Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje WHIRLPOOL
›
Instrukcja Piekarnik WHIRLPOOL WCS9A9PHTSBA Elektryczny parowy Czarny A+
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(61)
Wróć
Instrukcja obsługi Piekarnik WHIRLPOOL WCS9A9PHTSBA Elektryczny parowy Czarny A+
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
AK
CESORIA
Przed zakupieniem inn
ych ak
cesori
ów dost
ę
pnych
na r
ynku nale
ż
y upewni
ć
s
i
ę
,
ż
e s
ą
termoodporne i
mo
ż
na je poddawa
ć
dzia
ł
aniu pary
.
Nale
ż
y upewni
ć
si
ę
,
ż
e istnieje przerwa w
y
nosz
ą
ca
prz
ynajmnie
j 30 mm pomi
ę
dz
y górn
ą
cz
ęś
ci
ą
jakiegokolwi
ek pojemnika a
ś
cia
nami komory do
pieczenia, tak aby para mia
ł
a odpowiedni przep
ł
y
w.
RUSZT
Ruszt nadaje si
ę
do wsz
ystkich
tr
ybów gotowa
nia.
Po
traw
ę
mo
ż
na um
ie
ś
ci
ć
bezpo
ś
rednio na ruszc
ie lub
mo
ż
na go u
ż
ywa
ć
do s
tawian
ia
blach, form i in
ny
ch nac
z
y
ń
do
piec
zenia odporn
ych na w
ysokie
temperatu
r
y
.
BLACHA DO PIECZENIA
Blacha do pieczenia nada
je si
ę
do wsz
ystkich tr
ybów i funkcj
i
goto
wania. Mo
ż
e by
ć
u
ż
y
wana
do goto
wania wszelkiego
rodzaju
ż
y
wno
ś
ci bez nacz
y
nia.
U
ż
ywa
ć
jej do zbierania sokó
w z
goto
wania, umieszcz
aj
ą
c j
ą
p
od
rusztem.
T
AC
A
P
AR
OWA
T
a s
p
ecjaln
a, p
er
forowana taca
u
ł
atwia prawid
ł
ow
ą
cyrkulacj
ę
par
y i zap
ewnia ró
wnomiernie
goto
wanie si
ę
potraw
.
Aby zebra
ć
p
ł
yny powstaj
ą
ce
podc
zas gotowan
ia/
pie
czenia,
umie
ś
ci
ć
b
lach
ę
poziom n
i
ż
ej z
ogranicznikami skiero
wanymi w
stron
ę
ty
lnej cz
ęś
ci urz
ą
dzenia.
SONDA DO POTRA
W
S
ł
u
ż
y do dok
ł
adnego p
omiaru
temperatu
r
y wewn
ą
trz potraw
podc
zas piec
zenia.
Mo
ż
e by
ć
s
toso
wana do mi
ę
sa i
r
yb.
Liczba akce
soriów mo
ż
e ró
ż
ni
ć
si
ę
w zale
ż
no
ś
ci od
zakupionego
modelu.
*Dodatk
owe akcesor
ia mo
ż
na naby
ć
oddzielnie w ser
wisie.
U
M
I
E
S
Z
C
Z
A
N
I
E
R
U
S
Z
T
U
I
I
N
N
YC
H
A
K
C
E
S
O
R
I
Ó
W
Umie
ś
ci
ć
ruszt na w
ybranym poziomie, prz
y wk
ł
adaniu
przechylaj
ą
c go lek
ko ku gór
ze i w pier
wszej kolejno
ś
ci
umieszczaj
ą
c stron
ę
tyln
ą
z
zawini
ę
tym br
zegiem
(skierowan
ą
ku gór
ze).
Nast
ę
pnie przesun
ąć
ruszt poziomo wzd
ł
u
ż
sz
yny tak
daleko, jak to mo
ż
liwe
. I
nne akcesoria, ta
kie jak
blacha do
pieczenia, nale
ż
y wsuwa
ć
poziomo w sz
yny
.
