
INSTRUKCJA OBSŁUGI PLUS 50, PLUS 60
Okap kuchenny przeznaczony jest do oczyszczania powietrza z oparów i
zapachów powstających w kuchni podczas gotowania i smaŜenia potraw. Okap
kuchenny posiadający wkładkę filtrującą oczyszcza powietrze bez konieczności
podłączenia do przewodu wentylacyjnego.
Charakterystyka techniczna
Typ: PLUS
Napięcie znamionowe 230V
Częstotliwość znamionowa 50Hz
Znamionowy pobór mocy 115W
Klasa ochrony obsługi przed
PoraŜeniem
, brązowy, srebrny, antyk miedziany
W zaleŜności od klasy ochrony okap naleŜy podłączyć do gniazda z uziemieniem lub
bez uziemienia.
Instalowanie:
Okap naleŜy zamocować na dwóch wkrętach Ø5 wkręconych w kołki rozporowe
na ścianie. Minimalna wysokość zamocowania okapu od kuchenki wynosi 65-
80cm.
Włączanie i wyłączanie odbywa się za pomocą dwóch przycisków:
1 – włączanie bieg 1, bieg 2 i wyłączanie silnika
2 – włączanie i wyłączanie światła
W przypadku: wymiany Ŝarówki, przeprowadzania wymiany włókniny filtracyjnej lub
czyszczenia i konserwacji okap naleŜy odłączyć od gniazdka sieci elektrycznej przez
wyciągnięcie wtyczki.
Czyszczenie i konserwacja:
W czasie eksploatacji wyrobu brudzi się (głównie zatłuszcza) przede wszystkim
włóknina filtracyjna. NaleŜy ją prać przynajmniej raz na trzy miesiące w wodzie
z dodatkiem środków do prania delikatnych tkanin. Wyjęcie włókniny
filtracyjnej z zespołu filtra, dzięki elastyczności drutowego docisku, nie
przedstawia trudności. ZuŜytą włókninę wymienić na nową.
Uwaga! Pochłaniacze w kolorze srebrnym lub miedź gładka naleŜy czyścić
miękką ściereczką, nie naleŜy uŜywać środków czyszczących o właściwościach
ściernych – ich działanie moŜe uszkodzić powierzchnię pochłaniacza!
Okap moŜna podłączyć tylko do przewodu wentylacyjnego.
Nie wolno go podłączać do przewodu kominowego lub dymowego!
4