wyższym napięciem.
2. Podłącz produkt do gniazdka z uziemieniem.
3. Nie podłączaj urządzenia przed zakończeniem procesu instalacji.
4. Nie wyciągaj wtyczki z gniazdka podczas pracy urządzenia. Wyłącz urządzenie z
panelu sterowania.
5. Czyszczenia urządzenia należy dokonywać zgodnie z informacją podaną w instrukcji.
6. Ponieważ opakowanie może stanowić zagrożenie, trzymaj je z dala od dzieci.
7. Nasza firma nie ponosi odpowiedzialności za problemy spowodowane
nieprzestrzeganiem powyższych ostrzeżeń.
8. To urządzenie nie jest przeznaczone do użytku przez osoby (w tym dzieci), które są
ograniczone pod względem fizycznym, sensorycznym lub psychicznym oraz brakiem
doświadczenia lub wiedzy, chyba, że zostaną poddane nadzorowi lub instruktażowi
dotyczącemu użytkowania urządzenia przez osobę odpowiedzialną za ich
bezpieczeństwo.
9. Dzieci powinny być nadzorowane, aby upewnić się, że nie bawią się urządzeniem.
10. Niebezpieczeństwo pożaru może powstać, jeśli czyszczenie nie zostanie wykonane
zgodnie z instrukcją.
11. Urządzenie może być używane przez dzieci w wieku 8 lat i starsze oraz osoby z
ograniczeniami fizycznymi, sensorycznymi i umysłowymi lub bez doświadczenia, jeśli
zostaną poddane nadzorowi lub instruktażowi dotyczącemu użytkowania urządzenia w
sposób bezpieczny i zrozumiały.
12. Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, musi zostać wymieniony, aby uniknąć
zagrożenia.
13. Proszę zutylizować urządzenie zgodnie z lokalnymi przepisami.
Uwaga: Podczas gotowania, elementy urządzenia mogą być gorące.
Dane techniczne:
1
1
2
3
2
1 Palnik
2
Pokr
ę
t
ł
o do uruchomienia
3
Dolna cz
ęść
p
ł
yty
4
P
ł
yta podpalnikowa
Opis produktu s
6
4
2
3
Zapalarka
2
Duży płomień
3
Mały płomień
4
Sterowanie płytą
5
Pierwszy palnik
6
Drugi palnik
Dane techniczne
Napięcie, częstotliwość
220-240V - 50 Hz
Zabezpieczenie
16A
Kabel przyłączeniowy
H05VV-F 3X 0,75 mm2
Wymiar zewnętrzny
110 mm/ 290 mm/ 520 mm
Wymiar do zabudowy
270 mm/ 480 mm
1
Instalacja
To urządzenie powinno być zainstalowane
prawidłowo, zgodnie z obowiązującymi
przepisami. Przed wykonaniem jakichkolwiek
operacji należy odłączyć urządzenie sieci
elektrycznej i/lub gazowej. Nie ponosimy
odpowiedzialności za szkody, które mogą
powstać w wyniku operacji wykonywanych
przez osoby nieuprawnione, a gwarancja na
produkt traci ważność.
Umieszczanie urządzenia na blacie kuchennym:
Urządzenie może bumieszczane na wszystkich
rodzajach blatów kuchennych, o ile są one odporne
na działanie wysokich temperatur. (minimalna
temperatura 90°C). Wymiary otworu, kry naly
zrobić w blacie kuchennym oraz minimalna
odległość pomiędzy tylną i boczną ścianą a górną
częścią urządzenia zostały przedstawione na
rysunku.
Nie należy zapominać:
* Jeśli urządzenie zostało zainstalowane bez
piekarnika pod nim, pomiędzy dolną częścią
urządzenia a znajdującą się poniżej obudową
należy umieścić panel separacyjny z odstępem co
najmniej 1 cm.
* Jeśli urządzenie zostało zainstalowane nad
piekarnikiem, należy umieścić panel oddzielający z
odstępem co najmniej 15 mm i postępować
zgodnie z instrukcją płyty gazowej, zapewniając
odpowiednią wentylację. Zarówno ze względów
elektrycznych, jak i w celu ułatwienia demontażu,
połączenia elektryczne urządzenia powinny być
wykonane w każdym przypadku oddzielnie.
* Zastosowane powierzchnie, laminaty
syntetyczne i kleje powinny być odporne na
działanie wysokich temperatur. (minimum
100°C)
* Prześwit w miejscu, w którym będą Państwo
ustawiać płytę gazową na blacie powinien być taki
sam jak jego wymiary montażowe.