W
K
Ł
A
D
A
N
I
E
TAC
Y
PAR
O
W
E
J
T
ac
ę
paro
w
ą
n
ale
ż
y w
ł
o
ż
y
ć
, kieruj
ą
c boczn
e wyt
ł
oczenia
refer
en
cyjn
e w stron
ę
tylnej cz
ęś
ci wn
ę
ki, j
ak pok
azano na
r
ysunku:
ZD
E
JM
O
WANI
E
I
M
O
N
T
A
Ż
R
US
Z
TÓ
W
DR
AB
I
N
KOW
YCH
P
o
obu stronach wn
ę
k
i piek
ar
nik
a znajduje si
ę
ru
szt
drabinkow
y
, zamo
cowany na dwóch wspornik
ach w
kszta
ł
cie grz
ybków
. Ruszty d
rabinkowe s
ą
zdejmowane, co
u
ł
atwia cz
yszczenie.
1.
Aby wyj
ąć
rus
zt drabinkowy, nale
ż
y mocno chwyci
ć
zewn
ę
trzn
ą
cz
ęść
prowadnic
y i poci
ą
gn
ąć
j
ą
do gór
y
,
aby wyci
ą
gn
ąć
j
ą
z przednieg
o wspornik
a, jednocze
ś
nie
obracaj
ą
c na tylnym wspor
niku, a nast
ę
pnie w
ysun
ąć
ca
łą
cz
ęść
z wn
ę
k
i.
2.
Aby zmieni
ć
po
ł
o
ż
enie rusztów drabinkowych, nale
ż
y
wsun
ąć
tyln
ą
cz
ęść
n
a tylny wspornik
. Nast
ę
pnie, po
wsuni
ę
ciu, obracaj
ą
c tylny wspornik
, poci
ą
gn
ąć
zespó
ł
w
dó
ł
, a
ż
ruszt drabinkowy z
aczepi si
ę
o przedni wspor
nik.
FUNK
C
JE
T
R
Y
B
Y
R
Ę
C
Z
N
E
S
Z
Y
B
K
I
E
N
A
G
R
Z
E
W.
S
ł
u
ż
y do sz
ybk
iego nagrz
ania piekarnika przed
rozpocz
ę
ciem cy
klu piec
zenia. Przed umieszczeniem
potraw w piekarniku poczeka
ć
do z
ako
ń
czenia t
ej funkcji
.
Po
zak
o
ń
c
zeniu
nagrzewani
a
ur
z
ą
dzenie
automa
t
yc
znie
w
ybier
ze funkc
j
ę
„
T
ermoobieg”
.
Wymagane ak
cesoria: ruszt
z patelni
ą
lub blach
ą
do pieczenia
G
R
I
L
L
Do pr
z
ypiekania, grillo
wania i zapiekania. Zaleca si
ę
obraca
ć
potrawy p
odc
zas gotowa
nia/
piec
zenia.
Zalecane ak
cesoria: ruszt
POT
R
AW
A
PO
Z
.
GR
I
LLO
W
A
N
IA
CZ
A
S TR
WAN
IA
(m
i
n.
)
T
o
st
W
yso
ki
5
-
6
T
U
R
B
O
G
R
I
L
L
Zapewnia dosk
ona
ł
e efek
t
y dzi
ę
k
i po
łą
c
zeniu
funkc
ji grilla i k
onw
ekc
ji. Zaleca
si
ę
obraca
ć
potra
w
y
podc
zas gotowan
ia/
pie
czenia.
Zalecane ak
cesoria: ruszt
KO
N
W
E
N
C
J
O
N
A
L
N
E
Do idealnego goto
wania i prz
yrumienia
nia
zarówno na górze, jak i na dole ka
ż
dego rodzaju potrawy
t
ylko na jedne
j pó
ł
ce. Ab
y osi
ą
gn
ą
ć
najlepsze w
yniki,
funkc
ja ta p
osiad
a faz
ę
nagrzewania
: p
oc
zeka
ć
do ko
ń
ca
nagrzewania, ab
y w
ł
o
ż
y
ć
jedzenie.
Wymagane ak
cesoria:
blacha do pieczenia lub ru
szt i
nacz
ynie
ż
aroodpor
ne.
