Znaleziono w kategoriach:
Piekarnik WHIRLPOOL WCS9A9PHTSBA Elektryczny parowy Czarny A+

Instrukcja obsługi Piekarnik WHIRLPOOL WCS9A9PHTSBA Elektryczny parowy Czarny A+

Wróć
AKCESORIA
Przed zakupieniem innych akcesoriów dostępnych
na rynku należy upewnić się, że są termoodporne i
można je poddawać działaniu pary.
Należy upewnić się, że istnieje przerwa wynosząca
przynajmniej 30 mm pomiędzy górną częścią
jakiegokolwiek pojemnika a ścianami komory do
pieczenia, tak aby para miała odpowiedni przepływ.
RUSZT
Ruszt nadaje się do wszystkich
trybów gotowania.
Potrawę można umieścić
bezpośrednio na ruszcie lub
można go używać do stawiania
blach, form i innych naczyń do
pieczenia odpornych na wysokie
temperatury.
BLACHA DO PIECZENIA
Blacha do pieczenia nadaje się
do wszystkich trybów i funkcji
gotowania. Może być używana
do gotowania wszelkiego
rodzaju żywności bez naczynia.
Używać jej do zbierania soków z
gotowania, umieszczając ją pod
rusztem.
TACA PAROWA
Ta specjalna, perforowana taca
ułatwia prawidłową cyrkulację
pary i zapewnia równomiernie
gotowanie się potraw.
Aby zebrać płyny powstające
podczas gotowania/pieczenia,
umieścić blachę poziom niżej z
ogranicznikami skierowanymi w
stronę tylnej części urządzenia.
SONDA DO POTRAW
Służy do dokładnego pomiaru
temperatury wewnątrz potraw
podczas pieczenia.
Może być stosowana do mięsa i
ryb.
Liczba akcesoriów może różnić się w zależności od
zakupionego modelu.
*Dodatkowe akcesoria można nabyć oddzielnie w serwisie.
UMIESZCZANIE RUSZTU I INNYCH AKCESORIÓW
Umieścić ruszt na wybranym poziomie, przy wkładaniu
przechylając go lekko ku górze i w pierwszej kolejności
umieszczając stronę tylną z zawiniętym brzegiem
(skierowaną ku górze).
Następnie przesunąć ruszt poziomo wzdłuż szyny tak
daleko, jak to możliwe. Inne akcesoria, takie jak blacha do
pieczenia, należy wsuwać poziomo w szyny.
WKŁADANIE TACY PAROWEJ
Tacę parową należy włożyć, kierując boczne wytłoczenia
referencyjne w stronę tylnej części wnęki, jak pokazano na
rysunku:
ZDEJMOWANIE I MONTAŻ RUSZW
DRABINKOWYCH
Po obu stronach wnęki piekarnika znajduje sięruszt
drabinkowy, zamocowany na dwóch wspornikach w
kształcie grzybków. Ruszty drabinkowe są zdejmowane, co
ułatwia czyszczenie.
1. Aby wyjąć ruszt drabinkowy, należy mocno chwycić
zewnętrzną część prowadnicy i pociągnąć ją do góry,
aby wyciągnąć ją z przedniego wspornika, jednocześnie
obracając na tylnym wsporniku, a następnie wysunąć całą
część z wnęki.
2. Aby zmienić położenie rusztów drabinkowych, należy
wsunąć tylną część na tylny wspornik. Następnie, po
wsunięciu, obracając tylny wspornik, pociągnąć zespół w
ł, aż ruszt drabinkowy zaczepi się o przedni wspornik.
FUNKCJE
TRYBY RĘCZNE
SZYBKIE NAGRZEW.
Służy do szybkiego nagrzania piekarnika przed
rozpoczęciem cyklu pieczenia. Przed umieszczeniem
potraw w piekarniku poczekać do zakończenia tej funkcji.
Po zakończeniu nagrzewania urządzenie automatycznie
wybierze funkcjęTermoobieg”.
Wymagane akcesoria: ruszt z patelnią lub blachą do pieczenia
GRILL
Do przypiekania, grillowania i zapiekania. Zaleca się
obracać potrawy podczas gotowania/pieczenia.
Zalecane akcesoria: ruszt
POTRAWA POZ. GRILLOWANIA CZAS TRWANIA (min.)
Tost Wysoki 5-6
TURBO GRILL
Zapewnia doskonałe efekty dzięki połączeniu
funkcji grilla i konwekcji. Zaleca się obracać potrawy
podczas gotowania/pieczenia.
Zalecane akcesoria: ruszt
KONWENCJONALNE
Do idealnego gotowania i przyrumieniania
zarówno na górze, jak i na dole każdego rodzaju potrawy
tylko na jednej półce. Aby osiągnąć najlepsze wyniki,
funkcja ta posiada fazę nagrzewania: poczekać do końca
nagrzewania, aby włożyć jedzenie.
