Znaleziono w kategoriach:
Krajalnica ZELMER ZFS0919 Szary

Instrukcja obsługi Krajalnica ZELMER ZFS0919 Szary

Powrót
ZFS0919
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Krajalnica
ИНСТРУКЦИЯ ПО ПРИМЕНЕНИЮ
Мясорезка
VOD K POUŽITÍ
Kráječ masa
ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА
Месорезачка
NAVODILA ZA UPORABO
Krájač mäsa
ІНСТРУКЦІЯ ПО ЗАСТОСУВАННЮ
Скиборізка для м’яса
USER MANUAL
Meat slicer
BENUTZERHANDBUCH
Aufschnittschneidemaschine
HASZNÁLATI UTASÍTÁS
Hússzeletelő
INSTRUCȚIUNI DE UTILIZARE
Mașină de tăiat carne
PL
EN
DE
CZ
SK
HU
RO
RU
UA
BG
ZFS0919
1
2
1A
3 4 6 5
7
3
DZIĘKUJEMY ZA WYBÓR MARKI ZELMER. DOKŁADAMY STARAŃ, ABY PRODUKT DZIAŁAŁ W
SPOSÓB ZADOWALAJĄCY I PRZYJEMNY.
OSTRZEŻENIE
Przed rozpoczęciem korzystania z produktu prosimy uważnie przeczytać instrukcję obsługi i
przechowywać ją w bezpiecznym miejscu, aby móc z niej skorzystać w przyszłości.
OPIS
1. Włącznik
1A. Przycisk blokady włącznika
2. Pokrętło regulacji grubości krojenia (0-15mm)
3. Wózek
4. Popychacz
5. Tarcza tnąca o falistym ostrzu
6. Pokrętło montażu tarczy tnącej
7. Rurka wózka
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Upewnić się, że napięcie sieciowe odpowiada napięciu
podanemu na urządzeniu.
Okresowo sprawdzać przewód pod kątem uszkodzeń.
Nigdy nie używać urządzenia, jeśli przewód lub samo
urządzenie są widocznie uszkodzone.
Używać urządzenia tylko w warunkach domowych i
wyłącznie w sposób określony w tej instrukcji.
Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie ani innych
płynach. Nigdy nie umieszczać urządzenia w zmywarce
do naczyń. Nigdy nie stawiać urządzenia w pobliżu
gorących powierzchni. Jeżeli przewód zasilania jest
uszkodzony, dla bezpieczeństwa musi zostać wymieniony
przez producenta, autoryzowany serwis lub odpowiednio
wykwalifikowaną osobę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy koniecznie
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Wszelkie naprawy należy zlecać wykwalifikowanemu
elektrykowi.
Nigdy nie używać urządzenia na świeżym powietrzu i
zawsze ustawiać je w suchym otoczeniu.
Nigdy nie używać akcesoriów niezalecanych przez
producenta. Mogą one być niebezpieczne dla
użytkownika i spowodować uszkodzenie urządzenia.
Nigdy nie ciągnąć za przewód w celu przemieszczenia
urządzenia. Zabezpieczyć przewód przed możliwością
zaczepienia. Nie owijać przewodu wokół urządzenia i nie
zaginać go.
Upewnić się, że urządzenie stoi na płaskiej powierzchni.
Jeżeli urządzenie nie jest używane, należy je odłączyć od
zasilania.
Krajalnicy należy używać wyłącznie do przyrządzania
potraw. Za pomocą urządzenia należy kroić wyłącznie
takie produkty jak sery, mięso, pieczywo czy gotowe
wyroby. Nie wolno używać krajalnicy do krojenia żywności
mrożonej.
Nigdy nie przytrzymywać krojonych produktów dłońmi.
Należy używać wózka i prowadnicy, chyba że jest to
niemożliwe ze względu na wielkość krojonego produktu.
Nigdy nie dotykać noża.
Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy ciągłej,
ponieważ nie zostało zaprojektowane do zastosowań
profesjonalnych. Krajalnica wymaga krótkich przerw w
pracy.
Nóż urządzenia jest bardzo ostry, dlatego należy
zachowywać ostrożność podczas czyszczenia krajalnicy.
Z uwagi na bezpośredni kontakt z produktami
spożywczymi urządzenie musi być przez cały czas
utrzymywane w czystości.
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy koniecznie
wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego urządzenia z
gniazda sieciowego.
Nigdy nie dotykać noża w trakcie pracy urządzenia. Nie
wolno również w żaden sposób próbować zatrzymywać
obracającego się noża.
Urządzenie może być używane przez osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej oraz osoby nieposiadające wystarczającego
doświadczenia oraz wiedzy pod warunkiem, że będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i będą rozumiały
zagrożenia związane z taką obsługą.
Urządzenie nie może być używane przez dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku na maksymalnej
wysokości do 2000m n.p.m.
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Wszelkie inne naprawy należy zlecać autoryzowanym partnerom serwisowym.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku komercyjnego. Należy stosować przerwy w pracy urządzenia.
Niezastosowanie się do tej instrukcji grozi uszkodzeniem silnika krajalnicy. Maksymalny czas ciągłej pracy
urządzenia wynosi KB/MAX. 5 minuty, przy czym cyfra 5 oznacza maksymalny czas pracy.
Przerwy powinny trwać przynajmniej 5 minut.
Jeżeli przewód zasilania jest uszkodzony, dla bezpieczeństwa musi zostać wymieniony przez producenta,
autoryzowany serwis lub odpowiednio wykwalifikowaną osobę.
Firma Eurogama Sp. z o.o. zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za szkody poniesione przez ludzi,
zwierzęta lub przedmioty z powodu niestosowania się do ostrzeżeń.
PRZED UŻYCIEM
Wypakuj urządzenie z kartonu, usuń wszelkie nalepki, torebki foliowe, wypełniacze oraz blokady
transportowe. Uwaga tarcza tnąca także posiada blokadę transportową. Wyczyść urządzenie wg
wskazówek zawartych w rozdziale „CZYSZCZENIE I KONSERWACJA”.
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
WAŻNE: Po 5 minutach ciągłej pracy urządzenie wymaga 10-minutowej przerwy. Po 5 cyklach
pracy urządzenie wymaga półgodzinnej przerwy.
Ustawić urządzenie na płaskiej i suchej powierzchni. Osoba obsługująca urządzenie powinna naciskać
przyciski za pomocą prawej dłoni i przytrzymywać dociskacz za pomocą lewej dłoni.
Pokrętłem regulacji grubości krojenia (2) ustaw wymaganą grubość krojenia.
Podłącz urządzenie do sieci zasilającej.
Żywność do krojenia umieść na ruchomym wózku (3) pomiędzy ostrzem tarczy tnącej (5)
a dociskaczem (4).
Przycisk blokady włącznika (1A) przesuń w kierunku włącznika (1) i jednocześnie naciśnij włącznik (1)
krajalnica rozpocznie pracę. Zwolnienie nacisku na włącznik (1) spowoduje zatrzymanie pracy krajalnicy.
Wózkiem krajalnicy (3) wykonuj kolejno ruchy do przodu i tyłu jednocześnie dociskając żywność do noża
dociskaczem (4). Zawsze używaj dociskacza przy krojeniu małych kawałków żywności.
Po zakończonej pracy odłącz krajalnicę od źródła zasilania a następnie wyczyść ją.
UWAGA! Tarcza tnąca urządzenia jest ostra. Obchodź się z nią ostrożnie.