POT
R
AW
A
TE
M
P
. (
°C
)
CZ
A
S TR
WAN
IA
(m
i
n.
)
Ba
b
e
cz
k
a
/
M
a
ł
e ciastko
1
60
30 - 35
Ci
a
st
e
cz
k
a
1
45
35 - 40
T
E
R
M
O
O
B
I
E
G
Do piec
zenia ci
ast i mi
ę
s z ci
ą
g
ł
y
m obiegiem
gor
ą
cego powietrza. Aby osi
ą
g
n
ąć
najlepsze wy
niki,
funkc
ja ta p
osiad
a faz
ę
nagrzewania
: p
oc
zeka
ć
do ko
ń
ca
nagrzewania, ab
y w
ł
o
ż
y
ć
jedzenie. Mo
ż
n
a u
ż
y
wa
ć
do
goto
wania ró
ż
n
ych potraw wymagaj
ą
cych tej samej
temperatu
r
y na kilku pó
ł
kach jednoc
ze
ś
nie
. Funk
cja ta
pozwala na piec
zenie bez w
zajemnego pr
zenikani
a si
ę
zapachów pieczonyc
h
potraw
.
Wymagane ak
cesoria:
blacha do pieczenia lub ru
szt i
nacz
ynie
ż
aroodpor
ne.
P
I
E
C
Z
.
K
O
N
W
E
KC
YJ
N
E
Do piec
zenia mi
ę
sa, ci
ast z nadzieniem t
ylko na
jednej pó
ł
ce
. Aby osi
ą
gn
ą
ć
najlepsze w
yniki, funkc
ja
ta posiada faz
ę
nagrzewani
a: poc
zeka
ć
do ko
ń
ca
nagrzewania, ab
y w
ł
o
ż
y
ć
jedzenie.
Wymagane ak
cesoria: ruszt
z patelni
ą
lub blach
ą
do pieczenia
PA
R
A
C
Z
Y
S
T
A
PA
R
A
Do gotowania na par
ze
ś
wie
ż
ych i zdrowych potraw
,
z zachowaniem ich naturalnych war
to
ś
ci od
ż
ywcz
ych.
T
a
funkcja nadaje si
ę
szczególnie do
gotowania warz
y
w
, r
yb
i owoców oraz do blanszowania. P
r
zed umieszczeniem
potrawy w piek
arnik
u nale
ż
y usun
ąć
ca
ł
e j
ej opakowanie i
foli
ę
ochronn
ą
, o ile nie wskaz
ano inaczej.
Zalecane a
kc
esoria
: T
acka paro
wa na pozi
omie 2 i bl
acha do
pieczeni
a na poziomi
e 1
S
us
z
e
n
i
e
p
o
g
o
t
o
wa
n
i
u
n
a
p
a
r
z
e
Gotowanie na parze gene
ruje du
żą
wilgotno
ś
ć
wewn
ą
trz
piek
arnik
a. Jest to ca
ł
kowicie nor
malne zjawisko, które nie
zagra
ż
a prawid
ł
owemu funkcjonowaniu urz
ą
dzenia. Pod
koniec k
a
ż
dego ok
resu gotowania zalecamy skorz
ystanie
z cyk
lu sz
ybkiego s
uszenia, któr
y pomo
ż
e usun
ąć
wilgo
ć
z piek
arnik
a (dost
ę
pny po aktualizacji op
rogramowania).
Nale
ż
y k
likn
ą
ć
na
, aby wybra
ć
ten c
yk
l.
Alternaty
wnie sugerujemy
:
1.
pozwoli
ć
ur
z
ą
dzeniu ost
ygn
ąć
;
2.
dok
ł
ad
nie osusz
y
ć
komor
ę
gotowania i akcesoria,
w tym tack
ę
ociekow
ą
umieszczon
ą
za drz
wiczkam
i
tu
ż
pod uszczelk
ą
drz
wiczek
, mi
ę
kk
ą
ś
ciereczk
ą
lub
ch
ł
onnym papierem;
3.
pozostawi
ć
drz
wiczk
i otwar
te na c
zas niezb
ę
dny do
ca
ł
kowitego wyschni
ę
cia k
omor
y
.