Wymagane akcesoria: blacha do pieczenia lub ruszt i
naczynie żaroodporne.
POTRAWA TEMP. (°C) CZAS TRWANIA (min.)
Babeczka / Małe ciastko 160 30 - 35
Ciasteczka 145 35 - 40
TERMOOBIEG
Do pieczenia ciast i mięs z ciągłym obiegiem
gorącego powietrza. Aby osiągnąć najlepsze wyniki,
funkcja ta posiada fazę nagrzewania: poczekać do końca
nagrzewania, aby włożyć jedzenie. Można używać do
gotowania różnych potraw wymagających tej samej
temperatury na kilku półkach jednocześnie. Funkcja ta
pozwala na pieczenie bez wzajemnego przenikania się
zapachów pieczonych potraw.
Wymagane akcesoria: blacha do pieczenia lub ruszt i
naczynie żaroodporne.
PIECZ. KONWEKCYJNE
Do pieczenia mięsa, ciast z nadzieniem tylko na
jednej półce. Aby osiągnąć najlepsze wyniki, funkcja
ta posiada fazę nagrzewania: poczekać do końca
nagrzewania, aby włożyć jedzenie.
Wymagane akcesoria: ruszt z patelnią lub blachą do pieczenia
PARA
CZYSTA PARA
Do gotowania na parze świeżych i zdrowych potraw,
z zachowaniem ich naturalnych wartości odżywczych. Ta
funkcja nadaje się szczególnie do gotowania warzyw, ryb
i owoców oraz do blanszowania. Przed umieszczeniem
potrawy w piekarniku należy usunąć całe jej opakowanie i
folię ochronną, o ile nie wskazano inaczej.
Zalecane akcesoria: Tacka parowa na poziomie 2 i blacha do
pieczenia na poziomie 1
Suszenie po gotowaniu na parze
Gotowanie na parze generuje dużą wilgotność wewnątrz
piekarnika. Jest to całkowicie normalne zjawisko, które nie
zagraża prawidłowemu funkcjonowaniu urządzenia. Pod
koniec każdego okresu gotowania zalecamy skorzystanie
z cyklu szybkiego suszenia, który pomoże usunąć wilgoć
z piekarnika (dostępny po aktualizacji oprogramowania).
Należy kliknąć na , aby wybrać ten cykl.
Alternatywnie sugerujemy:
1. pozwolić urządzeniu ostygnąć;
2. dokładnie osuszyć komorę gotowania i akcesoria,
w tym tackę ociekową umieszczoną za drzwiczkami
tuż pod uszczelką drzwiczek, miękką ściereczką lub
chłonnym papierem;
3. pozostawić drzwiczki otwarte na czas niezbędny do
całkowitego wyschnięcia komory.
PARA+POWIETRZE
Łącząc właściwości pary z właściwościami
wymuszonego nawiewu, funkcja ta pozwala na gotowanie
potraw, które będą przyjemnie chrupiące i zarumienione
na zewnątrz, a przy tym jednocześnie delikatne i soczyste
w środku. Aby uzyskać najlepsze efekty gotowania,
zalecamy wybór WYSOKIEGO poziomu pary do gotowania
ryb, ŚREDNIEGO do mięsa oraz NISKIEGO do chleba i
deserów.
Zalecane akcesoria: Blacha do pieczenia / ruszt
SOUS VIDE
Sous vide to profesjonalna technika gotowania, która
wymaga użycia próżniowych plastikowych woreczków
spożywczych, gotujących w precyzyjnie kontrolowanych
temperaturach przy użyciu pary. Stopniowy i dokładny
proces gotowania zapewnia wyjątkową kruchość, smak
oraz równomierne przygotowanie całej potrawy. Funkcja
ta pozwala gotować mięso, ryby, warzywa i owoce,
osiągając rezultaty szefa kuchni.
Należy sprawdzić tabelę gotowania Sous Vide, aby
prawidłowo korzystać z tej funkcji.
Przepisy MW Sous Vide Instrukcje Akcesoria
Wołowina sous vide Rozłożyć paczki równomier-
nie wokół centralnej części
tacy parowej. Upewnić się,
czy w paczce występuje
próżnia. Aby uzyskać dobre
wyniki, zaleca się nie otwie-
rać drzwiczek.
2
+
1
Wieprzowina Sous
Vide
Ryby sous vide
Warzywa sous vide
Owoce sous vide
FUNKCJE SPECJALNE
UTRZYMYW. W CIEPLE
Pozwala na utrzymywanie ciepła i świeżości
przyrządzonych potraw, np. mięsa, potraw smażonych lub
ciast.
WYRASTANIE
Zapewnia optymalne wyrastanie różnych rodzajów
ciast. Aby zachować wysoką jakość wyrastania ciasta, nie
należy włączać tej funkcji, kiedy urządzenie jest wciąż
nagrzane po poprzednim cyklu pieczenia.