WSKAZÓWKI
Żeby pokroić mięso na bardzo cienkie plastry, należy je wcześniej schładzać przez 2–4 godziny. W celu
uniknięcia przyklejania mięsa do krajalnicy zwilż tarczę tnącą wilgotną ściereczką ułatwi to także
krojenie. W przypadku ciepłej pieczeni bez kości mięso należy po wyciągnięciu z piekarnika odstawić na
około 15–20 minut przed pokrojeniem.
Wędliny dłużej zachowają świeżość i smak, jeśli będą krojone na bieżąco w razie potrzeby.
Produkty o nierównej fakturze, na przykład ryby czy cienkie plastry steku, zwykle trudne do pokrojenia.
Przed krojeniem należy je częściowo zamrozić.
Urządzenie nadaje się do krojenia np. marchwi czy ziemniaków na cienkie plastry do przyrządzania
czipsów.
Świeże pieczywo stwarza trudności podczas krojenia. Usuwaj na bieżąco ukrojone kromki pieczywa.
Nigdy nie krój ciepłego pieczywa.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Dla wygody podczas czyszczenia krajalnicy, wózek (3) odchyl do pozycji pionowej.
Przed czyszczeniem należy koniecznie odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Przetrzeć wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie papierowym ręcznikiem lub miękką ściereczką.
Nie należy myć urządzenia w zmywarce.
Nie czyścić wewnętrznych ani zewnętrznych powierzchni zmywakami do szorowania ani wełną stalową,
ponieważ może to uszkodzić wykończenie.
Nie należy zanurzać urządzenia w wodzie ani innych płynach.
Tarczę tnącą (5) można zdemontować, obracając pokrętło montażu (6) zgodnie z kierunkiem wskazówek
zegara. Ostrożnie: nóż jest bardzo ostry.
Po wyczyszczeniu tarczy obracać pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, żeby
zablokować nóż.
Przed przechowywaniem dokładnie wysuszyć wszystkie części.
USUWANIE PRODUKTU
PL
4
DZIĘKUJEMY ZA WYBÓR MARKI ZELMER. DOKŁADAMY STARAŃ, ABY PRODUKT DZIAŁAŁ W
SPOSÓB ZADOWALAJĄCY I PRZYJEMNY.
OSTRZEŻENIE
Przed rozpoczęciem korzystania z produktu prosimy uważnie przeczytać instrukcję obsługi i
przechowywać w bezpiecznym miejscu, aby móc z niej skorzystać w przyszłości.
OPIS
1. Włącznik
1A. Przycisk blokady włącznika
2. Pokrętło regulacji grubości krojenia (0-15mm)
3. Wózek
4. Popychacz
5. Tarcza tnąca o falistym ostrzu
6. Pokrętło montażu tarczy tnącej
7. Rurka wózka
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Upewnić się, że napięcie sieciowe odpowiada napięciu
podanemu na urządzeniu.
Okresowo sprawdzać przewód pod kątem uszkodzeń.
Nigdy nie używać urządzenia, jeśli przewód lub samo
urządzenie widocznie uszkodzone.
Używać urządzenia tylko w warunkach domowych i
wyłącznie w sposób określony w tej instrukcji.
Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie ani innych
płynach. Nigdy nie umieszczać urządzenia w zmywarce
do naczyń. Nigdy nie stawiać urządzenia w pobliżu
gorących powierzchni. Jeżeli przewód zasilania jest
uszkodzony, dla bezpieczeństwa musi zostać wymieniony
przez producenta, autoryzowany serwis lub odpowiednio
wykwalifikowaną osobę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy koniecznie
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Wszelkie naprawy należy zlecać wykwalifikowanemu
elektrykowi.
Nigdy nie używać urządzenia na świeżym powietrzu i
zawsze ustawiać je w suchym otoczeniu.
Nigdy nie używać akcesoriów niezalecanych przez
producenta. Mogą one być niebezpieczne dla
użytkownika i spowodować uszkodzenie urządzenia.
Nigdy nie ciągnąć za przewód w celu przemieszczenia
urządzenia. Zabezpieczyć przewód przed możliwością
zaczepienia. Nie owijać przewodu wokół urządzenia i nie
zaginać go.