PAR
A+P
O
W
I
E
T
R
Z
E
Łą
cz
ą
c w
ł
a
ś
ciwo
ś
ci par
y z w
ł
a
ś
ciwo
ś
ciami
wymuszoneg
o nawiewu, funkcja ta poz
wala na gotowanie
potraw
, które b
ę
d
ą
prz
yjemnie
chrupi
ą
ce i zarumien
ione
na zewn
ą
trz, a pr
z
y tym
jednocze
ś
nie delik
atne i socz
yste
w
ś
rodku. Aby uzysk
a
ć
najlep
sze efekty gotowania,
zalecamy wybór WY
SOKIEGO poziomu par
y d
o gotowania
r
yb,
Ś
REDNIEGO do mi
ę
sa oraz NISKIEGO do
chleba i
deserów
.
Zalecane a
kc
esoria
: Blacha do pi
e
czeni
a /
ruszt
S
O
U
S
V
I
D
E
Sous vide to profesjonalna technik
a gotowania, która
wymaga u
ż
ycia pró
ż
niowych plastikowych woreczków
spo
ż
ywcz
ych, gotuj
ą
c
ych w precyz
yj
nie kontrolowany
ch
temperaturach prz
y u
ż
yciu par
y. St
op
niowy i dok
ł
adny
proces gotowania zapewnia wyj
ą
tkow
ą
k
rucho
ść
, smak
oraz równomierne prz
ygotowanie ca
ł
ej potrawy. F
un
kcja
ta poz
wala gotowa
ć
mi
ę
so, ryby
, war
z
ywa i owoce,
osi
ą
gaj
ą
c rezultaty szefa kuc
hni.
Nale
ż
y sprawdzi
ć
tabel
ę
gotowania Sous V
ide, aby
prawid
ł
owo korzysta
ć
z tej funkcji.
Pr
ze
pi
s
y
M
W
S
o
us
Vid
e
In
s
tr
u
kc
je
Ak
ce
so
ri
a
W
o
ł
owina
sous vide
Roz
ł
o
ż
y
ć
paczki równomier-
nie wokó
ł
centralnej cz
ęś
ci
tacy p
arowej
. U
pewni
ć
si
ę
,
cz
y w paczce wyst
ę
puje
pró
ż
nia. Aby uzysk
a
ć
dobre
wynik
i, zaleca si
ę
n
ie otwie
-
ra
ć
drz
wiczek.
2
+
1
Wieprzowina Sous
Vide
Ryby sous vide
W
ar
z
ywa sous
vide
Owoce sous vide
F
U
N
K
C
J
E
S
P
E
C
J
A
L
N
E
U
T
R
Z
Y
M
Y
W.
W
C
I
E
P
L
E
Po
z
wala na utrz
ymy
wanie ciep
ł
a i
ś
wie
ż
o
ś
ci
prz
y
rz
ą
dzony
ch potraw
, np. mi
ę
sa, potraw sma
ż
on
ych lub
cia
st.
W
Y
R
A
S
TAN
I
E
Zapewnia opty
malne wy
rastanie ró
ż
nych r
odzajów
cia
st. Aby zachowa
ć
w
ysok
ą
jako
ść
w
yrastania cia
st
a, nie
nale
ż
y w
łą
cz
a
ć
tej funk
cji, kiedy urz
ą
dzenie jest wci
ąż
nagrzane p
o popr
zednim cyk
lu piec
zenia.
Wymagane ak
cesoria:
ruszt i nacz
ynie
ż
aroodporne.
J
O
G
U
R
T
Do pr
z
ygot
ow
y
wania jogurtu.
Wymagane ak
cesoria:
ruszt i nacz
ynie
ż
aroodporne.
S
U
S
Z
E
N
I
E
Do suszenia o
woców i warz
y
w
. Pokroi
ć
w c
ienkie
plasterki i umie
ś
c
i
ć
b
ezpo
ś
rednio na ru
s
zcie.