Wymagane akcesoria: ruszt i naczynie żaroodporne.
JOGURT
Do przygotowywania jogurtu.
Wymagane akcesoria: ruszt i naczynie żaroodporne.
SUSZENIE
Do suszenia owoców i warzyw. Pokroić w cienkie
plasterki i umieścić bezpośrednio na ruszcie.
Wymagane akcesoria: ruszt
MAXICOOKING
Do pieczenia dużych kawałków mięsa (powyżej 2,5
kg). Zaleca się obrócenie mięsa podczas pieczenia w celu
zapewnienia równomiernego przyrumienienia z obu stron.
Od czasu do czasu należy podlać mięso, aby nie dopuścić
do jego nadmiernego wysuszenia.
Wymagane akcesoria: blacha do pieczenia na poziomie 2.
DISINFECTION DEZYNFEKCJA
Służy do dezynfekcji słoików lub butelek dla
niemowląt przy zastosowaniu pary. Włożyć blachę
do pieczenia na poziom 1 i tackę parową na poziom 2,
umieścić na nich produkty, zachowując wystarczającą
ilość miejsca pomiędzy nimi, aby para mogła dotrzeć do
wszystkich części.
ROZMRAŻANIE
Do rozmrażania każdego rodzaju żywności. Potrawy
takie jak mięso i ryby należy układać bez opakowania na
tacy do gotowania na parze, umieszczonej na poziomie 2.
Umieścić blachę do pieczenia na poziomie 1, aby zebrać
wodę z rozmrażania. Aby uzyskać najlepsze rezultaty,
zalecamy nie rozmrażać żywności całkowicie, lecz
pozwolić rozmrozić się jej do końca, pozostawiając ją na
jakiś czas bez włączonej funkcji. Zalecamy odpowiednie
opakowywanie chleba, aby zapobiec jego zmiękczeniu.
ODGRZEWANIE
Służy do odgrzewania gotowych potraw -
zamrożonych, schłodzonych lub w temperaturze
pokojowej. Ta funkcja, przy użyciu pary delikatnie
odgrzewa potrawę bez jej wysuszania, dzięki czemu
zostaje zachowany odpowiedni smak. Pozostawienie
potrawy jeszcze na pewien czas w urządzeniu zawsze
poprawia rezultat końcowy. Zaleca się umieszczanie
mniejszych porcji (cieńszych fragmentów) potrawy w
środkowej części piekarnika, a większych porcji (grubszych
fragmentów) - bardziej od strony zewnętrznej. Stosując
tacę do gotowania parowego, należy umieścić pod nią
blachę do pieczenia – umożliwi to zebranie wszystkich
płynów powstających w procesie pieczenia potrawy.
CYKL ECO
Do pieczenia nadziewanych kawałków mięsa i
letów na jednej półce. Jeżeli funkcja ECO jest włączona,
światełko kontrolki pozostanie wyłączone podczas
pieczenia. Aby skorzystać z funkcji ECO i tym samym
zoptymalizować zużycie energii, drzwiczki piekarnika
nie powinny być otwierane, dopóki potrawa nie będzie
gotowa.
Wymagane akcesoria: ruszt z patelnią lub blachą do
pieczenia.
* Funkcja używana jako punkt odniesienia dla deklarowanej
efektywności energetycznej, zgodnie z rozporządzeniem (UE)
nr 65/2014.
COOK 3
Do przyrządzania różnych potraw wymagających tej
samej temperatury gotowania na trzech poziomach
jednocześnie, bez mieszania smaków i zapachów.
Funkcja ta może być używana do przyrządzania
ciasteczek, tart, mrożonej pizzy oraz do przygotowywania
kompletnych posiłków. Nie trzeba wstępnie nagrzewać
piekarnika.
CIASTECZKA
Użyć tej funkcji, aby upiec trzy blachy podobnych
kruchych ciasteczek w celu uzyskania maksymalnych
rezultatów. Funkcja ta obejmuje podgrzewanie wstępne.
Wyjąć te trzy blachy z piekarnika jednocześnie.
TARTA
Użyć tej funkcji, aby upiec trzy blachy podobnych
tart w celu uzyskania maksymalnych rezultatów. Funkcja ta
obejmuje podgrzewanie wstępne. Wyjąć te trzy blachy z
piekarnika jednocześnie.
PIZZA MROŻONA
Użyć tej funkcji, aby upiec trzy blachy podobnych
mrożonych pizz w celu uzyskania maksymalnych
rezultatów. Funkcja ta obejmuje podgrzewanie wstępne.
Wyjąć te trzy blachy z piekarnika jednocześnie.