Upewnić się, że urządzenie stoi na płaskiej powierzchni.
Jeżeli urządzenie nie jest używane, należy je odłączyć od
zasilania.
Krajalnicy należy używać wyłącznie do przyrządzania
potraw. Za pomocą urządzenia należy kroić wyłącznie
takie produkty jak sery, mięso, pieczywo czy gotowe
wyroby. Nie wolno używać krajalnicy do krojenia żywności
mrożonej.
Nigdy nie przytrzymywać krojonych produktów dłońmi.
Należy używać wózka i prowadnicy, chyba że jest to
niemożliwe ze względu na wielkość krojonego produktu.
Nigdy nie dotykać noża.
Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy ciągłej,
ponieważ nie zostało zaprojektowane do zastosowań
profesjonalnych. Krajalnica wymaga krótkich przerw w
pracy.
Nóż urządzenia jest bardzo ostry, dlatego należy
zachowywać ostrożność podczas czyszczenia krajalnicy.
Z uwagi na bezpośredni kontakt z produktami
spożywczymi urządzenie musi być przez cały czas
utrzymywane w czystości.
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy koniecznie
wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego urządzenia z
gniazda sieciowego.
Nigdy nie dotykać noża w trakcie pracy urządzenia. Nie
wolno również w żaden sposób próbować zatrzymywać
obracającego się noża.
Urządzenie może być używane przez osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej oraz osoby nieposiadające wystarczającego
doświadczenia oraz wiedzy pod warunkiem, że będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i będą rozumiały
zagrożenia związane z taką obsługą.
Urządzenie nie może być używane przez dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku na maksymalnej
wysokości do 2000m n.p.m.
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Wszelkie inne naprawy należy zlecać autoryzowanym partnerom serwisowym.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku komercyjnego. Należy stosować przerwy w pracy urządzenia.
Niezastosowanie się do tej instrukcji grozi uszkodzeniem silnika krajalnicy. Maksymalny czas ciągłej pracy
urządzenia wynosi KB/MAX. 5 minuty, przy czym cyfra 5 oznacza maksymalny czas pracy.
Przerwy powinny trwać przynajmniej 5 minut.
Jeżeli przewód zasilania jest uszkodzony, dla bezpieczeństwa musi zostać wymieniony przez producenta,
autoryzowany serwis lub odpowiednio wykwalifikowaną osobę.
Firma Eurogama Sp. z o.o. zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za szkody poniesione przez ludzi,
zwierzęta lub przedmioty z powodu niestosowania się do ostrzeżeń.
PRZED UŻYCIEM
Wypakuj urządzenie z kartonu, usuń wszelkie nalepki, torebki foliowe, wypełniacze oraz blokady
transportowe. Uwaga tarcza tnąca także posiada blokadę transportową. Wyczyść urządzenie wg
wskazówek zawartych w rozdziale „CZYSZCZENIE I KONSERWACJA”.
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
WAŻNE: Po 5 minutach ciągłej pracy urządzenie wymaga 10-minutowej przerwy. Po 5 cyklach
pracy urządzenie wymaga półgodzinnej przerwy.
Ustawić urządzenie na płaskiej i suchej powierzchni. Osoba obsługująca urządzenie powinna naciskać
przyciski za pomocą prawej dłoni i przytrzymywać dociskacz za pomocą lewej dłoni.
Pokrętłem regulacji grubości krojenia (2) ustaw wymaganą grubość krojenia.
Podłącz urządzenie do sieci zasilającej.
Żywność do krojenia umieść na ruchomym wózku (3) pomiędzy ostrzem tarczy tnącej (5)
a dociskaczem (4).
Przycisk blokady włącznika (1A) przesuń w kierunku włącznika (1) i jednocześnie naciśnij włącznik (1)
krajalnica rozpocznie pracę. Zwolnienie nacisku na włącznik (1) spowoduje zatrzymanie pracy krajalnicy.