Wymagane ak
cesoria:
ruszt
M
A
X
I
C
O
O
K
I
N
G
Do piec
zenia du
ż
y
ch kawa
ł
ków mi
ę
sa (powy
ż
ej 2,5
kg
). Zaleca si
ę
obrócen
ie mi
ę
sa po
dcz
as piec
zenia w c
elu
zapewnienia ró
w
nomiernego prz
yrumienien
ia z obu stron.
Od c
zasu do c
zasu nale
ż
y podla
ć
mi
ę
so
, aby nie dopu
ś
ci
ć
do jego nadmiernego w
ysuszenia.
Wymagane ak
cesoria:
blacha do pieczenia na p
oziomie 2.
D
I
S
I
N
F
E
C
T
I
O
N
D
E
Z
Y
N
FE
K
C
J
A
S
ł
u
ż
y do dez
ynfekcji s
ł
oików lub butelek d
la
niemowl
ą
t prz
y zas
tosowaniu par
y
.
W
ł
o
ż
y
ć
blach
ę
do pieczenia na poziom 1 i ta
ck
ę
parow
ą
na poziom 2,
umie
ś
ci
ć
na nich produkt
y
, zac
howuj
ą
c wystarczaj
ą
c
ą
ilo
ść
miejsca pom
i
ę
dz
y nimi, aby para mog
ł
a do
trze
ć
do
wsz
ystkich cz
ęś
ci.
R
O
Z
M
R
A
Ż
A
N
I
E
Do rozmra
ż
ania ka
ż
dego rodzaju
ż
ywno
ś
ci. Potrawy
takie
jak mi
ę
so i r
yby nale
ż
y
uk
ł
ada
ć
be
z opakowania na
tacy d
o gotowania na parze, umieszczonej na poziomie 2.
Umie
ś
ci
ć
blach
ę
do pieczenia na
poziomie 1, aby zebra
ć
wod
ę
z rozmra
ż
ania. Aby uzysk
a
ć
najlepsze rezultaty,
zalecamy nie rozmra
ż
a
ć
ż
ywno
ś
ci ca
ł
kowicie, lecz
pozwoli
ć
rozmrozi
ć
si
ę
jej do ko
ń
ca, pozostawiaj
ą
c j
ą
na
jaki
ś
c
zas bez w
łą
czonej funkc
ji. Zalecamy odpowiednie
opakowy
wanie chleba, aby zapob
iec jego zmi
ę
kczeniu.
O
D
G
R
Z
E
WA
N
I
E
S
ł
u
ż
y do odgrzewania gotow
ych
potraw -
zamro
ż
on
ych, sch
ł
odzonych lub w temperaturze
pokojowej.
T
a funkcja, pr
z
y u
ż
yciu par
y delik
atnie
odgrzewa potraw
ę
bez jej wysuszania
, dzi
ę
ki c
zemu
zostaje zachowany odpowiedni smak
. Po
zostawienie
potrawy jeszcze na pewien cz
as w urz
ą
dzeniu zawsze
poprawia rezultat ko
ń
cowy
. Zaleca
si
ę
umieszczanie
mniejsz
ych porcji (cie
ń
sz
ych fragmentów) potrawy w
ś
rodkowej cz
ęś
ci piekarnik
a, a w
i
ę
ksz
ych porcji (grubsz
ych
fragmentów) - bardziej od strony z
ewn
ę
trznej. Stosuj
ą
c
tac
ę
do gotowania parowego
, nale
ż
y um
ie
ś
ci
ć
pod ni
ą
blach
ę
do pieczenia – um
o
ż
liwi to zebranie wsz
ystkich
p
ł
ynów powstaj
ą
cych w procesie pieczenia pot
rawy
.
C
Y
K
L
E
CO
Do piec
zenia nadzie
wanych ka
wa
ł
ków mi
ę
s
a i
letó
w na je
dnej pó
ł
ce. Je
ż
eli funk
cja EC
O jest w
łą
c
zona,
ś
wiat
e
ł
ko kont
rolki p
ozostanie wy
łą
c
zone podc
z
as
piec
zenia. Ab
y skorz
ysta
ć
z f
unkc
ji
EC
O i t
y
m samym
zoptymalizowa
ć
zu
ż
y
cie energii, drz
wiczk
i piekarnika
nie powinn
y by
ć
otwierane, dopóki potrawa nie b
ę
dzie
goto
wa
.