1
Przygotowanie miejsca, w którym
zostanie zamontowana płyta oraz jej
instalacji należy dokonać indywidualnie
Podczas instalacji produktu należy przestrzegać
zasad określonych w lokalnych normach
dotyczących energii elektrycznej i/lub gazu.
Przed instalacją należy sprawdzić produkt
pod kątem uszkodz. Jeśli produkt jest
uszkodzony, nie należy zlecać jego
instalacji. Uszkodzone produkty mogą
stanowić zagrożenie.
MONTAŻ KUCHNI GAZOWEJ: Nie należy umieszczać urządzenia w
pobliżu materiałów łatwopalnych, alkoholu, benzyny i podobnych. Użyte
materiały powinny być odporne, aby wytrzymać temperaturę 90°C lub wyższą.
Miejsce instalacji oraz usuwanie oparów spalania: Urządzenie powinno
być zainstalowane i eksploatowane w odpowiednich miejscach i zgodnie z
obowiązującymi przepisami. Instalator powinien przestrzegać
obowiązujących przepisów dotyczących wentylacji i usuwania oparów
spalania. Powietrze potrzebne do spalania wynosi 2m3/h na kW dla
zainstalowanej mocy (gaz)
Zamocować urządzenie za pomocą dostarczonych części. Prawidłowe zamontowanie uszczelki
zapewnia pełną ochronę przed wyciekiem płynów.
Miejsce instalacji: W pomieszczeniu, w którym instalowany jest piec gazowy, powinien być
zapewniony wystarczający dopływ naturalnego powietrza, który zapewni prawidłowe spalanie gazu.
Przepływ powietrza naturalnego powinien odbywać się przez prześwit na ścianie zewnętrznej
pomieszczenia o przekroju roboczym co najmniej 100 cm' (A). W przypadku, gdy urządzenie nie
posiada zaworu bezpieczeństwa, prześwit ten powinien mieć przekrój roboczy co najmniej 200 cm'
(patrz rysunek). Prześwit ten powinien być tak ukształtowany, aby nie mógł być zablokowany od
wewnątrz lub z zewnątrz. Powinien być umieszczony blisko poziomu gruntu i najlepiej w kierunku
przeciwnym do urządzeń emitujących opary. W przypadku, gdy nie jest możliwe zapewnienie
wymaganego prześwitu, powietrze może być doprowadzane z wystarczaco i odpowiednio
wentylowanego pomieszczenia, pod warunkiem, że nie jest to sypialnia, strefa niebezpieczna lub strefa
niskiego ciśnienia. Płyta gazowa generuje ciepło i wilgoć w pomieszczeniu/kuchni, w której jest
zainstalowana. Należy zapewnić dobrą wentylację kuchni, utrzymywać otwarte naturalne przestrzenie
wentylacyjne lub zainstalować urządzenie do wentylacji mechanicznej (okap kuchenny). W przypadku
intensywnego i długiego użytkowania urządzenia może być konieczne zapewnienie dodatkowej
wentylacji, np. poprzez otwarcie okna lub zastosowanie bardziej efektywnej metody wentylacji (np.
zwiększenie prędkości pracy okapu).
Podłączenie źródła gazu: Przed instalacją należy upewnić się, że rodzaj i ciśnienie
zlokalizowanego źródła gazu są zgodne z ustawieniami urządzenia. W tym celu należy
sprawdzić dane na tabliczce znamionowej urządzenia. Podłączenie gazu powinno być
wykonane przez wykwalifikowanego technika zgodnie z obowiązującymi w danym
miejscu przepisami, a w przypadku użycia metalowych węży, upewnić się, że nie stykają
się one z ruchomymi częściami i nie pękają. Wykonać podłączenie w sposób, który nie
spowoduje naprężeń na urządzeniu. W celu podłączenia gazu i bezpiecznego podłączenia
LPG (rurki), załóż metalowy zacisk na wąż wychodzący z rurki LPG. Podgrzewając we
wrzącej wodzie, przymocuj koniecża do złączki wlotu węża za urządzeniem,
wciskając go do końca. Następnie, doprowadzając zacisk do końcowej części węża,
dokręcić go śrubą.
Uszczelka i ączka wlotu węża wymagane do podłączenia zostały pokazane na rysunku
po prawej stronie.
f
główny przewód gazowy
_ uszczelka
złączka wlotu węża
metalowy zacisk
LPG wąż przyłączeniowy
,q-
główny przewód gazowy
'=-- uszczelka
nakrętka
wąż przyłączeniowy
gazu

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756