Wózkiem krajalnicy (3) wykonuj kolejno ruchy do przodu i tyłu jednocześnie dociskając żywność do noża
dociskaczem (4). Zawsze używaj dociskacza przy krojeniu małych kawałków żywności.
Po zakończonej pracy odłącz krajalnicę od źródła zasilania a następnie wyczyść ją.
UWAGA! Tarcza tnąca urządzenia jest ostra. Obchodź się z nią ostrożnie.
WSKAZÓWKI
Żeby pokroić mięso na bardzo cienkie plastry, należy je wcześniej schładzać przez 2–4 godziny. W celu
uniknięcia przyklejania mięsa do krajalnicy zwilż tarczę tnącą wilgotną ściereczką ułatwi to także
krojenie. W przypadku ciepłej pieczeni bez kości mięso należy po wyciągnięciu z piekarnika odstawić na
około 15–20 minut przed pokrojeniem.
Wędliny dłużej zachowają świeżość i smak, jeśli będą krojone na bieżąco w razie potrzeby.
Produkty o nierównej fakturze, na przykład ryby czy cienkie plastry steku, zwykle trudne do pokrojenia.
Przed krojeniem należy je częściowo zamrozić.
Urządzenie nadaje się do krojenia np. marchwi czy ziemniaków na cienkie plastry do przyrządzania
czipsów.
Świeże pieczywo stwarza trudności podczas krojenia. Usuwaj na bieżąco ukrojone kromki pieczywa.
Nigdy nie krój ciepłego pieczywa.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Dla wygody podczas czyszczenia krajalnicy, wózek (3) odchyl do pozycji pionowej.
Przed czyszczeniem należy koniecznie odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Przetrzeć wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie papierowym ręcznikiem lub miękką ściereczką.
Nie należy myć urządzenia w zmywarce.
Nie czyścić wewnętrznych ani zewnętrznych powierzchni zmywakami do szorowania ani wełną stalową,
ponieważ może to uszkodzić wykończenie.
Nie należy zanurzać urządzenia w wodzie ani innych płynach.
Tarczę tnącą (5) można zdemontować, obracając pokrętło montażu (6) zgodnie z kierunkiem wskazówek
zegara. Ostrożnie: nóż jest bardzo ostry.
Po wyczyszczeniu tarczy obracać pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, żeby
zablokować nóż.
Przed przechowywaniem dokładnie wysuszyć wszystkie części.
USUWANIE PRODUKTU
PL
5
DZIĘKUJEMY ZA WYBÓR MARKI ZELMER. DOKŁADAMY STARAŃ, ABY PRODUKT DZIAŁAŁ W
SPOSÓB ZADOWALAJĄCY I PRZYJEMNY.
OSTRZEŻENIE
Przed rozpoczęciem korzystania z produktu prosimy uważnie przeczytać instrukcję obsługi i
przechowywać w bezpiecznym miejscu, aby móc z niej skorzystać w przyszłości.
OPIS
1. Włącznik
1A. Przycisk blokady włącznika
2. Pokrętło regulacji grubości krojenia (0-15mm)
3. Wózek
4. Popychacz
5. Tarcza tnąca o falistym ostrzu
6. Pokrętło montażu tarczy tnącej
7. Rurka wózka
INSTRUKCJE DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Upewnić się, że napięcie sieciowe odpowiada napięciu
podanemu na urządzeniu.
Okresowo sprawdzać przewód pod kątem uszkodzeń.
Nigdy nie używać urządzenia, jeśli przewód lub samo
urządzenie widocznie uszkodzone.
Używać urządzenia tylko w warunkach domowych i
wyłącznie w sposób określony w tej instrukcji.
Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie ani innych
płynach. Nigdy nie umieszczać urządzenia w zmywarce
do naczyń. Nigdy nie stawiać urządzenia w pobliżu
gorących powierzchni. Jeżeli przewód zasilania jest
uszkodzony, dla bezpieczeństwa musi zostać wymieniony
przez producenta, autoryzowany serwis lub odpowiednio
wykwalifikowaną osobę.
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy koniecznie
odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Wszelkie naprawy należy zlecać wykwalifikowanemu
elektrykowi.
Nigdy nie używać urządzenia na świeżym powietrzu i
zawsze ustawiać je w suchym otoczeniu.
Nigdy nie używać akcesoriów niezalecanych przez
producenta. Mogą one być niebezpieczne dla
użytkownika i spowodować uszkodzenie urządzenia.
Nigdy nie ciągnąć za przewód w celu przemieszczenia
urządzenia. Zabezpieczyć przewód przed możliwością
zaczepienia. Nie owijać przewodu wokół urządzenia i nie
zaginać go.
Upewnić się, że urządzenie stoi na płaskiej powierzchni.
Jeżeli urządzenie nie jest używane, należy je odłączyć od
zasilania.
Krajalnicy należy używać wyłącznie do przyrządzania
potraw. Za pomocą urządzenia należy kroić wyłącznie
takie produkty jak sery, mięso, pieczywo czy gotowe
wyroby. Nie wolno używać krajalnicy do krojenia żywności
mrożonej.
Nigdy nie przytrzymywać krojonych produktów dłońmi.
Należy używać wózka i prowadnicy, chyba że jest to
niemożliwe ze względu na wielkość krojonego produktu.
Nigdy nie dotykać noża.
Urządzenie nie jest przeznaczone do pracy ciągłej,
ponieważ nie zostało zaprojektowane do zastosowań
profesjonalnych. Krajalnica wymaga krótkich przerw w
pracy.
Nóż urządzenia jest bardzo ostry, dlatego należy
zachowywać ostrożność podczas czyszczenia krajalnicy.
Z uwagi na bezpośredni kontakt z produktami
spożywczymi urządzenie musi być przez cały czas
utrzymywane w czystości.
Przed przystąpieniem do czyszczenia należy koniecznie
wyjąć wtyczkę przewodu zasilającego urządzenia z
gniazda sieciowego.
Nigdy nie dotykać noża w trakcie pracy urządzenia. Nie
wolno również w żaden sposób próbować zatrzymywać
obracającego się noża.
Urządzenie może być używane przez osoby o
ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej i
umysłowej oraz osoby nieposiadające wystarczającego
doświadczenia oraz wiedzy pod warunkiem, że będą one
nadzorowane lub zostaną poinstruowane w zakresie
bezpiecznej obsługi urządzenia i będą rozumiały
zagrożenia związane z taką obsługą.
Urządzenie nie może być używane przez dzieci.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku na maksymalnej
wysokości do 2000m n.p.m.
WAŻNE OSTRZEŻENIA
Wszelkie inne naprawy należy zlecać autoryzowanym partnerom serwisowym.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku komercyjnego. Należy stosować przerwy w pracy urządzenia.
Niezastosowanie się do tej instrukcji grozi uszkodzeniem silnika krajalnicy. Maksymalny czas ciągłej pracy
urządzenia wynosi KB/MAX. 5 minuty, przy czym cyfra 5 oznacza maksymalny czas pracy.
Przerwy powinny trwać przynajmniej 5 minut.
Jeżeli przewód zasilania jest uszkodzony, dla bezpieczeństwa musi zostać wymieniony przez producenta,
autoryzowany serwis lub odpowiednio wykwalifikowaną osobę.
Firma Eurogama Sp. z o.o. zrzeka się wszelkiej odpowiedzialności za szkody poniesione przez ludzi,
zwierzęta lub przedmioty z powodu niestosowania się do ostrzeżeń.