Wymagane ak
cesoria:
ruszt z patelni
ą
lub blac
h
ą
do
pieczenia.
* F
unk
cja u
ż
ywan
a jako punk
t odniesienia dla de
k
larowanej
efektywno
ś
ci en
ergetycznej, zgodnie z rozporz
ą
dzeniem (U
E)
nr 65/2014.
CO
O
K
3
Do pr
z
yr
z
ą
dz
ania ró
ż
nyc
h p
otraw wy
magaj
ą
c
ych tej
samej temperat
ur
y goto
wania na t
rzech poziomach
jednoc
ze
ś
ni
e, bez mieszania smak
ów i z
apachó
w
.
F
unkcja ta mo
ż
e by
ć
u
ż
y
wana do prz
y
rz
ą
dzania
cia
steczek
, tar
t, mro
ż
onej pizz
y oraz do pr
z
ygotowy
wania
kompletn
ych posi
ł
k
ów
. Nie tr
zeba wst
ę
pnie nagrzewa
ć
piekarnika.
C
I
A
S
T
E
C
Z
K
A
U
ż
y
ć
tej funk
cji, aby upi
e
c trz
y b
lach
y p
odobny
ch
kruchy
ch ciasteczek w celu uzyskania maks
ymaln
ych
rezultat
ów
. Funk
cja ta obejmuje podgrzewanie wst
ę
pne
.
Wyj
ąć
te trzy b
lach
y z piek
arnika jednocze
ś
nie.
T
A
R
T
A
U
ż
y
ć
tej funk
cji, aby upi
e
c trz
y b
lach
y p
odobny
ch
tar
t w celu uzyskania maksy
maln
ych rezultat
ów
. Funk
cja ta
obejmuje podgrzewanie wst
ę
pne. Wyj
ąć
t
e trz
y blachy z
piekarnika jednocze
ś
nie.
P
I
Z
Z
A
M
R
O
Ż
O
NA
U
ż
y
ć
tej funk
cji, aby upi
e
c trz
y b
lach
y p
odobny
ch
mro
ż
onych pizz w celu uzyskania maks
ymaln
ych
rezultat
ów
. Funk
cja ta obejmuje podgrzewanie wst
ę
pne
.
Wyj
ąć
te trzy b
lach
y z piek
arnika jednocze
ś
nie.
M
E
N
U
1
C
yk
l ten jest przeznaczony do prz
ygotowy
wania
kompletnego posi
ł
ku mi
ę
s
ne
go i deseru. Piekarnik
w
ymaga wst
ę
pnego nagrz
ania.
Przyk
ł
ad kompletne
go posi
ł
k
u
Prz
ygoto
wa
ć
tar
t
ę
z owocami zgodn
ie z w
ł
asn
y
mi
preferenc
jami w ok
r
ą
g
ł
ej formie
, k
tór
ą
nale
ż
y umie
ś
ci
ć
na ruszcie na po
ziomie 3. P
r
z
ygoto
wa
ć
lasagne zgodn
ie z
w
ł
asn
ymi preferencjam
i (
1
,
5- 2 kg) w formie
, k
tór
ą
nale
ż
y
umie
ś
ci
ć
na ruszcie na pozi
omie drugim. Prz
ygoto
wa
ć
6
–
1
0
podudzi z kurcz
aka z pok
rojon
y
mi w kostk
ę
ziemniakami
(
500
–
800
g) bezpo
ś
redn
io w blasze do pieczenia na
poziomie 1
. Po podgrz
aniu piec wsz
ystkie potraw
y w
t
ym samym cz
asie. P
o 50
-
60 minutach wyj
ąć
tar
t
ę
, p
o
60
-
70 mi
nutach w
yj
ąć
lasagne
, p
o 80
-90 minutach wyj
ąć
kurczaka z
ziemnia
k
ami.