MENU 1
Cykl ten jest przeznaczony do przygotowywania
kompletnego posiłku mięsnego i deseru. Piekarnik
wymaga wstępnego nagrzania.
Przykład kompletnego posiłku
Przygotować tartę z owocami zgodnie z własnymi
preferencjami w okrągłej formie, którą należy umieścić
na ruszcie na poziomie 3. Przygotować lasagne zgodnie z
własnymi preferencjami (1,5- 2 kg) w formie, którą należy
umieścić na ruszcie na poziomie drugim. Przygotować 610
podudzi z kurczaka z pokrojonymi w kostkę ziemniakami
(500800 g) bezpośrednio w blasze do pieczenia na
poziomie 1. Po podgrzaniu piec wszystkie potrawy w
tym samym czasie. Po 50-60 minutach wyjąć tartę, po
60-70 minutach wyjąć lasagne, po 80-90 minutach wyjąć
kurczaka z ziemniakami.
MENU 2
Cykl ten jest przeznaczony do przyrządzania
kompletnego posiłku rybnego lub wegetariańskiego oraz
deseru. Piekarnik wymaga wstępnego nagrzania.
Przykład kompletnego posiłku
Przygotować tartę z owocami zgodnie z własnymi
preferencjami w okrągłej formie, którą należy umieścić na
ruszcie na poziomie 3. Przygotować lasagne z pesto lub
cannelloni zgodnie z własnymi preferencjami (1,52 kg)
w blasze metalowej lub z pyrexu, którą należy umieścić
na ruszcie na poziomie drugim. Przygotować lety rybne
w folii (700–900 g) z pokrojonymi warzywami (600–900
g) bezpośrednio w blasze do pieczenia na poziomie 1. Po
podgrzaniu piec wszystkie potrawy w tym samym czasie.
Po 45-55 minutach wyjąć tartę, po 55-65 minutach wyjąć
lasagne, po 60-70 minutach wyjąć rybę z warzywami.
PL
Instrukcja użytkownika
AUTO MODES
Stosując te tryby automatyczne, wystarczy wybrać rodzaj, wagę lub ilość potrawy, by osiągnąć najlepsze możliwe
rezultaty. Kuchenka mikrofalowa automatycznie obliczy optymalne ustawienia, a następnie będzie je odpowiednio
dostosowywać w trakcie gotowania. Aby najlepiej wykorzystać możliwości tej funkcji, należy stosować się do
wskazówek zawartych w danej tabeli pieczenia. Ze względu na różnorodność żywności, czas gotowania jest ustawiony
na średnim poziomie. Zawsze zalecamy sprawdzenie, czy potrawa jest odpowiednio wysmażona, a w razie potrzeby
wydłużenie czasu gotowania, aby osiągnąć odpowiedni stopień wysmażenia. Niektóre cykle automatyczne dają
możliwość wcześniejszego ustawienia poziomu gotowania niższego lub wyższego niż domyślny (patrz paragraf Stopień
wysmażenia w sekcji Codzienne użytkowanie).
TABELA GOTOWANIA 6TH SENSE
Aby przyrządzić kilka rodzajów dań i potraw, w najszybszy i najłatwiejszy sposób uzyskując optymalne efekty.
Aby najlepiej wykorzystać możliwości tej funkcji, należy stosować się do wskazówek zawartych w danej tabeli gotowania.
AKCESORIA
Ruszt Żaroodporna taca
na ruszcie
blacha na ściekający
tłuszcz/Blacha do
pieczenia
Pojemnik żaroodporny Sonda do potraw Taca parowa
Kategoria Potrawa Waga/grubość/
porcje/sztuki Uwaga Akcesoria
MAKARONY I PŁATKI ŚNIADANIOWE
Lasagne 600 g - 2,0 kg Przygotować według ulubionego przepisu. Aby uzyskać
doskonałe przyrumienienie, polać sosem beszamelowym i
posypać serem
2 +
Ryż100-500 g Dodać wodę i ryż do naczynia żaroodpornego. Użyćł-
torej szklanki wody na każdą szklankę ryżu. Aby uzyskać
dobre wyniki, zaleca się nie otwierać drzwiczek
2
+
1
Pszenica orkisz 100-500 g Dodać wodę i orkisz do naczynia żaroodpornego. Użyćł-
torej szklanki wody na każdą szklankę orkiszu. Aby uzyskać
dobre wyniki, zaleca się nie otwierać drzwiczek
2
+
1
Jęczmień100-500 g Dodać wodę i jęczmień do naczynia żaroodpornego. Użyć
łtorej szklanki wody na każdą szklankę jęczmienia. Aby
uzyskać dobre wyniki, zaleca się nie otwierać drzwiczek
2
+
1
Pieróg 1 wypiek Rozprowadzić równomiernie na tacce parowej, aby uzyskać
dobre wyniki, zaleca się nie otwierać drzwiczek.
2
+
1

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756