PRZED UŻYCIEM
Wypakuj urządzenie z kartonu, usuń wszelkie nalepki, torebki foliowe, wypełniacze oraz blokady
transportowe. Uwaga tarcza tnąca także posiada blokadę transportową. Wyczyść urządzenie wg
wskazówek zawartych w rozdziale „CZYSZCZENIE I KONSERWACJA”.
KORZYSTANIE Z URZĄDZENIA
WAŻNE: Po 5 minutach ciągłej pracy urządzenie wymaga 10-minutowej przerwy. Po 5 cyklach
pracy urządzenie wymaga półgodzinnej przerwy.
Ustawić urządzenie na płaskiej i suchej powierzchni. Osoba obsługująca urządzenie powinna naciskać
przyciski za pomocą prawej dłoni i przytrzymywać dociskacz za pomocą lewej dłoni.
Pokrętłem regulacji grubości krojenia (2) ustaw wymaganą grubość krojenia.
Podłącz urządzenie do sieci zasilającej.
Żywność do krojenia umieść na ruchomym wózku (3) pomiędzy ostrzem tarczy tnącej (5)
a dociskaczem (4).
Przycisk blokady włącznika (1A) przesuń w kierunku włącznika (1) i jednocześnie naciśnij włącznik (1)
krajalnica rozpocznie pracę. Zwolnienie nacisku na włącznik (1) spowoduje zatrzymanie pracy krajalnicy.
Wózkiem krajalnicy (3) wykonuj kolejno ruchy do przodu i tyłu jednocześnie dociskając żywność do noża
dociskaczem (4). Zawsze używaj dociskacza przy krojeniu małych kawałków żywności.
Po zakończonej pracy odłącz krajalnicę od źródła zasilania a następnie wyczyść ją.
UWAGA! Tarcza tnąca urządzenia jest ostra. Obchodź się z nią ostrożnie.
WSKAZÓWKI
Żeby pokroić mięso na bardzo cienkie plastry, należy je wcześniej schładzać przez 2–4 godziny. W celu
uniknięcia przyklejania mięsa do krajalnicy zwilż tarczę tnącą wilgotną ściereczką ułatwi to także
krojenie. W przypadku ciepłej pieczeni bez kości mięso należy po wyciągnięciu z piekarnika odstawić na
około 15–20 minut przed pokrojeniem.
Wędliny dłużej zachowają świeżość i smak, jeśli będą krojone na bieżąco w razie potrzeby.
Produkty o nierównej fakturze, na przykład ryby czy cienkie plastry steku, zwykle trudne do pokrojenia.
Przed krojeniem należy je częściowo zamrozić.
Urządzenie nadaje się do krojenia np. marchwi czy ziemniaków na cienkie plastry do przyrządzania
czipsów.
Świeże pieczywo stwarza trudności podczas krojenia. Usuwaj na bieżąco ukrojone kromki pieczywa.
Nigdy nie krój ciepłego pieczywa.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Dla wygody podczas czyszczenia krajalnicy, wózek (3) odchyl do pozycji pionowej.
Przed czyszczeniem należy koniecznie odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Przetrzeć wewnętrzne i zewnętrzne powierzchnie papierowym ręcznikiem lub miękką ściereczką.
Nie należy myć urządzenia w zmywarce.
Nie czyścić wewnętrznych ani zewnętrznych powierzchni zmywakami do szorowania ani wełną stalową,
ponieważ może to uszkodzić wykończenie.
Nie należy zanurzać urządzenia w wodzie ani innych płynach.
Tarczę tnącą (5) można zdemontować, obracając pokrętło montażu (6) zgodnie z kierunkiem wskazówek
zegara. Ostrożnie: nóż jest bardzo ostry.
Po wyczyszczeniu tarczy obracać pokrętło w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara, żeby
zablokować nóż.
Przed przechowywaniem dokładnie wysuszyć wszystkie części.
USUWANIE PRODUKTU
PL

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756