M
E
N
U
2
C
yk
l ten jest przeznaczony do prz
yr
z
ą
dzania
kompletnego posi
ł
ku ry
bnego lub wegetaria
ń
sk
iego oraz
deseru. Piekarni
k w
ymaga wst
ę
pnego nagrz
ania.
Przyk
ł
ad kompletne
go posi
ł
k
u
Prz
ygoto
wa
ć
tar
t
ę
z owocami zgodn
ie z w
ł
asn
y
mi
preferenc
jami w ok
r
ą
g
ł
ej formie
, k
tór
ą
nale
ż
y umie
ś
ci
ć
na
ruszcie na pozi
omie 3. Prz
ygotowa
ć
lasagne z p
esto lub
cannelloni z
go
dnie z w
ł
asn
ymi preferencja
mi (
1
,5
–
2 kg)
w blasze metalowe
j lub z pyrexu, k
tór
ą
nale
ż
y umie
ś
c
i
ć
na ruszcie na po
ziomie drugi
m. Prz
ygoto
wa
ć
let
y r
ybne
w folii (
7
0
0
–9
00 g) z pok
rojon
ymi war
z
y
wami (600
–90
0
g) bezpo
ś
redn
io w blasze do pieczenia na poziomie 1
. Po
podgr
zaniu piec wsz
ystkie p
otra
w
y w t
ym s
amym czasie.
Po 4
5-5
5 minutach w
yj
ąć
tart
ę
, po 5
5
-
65 minutach wyj
ąć
lasagne
, po 60
-
70 min
utach w
yj
ą
ć
r
yb
ę
z
warz
y
wami.
PL
Instrukcja u
ż
ytk
ownika
AU
T
O
M
O
D
E
S
St
osuj
ą
c t
e tr
y
by aut
omat
yczne, w
ystarcz
y w
ybra
ć
rodzaj, wag
ę
lub ilo
ść
potra
w
y
, by osi
ą
gn
ąć
najlep
s
ze mo
ż
liw
e
rezultaty
. Kuchenka mikrofalo
wa automatycznie oblicz
y opt
y
malne usta
wienia, a nast
ę
pnie b
ę
dzie je odpowiednio
dostoso
w
y
wa
ć
w trakc
ie goto
wania. Aby naj
lepiej wy
korz
ysta
ć
mo
ż
liwo
ś
ci tej funk
cji
, nale
ż
y stoso
wa
ć
si
ę
do
wskazów
ek zawart
ych w danej tabeli pieczenia. Ze wzgl
ę
du na ró
ż
norodno
ść
ż
ywno
ś
ci, cz
as goto
wania jest u
stawion
y
na
ś
redni
m
poziomie. Za
wsze z
alecamy spra
wdzenie, cz
y potrawa jest odpowiednio w
ysma
ż
ona, a w razie potrzeby
w
yd
ł
u
ż
enie cz
asu got
owania, ab
y
osi
ą
gn
ą
ć
odpowiedni stopie
ń
wysma
ż
enia. Niektóre cy
kle automatyczne daj
ą
mo
ż
liw
o
ść
wcze
ś
niej
szego ustawienia pozi
omu gotowani
a ni
ż
szego lub w
y
ż
s
zego ni
ż
domy
ś
ln
y (patrz p
aragraf S
topie
ń
w
ysma
ż
enia w sek
cji Codzienne u
ż
ytkowan
ie)
.
T
A
B
E
L
A
G
O
T
O
W
A
N
I
A
6
T
H
S
E
N
S
E
Aby prz
yr
z
ą
dzi
ć
k
ilka rodzajów
da
ń
i potra
w
, w
najszybsz
y i naj
ł
at
wiejszy sposób uz
yskuj
ą
c optymalne efek
t
y
.
Aby na
jlepiej wykor
z
ysta
ć
mo
ż
liw
o
ś
ci tej funk
cji, nale
ż
y sto
sowa
ć
si
ę
do wskazówek zawart
ych w dane
j t
abeli goto
wania.
