
WPROWADZENIE
1. Opakowanie
Urządzenie na czas transportu zostało za-
bezpieczone przed uszkodzeniem przez opa-
kowanie. Po rozpakowaniu urządzenia prosimy Pań-
stwa o usunięcie elementów opakowania w sposób
nie zagrażający środowisku.
Wszystkie materiały zastosowane do opakowania są
nieszkodliwe dla środowiska naturalnego, w 100%
nadają się do odzysku i oznakowano je odpowiednim
symbolem.
Uwaga! Materiały opakowaniowe (woreczki polietyle-
nowe, kawałki styropianu itp.) należy w trakcie rozpa-
kowywania trzymać z dala od dzieci.
2. Wycofanie z eksploatacji
Niniejsze urządzenie posiada oznaczenia zgodne
z Dyrektywą Europejską 2002/96/EC w sprawie zuży-
tego sprzętu elektrycznego i elektronicznego (WEEE).
Zapewniając prawidłowe złomowanie niniejszego
urządzenia przyczynią się Państwo do ograniczenia
ryzyka wystąpienia negatywnego wpływu produktu na
środowisko i zdrowie ludzi, które mogłoby zaistnieć
w przypadku niewłaściwej utylizacji urządzenia.
Niniejszy symbol umieszczony na produkcie
lub na dołączonych do niego dokumentach
oznacza, że ten produkt nie jest klasyfi kowany
jako odpad z gospodarstwa domowego.
Urządzenie, z przeznaczeniem jego złomowania, na-
leży zdać w odpowiednim punkcie utylizacji odpa-
dów, w celu recyklingu komponentów elektrycznych
i elektronicznych.
Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi
przepisami dot. utylizacji odpadów. Dodatkowe in-
formacje na temat utylizacji, złomowania i recyklingu
opisywanego urządzenia można uzyskać w lokalnym
urzędzie miasta, w miejskim przedsiębiorstwie utyliza-
cji odpadów lub w sklepie, w którym produkt został
zakupiony.
Niniejsze urządzenie zostało wykonane z odpowied-
nich materiałów nadających się do ponownego wyko-
rzystania.
Przed złomowaniem zawsze należy doprowadzić
urządzenie do stanu nieprzydatności, odcinając ka-
bel elektryczny.
3. Uwagi dotyczące naczyń do gotowa-
nia wykorzystywanych w pracy z induk-
cyjną płytą kuchenną
Rozmiar podstawy naczyń powinien być wystarczają-
co duży, aby całkowicie przykrył strefę grzejną, za-
znaczoną na szklanej powierzchni płyty.
Pola grzejne działają prawidłowo również z mniejszymi
naczyniami do gotowania, w zależności od ich rodza-
ju (materiału wykonania oraz rozmiaru).
Do gotowania na indukcyjnej płycie kuchennej należy
wykorzystywać naczynia o spodzie wykonanym z ma-
teriału ferromagnetycznego (przyciąganego przez ma-
gnes).
Spód naczynia powinien być idealnie pła-
ski i gładki. Wykorzystywanie naczyń o zde-
formowanym, wklęsłym lub zakrzywionym spo-
dzie, może prowadzić do przegrzania, a w następ-
stwie do uszkodzenia szklanej powierzchni płyty
bądź naczyń.
Należy wziąć pod uwagę, że naczynia do
gotowania mogą w znacznym stopniu wpły-
wać na jakość pracy indukcyjnego pola grzejnego.
Na rynku dostępne są naczynia, które pomimo od-
powiedniego oznaczenia, nie nadają się do pracy
z indukcyjnymi płytami kuchennymi bądź nie są
rozpoznawane przez pole indukcyjne, ze względu
na niewielką zawartość lub niską jakość materia-
łów ferromagnetycznych, z jakich wykonany został
spód naczynia.
3