AKCESO
RIA
Rus
z
t
Ż
aroo
dp
or
na ta
ca
na rus
zci
e
bla
cha na
ś
ci
ek
aj
ą
c
y
t
ł
uszc
z
/Bla
cha d
o
pie
c
zen
ia
Pojemn
ik
ż
aro
od
po
rny
Son
da do p
ot
raw
T
ac
a
par
owa
Kategoria
Potrawa
W
ag
a/grubo
ść
/
porcje/sztuki
Uwaga
Akcesor
ia
MAKARONY I P
Ł
A
TKI
Ś
NIADANIOWE
Lasagne
600 g - 2,0 kg
Prz
ygotowa
ć
wed
ł
ug ulubionego pr
zepisu. Aby uzysk
a
ć
doskona
ł
e pr
zyr
umienienie, pola
ć
sosem be
szamelowym i
posypa
ć
serem
2
+
Ry
ż
100-500 g
Doda
ć
wod
ę
i r
y
ż
do nacz
ynia
ż
aroodpornego. U
ż
y
ć
pó
ł
-
torej szklank
i wody na k
a
ż
d
ą
szklan
k
ę
r
y
ż
u. Aby uzysk
a
ć
dobre wynik
i, zaleca si
ę
n
ie otwiera
ć
dr
z
wiczek
2
+
1
Pszenica orkisz
100-500 g
Doda
ć
wod
ę
i orkisz do n
acz
ynia
ż
aroodpornego. U
ż
y
ć
pó
ł
-
torej szklank
i wody na k
a
ż
d
ą
szklan
k
ę
ork
iszu. Aby uzysk
a
ć
dobre wynik
i, zaleca si
ę
n
ie otwiera
ć
dr
z
wiczek
2
+
1
J
ę
czmie
ń
100-500 g
Doda
ć
wod
ę
i j
ę
czmie
ń
do nacz
ynia
ż
aroodpor
nego. U
ż
y
ć
pó
ł
torej szklank
i wody na k
a
ż
d
ą
szk
lank
ę
j
ę
czmienia. Aby
uz
yska
ć
dobre w
ynik
i, zaleca si
ę
nie ot
wiera
ć
drz
wiczek
2
+
1
Pieróg
1 wypiek
Rozprowadzi
ć
równomiernie na tacce parowej
, aby uz
yska
ć
dobre wynik
i, zaleca si
ę
n
ie otwiera
ć
dr
z
wiczek.
2
+
1
NOWOŚCI
Motorola Edge 70
Yanosik Go
Apple MacBook Pro 2025
iPhone 17 PRO
Philips OneUp
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
APPLE MacBook Pro 2025
Samsung Fold 7
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Czajnik na gaz
Zgrzewarka próżniowa
Garnki
Mop elektryczny
Termometr elektroniczny
Pistolet do masażu
Masażer do stóp
Myjka do okien
Maszynka do makaronu
Myjka parowa
PORADNIK MEDIA EXPERT
Ranking odkurzaczy pionowych
Ranking smartwatchy damskich
Ranking parownic do ubrań
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Ranking gier planszowych
Ranking robotów sprzątających
POMYSŁ NA PREZENT
Prezenty Świąteczne
Zabawki
LEGO
Pomysł na prezent
Sprzęty fitness
Gry planszowe
Prezent dla Niego
Prezent dla Niej
Prezent dla Dzieci
Prezent dla Seniorów
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking najlepszych projektorów 4K [TOP10]
Jak urządzić salon? Praktyczne wskazówki
Ranking frezarek do paznokci [TOP10]
Ranking myszek gamingowych [TOP10]
Jaki lokalizator GPS do samochodu wybrać?
Znana marka strategii podbija kultowe uniwersum sci-fi. Total War: Warhammer 40,000 będzie najbardziej brutalną odsłoną serii
Ranking długopisów 3D [TOP5]
Hulajnoga elektryczna – przepisy i zasady bezpiecznej jazdy
Ranking bieżni domowych [TOP10]
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Pozwolenie na latanie dronem – przepisy
Ranking proszków do prania [TOP10]
Czego nie może jeść pies? Szkodliwe produkty dla pupila
Ranking wiertarko-wkrętarek z udarem [TOP10]
Jak usunąć kamień z czarnej baterii?
Sprawdź więcej poradników